O tanara politolog isi lanseaza primele doua carti la Chisinau

Cartile „Dilema Politic versus Economic in constructia europeana” si „Le role des Parlements Nationaux dans l’Union Europeenne”, avand ca autor pe tanara politolog Corina Cojocaru, ultima editata in limba franceza, au fost lansate in incinta Aliantei Franceze de la Chisinau, prezentarea fiind facuta de Tudor Cojocaru, functionar in cadrul Ministerului Educatiei si Tineretului.


La eveniment au participat si o serie de analisti cunoscuti de la Chisinau, precum si reprezentanti ai Aliantei Franceze din Basarabia, scrie Irina Bozianu in Flux.


In cartea „Dilema Politic versus Economic in constructia europeana”, Corina Cojocaru face o analiza a criteriilor de convergenta la trecerea la euro si crearea Uniunii Economice si Monetare, avantajele si dezavantajele, costurile si beneficiile. „Nemultumirea cetatenilor europeni se manifesta exact in momentul in care s-a trecut la euro. Punandu-mi aceasta problema, am inceput printr-o simpla lucrare, incercand de fapt sa analizez originile si premisele trecerii la euro, de ce anume a fost euro si nu eco, de exemplu. Am ajuns la concluzii destul de interesante, cercetand, scriind si citind zi de zi”, a spus Corina Cojocaru. Totodata ea a mai mentionat ca „Crearea Uniunii Economice reprezinta un atribut fundamental, un simbol al suveranitatii statale, iar trecerea la euro nu a diminuat nicidecum suveranitatea nationala”. In acest sens, autoarea este de parere ca acest lucru reprezinta, dimpotriva, o redefinire a termenului de suveranitate nationala, in conformitate cu noile conditii ale crearii unei suveranitati statale la nivel supranational in materie de politica monetara si redefinire a parametrilor economici si a prerogativelor economice. „Consider ca aceasta analiza ar putea interesa diferiti cititori, profesori, studenti, savanti, toti cei care stiu ca orice mare proiect incepe cu o idee care deschide un drum. Partea practica a lucrarii pentru aceasta carte sunt date statistice preluate din cadrul unui stagiu la Comisia Europeana de la Bruxeles, pe care l-am efectuat in timpul masteratului”, a mai spus Corina Cojocaru.


Prin aceasta carte autoarea prezinta o abordare politica raportata la factorul economic a procesului de integrare si cooperare europeana. Pentru a demonstra concluziile la care a ajuns, Corina Cojocaru, a prezinta in partea practica a lucrarii o serie de diagrame grafice.


A doua carte, „Le rôle des Parlements Nationaux dans l’Union Européenne”, prezinta viitorul Uniunii Europene in contextul evolutiilor curente, precum si rolul pe care il joaca institutiile europene si parlamentele tarilor membre a comunitatii. „A doua carte am inceput-o la vreo sase luni dupa prima carte si am scris-o, practic, in paralel cu prima. In perioada in care am inceput cercetarea, eram in Franta. In ultimul capitol al cartii incerc sa prezint care va fi, din punct de vedere personal viitorul Uniunii Europene si care este rolul parlamentelor din tarile membre UE in evolutia acesteia. Datele pentru cea de-a doua lucrare sunt preluate atat din presa franceza scrisa, cat si a lucrarilor stiintifice, de analiza, publicate in aceasta perioada. De asemenea, o alta sursa de inspiratie si de continuitate a subiectului abordat au reprezentat-o emisiunile televizate. Aventura integrarii europene reprezinta un produs politic creat prin ratiuni juridice cu mijloace economice.”, a afirmat Corina Cojocaru.


In prezent, cartile pot fi gasite la editura „Civitas”, Chisinau, iar in doua-trei luni, potrivit autoarei, ele vor fi distribuite in majoritatea librariilor din capitala si suburbii.



Autor:
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2