Se reconfirma succesiunea Mitropoliei Basarabiei cu institutia omonima desfiintata de rusi

Pe 7 martie, Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor de pe langa Guvernul basarabean a adus la cunostinta Mitropoliei Basarabiei ordinul nr. 33 prin care a inregistrat oficial o serie de modificari si completari la Statutul pentru organizarea si functionarea Mitropoliei Basarabiei, admisa in legalitate la 30 iulie 2002, transmite corespondentul Romaniana Global News de la Chisinau.


Astfel, guvernul de la Chisinau a reconfirmat succesiunea Mitropoliei Basarabiei in raport cu institutia omonima de pana la cea de a doua ocupatie sovietica, a recunoscut cele 4 episcopii sufragane istorice romanesti din Basarabia si Transnistria si a legitimat stema Mitropoliei Basarabiei. Reproducem in continuare redactia modificata si completata a articolelor 1 si 72 ale Statutului Mitropoliei romanesti cu resedinta in Chisinau:


"Art.1. Mitropolia Basarabiei este o Biserica Crestina Ortodoxa Autonoma Locala din cadrul Patriarhiei Romane, reactivata la 14 septembrie 1992. Mitropolia Basarabiei este succesoare spirituala, canonica, istorica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in anul 1944 inclusiv.


Mitropolia Basarabiei activeaza pe teritoriul Republicii Moldova. Mitropolia Basarabiei are rangul superior de Exarhat al Plaiurilor si la ea pot adera, sub raport canonic, si comunitati din diaspora.
Comunitatile din diaspora, care au aderat canonic la Mitropolia Basarabiei, isi stabilesc raporturile cu autoritatile statelor respective in conformitate cu legislatia acestora si normele internationale in materie. Mitropolia Basarabiei colaboreaza cu autoritatile statului in probleme de cultura, de invatamant si de asistenta sociala. Membrii Mitropoliei Basarabiei sunt persoane care s-au asociat benevol pentru practicarea in comun a credintei lor religioase, conform propriilor convingeri, pe temeiul preceptelor evanghelice, al canoanelor Sfintilor Apostoli, al Dreptului canonic ortodox si al Sfintei Traditii.


Partile componente si organele locale ale Mitropoliei Basarabiei sunt:
a) Parohia;
b) Protopopiatul;
c) Manastirea;
d) Eparhia;
e) Alte parti componente admise de lege cum sunt misiunile, scolile teologice de orice grad, fratiile, centrele de pelerinaj, asezamintele cultural-bisericesti etc.


Sub raportul oranduirii canonice si administrative Mitropolia Basarabiei cuprinde urmatoarele eparhii istorice sufragane:
1. Arhiepiscopia Chisinaului,
2. Episcopia de Balti,
3. Episcopia Basarabiei de Sud,
4. Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata
Transnistria.";


"Art. 72. Sub raportul oranduirii canonice si administrative, eparhiile sunt grupate in Mitropolie.
Ea este condusa de catre un Mitropolit, isi are resedinta in municipiul Chisinau si dispune de personalitate juridica potrivit legilor tarii. Mitropolia are stampila si antet cu denumirea sa. De asemenea, potrivit traditiei heraldice bisericesti, Mitropolia are o stema proprie care va fi utilizata in antetul Mitropoliei, sigiliul Mitropoliei, stampila personala a Mitropolitului, pe frontispiciul publicatiilor bisericesti si pe foaia de titlu a tipariturilor bisericesti, va fi brodata cu fir de aur pe steagul Mitropoliei, va fi sculptata pe frontispiciul Catedralei si pe tronul mitropolitan.


Stema Mitropoliei Basarabiei reprezinta: un scut de argint cu un brau rosu, incarcat cu icoana Invierii Domnului, timbrat cu mitra de aur, asezat pe o carja episcopala si o cruce de aur, incrucisate, insosite de omofoare albastre incarcate cu cruciulite de aur, brodate cu galon si franjuri de aur, si avand in partea inferioara o esarfa rosie desfasurata in trei segmente de baza pe care sunt imprimate cu majuscule, in limba romana, cuvintele "INTRU LUMINA TA VOM VEDEA LUMINA".



Autor:
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2