Republica Moldova, dincolo de sentimentalisme si animozitati

Din decembrie, relatiile politice dintre Romania si Moldova au devenit tensionate. Bucurestiul anunta ca a primit de la moldoveni foarte multe cereri de obtinere a cetateniei romane. Guvernul de la Chisinau acuza autoritatile de la Bucuresti ca au exagerat numarul real al cererilor. Guvernul roman vrea sa faciliteze obtinerea de vize de catre moldoveni, in timp ce Chisinaul se plange ca Romania nu respecta minoritatile si ca nu o recunoaste pe cea moldoveana. Ieri, oficialii moldoveni anuntau ca si-au retras acordul pentru infiintarea a inca doua consulate romanesti care urmau sa faciliteze obtinerea de viza pentru Romania de catre cetatenii Moldovei. Conflictul, spune Monica Heintz, coordonatoarea unui volum de studii despre Republica Moldova, vine din faptul ca "statul moldovean este foarte, foarte subred si ca cel romanesc pare ceva mai solid".


Chiar daca titlul volumului de studii lansat miercuri de Editura Curtea Veche la Muzeul Taranului Roman ar putea naste interpretari nationaliste, "Stat slab, cetatenie incerta" este departe de asa ceva. Sub coordonarea antropologului lector universitar la Universitatea Paris


X-Nauntere, Monica Heintz, editura publica unsprezece studii ale unor antropologi, sociologi, politologi din Europa si America, ce au condus cate o cercetare de minimum un an in Republica Moldova. "Sunt marturii concrete a ceea ce se intampla acolo, facute de oameni care nu sunt condusi de sentimentalisme si animozitati diverse", spune coordonatoarea volumului. Moldova este un stat format in 1991, un stat care, potrivit Monicai Heintz, "a trebuit sa-si gaseasca o natiune corespunzatoare lui, care sa fie diferita de natiunea de alaturi (cea romana - n.r.)". Printre subiectele abordate de autori se afla manualele scolare, intr-o tara in care unii profesori predau istoria romanilor, iar altii istoria moldovenilor, adica o istorie in care se sustine "perceperea moldovenilor ca un popor complet separat de cel roman", cum o numeste cercetatorul Stefan Ihrig. Problema Transnistriei, vazuta de o cercetatoare care a stat doi ani acolo si care a invatat la fata locului limba romana, sau cea a ansamblurilor folclorice sunt si ele luate in discutie. In fond, ansamblurile acestea reprezinta "o afirmare a natiunii romane facuta de o elita minoritara din Republica Moldova", dupa cum spune coordonatoarea. (Conform rezultatelor recensamantului din 2004 care e discutat si el in volum, pe teritoriul acestei tari, 76,1% sunt moldoveni si numai 2,1% romani.) Dar daca cele doua state se vor uni sau nu vreodata - ceea ce a vrut sa afle un participant la lansarea volumului - autorii nu discuta. Ei povestesc la rece despre o tara care inca nu stie incotro sa o ia, o tara in care principiile europene sunt respectate teoretic, dar practic totul este bazat pe clientelism.


Autor: Robert BALAN
Sursa: http://www.gandul.info/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

7 comentarii

O precizare:cei 76.1% declarati moldoveni sunt tot romani.Romani-moldoveni, o singura etnie.Poate oare cineva sa justifice existenta etniei moldovenesti?Eu cred ca nu
A comentat Vlad pe 16.03.2007, ora 16:33

Cum este oare sa ai o tara careia nimeni nu mai vrea sa–i apartina? — s–a intrebat la 8 martie corespondentul revistei germane DER SPIEGEL, in articolul «Sute de mii de cetateni ar dori sa fie romani». Articolul era despre Republica Moldova si despre cetatenii ei, care parasesc tara in care s–au nascut pe toate caile posibile.

Acest articol din DER SPIEGEL, dar si declaratiile din ultimele saptamani ale autoritatilor de la Chisinau mi–au adus si mai multe intrebari, prima dintre care este: «Cum e sa traiesti in statul, conducerea caruia nu mai poate face nimic ca oamenii sa ramana aici?»
In Moldova mai avem si o comunitate ruseasca. Moldova a facut si ea tot ce a putut pentru sustinerea etnicilor rusi de aici. Limba rusa este studiata oficial in toate scolile din Moldova, buletinele de identitate ale tuturor cetatenilor R.Moldova sunt perfectate obligatoriu si in limba rusa, alte acte oficiale sunt indeplinite tot in doua limbi, toate actele discutate si create in Parlamentul R.Moldova sunt traduse concomitent si in limba rusa pentru cei cativa parlamentari de etnie rusa, paginile web ale tuturor organizatiilor de stat din Moldova au si o versiune in limba rusa. Rusia face si ea tot ce poate: ofera cetatenie doritorilor din Moldova, deschizand recent si un consulat la Tiraspol, si mentine Armata a 14–a pe teritoriul R.Moldova. Si autoritatile Moldovei s–au bucurat de acest suport si intretin bune relatii cu autoritatile Federatiei Ruse.

Ca si orice tara, Romania acorda si ea tot sprijinul consangenilor sai din R.Moldova. Dar autoritatile Moldovei nu s–au bucurat niciodata de acest sprijin si au sacrificat relatiile de buna vecinatate cat de mult s–a putut. Romanii sunt cea mai numeroasa etnie in spatiul dintre Prut si Nistru si este nevoie de foarte mult ajutor. Romania a acordat si ea burse gratuite de studii, dar de cativa ani autoritatile R.Moldova le–au refuzat. Romania acorda cetatenie, dar Moldova se supara, in fine, Romania a inceput totul cu un inocent Pod de Flori, dar zilele trecute presedintele Voronin l–a daramat si pe acesta, declarand la «NIT TV»: «Amintiti–va cati ne–au vizitat ei cand cu "Podul de flori" — Doamne fereste!, Doamne fereste! A fost o adevarata invazie! Eu i–am spus lui Basescu, ca 15 ani ati finantat nu se stie pe cine, cat ati bagat voi in acesti moldoveni romani — Pavlicenco care iese la microfon, Dabija la "Literatura si arta" si altii, toti acesti romani ai nostri …»

Fiecare om are dreptul la identitatea sa nationala si nimeni nu poate fi persecutat pentru etnia sau limba sa, spun actele internationale ratificate si de Republica Moldova. Dar nici Pactul Ribbentrop–Molotov (vezi aici) nu a fost denuntat. Cum e sa traiesti intr–o tara in care crimele fascismului nu au fost denuntate si presedintele acesteia ponegreste o etnie in permanenta?




A comentat Alina Radu pe 16.03.2007, ora 17:46
Moldo-Diagnoza
Toti ne catalogheaza la capitolul "o tara dezorientata", ne numesc moldoveni, romani, rusi privindu-ne de la departarea de 50 ani plus altii sub regim tarist, se gasesc si "antopologi-politologi-sociologi" care au stat timp de un an si au scos diverse concluzii stiintifico-pragmatice...ei...care nu cunosc nici a patra parte din realitatea existenta in Moldova.Pe cind ei "povestesc la rece despre o tara care nu stie incotro s-o ia", noi, moldovenii(moldoveni,petru ca traim pe teritoriul lui Stefan cel Mare si vorbim dialectul moldovenesc)ardem de febra nepasarii sau a dureii prea mari.Nimeni din afara nu este in masura sa ne masoare patriotismul...si as fi curioasa daca ar fi si un stat European/American in aceeasi criza economico-politica ca Moldova, ce i-ar fi facut cetatenii?Ar fi murit de foame?Dar cu cetatenii statului roman care au invadat Europa, cum ramine? Sa nu confundam lucrurile, raportul basarabenilor cu Romania nu se rezuma doar la legatura istorica. Inaite de a fi romani, basarabenii sint oameni, au familii si copii pe care trebuie sa-i intretina.Si ce mai vreti sa va raspunda daca ii intrebati cine sint? Cetateni turmentati, daca vreti,si nu Caragiale poarta vina...Ca sa scape din teritoriul interfluvial nereformat, corupt si cu accente autoritariste, or sa-ti spuna ca e frate si cu diavolul. E firea omeneasca, aspiratia oricui spre confort atit spiritual, cit si material.
Titra Dilema Veche ca Romania are de-a face cu doi actori diferiti in Moldova:statul si societatea. Statul(institutia) si seful lui nici nu merita osteneala discutiei, "bietul" om, vazindu-si de treaba lui(constructii de banci,vacante si umplerea conturilor,tot in acele borcane-fara capat deocamdata), de parca n-ar avea el mare legatura cu Moldova asta, si din cind in cind mai deschizind gura pentru niste interviuri lucrate prin laboratoarele Ostankino. Cit despre cetatenii jumi-juma romani-rusi, si pe la mijloc moldoveni...doar inimile/rationamentul/interesele... lor pot sa-i imparta in categorii de actori.
A comentat v_ina_iu@yahoo.com pe 17.03.2007, ora 23:17
Romanii care au invadat Europa?Sunt 2 -2,5 mil dintr-o populatzie de 22 mil dar in Bastardostan catzi sunt plecatzi!?mai mult de jumatate in conditziile in care cealalta jumatate nu are 4-5000 de dolari ca sa iasa!!!Mai usor cu rromii pt ca la voi ma mut de jumatate sunt ca cei de la Otaci,Soroca,Balti sau cca cei did sud gagauz=tzigan turc....cam tot Bastardostanul!!!
A comentat MARIUS pe 01.05.2007, ora 11:21
eu cred ca particica de pamint dintre nistru shi prut nu este nici moldova nici rominia aici este basarabia, un teritoriu al rominiei. care a fost poriclit de rushi ca: "moldova" shi pe basarabeni - moldoveni. Iar despre limba, ashi vrea sa spun ca poate nu este romana curata, poate este un dialect a ei, dar totushi e limba romana!
A comentat dreamer pe 22.01.2008, ora 22:39
Pentru cei nascuti in Basarabia,Literatura si Arta a fost[si este] balsamul care ne incalzea sufletul.O citeam in chirilica,cand a fost lovit Dumitru Matcovschi stateam numai pe radio Chisinau.Cate nu v-as scrie!Multa sanatate lui Nicolae Dabija si intregii redactii!Cu stima,Elena
A comentat Elena din Soroca pe 06.07.2008, ora 19:24
Multumesc pentru ca m-ati luat in seama.As dori ca Romania Mama,cetatenii ei sa cunoasca suferintele trecute si prezente ale BASARABIEI.Ma doare nestiinta si nedorinta de a se implica,macar moral si emotional.Prietenei mele,poetei Eugenia Bulat,numai suflet si traire,sanatate.Elena
A comentat Elena din Soroca pe 07.07.2008, ora 15:51
 COMENTEAZA 


2