UE sustine Romania in crearea unui Centru de vize la Chisinau

Uniunea Europeana (UE) va sprijini in continuare proiectul partii romane privind Centrul de vize de la Chisinau, a declarat Franco Frattini, vice-presedinte al Comisiei Europene si comisar european pentru justitie, libertate si securitate, in cadrul unei intrevederi la Bucuresti cu premierul roman Calin Popescu Tariceanu, transmite Info-Prim Neo citand un comunicat al Guvernului Romaniei.


In cadrul discutiilor, seful executivului de la Bucuresti a precizat ca Centrul de vize pe care Romania intentioneaza sa-l infiinteze la Chisinau se doreste a fi un instrument consular complementar proiectului similar aflat in responsabilitatea Republicii Ungare, el fiind menit sa contribuie la rezolvarea cererilor de viza pentru cetatenii RM in conditiile tehnice si in spiritul agreat de Comisia Europeana.


In ceea ce priveste problematica vizelor pentru RM, Tariceanu a subliniat faptul ca Romania isi manifesta constant disponibilitatea de a sprijini eforturile Moldovei de apropiere de valorile si criteriile UE, dar in acelasi timp, Romania este constienta de obligatiile ce-i revin, in calitate de stat membru la frontiera UE, in ceea ce priveste respectarea normelor europene in domeniu, aplicate resortisantilor din afara spatiului UE.


Intr-un interviu acordat ziarului romanesc „Gandul” comisarul european Franco Frattini apreciaza drept salutara decizia autoritatilor de la Bucuresti de a cere deschiderea unui al doilea centru de procesare a cererilor la Chisinau. „Voi negocia, de asemenea, un acord de facilitare a acordarii vizelor cu Moldova si, in fine, sper ca si Chisinaul va autoriza infiintarea celor doua consulate romanesti”, a mai declarat el. Referindu-se la ultimele declaratii oficiale ale Chisinaului referitor la Romania, oficialul european a facut referire la o discutie avuta cu presedintele roman Traian Basescu, care a spus ca nu intentioneaza sa reactioneze in nici un fel la acuzatiile venite din partea Chisinaului. Frattini a declarat ca apreciaza foarte mult decizia presedintelui roman de a evita o reactie dura.


Romania a anuntat inca acum o luna ca doreste sa coordoneze Centrul de vize. Ulterior, ministrul de Externe de la Chisinau Andrei Stratan a declarat ca nu-i sunt intelese intentiile crearii unui centru similar sub egida unui alt stat membru al UE. „Pentru Chisinau acest lucru se prezinta fara sens, ba chiar inoportun”, a declarat seful diplomatiei moldovenesti. „Intentiile de acest fel ar trebui sa fie consultate cu autoritatile de la Chisinau, inainte de a aborda subiecte respective la Bruxelles sau in alte capitale europene”, a mai declarat sursa citata.


Recent, o declaratie a Guvernului de la Chisinau califica drept „atitudini false” intentia Romaniei de a-si asuma rolul crearii la Chisinau a Centrului, lansata in momentul in care sunt practic finalizate procedurile de deschidere a Centrului.


Centrul Comun de eliberare a vizelor, care va activa in cadrul Ambasadei Ungariei, va fi inaugurat la 25 aprilie.


Autor: Moldova Azi
Sursa: http://www.azi.md


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

6 comentarii

Vreau sa tiu si eu in ce conditii se acorda viza ptr romania cetatenilor basarabeni.De ce au anume nevoie ptr a veni in Romania?Ce perioada de timp pot sta pe teritorul Romaniei.Am nevoie urgenta de raspuns.Multumesc.
A comentat wxy pe 21.03.2007, ora 14:20
Aici gasesti tot de ce ai nevoie

http://chisinau.mae.ro/index.php?lang=ro&id=21274
A comentat Alexandru B. pe 21.03.2007, ora 14:38
M-am saturat de jocuri politice ori se deschid centrele astea de acordarea vivelor ori nu ,ce ne tot mint si ne poata dintr-o speranta in alta ......cat se poiate sa-si bata joc de populatie atata timp,impocritii......
A comentat Anomin pe 21.03.2007, ora 17:59
Se distreaza si ei. Ca doar... ce le pasa de noi, "cersetorii"?
A comentat Alexandru B. pe 22.03.2007, ora 04:40
Spuneam de conducerea de la Chisinau.
A comentat Alexandru B. pe 22.03.2007, ora 04:43
Pentru toti cei din Timisoara, marti 27 martie ora 12, sunteti rugati sa veniti in numar cat mai mare in Pt Operei pentru a cere Unirea cu Basarabia! Preferabil ar fi sa veniti imbracati in negru, in semn de doliu. Cei care au drapeluri sa le aduca linistiti! Ne vedem acolo! Contact 0744480698-Sergiu! Iar mama din al său mormânt Ca altădată să-mi şoptească: Avem numai un singur grai, O dulce limbă românească.
A comentat pe 22.03.2007, ora 11:16
 COMENTEAZA 


2