De la Prut pîn′ la Tisa

Concepte romantice


Căile Ferate Române au oferit întotdeauna un prilej de bucurie, cel puţin pentru mine. Tentaţia de a pleca într-o oarecare direcţie îmi oferea prilejul de a cunoaste locuri, oameni, atmosferă, spirit nou. Traseul Iaşi- Timişoara deschise larg posibilitatea de evaziune în grădina magnifică şi aproape perfectă a naturii din Estul moldovenesc pînă în Vestul austro-ungar. Acceleratul străbătea calea de 15 ore cu răbdare, de parcă îmi intuise dorinţa de a savura fiecare metru parcurs. Imaginea trenului contrasta cu semnele naturale asemeni simbolului chinez al armoniei, iar în urechi îmi răsunau orele de română dedicate romantismului, punerea în valoare a conceptului de urît şi plasarea lui în antiteză cu frumosul. Dar ce fel de urît, cînd trenul era dezgustător, greţos, infect, împuţit şi respingător. Atunci am recurs la a doua parte a lecţiei de română şi antinomia mi s-a parut chiar interesantă.


Dincolo de sticlă


Vederile de după geamul compartimentului erau magnifice. Podeaua scîrboasă, cu cîteva straturi subţiri de depuneri de noroi îmbiat cu grăsimi ale timpului se traducea în natură prin covorul viu, proaspăt, ademenitor al pamîntului. Firele de iarbă se înalţau curioase şi nu înţelegeau de unde vine zgomotul asurzitor care le trezeşze pruncii abia gifîind de setea atmosferei, pe ici pe colo. Platoul Moldovenesc demonstra linişte şi dăruire. Se supunea obedient la privirile din tren, le incarca cu splendoare şi îi placea să fie admirat precum unei tinere domniţe îi place să se facă remarcată la horă în sat. Satul din tren însă, nu-i răspundea cu aceeasi încuviinţare, din contra, îi rănea suprafaţa debilă cu particulele din scrumul de ţigară, care atingeau necruţator firul de sevă verde- verde, aducător de viaţă. Erau atît de aproape, si totuşi atît de departe: trenul— rezultatul progresului tehnologic, şi natura—o creatură divină, se aflau la o distanţa de cîţiva centimetri, ba chiar interacţionau prin liniile de fier. Curbele căii ferate, limitate pe de o parte şi pe de alta, accentuau nemărginirea întinderii, o imensitate de necuprins cu ochii. Te ameţeau arcuirile văilor şi te îmbătau aromele primăverii.


Din primăvară-n iarnă


Cu cît te îndreptai spre destinaţie, cu atît tainele naturii te surprindeau mai mult. Un tablou inedit se arătă în timp ce străbăteam Carpaţii Orientali. Aici se identificau două lumi, albul perfect al zăpezii neatinse acoperea cu sfinţenie gri-ul fierat, ochii sătui de canapelele lucitor de murdare, de perdeaua cu o culoare amestecată cu cea a dezgustului şi se luminau la faţă, albul pur reflectîndu-se tocmai în sufletele calătorilor. Copii entuziasmaţi strigau la mamele lor sa privească, „zăpadă!” şi nu puteau întelege cum de existenţa iarnii în mijlocul primăverii, parcă vara ar fi mai aproape... Se purificau chiar şi vagoanele de mirosul insuportabil, insistent mai ales în compartimentele apropiate de baie. Fereastra deschisă de pe hol aduna spectatorii, mai ales pe cei noi, la spectacolul naturii.


Maramureşul adoarme


Zona intracarpatică se arată măreaţă prin casele semănate dea lungul drumului. Din seminţele acestea ieşeau roade de tot felul, cînd mai abundente, cînd mai sarăcacioase, la fel ca şi copacii cu coroană deasă şi rară. Pasajul se transforma încetul cu încetul dintr-un domn luminat de razele soarelui, într-un batrînel întorcîndu-se seara de la cîmp, caruia îi arata calea tocmai argintul lunii. O fi obosit şi natura să ne tot joace roluri, sa cînte şi să danseze dupa bunul nostru plac, se retrage dupa culisele amurgului pentru a se pregăti pentru o noua piesă, pentru un nou spectacol.


Mica Vienă


Revine dimineaţa cu noi forţe ca să te bucure, să-ti dăruiască cele mai splendide momente de pe scena teatrului ei. Aceeaşi bucurie am simţit-o şi eu. Debarasîndu-mă de trenul trivial, am realizat imaginea unui spaţiu sideral, deosebit, impresionant... era La Petite Vienne. Nimic altceva decît acordul dintre om şi natură. Atît elementele naturale, cît şi detaliile arhitecturale erau de o potrivă aici, se completau, se împleteau în vîltoarea neliniştii din zori, te atrăgeau prin complexitate şi relevanţă. De-a lungul străzilor se plimbă negrabite tramvaiele, mult mai mari decît cele cu care ma obişnuisem la Iaşi, o suită de flori se întind pe marginile de trotuar, o vedere nemaipomenită a rîului Bega se creionează de pe podul Eminescu, si undeva în spate—celebra Universitate de Vest. Oraşul parcurilor şi al florilor îti demonstrează aceasta axiomă prin inegalabilul Parc al Rozelor, cu magnifice locuri de popas, prin Covorul Floral din Piaţa Victoriei, împresărată cu trecători obisnuiţi cu această frumuseţe. Numai eu, nu încetez să savurez din fiecare atom de aer, din fiecare picăturică a Fântinii Arteziene, din fiecare ciuguleală a porumbeilor blînzi. Şi nici nu încetez să cred că totuşi „de la Rîm ne tragem”... după cum ne va aminti pe veci şi Lupoaica Capitalină.


Autor: Ina Voroşciuc, Iaşi
Sursa: http://www.basarabeni.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

11 comentarii

Mini-reportajul de atmosfera este rezultatul impresiilor mele din urma calatoriei la Timisoara.(scuze pentru niste greseli mecanice--l-am scris in timp scurt si m-am grabit sa-l aduc la cunostinta voastra). Cu acest prilej vreau sa le multumesc celor de la OSB Timisoara pentru ospitalitate si deschidere. Sper ca si articolul o sa va placa, dar va rog sa fiti obiectivi,(pentru mine criticile sint constructive) Cu publictii am sa mai revin(in speranta ca voi avea si audienta). Astept pareri...si va doresc Paste Fericit!!!
A comentat Autor pe 05.04.2007, ora 01:55
"Azi in Timisoara,maine in toata tara".Intr-adevar Timisoara este orasul care te face mai fericit,mai plin de viata si mai tanar.In Timisoara simti o liniste de care nu vrei sa te desparti,vezi lumea cu zambetul pe buze si totul pare mai frumos...In sufletele tuturor participantilor la FZB a ramas o nostalgie pt Timisoara,nostalgie care ne-a facut prieteni.Privitor la articol pot sa spun doar atat:Exceptional.
A comentat Cu respect Vlad Bucuresti pe 05.04.2007, ora 10:57
Trenul de La Iasi pana la Timisoara,il numeam Trenul foametei (gluma). Pentru ca punea 15 ore sa ajunga la destinatie.
Dar peizajul e intradevar pitoresc prin locurile prin care trece.
A comentat Slavic (Franta) pe 05.04.2007, ora 12:17
CeFeReu, CeFeReu,... cate bucurii, si cate dezamagiri... iasi-timisoara, galati-timisoara, timisoara-mangalia,.. si chiar acelasi bucuresti-timisoara... Carpatii, Dunarea, Muntii Fagarasului,.. apoi campiilee... si, ce sa mai zic de Defileul Dunarii, Defileul Muresului... acum sunt amintiri, dar sunt amintiri dese si vii. ba mai mult de atat, abia astept sa le traiesc din nou, pentru ca ele imi vor aminti dintotdeauna cum am ajuns prima data in Timisoara! :)) candva aveam aceleasi impresii ca si voi despre Orasul Rozelor, despre La Petite Vienne sau despre Primul Oras Liber din Romania, sa nu va mai zic de felinarele de la intrarea in Muzeul Banatului sau de piatra din Piata Unirii {cunoscatorii stiu ;)} si nu pot sa nu va apreciez pentru aceste impresii si laude aduse Timisoarei. si nu mai pot spune decat...

Timisoara va asteapta! ;)
A comentat crema de zahar ars pe 05.04.2007, ora 16:26
P.S. draga Autorule, pe tine te asteptam cu reportajele interesante si impresiile frumoase, si chiar te rog sa ne trezesti amintirile si emotiile vii si calde! ;)
A comentat crema de zahar ars pe 05.04.2007, ora 16:29
linistit, si... parca totusi agitat, numaram grabnic minutele ce mai ramasesera... mergeam la timisoara, mergeam acolo unde aveam sa intalnesc frati de-ai mei... Festivalul Zilele Basarabiei... eram constient de ceea ce ma astepta, dar nu imi puteam crea in minte nici cea mai stearsa imagine despre ceea ce avea sa fie...
acum stiu... a fost frumos, au fost oameni minunati, am fost NOI - o mana (si totusi atat de multi) de basarabeni adunati impreuna... a parte din inima mea a ramas la timisoara, orasul noilor prietenii, orasul care m-a facut sa ma simt ca acasa, orasul in care v-am intalnit pe voi, basarabeni adunati din diferite coltisoare ale Romaniei, si de care imi este dor acum...
bravo Ina, ai reusit sa imi trezesti amintiri placute, amintiri care le voi pastra mereu, amintiri care au ramas la timisoara, amintiri care le-ati luat cu voi... sper sa ne mai intalnim...
A comentat Andrei, Cluj pe 05.04.2007, ora 23:42
Chiar nu m-a afectat in nici un fel comentariul lui "Romanu", intrucit tin cont doar de parerea unor persoane care poarta cu demnitate numele de om si nu se limiteaza doar la definitia biologica a mamiferelor. Ii multumesc lui Alexandru pentru atitudine.
A comentat Autor pe 07.04.2007, ora 17:42
Bai dusmani, mai zik o data, oricum ai lua-o, fie si literar nu ai cum sa zici vestul austro-ungar, ca-i alimentezi pe idiotii astia de unguri, care, abia asteapta sa puna mana pe Ardeal si Banat, inclusiv Timisoara asa de draga voua esticilor! Nu mai glumiti cu asa ceva, mai ales tu autoareooooo!
A comentat romanu pe 08.04.2007, ora 10:41
A comentat pe 08.04.2007, ora 10:56
Ar trebui sa va obisnuiti sa folositi un limbaj adecvat. Nu eu trebuie sa va fac educatie, daca nu stiti sa va exprimati gandurile intr-un limbaj normal comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
A comentat Alexandru, Timisoara pe 08.04.2007, ora 10:59
Frumos mai Alexandru! de ce ai sters comentaiul romanului? ca avea dreptate? Nu e corect!
A comentat Bandit pe 08.04.2007, ora 21:14
 COMENTEAZA 


2