Negocieri neconcludente cu UE pentru vize

La Chişinău s-a desfăşurat o nouă rundă de negocieri la nivel de experţi privind acordarea vizelor de călătorie în Uniunea Europeană pentru cetăţenii Republicii Moldova.


Un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene notează că "părţile – adică experţii moldoveni şi ai UE – vor efectua un schimb de opinii asupra Proiectului Acordului privind facilitarea eliberării vizelor./.../ În cursul discuţiei, - mai precizează comunicatul - vor fi reiterate obiectivele-cheie ale Republicii Moldova în cadrul negocierilor".


Deocamdată, în lipsa altor informaţii, sunt vehiculate doar speculaţii privind aceste obiective-cheie în negocierile iniţiate încă la 9 februarie.


După tratativele de atunci purtate la Bruxelles, MAEIE respinsese printr-un comunicat aprecierile din presă, potrivit cărora prima rundă de negocieri ar fi fost "un eşec".


Comunicatul mai preciza că atunci "partea moldovenească a adus argumentele necesare solicitării sale de a obţine din partea Uniunii Europene un regim liberalizat de vize, similar celui oferit statelor candidate la UE”.


Atitudine politicoasă


Şi că "delegaţia Uniunii Europene a avut o atitudine înţelegătoare şi constructivă, urmând să consulte acest subiect conform procedurilor interne ale UE".


Analistul politic Iulian Fruntaşu consideră însă că "atitudinea înţelegătoare" a delegaţiei UE ţine mai degrabă de politeţe, decât de realitate.


"Se încearcă o forţare a notei, după mine. Din câte cunosc, Preşedinţia a dat instrucţiuni noi delegaţiei Republicii Moldova la negocieri care spuneau foarte explicit că Moldova cere un acord de liberalizare a regimului de vize, ci nu unul de facilitare. Şi a fost o surpriză nu tocmai plăcută pentru Comisie, deoarece Comisia are un mandat de negociere a unui Acord de facilitare şi nu de liberalizare. Este un mandat obţinut de la statele membre şi este imposibil să schimbi în ultimul moment substanţa acestui mandat", a declarat la BBC Iulian Fruntaşu.


Preşedintele Vladimir Voronin anticipase, de altfel, iniţiativa ulterioară a diplomaţiei moldoveneşti încă în ianuarie când sugera diplomaţilor acreditaţi la Chişinău motivele pentru care s-ar dori mai mult decât o facilitare a regimului de vize.


"Dacă Uniunea Europeană" – declara la 29 ianuarie Preşedintele Voronin - "nu vede o problemă în faptul că patru milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova vor putea beneficia de libertăţile europene în cazul în care vor dispune de paşapoarte româneşti, atunci, cred eu, vom fi în stare să găsim argumente pentru Uniunea Europeană de a soluţiona problema acestor patru milioane de oameni pe baza cetăţeniei moldoveneşti", spune Vladimir Voronin.


Andrei Stratan - depăşit?


Ce argumente au fost prezentate de oficialităţile unui stat care-şi doreşte cel puţin privilegiul unei ţări candidate la Uniunea Europeană şi ce efecte de excepţie pot avea ele mai rămâne de văzut.


Sceptic în privinţa acetor argumente, oricare ar fi ele, analistul politic Iulian Fruntaşu consideră că demersurile diplomatice îşi găsesc deseori o explicaţie şi în luptele intestine de pe scena politică moldovenească.


"În cazul de faţă sunt fel de fel de speculaţii în ce priveşte schimbarea macazului din acord de facilitare în acord de liberalizare. Se vehiculează ideea precum că dl Stratan, care este ministru de Externe, ar avea şanse mari să se trezească la un moment dat prim-ministru şi s-ar putea să nu reuşească lucrul acesta dacă nu-i va reuşi să implementeze nişte instrucţiuni care îl depăşesc efectiv... Ministerul de Externe la momentul de faţă nu ar fi în stare să negocieze un acord de liberalizare, pentru că nu este posibil", mai spune Iulian Fruntaşu.


Până acum, mesajele demnitarilor europeni despre facilitarea regimului de vize s-au referit doar la "simplificarea procedurii de obţinere a vizei de către oamenii de afaceri, studenţi, cercetători şi alte categorii care au nevoie să călătorească în spaţiul Uniunii Europene".


Mai puţin, se pare, pentru oamenii simpli...


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2