La Chişinău, cozile la Consulatul României nu scad

După mai bine de trei luni de când Bucureştiul a introdus regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, cozile de la Consulatul României la Chişinău rămân la fel de mari ca la început.


Oamenii de la coadă sunt nemulţumiţi de aglomeraţie, de birocraţie şi, în general, de incapacitatea funcţionarilor consulatului român de a le procesa cererile în timp util.


Solicitanţii de vize par a fi la fel de nemulţumiţi şi de lipsa de informaţii, şi de faptul că angajaţii consulatului nu comunică cu ei. Iată ce spune unul dintre oamenii de la coadă.


"Vreau să fac reîntregirea familiei. Sunt cetăţean moldovean care mi-am redobândit cetăţenia română, sunt deja 15 ani. Locuiesc în România. Am vreut să-mi aduc soţia sp locuiască împreună cu mine în Bucureşti. Am venit aici şi... N-am internet, nu pot nicidecum să nimeresc la consulat. Am vrut să vorbesc cu cineva de aici. I-am zis: „Domnule, pot să vă pun o întrebare?”. S-a întors cu spatele şi a plecat”, spune un cetăţean.


Chiar dacă toate condiţiile necesare pentru obţinerea vizei sunt afişate pe site-ul Ambasadei României la Chişinău, pentru foarte multă lume internetul rămâne inaccesibil.


Mai ales în cazul oamenilor în vârstă sau a celor de la ţară.


Problema cea mai mare pare a fi însă programarea la consulat. Programarea se face on-line, adică prin internet, pe şapte zile, dar, de regulă, locuri disponibile nu există niciodată.


Unii dintre cei mai norocoşi se pare că au reuşit, totuşi, să se programeze, în primele două-trei minute imediat după miezul nopţii.


În general, atmosfera de la coada din faţa consulatului este tensionată, oamenii fiind derutaţi şi iritaţi de orele de aşteptare.


Atât cetăţeni din Republica Moldova, cât şi cetăţeni români mulţi dintre care căsătoriţi cu basarabence, încercând să obţină vize pentru ele.


"Nu ne lasă să intrăm, asta e problema. Data trecută când am fost aici, m-au lăsat să intru frumos şi acuma mi-au zis: „Tu eşti cetăţean român, stai la coadă”. Nu e drept aşa. Numai prin lege, ce spun ei", spune cineva de la coadă.


Impunerea regimului de vize, a afectat nu doar oamenii simpli, ci şi companiile private, în particular agenţiile de turism.


Patronul unei agenţii de turism care a solicitat anonimatul afirmă că stă de trei zile la coadă şi aşteaptă ca abia astăzi să-i vină rândul.


El susţine că regimul de vize a prejudiciat nu doar turismul în România, unde plecau foarte mulţi basarabeni, ci şi în celelalte state balcanice, deoarece tranzitarea României este inevitabilă.


În plus, nimeni nu se aştepta că va fi atât de greu să obţii o viză pentru România.


"Nimeni nu se aştepta la o asemenea lovitură. Se vorbea, se ştia, dar toată lumea zicea că fraţii ne vor ajuta, o să avem un regim flexibil. Nimeni nu a ştiut că va fi atât de greu. Şi chiar dacă consulatul a depus un efort considerabil, căci a lucrat şi de Crăciun, pe 25 decembrie, şi pe 31 decembrie, oricum, valul de turişti a fost prea mare şi consulatul nu a fost pregătit ca număr de angajaţi. Acuma s-au deschis şase ghişee funcţionale, avem program de la 19 la 21, dar sunt prea mulţi agenţi economici, împreună cu agenţiile de turism, iar agenţiile de turism nu au nici o înlesnire", spune cu năduf patronul agenţiei.


În urma unei întrevederi din ianuarie a.c. la Chişinău dintre preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi cel al României, Traian Băsescu, se convenise asupra deschiderii a încă două consulate româneşti, la Bălţi şi Cahul.


Ulterior însă, oficialităţile de la Chişinău şi-au retras permisiunea pentru deschiderea celor două consulate.


Oamenii simpli însă par să perceapă, tot mai mult, situaţia creată după introducerea regimului de vize de către România ca pe o nouă cortină de fier pe Prut.


Autor: Corneliu Rusnac
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2