Preşedintele Voronin propune liberalizarea economiei

Preşedintele Republicii Moldova, Valdimir Voronin a prezentat la şedinţa cabinetului de miniştri un set de propuneri – iniţiate încă în vara anului trecut - privind liberalizarea economiei naţionale.


Reformele constau în legalizarea capitalului, amnistia fiscală, şi a treia, care potrivit preşedintelui Voronin este "o nouă abordare radicală" – scutirea totală de impozit pe profit a oamenilor de afaceri în cazul în care aceştia vor reinvesti profitul în afacerile lor.


În acelaşi timp, mărimea sancţiunilor aplicate pentru fraudele fiscale vor fi majorate de trei ori.


Potrivit preşedintelui Voronin, legalizearea capitalului înseamnă declararea de bună voie a tuturor mijloacelor băneşti şi activelor deţinute, atât de persoanele fizice cât şi cele juridice, de la 1 iulie 2007 până la 1 ianuarie 2009.


Această legalizare se va face în baza unei cereri.


"Indiferent de suma capitalului declarat pentru amnistiere, statul îl va legaliza doar contra 5 la sută din ea. Mijloacele acumulate de stat pe această cale vor fi repartizate în felul următor: jumătate – bugetului de stat; jumătate – bugetelor asigurărilor sociale şi de sănătate", a spus Vladimir Voronin.


O a doua reformă propusă de preşedintele Republicii Moldova se referă la amnistia fiscală.


Iertarea datoriilor


Adică, va avea loc un fel de iertare a tuturor datoriilor fiscale ale agenţilor economici acumulate până la 1 ianuarie 2007, dar şi a amenzilor şi penalităţilor calculate pentru întârzieri.


Ridicarea sechestrelor puse pe activele firmelor, dar şi interzicerea verificărilor fiscale de până la începutul anului curent.


"Astfel, noi punem un punct mare trecutului. Statul îi spune businessului: începem împreună o viaţă nouă, o viaţă neîmpovărată de amintirile şi conflictele din trecut", a declarat Preşedintele Voronin.


La începutul anului, datoriile agenţilor economici faţă de bugetul de stat constituiau aproximativ două miliarde de lei.


Cea de-a treia iniţiativă reprezintă, ceea ce a numit preşedintele Voronin "o nouă abordare radicală a impozitului pe profitul obţinut din activitatea de întreprinzător".


"În conformitate cu această iniţiativă, impozitul pe beneficiu va fi egal cu zero pentru toţi agenţii economici. Cota de 15 procente se va aplica de acum încolo dividendelor, ceea ce înseamnă că pentru noi cea mai importantă problemă sînt investiţiile, extinderea activităţii economice, creşterea gradului de ocupare a populaţiei, majorarea salariilor. Astfel, impozitul va fi achitat în cazul în care businessmanul va decide să obţină dividende, adică să înceteze să facă investiţii proprii, să-şi retragă mijloacele din afaceri, să le canalizeze spre consumul personal", a anunţat şeful statului.


Contabilitatea "dublă"


Ce l-a făcut însă pe preşedintele Voronin să aibă astfel de iniţiative?


"În primul rând, după cum se ştie, în anii 90, a apărut şi s-a dezvoltat fenomenul deosebit de monstruos şi foarte răspîndit al economiei subterane. Ambiguitatea, lipsa unor reguli de piaţă clare au condus la aceea că întreaga ţară, că toţi cetăţenii trăiesc în condiţiile dublei contabilităţi", a explicat Preşedintele Voronin.


"Aceasta se referă la toate activele şi la toate mijloacele de care dispune, în totalitatea sa, societatea noastră. În consecinţă, întreaga sferă materială a Moldovei este subestimată, capitalizarea reală a ţării nu corespunde statisticii formale".


"Sunt paralizate nu numai mecanismele de piaţă normale – gajul, creditul, circulaţia capitalurilor, dar şi mecanismele proprii unei politici sociale reale. Capitalul oamenilor înstăriţi, al clasei de mijloc, al cetăţenilor noştri care lucrează în străinătate este mort, el nu produce noi valori, iar ceea ce statul alocă în mod real pentru susţinerea celor care duc lipsuri nu ajunge la ei. În al doilea rînd, timp de mai mulţi ani statul şi businessul se jucau unul cu altul, în problemele impozitării, "de-a prinselea", a adăugat Vladimir Voronin.


Care însă vor fi rezultatele pe care preşedintele Voroni le aşteaptă de pe urma a ceea ce el numeşte „liberalizarea economiei”?


Preşedintele Republicii Moldova se aşteaptă la sporirea capitalizării economiei ţării, intensificarea procesului investiţional şi reducerea inflaţiei, reducerea economiei subterane, reducerea spaţiului în care e posibilă dezvoltarea corupţiei.


"Iar instituţiile de control vor disponibiliza forţe şi mijloace pentru analiza situaţiei curente, pentru prevenirea contravenţiilor şi vor înceta să se mai ocupe cu investigaţiile „istorice”. În plus, va spori considerabil veridicitatea statisticii de stat, prin urmare şi temeinicia deciziilor adoptate în sfera socială şi cea economică. Bineînţeles că se vor consolida considerabil instituţiile democratice, se va desfăşura mai dinamic procesul de formare a clasei mijlocii naţionale legale", a mai spus Vladimir Voronin.


Măsuri "netradiţionale"


Vladimir Voronin a îndemnat miniştrii să trateze propunerile sale cu mare responsabilitate.


La rândul său, prim ministrul, Vasile Tarlev, a salutat reformele propuse de şeful statului.


"În special odată cu extinderea hotarelor Uniunii Europene şi Moldova devenind vecină a Uniunii Europene, este necesar să întreprindem unele acţiuni netradiţionale pentru ca Moldova, piaţa Moldovei, atât financiar-bancară, cât şi economică să fie mult mai atractivă decât actualii vecini ai Uniunii Europene. Deoarece capitalul UE este în căutare a unor pieţe noi, atractive. Şi nu numai a Uniunii Europene, dar evident şi investitorii locali", a declarat premierul


Peste zece zile, preşedintele Republicii Moldova va merge cu aceste intiţiative în Parlament.


"Contez pe faptul că aceste 10 zile vor fi suficiente pentru ca şi deputaţii noştri, şi întreaga noastră societate să aprecieze proporţiile şi ireversibilitatea schimbărilor ce se pregătesc. E de ajuns cât am trăit în condiţiile contabilităţii duble! Să nu ne mai jucăm "de-a prinselea"!


"Dubla contabilitate înseamnă o morală dublă. Iar aceasta, după cum se ştie, înseamnă lipsa oricărei morale. Această practică extrem de proastă trebuie curmată odată şi pentru totdeauna, tăiată ca nodul gordian", a declarat marţi preşedintele Voronin în faţa cabinetului de miniştri.


Autor: Maia Metaxa
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2