Moldova se integrareaza cu Europa, nu cu Romania

Interviu cu ministrul moldovean de Eexterne, Andrei Stratan, relizat de Nezavisimaia Gazeta


Reintregirea Moldovei


Recent s-au implinit 15 ani de relatii diplomatice intre Moldova si Rusia. V-ati intalnit, cu acest prilej, cu seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov. Ce probleme ati atins?


Am vorbit despre relatiile bilaterale, despre colaborarea in diferite organizatii internationale si, desigur, am vorbit despre procesul de reglementare a crizei transnistrene si despre reintegrarea teritoriala a tarii. Chestiuni legate de cooperarea politica si comercial-economica dintre tarile noastre, precum si tot ce vizeaza exportul de produse viticole.


Ceva mai in detaliu despre reintegrarea Moldovei...


Problema reintegrarii teritoriale a tarii este dezbatuta de ani de zile. Iar astazi exista convingerea ca ne-am apropiat de solutia ei finala. O demonstreaza procesele care au inceput sa aiba loc dupa intalnirea presedintilor nostri, Vladimir Voronin si Vladimir Putin. Aceasta problema a fost analizata si in format 5+2 (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus observatori din partea UE si SUA) si, subliniez, astazi se constata o sansa reala de reglementare a problemei transnistrene.


Ce va determina sa fiti asa optimist?


Nu sunt de acord cu formula potrivit careia procesul de negocieri ar fi inghetat. Pur si simplu, se deruleaza la nivel de experti. In privinta subiectilor economici din regiunea transnistreana, incepand cu 2006, Moldova detine regim preferential in relatiile comerciale cu UE, iar intreprinderile din stanga Nistrului care respecta legislatia moldoveneasca au posibilitatea deplina de a-si realiza operatiunile comerciale.


Nemultumire


Una dintre propunerile Rusiei de reglementare a crizei transnistrene o constituie acordarea unui statut de autonomie pentru aceasta regiune. Care este pozitia oficiala a Chisinaului?


Reprezentantii Moldovei, care s-au intalnit cu colegii lor de la Moscova, au discutat despre asta. Chestiunea data isi gaseste reflectarea in acele tratative si discutii care se poarta cu reprezenantii Rusiei, cu alti participanti la procesul de negocieri in format 5+2.


Recent, presedintele Traian Basescu a spus ca institutiile diplomatice ale tarii sale au primit 800.000 de solicitari de acordare a cetateniei romane si ca pana la sfarsitul anului in curs acest numar poate ajunge la 1,5 milioane. Dupa care dumneavoastra ati anuntat ca deschiderea a doua noi puncte consulare ale Romaniei la Balti si Cahul se amana pentru o data ulterioara. Inseamna asta o schimbare de curs a Moldovei de la integrarea cu Romania?


In primul rand, din cate stiu eu, nu a existat un curs politic de integrare cu Romania. Faptul ca politica externa a Moldovei este orientata spre integrarea in UE este un lucru absolut diferit. De aceea nu este nevoie de interpretare a intentiilor noastre de integrare in structurile europene ca o tendinta de integrare cu Romania. In privinta cifrelor pe care le-ati prezentat, ar fi mai corect daca pentru descifrarea lor v-ati adresa colegilor nostri de la Bucuresti. Vom continua dialogul politic cu Romania si cu UE, inclusiv in planul analizarii problemei legata de speculatiile privind dorinta persoanelor de a dobandi cetatenie romana.


As dori sa mai arat ca autoritatile Moldovei vor insista si pe viitor ca Moldova si Romania sa semneze tratatul politic de baza, precum si tratatul privind granitele de stat dintre tarile noastre. Din pacate, pana in prezent nu am obtinut un raspuns oficial si coerent de ce Romania refuza sa semneze aceste doua documente politice. Mai ales dupa aderarea la NATO si la UE.


Autor: Rusia la zi
Sursa: http://www.rusialazi.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

Daaaa ! Sacale sunt multi in conducerea
Rep. Moldova.
A comentat Slavic (Franta) pe 19.04.2007, ora 11:39
 COMENTEAZA 


2