Moldova vazuta de comedieni si voluntari

Ce auzim de la strainii care viziteaza Moldova? De regula banalitati pe placul gazdelor: oameni cu suflet mare, bine educati, vinuri exceptionale, etc. Sa fie oare acestea unicile impresii pe care le creaza Moldova unui om din afara? Ce le povestesc prietenilor si rudelor dupa ce ne viziteaza tara?



Pina nu demult, era practic imposibil sa raspundem la intrebarile acestea, din simplul motiv ca strainii rareori impartasesc impresiile negative cu localnicii. Din amabilitate si stima fata de gazde, evident. Recent insa au aparut surse care ne permit sa citim ceea ce nu ni se spune direct.



In primul rind ma refer la cartea Playing the Moldovans at Tennis de Tony Hawks. Este o carte documentara, bazata, in mare parte, pe evenimente reale ce s-au intimplat cu Tony pe parcursul unei calatorii de trei saptamini in Moldova. Tony Hawks este un comedian (vestit, aparent) Irlandez, care a pariat cu un prieten ca-i va bate la tenis pe toti jucatorii din selectionata nationala a Moldovei la fotbal. Nu va povestesc de unde a aparut un asemenea pariu aberant si cu ce s-a soldat — cititi cartea, este pe cit se poate de antrenanta si extrem de hazlie. Va sfatuiesc insa sa atrageti atentia la descrierile moldovenilor, pe care le gasiti in abundenta. Moldovanul in viziunea lui Tony Hawks: nu manifesta emotii pozitive, inchis, pesimist, dinti stricati. Un portret cam frustrant, care insa este documentat extrem de bine. Si, daca veti avea ocazia sa cititi cartea, va veti convinge ca nu este o reprezentare totalmente eronata.



O alta sursa de informatie, care este disponibila tuturor [cunoscatorilor de engleza] sunt blogurile pe care le intretin strainii veniti in Moldova pe termen lung, in primul rind voluntari ai Corpului Pacii, plus tot felul de misionari. Blogurile sunt adresate prietenilor si rudelor — este o metoda simpla de a-i tine la curent pe toti cu ultimile evenimente, fara a face cut&paste dintr-un e-mail in altul. Evident, relatarea evenimentelor este insotita de o analiza a acestora, si anume aceste ginduri si sunt cele mai interesante. Deci, iata o selectie de bloguri a voluntarilor Corpului Pacii stationati in Moldova:




  • Peter Myers — voluntar al Corpului Pacii, preda engleza in scoala de la Mereseni, din judetul (raionul?) Hancesti. Practic fiecare inregistrare in blog e extrem de interesanta — highly recommended. Nu ratati video-clipurile vietii de la sat.

  • Scott — voluntar al Corpului Pacii. Va recomand in special:

    More on the little differences

    Ah american!

    The thing about Europe is the little differences

  • Ian Spain — voluntar al Corpului Pacii. Va atrag atentia la doua articole:

    Two Tongues

    Let the fun begin

  • Jessica G — voluntara al Corpului Pacii in satul Chetrosu. UPDATE 5 februarie 2006: Deja dupa publicarea acestui eseu, Jessica, indemnata de Anatol Poiata, a raspuns in propriul blog la intrebarea: What do I think of Moldova?

  • Greg Janes — voluntar al Corpului Pacii. Dupa cum a remarcat Jessica, acest blog este scris intr-o voce mai calda si cu mai putin sarcasm.



Las cititorul sa decida pe cit de credibile si relevante sunt impresiile unor tineri americani care traiesc predominant in zonele rurale. Evident, veti gasi in blogurilor lor (dar si in cartea lui Hawks) multe idei eronate. Merita de le citit si pe acestea pentru a intelege stereotipurile asociate cu Moldoveni.



Evident, critica negativa reprezinta si ea doar o parte a adevarului, tot asa ca si laudele pe care ni le spun in ochi. Relatarea oricarei calatorii se axeaza pe momentele complicate si diferentele culturale, de altfel povestirea n-ar fi interesanta. In plus, fiecare vrea sa creeze impresia ca a infruntat cu succes greutati nemaipomenite intr-o tara din lumea a treia, de aceea unele detalii tind sa fie exagerate. Adevarul, ca intotdeauna, este la mijloc — intre lauda publica si o analiza critica privata. Insa pentru a cunoaste unde se afla acest mijloc, este necesar sa cunoastem ambele extreme.


Autor: Alexandru Culiuc
Sursa: http://www.culiuc.com/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2