Basarabenii, cetateni responsabili sau doar niste profitori?

Pe 19 mai electoratul Romaniei este chemat la urne sa se pronunte asupra suspendarii sau mentinerii in functie a presedintelui Traian Basescu. Daca e sa raportam acest eveniment la Republica Moldova, ar trebuie sa punctam cateva chestiuni, in opinia mea, importante.


Presedintele Traian Basescu, este, fara exagerare, o persoana iubita de publicul basarabean. Modul lui transant, dezinvolt de abordare a problemelor este o calitate pe care omul nostru o apreciaza mult, pentru ca este apropiata caracterului deschis si impulsiv al romanului din stanga Prutului. Totodata, cetatenii Republicii Moldova au fost puternic impresionati de preocuparea lui Traian Basescu pentru problemele romanilor de pretutindeni, inclusiv ale basarabenilor. Vizita-fulger la Chisinau din ianuarie 2007, in incercarea de a solutiona problema vizelor, a facut ca Traian Basescu sa fie unul dintre putinele personaje aclamate (ca de fiece data cand vine la Chisinau) de multime pe strazile capitalei Republicii Moldova.
Cu toate acestea ma tem ca cei care au cetatenie romana nu se vor grabi sa ia cu asalt la 19 mai cabinele de vot de la Ambasada si Consulatul Romaniei din Republica Moldova. Asa cum astazi nu s-au grabit sa se pronunte in sustinerea lui Traian Basescu „prietenii” de mai ieri de la Chisinau ai presedintelui roman, care, in toamna anului trecut, recurgand la un tertip electoral, ne indemnau sa subscriem unei liste in baza careia Republica Moldova urma „sa adere, la unu ianuarie 2007, impreuna cu Romania la Uniunea Europeana, conform declaratiei Basescu”. Acesti „amici” ai presedintelui roman – „unionistii de la 1 ianuarie 2007” - au luat astazi apa in gura pentru ca sunt in expectativa sa vada in ce parte va inclina balanta la Bucuresti, ca nu cumva sa ia o decizie pripita si sa ramana fara simbria de „patriot roman, persecutat de regimul comunist de la Chisinau”.


Altele sunt motivele din care, teama mi-i, cetatenii de rand vor uita sa participe la 19 mai la scrutin. Este vorba de nepasarea, lehamitea proverbiala a moldoveanului: lasa ca se trece si fara mine. Si in mod sigur ca acest referendum se va trece cu sau fara votul nostru. Raportat la numarul intregului electorat roman, s-ar parea ca nu conteaza atat de mult cati moldoveni cu cetatenie romana se vor prezenta la 19 mai la cele doua urne de vot de la Chisinau, precum poate nu va fi determinant nici votul moldovenilor pro sau contra lui Basescu. Desi in astfel de situatii uneori si un vot poate deveni decisiv. Totusi in cazul dat miza este alta. Numarul celor care vor participa la Chisinau la scrutin va arata daca basarabenii sunt sau nu sunt gata sa-si asume pe deplin calitatea de cetatean roman, daca basarabenii sunt niste cetateni romani responsabili care stiu nu doar sa beneficieze de dreptul de a calatori si de a se angaja la munca in Uniunea Europeana, dar si sa-si indeplineasca responsabilitatile ce decurg din aceasta calitate. Intr-un cuvant, numarul celor care se vor prezenta la Chisinau la referendum va arata daca moldovenii sunt cetateni romani sau doar detinatori de pasapoarte romanesti. Daca cei care au astazi pasapoarte romanesti vor proba ca sunt si cetateni romani, atunci aceasta va servi un argument in plus in deblocarea procesului de redobandire a cetateniei romane pentru basarabeni.


Miza este mai mare decat ar crede unii, pentru ca a fi cetatean roman inseamna a fi si cetatean al Uniunii Europene. Participarea posesorilor de pasapoarte romanesti la acest scrutin, precum si la europarlamentarele preconizate tot pentru anul acesta, va arata daca ei sunt in masura sa-si asume si cetatenia UE. In mod sigur ca la Bruxelles, capitala Uniunii Europene, existe persoane interesate sa contabilizeze activismul electoral al proaspetilor cetateni europeni din Republica Moldova. Si, in mod sigur, o participare masiva a basarabenilor la referendum pentru presedintele Romaniei si la alegerile pentru Parlamentul UE ar creste interesul comunitatii europene pentru Republica Moldova si a sanselor acesteia de a se integra in Uniunea Europeana.


Autor: Sergiu Praporsic
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

9 comentarii

Bine, sa zicem ca multi dintre basarabeni intr-adevar si-au "facut" cetatenia pentru a profita de pe urma ei. Care este numarul persoanelor cu cetatenia romana in Republica Moldova? Romania poate sa spuna clar cate persoane sunt asteptate la referendum la Chisinau? Banuiesc ca sunt nu mai putin de 300 000. Acuma, stimate Sergiu Praporsic, fa si tu o socoteala, din acesti 300 000 cati ar reusi sa voteze intr-o zi? Evident, conducerii perfide de la Chisinau i se poate reprosa ca nu a permis deschiderea consulatelor la Balti si Cahul, dar crezi ca aceasta ar fi putut schimba situatia RADICAL? Ei na, sa fie 100 000 de votanti per o sectie de votare! Adica in medie ar fi trebuit sa voteze cam 8000 de oameni pe ora sau 133 de oameni pe minut. Crezi ca e real asa ceva? Nici nu are rost sa te duci sa te bulucesti in fata consulatului/ambasadei doar pentru ca in patria-mama niste politicieni nu au dat dovada de responsabilitate nici in fata ta, ca roman in afara granitelor, nici in fata propriului popor. Sincer, sunt de partea lui Basescu, fiindca, spre deosebire de Tariceanu, care nu a facut in toata cariera lui nici o declaratie cu privire la basarabeni, (banuiesc ca pentru el RM nici nu exista) primul macar a fost de doua ori la Chisinau si macar a dat mana cu oamenii de acolo... dar, asta e prea putin, dragii mei. Deocamdata nu poate pretinda la o apreciere mai mare decat "vrajeala electorala".
A comentat Gummy Bear pe 05.05.2007, ora 08:32
Domnule Gummy Bear analiza ta este egala cu analiza unui student care nu este cazul sa analizeze ce a facut Basescu pt Basarabia.Sunt deacord ca a facut prea putin,dar trebuie sa te uiti si la faptul ca Basescu nu a avut puterea necesara chiar si atunci cand a dat ordonanta de urgenta pt adoptarea noii legi a cetateniei.
A comentat Vladimir pe 05.05.2007, ora 11:09
si totusi cred ca doar Basescu mai poate face ceva pt cei din Basarabia si daca nu ramane el cred ca s-a zis cu noi.Cui ii mai pasa acum de R.Moldova
A comentat eu pe 05.05.2007, ora 18:04
oricum nu exista nici o sansa ca detinatorii de pasapoarte romanesti sa voteze toti la chisinau,chiar daca ar fi ca toti sa simta ca este obligatia lor s-o faca si chiar daca ar exista mai multe centre de votare, fiindca 2/3 din toti cetatenii RM care detin pasapoarte romanesti nu mai sunt de mult in tara.au luat-o la fuga care si unde.in concluzie cred ca oricum trebuie sa ne asteptam la un numar foarte mic de persoane care se vor prezenta in 19 mai la urnele de vot.
A comentat tania pe 06.05.2007, ora 11:17
Intr-adevar, absenteismul la nivel politic si nu numai este proverbial pentru scumpul nostru popor. Cred ca e cam exagerat sa-l calificam drept impulsiv - parerea mea este ca ne cam lipseste vigoarea si darzenia necesara pentru a fi considerat impulsiv. Dar, nu pot sa nu fiu de acord cu autorul si sa subscriu si eu indemnelor civice ale dansului de a merge la vot, asa cum putem, cu "zecile" si "sutele" de mii sa demonstram ca a fi cetatean roman inseamna mai mult de cat simpla posesie a unui act de culoare rosie.
A comentat Cipi pe 07.05.2007, ora 10:19
Poate moldovenii nu o sa poata inclina balanta in folosul lui Basescu intr-un mod decisiv dar totusi merita sa incercam, mai sunt si fratii romani care au posib sa faca acest lucru, si sa speram ca o sa reuseasca.Sa fim opotimisti.
A comentat alex_said pe 07.05.2007, ora 15:38
ba moldovene tu pt ce ai venit in romania?eu sunt deacord cu "tania"
A comentat :))) pe 08.05.2007, ora 23:08
Daca nu ramane Basescu e vai si amar de R.Romania:(((
A comentat Gh.Vasile pe 09.05.2007, ora 16:32
Saraca Romanie! Va disparea de pe harta daca a ajuns sa aiba oameni de neinlocuit! Voua nu va e jena sa emiteti asemenea afirmatii care sfideaza logica si ratiunea? Integ sa ai simpatii politice, dar sa aduci ode unui personaj in viata, indifernt care ar fi acesta, e prea mult.
Avem unul acasa care se crede unic si irepetabil!
De cand stati in Romania, nu v-ati debarasat de o asemenea mentalitate?
Ce-o sa se intample? O sa stea soarele in loc? Au stat in loc, prin '53, trenuri si vapoare, fabrici si uzine. Totusi, oamnirea a facut progrese, inclusis Romania.
Putina istorie a romanilor si nu numai, nu ar strica ca sa va convingeti, ca oameni de neinlocuit au existat doar in regimurile dictatoriale.

A comentat larisa pe 10.05.2007, ora 21:25
 COMENTEAZA 


2