Integrarea României în UE este o realizare extraordinară şi nu putem decât să ne bucurăm de acest succes al ei

Interviu cu Alexandru Râşneac, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara:


Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara a fost creată în anul 2001 de un grup de tineri basarabeni, studenţi la Universitatea de Vest din Timişoara. Scopul acestei organizaţii a fost de a promova valorile româneşti din Basarabia şi de a ajuta tinerii de acolo de a se integra mai uşor în mediul românesc. După cum se exprimă basarabenii timişoreni, organizaţia lor reprezintă o punte de legătură dintre românitatea din extrema vestică a ţării cu cea din extrema de Est, adică Republica Moldova.


- Care sunt activităţile Organizaţiei Studenţilor Basarabeni şi care sunt proiectele pe care le desfăşuraţi?


- Avem mai multe categorii de proiecte. Unele dintre ele sunt mici, pe plan local, altele se adresează publicului larg din România, altele sunt adresate basarabenilor care sunt acasă etc. Voi începe cu un proiect care este adresat aproape exclusiv studenţilor şi elevilor basarabeni şi primul pe agenda anului academic - „Balul Bobocilor”. Prin intermediul acestei activităţi ne străduim să le oferim tinerilor din primul an de studii în Timişoara posibilitatea de a se cunoaşte cu colegii lor din anii mai mari şi de a se împrieteni şi, de ce nu, pentru a deveni în perspectivă membri ai organizaţiei noastre. În plus, cei care ajung pentru prima dată acolo sunt dezorientaţi, nu cunosc zona, nu cunosc mentalitatea, le este greu să se exprime şi, implicit, întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte integrarea în acest mediu. Or, în acest caz, „Balul Bobocilor”, pe care îl organizăm la fiecare început de an, reprezintă pentru ei ceva destul de important.
După această acţiune de debut, urmează o alta, la fel de tradiţională: plecarea la Alba-Iulia, de 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Aici, tinerii au şansa de simţi pe viu semnificaţia acestei zile pentru poporul român. Dar, de asemenea, de a cunoaşte studenţi din celelalte centre universitare precum şi de a înţelege importanţa istorică a acestui oraş. Astfel, foarte mulţi dintre participanţii la această excursie sunt impresionaţi plăcut. Aceste activităţi au rolul de a-i ajuta pe studenţi de a se integra în mediul românesc. Desigur, acest gen de activitate îi ajută mai mult să se integreze în mediul studenţilor basarabeni din România. OSB însă mai are şi relaţii de colaborare cu o serie de organizaţii studenţeşti similare din Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică, Universitatea de Agronomie, Universitatea de Medicină etc. Interacţionăm cu ei, facem proiecte în comun sau participăm împreună cu ei la diverse traininguri. Astfel, membrii mai activi din organizaţie au ocazia să interacţioneze cu voluntari din alte ONG-uri şi astfel să dezvolte relaţii de perspectivă. Deja sunt mulţi studenţi basarabeni care au ales Timişoara, pentru că aici există această organizaţie.


- Basarabenii din Timişoara au devenit cunoscuţi în toată România datorită unui festival pe care îl organizaţi. Este vorba de Festivalul „Zilele Basarabiei”...


- Acest festival are într-un fel rolul de a combina cultura din Basarabia cu cea de aici, din Banat. Se ştie că fiecare zonă românească are particularităţile ei culturale, dar şi similitudinile care vin să reconfirme originea comună a oamenilor care locuiesc în aceste zone. În plus, acest festival marchează o dată importantă din istoria românilor basarabeni, 27 martie 1918, zi în care acest pământ a revenit în hotarele Ţării-mamă, România. Noi dorim să atragem atenţia publicului din România şi Republica Moldova asupra importanţei acestui act istoric şi pentru a menţine vie acea flacără care leagă aceste două state, indiferent de situaţiile politice de moment. Cu toate că de multe ori posibilităţile noastre, în special, cele financiare, sunt limitate, dacă ar fi să ne raportăm la ideile pe care le avem, totuşi acest proiect şi-a demonstrat continuitatea, anul acesta urmând să ajungă la cea de-a VII-a ediţie. Festivalul „Zilele Basarabiei” este un proiect, în cea mai mare parte, cultural, prin intermediul căruia oferim oamenilor de cultură de peste Prut şansa de a se face cunoscuţi în zona de vest a ţării, care este mai puţin accesibilă pentru oamenii de la noi, din cauza distanţei destul de mari. Astfel, an de an, la Timişoara au loc expoziţii de pictură, sculptură, lansări de carte, concerte, toate cu specific basarabean şi cu artişti basarabeni. Putem spune că, timp de trei, zile Basarabia se mută la Timişoara.


- Ce activităţi preconizaţi să organizaţi în perspectivă?


- Începând cu anul trecut, am lansat încă două proiecte relativ noi pentru OSB. Primul ar fi Universitatea de vară, pe care intenţionăm să o organizăm anual. Vreau să spun că prima ediţie, care s-a desfăşurat în luna august a anului trecut, s-a bucurat de un real succes, aici participând studenţi basarabeni din toată România şi de la Chişinău. În perspectivă ne dorim să dezvoltăm la aceşti tineri spiritul de echipă, să-i facem să înţeleagă importanţa de a te asocia în cadrul unor idei şi valori şi, bineînţeles, pentru a creşte noi lideri.
Un alt proiect, credem, important a fost lansat în toamna anului trecut. Este vorba de un portal informaţional, www.basarabeni.ro, unde, oricine este interesat de a afla informaţii utile despre cum e să fii student în România, care sunt oportunităţile, care sunt condiţiile, procedurile legale care se impun, obţinerea dreptului de muncă, obţinerea cetăţeniei etc., toate acestea le pot găsi pe acest site. În plus, zilnic, pe prima pagină a site-ului sunt prezente ultimele noutăţi legate de Republica Moldova, fapt care face ca tinerii care se află departe de casă să poată să se informeze şi să fie la curent cu evenimentele care se petrec acasă. În prezent, este accesibilă doar varianta on-line. Anul acesta, probabil, chiar începând cu luna februarie, vom edita şi varianta scrisă, cu acelaşi nume, care va apărea lunar şi care va fi distribuită în toate centrele universitare.


- România s-a integrat la 1 ianuarie în Uniunea Europeană. Cum va influenţa acest lucru studenţii basarabeni care studiază sau care intenţionează să-şi facă studiile în România?


- Integrarea României în Uniunea Europeană reprezintă o realizare extraordinară şi nu putem decât să ne bucurăm de acest succes al ei. În ceea ce priveşte studenţii basarabeni, pentru cei care deja se află acolo nu vor interveni, practic, schimbări. Mai greu va fi pentru cei care doresc în viitor să ajungă acolo. Faptul că sunt introduse vizele cred că va afecta un număr mare de tineri care intenţionează să-şi facă studiile în România, din cauza dificultăţilor de ordin birocratic şi din cauza timpului mare în care vor putea obţine permisul de trecere a frontierei. Cred că numărul studenţilor basarabeni care vor veni la studii în România se va reduce considerabil, ceea ce pentru noi este foarte regretabil.


Autor: Nicolae FEDERIUC
Sursa: http://www.flux.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

4 comentarii

Tocmai am citit pe Flux.md acest interviu cu presedintele Organizatiei Studentilor Basarabeni din Timisoara,Alexandru Risneac si indata m-am gandit la Basarabenii din Romania...Ca parteneri ai OSB Timisoara,OSB Bucuresti Va doreste sa realizati cu succes ceea ce v-ati propus sa faceti,chiar daca unii vor sa distruga ceea ce construiti.Cred cu tarie ca OSB reprezinta interesele Basarabenilor,ca solidaritatea dintre elevii si studentii Basarabeni aflati la studii in Romania este pe cale sa intareasca relatia dintre cele 2 maluri de Prut...OSB prin actiunile sale a promovat intotdeauna spiritul romanesc si national...OSB Bucuresti este alaturi de voi si va doreste sa aveti un an nou fericit si sa va bucurati de impliniri alaturi de colegii vostri.
A comentat Vlad Bucuresti pe 05.01.2007, ora 15:11
Buna.

Asa zisa "scoala de vara" se organizeaza doar pt membrii OSB-ului sau si pt alti doritori? As vrea sa stiu dupa ce criterii se fac selectarile, daca astea evident au loc.

Multumesc... si astept un raspuns cat mai aproape de adevar.

Succes!
A comentat Lucika T pe 08.01.2007, ora 23:38
Selectia la Scoala de Vara in acest an sa facut pe baza uni formular de inscriere, unde erau solicitate datele despre organizatia din care face parte persoana care vrea sa participe, obiectivile acestei organizatii, asteptarile de la scoala de vara etc., dupa care, impreuna cu partenerii nostrii o fost facuta selectia.
Sper ca ti-am raspuns la intrebare si daca mai ai anumite neclaritati ne poti scrie pe mail osb_tm@yahoo.com
A comentat Alexandru, Timisoara pe 09.01.2007, ora 00:37
Drumurile noastre toate se vor intalni odata,drumurile si iubirea,gandurile,fericire...Mai devreme sau mai tarziu ne vom intalni si noi,Basarabenii cu Patria mama.
A comentat pe 10.01.2007, ora 23:55
 COMENTEAZA 


2