Presedintele Vladimir Voronin sustine ca e nevoie de vointa politica a Rusiei pentru a rezolva problema transnistreana

"Pentru a rezolva problema transnistreana e nevoie de vointa politica a Rusiei. Cu vointa politica a Cremlinului trebuie deblocate interesele care sint prezente in Transnistria, intrucit in calea reglementarii stau crima organizata, incurajata si sustinuta in coridoare foarte serioase in Rusia. Acestea sint interesele persoanelor care acolo (in Transnistria) au cote de venit din productia si comertul cu armament, din contrabanda, incepind cu traficul de fiinte umane # 1;i terminind cu produse farmaceutice, droguri si alte marfuri de tot felul", a declarat, marti, Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, intr-un interviu acordat agentiei de presa ruse RIA "Novosti".


Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a subliniat ca rezolvarea politica a problemei Transnistriei este impiedicata de grupari criminale organizate, interesate sa foloseasca acest teritoriu ca "gaura neagra" pentru contrabanda si productia de armament; ca acum problema transnistreana s-a epuizat complet la nivel social, iar Chisinaul oficial este dispus sa accepte diferite variante de reglementare transnistreana si de reintegrare teritoriala a tarii, dar "liderii Transnistriei sint de fapt ostaticii situatiei criminale care s-a creat in regiune" si "daca Rusia ar spune "nu" - peste doua saptamini ele nu ar fi acolo".


Vladimir Voronin a declarat ca pozitia Chisinaului este tratata cu intelegere de catre conducerea de virf a Rusiei, dar procesul de reglementare pasnica este frinat la nivele mai inferioare. "In toti acesti ani, Cremlinul, mai exact Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a primit pozitiv masurile si propunerile pe care eu i le-am enuntat la intrevederile noastre. Dar rezulta un fenomen de neinteles, un paradox: imediat cum ne apropiem de situatia in care ne putem intelege ca principiu in aceste chestiuni - se intimpla ceva, vreo provocare - sau a noastra, locala, sau occidentala, sau se produce o scurgere de informatie, sau inca ceva", a spus Voronin.


El a respins acuzatiile lansate de administratia de la Tiraspol, potrivit carora Chisinaul ar fi organizat blocada economica impotriva regiunii, mentionind ca este vorba de o simpla "lupta impotriva contrabandei". "Este normal sa existe 13 intreprinderi care produc arme in regim non stop? Odata ce armele se produc, prin urmare, se vind. Odata ce se vind, deci, ies cumva din Transnistria. Deci, este normal? Iar controlul pe care noi l-am instituit impreuna cu Uniunea Europeana si cu Ucraina este anormal?", s-a intrebat seful statului, amintind ca urme de arme asamblate in Transnistria au fost depistate in Irak si in Cecenia. "Ei s-au inchis acolo, s-au baricadat, stau si fac bani. 2 mlrd. de dolari pe an ruleaza prin aceasta enclava", a declarat Voronin.


Totodata, el a amintit ca autoritatile Moldovei au propus, in anul trecut, intreprinderilor exportatoare din Transnistria sa se inregistreze la institutiile moldovene, deschizind piata europeana pentru intreprinderile transnistrene disciplinate.


Vladimir Voronin si-a exprimat speranta ca pina in anul 2009, cind va expira mandatul sau prezidential, problema transnistreana va fi rezolvata, subliniind ca autoritatile sint preocupate de ea in fiecare zi si ca exista toate premisele pentru solutionare. Presedintele a mai informat ca a purtat, in ultimele zile, si va mai purta o serie de consultari cu diferiti participanti la procesul de reglementare transnistreana, inclusiv reprezentanti ai UE, OSCE, SUA si Rusiei.


... REGRETA NEEXECUTAREA INTELEGERII DE RELUARE A EXPORTURILOR VINICOLE MOLDOVENESTI CATRE RUSIA...


Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a regretat faptul ca intelegerea sa cu Presedintele Vladimir Putin privind reluarea exporturilor de vinuri moldovenesti catre Rusia nu se indeplineste.


Potrivit Agentiei INFOTAG, Voronin a declarat, marti, in interviul acordat agentiei de presa ruse RIA "Novosti", ca R.Moldova a indeplinit toate cerintele pentru calitatea vinurilor, formulate de autoritatile de control ale Rusia, dar livrarile nu au reinceput nici pina acum. Seful statului a presupus ca motivul acestor tergiversari ar fi intensificarea concurentei pe piata alcoolului. "Businessul cu alcool este o afacere foarte serioasa, multi se vor bucura ca noi am plecat de acolo, si aceasta nisa nu va ramine libera", a spus Presedintele moldovean.


El a mentionat ca R.Moldova a semnat acceptul pentru aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), in pofida masurilor intreprinse de Rusia fata de produsele vegetale, vinicole, din carne, si a subliniat ca Moldova nu va merge pe calea Georgiei care a inceput sa puna piedici Rusiei in procesul de aderare la OMC. "Pentru ca respectam mult Rusia, nu vom decadea pina la mici reglari de conturi care nu caracterizeaza relatiile noastre de-a lungul secolelor si care, in mod univoc, nu vor fi un factor pozitiv pentru imbunatatirea si dezvoltarea in continuare a relatiilor noastre multilaterale", a afirmat Voronin.


El a relevat ca Moldova a reusit sa recupereze aproape pe jumatate pierderile rezultate din interzicerea importurilor de vinuri in Rusia, datorita lansarii pe pietele altor tari, care au facut posibila diversificarea economiei tarii. "In anul trecut, am ratat in aceasta ramura venituri de 200 mln. de dolari. Nu pot spune daca este din cauza Rusiei sau, poate din alte motive. In doi ani, am extins de 4 ori exporturile de vinuri catre Ucraina, de 4 ori - in Romania, de foarte multe ori - in Polonia, pentru ca aproape nu am fost prezenti acolo; deschidem serios pietele in Tarile Baltice - Letonia, Lituania Estonia", a subliniat Voronin, adaugind ca, in perspectiva, vinurile moldovenesti vor aparea si in alte tari - Cehia, Japonia, Coreea de Sud, China. "Nu asteptam p asiv, chiar daca piata rusa prezinta avantaj pentru noi in toate privintele", a a spus seful statului.


... SI ESTE CONVINS CA R.MOLDOVA VA DEVENI MEMBRA A UE, IN ZECE ANI


"Peste 10 ani, Republica Moldova trebuie sa devina membra a Uniunii Europene, pastrindu-si totodata independenta, integritatea teritoriala si statutul neutru. Este unul dintre obiectivele prioritare ale tarii noastre", a declarat, marti, Presedintele Vladimir Voronin in interviul acordat agentiei de presa ruse RIA "Novosti".


Potrivit Agentiei INFOTAG, seful statului a respins propunerile unor forte politice privind aderarea republicii la UE prin integrarea de facto in Romania, subliniind ca R.Moldova va fi "si peste 2 ani, si peste 10, un stat independent cu teritoriu integru" si ca nu pot exista abateri nici in sensul roman, nici in altele. Voronin s-a pronuntat, de asemenea, pentru mentinerea statutului de neutralitate al tarii, pentru care, potrivit spuselor sale, sint inacceptabile chiar si variante de prezenta a unor trupe straine ca plasarea statiunilor de urmarire prin radiolocator, precum se poate intimpla in Polonia sau Cehia. "Pledam pentru inexistenta militarilor de orice culoare si uniforma pe teritoriul nostru", a subliniat seful statului.


Intrebat despre viitorul sau politic, el a spus ca intentioneaza sa-si mentina influenta in politica dupa expirarea celui de-al doilea mandat prezidential, dar nu planuieste modificarea Constitutiei in vederea raminerii la presedintie; ca "doua mandate sint suficiente pentru un Presedinte", si un sef de stat "care a facut ceva pe durata acestor mandate, pleaca cu simtul datoriei implinite". "Mi-as dori sa plec si eu asa, daca as mai reusi sa rezolv problema transnistreana, sa reintegrez tara", a spus Voronin.


El a precizat ca ar putea mentine influenta prin intermediul Partidului Comunistilor, al carei presedintie o detine constant din momentul constituirii formatiunii, in 1993. "Va fi o situatie foarte interesanta daca eu, neavind nici un post, voi fi reales presedintele al partidului de catre congres. Si daca noi vom detine majoritatea in Parlament, aceasta majoritate va forma si Guvernul, si conducerea Parlamentului, si va rezolva problema cu Presedintele", a opinat Vladimir Voronin.


Autor: INFOTAG
Sursa: http://www.azi.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

5 comentarii

Moldova in UE?Nici Dumnezeu nu stie daca va ajunge R.M.acolo.Voronin a inceput sa viseze.Dupa ce a creat din tara noastra un Vorornin S.R.L.se vrea in U.E?
Iate in mimi mai Voronin
A comentat Camin B pe 23.05.2007, ora 15:57
Da de unde stie Voronin de 2mlrd de $ pe care le obtine Transnistria in fiecare an din productia armamentelor?Inseamna ca nu iau platit destul ca sasi inghita limba.
Problema cu Transnistria niciodata nu va fi rezolvata.
A comentat Camin D pe 23.05.2007, ora 16:01
Nui de ajuns ca va conduce economia Moldovei prin intermediul fiului sau care a ajuns milionar,care a devenit proprietar de vinarii,vii,fabrici de zahar,de companii petroliere peste noapte,mai vrea sa conduca si politica statului.
A comentat Gheorghe pe 24.05.2007, ora 16:05
in R.M de mult nu mai e democratie ci regim totalitar
A comentat Cristina pe 24.05.2007, ora 18:49
De ai e nevoie de UNIREA MARE !

Bruxelle-ulu nu va accepta R.M. independenta sa intre in E.U
Unica si cea mai BUNA solutie sa ne UNIM !
A comentat Slavic ( Franta ) pe 25.05.2007, ora 02:17
 COMENTEAZA 


2