Consulatele de la Bălţi şi Cahul

"La această oră nu mai considerăm de actualitate deschiderea consulatelor româneşti la Bălţi şi Cahul", declara Ministrul de Externe, vicepremierul Andrei Stratan, la începutul lunii martie.


Dar îşi menţine Ministerul de Externe de la Chişinău această poziţie şi acum?


"În contextul consolidării capacităţilor funcţionale interne ale secţiei consulare a Ambasadei României la Chişinău, partea română a solicitat permisiunea MAEIE în vederea închirierii unui alt sediu pentru Secţia consulară, cu o capacitate de deservire adecvată în raport cu solicitările de vize ale cetăţenilor Republicii Moldova, - se arată în răspunsul Externelor de la Chişinău. În această privinţă, MAEIE şi-a dat acordul şi a dat curs solicitării înaintate de partea română, fapt despre care a informat Ambasada României prin canale diplomatice", se spune în comnicatul MAEIE.


Dar prin ce totuşi se explică faptul că autorităţile Republicii Moldova nu agreează ideea - salutată anterior, iar apoi respinsă şi de Preşedintele Voronin - deschiderii noilor consulate, în condiţiile în care cetăţenii Republicii Moldova şi aşa se confruntă cu dificultăţi grave la obţinerea vizelor pentru România sau tranzitarea acesteia?


Problema vizelor


"Cetăţenii Republicii Moldova, - apreciază Ministerul de Externe de la Chişinău -întâmpină dificultăţi pentru obţinerea vizelor în România pe motivul unor aspecte organizatorice de ordin tehnic, care la această oră nu funcţionează la deplina capacitate şi nu sunt suficient de operaţionale".


"Sperăm că noul sediu, pentru a cărui deschidere partea moldovenească şi-a dat acordul, va activa la capacitate funcţională maximă şi va satisface pe deplin solicitările pentru vize", notează Externele de la Chişinău.


Dar când şi în ce mod au reluat, dacă au reluat, autorităţile României subiectul deschiderii unor consulate române suplimentare şi ce a răspuns, dacă a răspuns partea moldovenească în acest sens?


„Solicitări suplimentare – cităm în continuare din răspunsul MAEIE - privind deschiderea unor secţii consulare adiţionale româneşti pe teritoriul Republicii Moldova nu au parvenit".


"Probabil din cauza estimărilor adecvate care denotă inoportunitatea acestora , dar şi necesitatea consolidării capacităţilor organizatorice interne şi a posibilităţilor existente, suficiente pentru asigurarea fluidizată a serviciilor consulare bine organizate", se mai spune în finalul răspunsului oferit BBC de către Ministerul de Externe de la Chişinău.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2