Comisia Electorală Centrală îşi ia rolul în serios

29.05.2007

Comisia Electorală Centrală s-a remarcat în acest an prin emiterea unor avertismente publice împotriva Partidului Comuniştilor.

E vorba de câteva cazuri remarcabile: anularea înregistrării Partidului Comuniştilor cu nr. 1 pe lista electorală, avertismentul dat Companiei publice Teleradio-Moldova, precum că ar favoriza Partidul Comuniştilor, avertismentul public dat preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu să nu mai facă campanie electorală pentru candidatul comuniştilor.

În sfârşit CEC a decis şi în disputa între Partidul Comuniştilor şi partidul Popular Creştin Democrat privind organizarea unor manifestaţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale în ultima zi de campanie, pe 1 iunie.

"Cu părere de rău", a spus într-un interviu la BBC secretarul CEC, Iurie Ciocan, "CEC în afară de pârghiile de avertizare, nu prea dispune de alte pârghii considerabile de a impune sancţiuni concurenţilor electorali".

În acelaşi timp, CEC are posibilitatea să excludă un concurent electoral din cursa electorală.

Nu se cunoaşte deocamdată care este partidul sau care sunt partidele ce au fost avertizate de cele mai multe ori de Comisia Electorală Centrală. Se ştie însă că au fost depuse la CEC până acum 75 de contestaţii din partea concurenţii electorali.

Buletin de vot de un metru

"Dar – spune Iurie Ciocan – campania cea mai activă o desfăşoară partidele parlamentare. Deci este clar că majoritatea contestaţiilor se referă la acţiunile acestor concurenţi electorali".

Potrivit secretarului CEC, în Republica Moldova ar exista de mai mulţi ani "o modă" când contestatarii, care sunt şi concurenţi electorali „expediază copii ale contestaţiilor şi ambasadelor străine, Misiunii OSCE, Consiliului Europei etc.” Acţiune pe care CEC o consideră o formă de campanie electorală.

Deşi înregistrarea candidaţilor la funcţiile de primari, consilieri locali, raionali, şi municipali s-a încheiat acum o lună, nu există deocamdată o statistică la CEC despre numărul pe ţară al candidaţilor la funcţiile respective.

CEC promite ca în câteva zile să aibă adunate şi procesate toate aceste date.

În acelaşi timp, Iurie Ciocan a declarat la BBC că "un număr record de candidaţi a fost înregistrat" în cursa pentru alegerile locale din acest an. Şi dă exemplul circumscripţiei din Comrat, unde pentru funcţiile de consilieri locali s-au înregistrat 52 de concurenţi, iar buletinul de vot va avea 1 metru şi 20 de centimetri.

Cei mai mulţi concurenţi pentru funcţia de primar au fost înregistraţi la Chişinău – 19 persoane, după care urmează oraşul Bălţi, cu 13 concurenţi, a spus secretarul CEC.

În Republica Moldova vor fi deschise pe 3 iunie, în ziua alegerilor locale, 1934 de secţii de votare, care vor lucra de la 7.00 până la ora 21.00.

În cazul în care după închiderea secţiilor de votare vor fi cozi, oamenii vor fi lăsaţi să voteze şi după ora 21.00, a declarat la BBC, secretarul CEC, Iurie Ciocan.


Autor: Maia Metaxa
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2