Andrei Ivanţoc a fost agresat în momentul eliberării

03.06.2007

Andrei Ivanţoc a ajuns la Chişinău după eliberarea sa din detenţie din închisorile transnistrene unde a stat timp de 15 ani.

Eliberarea lui Andrei Ivanţoc a prilejuit un incident în care fostul deţinut a fost agresat de forţele de securitate ale Tiraspolului şi apoi luat cu forţa de autorităţile Republicii Moldova şi transportat la Chişinău.

Incidentul a avut loc în momentul eliberării la punctul de control de lângă Tighina, când Andrei Ivanţoc a început să fugă spre teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol.

El a fost urmărit, ajuns din urmă, trântit la pământ şi bătut de agenţi ai securităţii nistrene.

Au urmat scene haotice şi timp de o oră, Andrei Ivanţoc a refuzat aparent să treacă în partea de teritoriu controlată de autorităţile de la Chişinău.

Soţia sa, Eudochia, şi ministrul adjunct al reintegrării, Ion Stăvilă, au încercat să-l convingă, aparent fără succes.

Primele declaraţii

În jurul orei 12.20 el a fost urcat cu forţa într-o maşină oficială a Republicii Moldova, care a trecut în viteză de bariera de securitate, unde aşteptau mai multe personalităţi ale vieţii publice, Ambasadorul României, Filip Teodorescu şi numeroşi ziarişti.

"Mă alungaseră, mă fugăriseră forţat din ţară, de pe pământul natal", a explicat Andrei Ivanţoc la Chişinău, în cadrul unei scurte întâlniri cu ziariştii.

El a refuzat să facă alte comentarii spunând că va discuta cu presa mai târziu şi a plecat împreună cu directorul Comitetului Helsinki pentru apărarea drepturilor omului, Ştefan Urâtu.

"Am două ore de când sunt la libertate şi n-o pot cuprinde încă, n-o pot simţi", a răspuns Andrei Ivanţoc, când a fost întrebat despre cum se simte în libertate.

Ilie Ilaşcu, deţinut şi el alături de Andrei Ivanţoc între 1992 şi 2001 a declarat la BBC că a vorbit cu el la telefon şi acesta i-a spus că dorea să o vadă pe mama sa, la Căuşeni, şi că nu i se spusese că va fi aşteptat de autorităţile Republicii Moldova şi de ziarişti.

Andrei Ivanţoc, care este şi cetăţean al României, a ispăşit cei 15 ani de închisoare în urma condamnării de către autorităţile separatiste pentru omorârea a doi demnitari transnistreni în timpul războiului din zonă.

Sentinţa a fost declarată ilegală de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a cerut eliberarea imediată a deţinuţilor de către Rusia, decizie ne-executată însă.

Ultimul membru al grupului este Tudor Petrov Popa, a cărui eliberare este aşteptată luni, în 4 iunie.


Autor: Corneliu Rusnac, Petru Clej
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

Bine ati venit !
A comentat Slavic ( Franta ) pe 04.06.2007, ora 00:34
 COMENTEAZA 


2