Miliţia transnistreană blochează accesul la o secţie de votare

03.06.2007

Miliţia din Transnitria a blocat accesul la o secţie de votare din satul Corjova – o suburbie a oraşului Dubăsari, controlat de administraţia separatistă din Tiraspol.

Corjova – sat de baştină al preşedintelui Vladimir Voronin este o localitate de pe malul stâng al râului Nistru, însă sub jurisdicţia Republicii Moldova.

Miliţienii transnistreni nu permit oamenilor să voteze, pe motiv că localitatea ar aparţine autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene.

Secţia de votare cu numărul 15/5 din Corjova a fost organizată în incinta liceului "Mihai Eminescu".

Potrivit unui comunicat de la Comisia Electorală Centrală, secţia a fost ocupată încă de sâmbătă de 30 de persoane - reprezentanţi ai organelor de forţă ai nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene, după cum se spune în comunicat.

Primarul localităţii Corjova, Valeriu Miţu, degrevat din funcţie pe perioada campaniei electorale, a declarat pentru Realitatea TV că miliţienii transnistreni sunt mai mulţi decât erau de dimineaţă.

"La 7 dimineaţa secţia de votare a fost blocată de aproximativ 30-40 de miliţieni. Şi când au văzut că oamenii ies masiv la alegeri, la ora 8 erau peste o sută de oameni. Nu se permitea să intre lumea pe teritoriul liceului. Oamenii sunt ameninţaţi. Satul este blocat. Toate străzile, intresecţiile sunt blocate cu posturi mobile de miliţie. Şi în jurul liceului sunt aproximativ 200-300 de miliţieni", a declarat Valeriu Miţu.

Scrutin compromis

"Le-au mai dat comandă, i-au ridicat pe alarmă din Bender, din Râbniţa după cum am înţeles. Şi toţi vin acum aici. Din partea Moldovei avem vreo 20 de poliţişti. Cu părere de rău nu pot să opună rezistenţă. Nu ştiu ce decizie vor lua cei de la Comisia Electorală Centrală", a spus Valeriu Miţu.

"O decizie oficială referitor la închiderea sau nu a secţiei de votare de la Corjova nu este deocamdată adoptată. Aşteptăm să vedem cum se derulează evenimentele. Putem spune însă că alegerile în satul Corjova au fost periclitate. Şi că vor fi alegeri repetate. Nu mai putem spune că acolo au fost alegeri libere şi corecte", a declarat la BBC Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale.

"Comisia Electorală Centrală a chemat toate organismele internaţionale acreditate în Moldova, precum şi observatorii internaţionali să se implice în vederea înlăturării impedimentelor sus-menţionate pentru desfăşurarea normală a alegerilor", a mai spus Iurie Ciocan.

Purtătorul de cuvânt al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, aflat în satul Corjova, a declarat pentru BBC că situaţia rămâne neschimbată, iar miliţia transnistreană nu a dat semne de a debloca accesul la secţia de votare.

Claus Neukirch a afirmat că "nu este clar dacă va mai fi posibilă desfăşurarea alegerilor în Corjova".

Cel puţin situaţia este calmă în satul Corjova, a spus purtătorul de cuvânt al Misiunii OSCE în Republica Moldova.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

Ce as face eu in locul politistilor din Corjova? Pai, as lua o camera de filmat si i-as filma pe toti dobitocii (militieni transnisterni). Nu cred ca SIS-ul nu-i va putea identifica. Si pe urma, unul cate unul i-as gabji. As trimite grupuri cate 3-4 persoane la Tiraspol sau unde-o fi nevoie pentru rapirea fiecarui dobitoc. Poate sa dureze vreo 0,5 de an toata procedura. Chiar daca as prinde numai jumatate din ei, tot ar fi bine. Alta data, cand vor incerca sa intreprinda ceva asemanator, nu se vor mai gasi doritori la Tiraspol. Ce voi face cu cei rapiti? O-o-o-o! Sunt atatea variante interesante! Aici chiar n-am criza de imaginatie.
Dar si moldovenii-s fraieri. FRAIERI, FRAIERI, FRAIERI! Nu cred ca nu banuiau ca se va face vreo provocare. Trebuia sa trimita un pluton de politisti ca sa n-aiba curaj nici o javra de smirnovist sa intre in satul ala. Sa le fie de invatatura pentru data viitoare.
A comentat Gummy Bear pe 04.06.2007, ora 08:42
 COMENTEAZA 


2