În Republica Moldova au avut loc alegeri locale

04.06.2007

Urnele s-au închis în alegerile locale din Republica Moldova, participarea la vot ridicându-se la 48% la ora 19, potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală.

Un sondaj la ieşirea de la urne realizat în municipiul Chişinău arată că Partidul Comuniştilor ar fi obţinut 26% din voturi, urmat de Partidul Liberal cu 20% şi Alianţa Moldova Noastră cu 10%.

Potrivit aceluiaşi sondaj, în turul al doilea al alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului se vor înfrunta candidatul Partidului Comuniştilor, Veaceslav Iordan, cu 28%, şi candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, cu 26%.

Pe locurile următoare s-ar situa candidatul Alianţei Moldova Noastră, Leonid Bujor şi cel al Partidului Democrat, Vladimir Filat, cu câte 8%.

Dorin Chirtoacă provoacă surpriza

"În primul rând aşteptăm rezultatele care vor veni de la observatorii noştri şi aşteptăm rezultatele oficiale care vor fi confirmate de organele electorale. De asemenea aşteptăm concluziile observatorilor şi ale organismelor internaţionale cu privire la legalitatea desfăşurării acestui scrutin", a declarat la BBC Dorin Chirtoacă.

"În ceea ce priveşte datele furnizate de exit poll, ne aşteptam la un asemenea rezultat, pentru asta am muncit. Şi având în vedere că va fi turul al doilea, se preconizează o victorie democratică în Chişinău, lucru pe care-l aşteptăm de cel puţin 17 ani. Este vorba de schimbare, schimbarea care trebuie să aibă loc", a mai spus Dorin Chirtoacă.

Dar cum va încerca Dorin Chirtoacă să atragă electoratul care nu a votat pentru el în primul tur?

"Popularizarea în continuare a programului nostru electoral, pentru a promova soluţiile noastre, prin discuţiile directe cu cetăţenii pentru a putea dovândi încredere, pentru că fără încredere nu putem construi ceva. Şi de asemenea prin captarea tuturor energiilor din partea spectrului politic, astfel încât să aibă loc schimbarea propriu zisă, aşa cum ne dorim", a spus Dorin Chirtoacă.

Candidatul Partidul Comuniştilor, Veaceslav Iordan, a refuzat să comenteze până la publicarea rezultatelor oficiale.

Potrivit rezultatelor parţiale de la Bălţi, al doilea oraş al Republicii Moldova, candidatul susţinut de Partidul Comuniştilor, Vasile Panciuc, are un avans substanţial şi pare să fi câştigat din primul tur de scrutin.

Protest PPCD

Partidul Popular Creştin Democrat a emis un protest împotriva modului de desfăşurare a alegerilor.

"În alegerile locale generale de azi din Republica Moldova au fost deja înregistrate încălcări grave ale legislaţiei electorale. La foarte multe secţii de votare s-a constatat că listele alegătorilor au fost întocmite incorect. În aceste liste apar o mulţime de suflete moarte, adică numărul de alegători la mai multre secţii de votare este exagerat în mod artifical. Acest fapt a fost semnalat de către observatorii naţionali în Chişinău, în raioanele Floreşti, Cahul şi altele. În mai multe localităţi, observatorii naţionali nici nu au fost admişi la secţiile de votare", se spune în comunicatul PPCD.

Opoziţia, organizaţiile non-guvernamentale şi chiar observatorii internaţionali sunt aproape la unison: campania electorală nu a fost una corectă, iar scrutinul din 3 iunie riscă să fie incorect şi doar parţial liber.

Pe lista încălcărilor legislaţiei electorale: tentative de intimidări ale candidaţilor opoziţiei, tentative, nu întotdeauna reuşite ale Partidului Comuniştilor de a-şi înregistra candidaţii pe poziţia întâi a buletinului de vot şi folosirea resurselor administrative în favoarea partidului de guvernământ.

Chiar şi Comisia Electorală Centrală, acuzată în tecut că nu-şi ia rolul în serios, a sancţionat de mai multe ori Partidul Comuniştilor, o dată respingând chiar poziţia numărul unu de pe buletinul de vot la Bălţi, al doilea oraş al ţării.

O delegaţie de europarlamentari aflată în vizită la Chişinău şi-a exprimat preocuparea cu privire la astfel de evoluţii, iar Coaliţia 2007, un grup de organizaţii non-guvernamentale care observă procesul electoral a emis critici foarte severe.

Electoratul este chemat la urne să-şi aleagă primarii, în număr de aproape 900, tot atâtea consilii locale şi cele 32 de consilii raionale şi două municipale, Chişinău şi Bălţi.

Votul de la consiliile raionale şi municipale poate fi considerat un test politic.

Acum patru ani, Partidul Cmuniştilor a obţinut 48% din sufragii, Alianţa Moldova Noastră 20%, Partidul Popular Creştin Democrat 8,8% şi Partidul Democrat 7,6%.

Pentru ca votul într-o circumscripţie să fie validat este necesară participarea a cel puţin 25% din alegătorii înscrişi pe liste.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

buna sunt din republica moldova si as vrea sa spun ca la noi in moldova este numai cum sa va spun numai hotie insa singurul presedinte fura de la oameni de ce nu face unele lucruri cum ar fi drumul central a spus ca nu sunt bani dar cum are atitea firme si banci este hotie pe fata in moldova si de asta urasc sa traesxcb in molcova va veni tuimpul cind moldova va trebui sa moara de foame ca nu ar sa aiba cu ce trai oamenii
A comentat anonim pe 08.06.2007, ora 03:19
 COMENTEAZA 


2