Petrov-Popa, Ivanţoc şi Leşco în faţa presei

07.06.2007

Cei trei foşti deţinuţi de la Tiraspol, Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivanţoc şi Alexandru Leşco, au avut o întrevedere privată cu ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu.

După întrevedere ei au susţinut o scurtă conferinţă de presă în care au dat câteva detalii noi despre incidentul produs la eliberarea recentă a lui Andrei Ivanţoc şi despre planurile lor de viitor.

Doi dintre foştii deţinuţi de la Tiraspol, Tudor Petrov-Popa şi Andrei Ivanţoc, eliberaţi din închisoare zilele trecute vor urma un curs de recuperare medicală în România.

Colegul lor, Alexandru Leşco, eliberat cu trei ani în urmă, a spus că statul român le-a oferit tot ajutorul pe îl poate acorda.

"Am convenit cu ambasada Ţării că o să meargă să-şi recupereze sănătatea în România", a spus Alexandru Leşco.

El a fost întrebat dacă s-a gândit cumva să intre în politică.

"Ca deţinuţi politici o să rezolvăm şi această problemă, dar cu timpul. Mai întâi să-şi revină băieţii. Eu am mai trecut o perioadă de reabilitare, ei nu”, a răspuns Alexandru Leşco.

Tudor Petrov-Popa şi Andrei Ivanţoc au mai spus că, după recenta lor eliberare, nu au fost contactaţi de nimeni dintre oficialităţile de la Chişinău.

În acelaşi timp, Andrei Ivanţoc a explicat gestul său din ziua eliberării, când fiind adus la bariera Tighina cu o dubă a miliţiei transnistrene pentru a fi predat autorităţilor de la Chişinău, a început să fugă înapoi spre teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol.

El a declarat că acesta a fost un gest de protest şi o încercare de a demonstra că Transnistria este teritoriul de drept al Republicii Moldova.

"Pur şi simplu nu recunosc regimul separatist. Este teritoriu ocupat. Ei mi-au spus că sunt persoană non-grata, adică mă alungă din casa mea", a spus Andrei Ivanţoc.

"Mi-au citit o senţinţă în care se spunea că de acum încolo nu mai am dreptul să calc pe teritoriul aşa-zisei Republici Nistrene şi că dacă mă voi afla pe acest teritoriu, voi fi împuşcat sau arestat", a mai spus el.

Andrei Ivanţoc a fost întrebat dacă acesta lucru le-a fost declarat la închisoare.

Răspunsul lui Andrei Ivanţoc a fost: "Da, în penitenciar."

Întrebat dacă a fost un gest de protest, Andrei Ivanţoc a răspuns că da.

Atunci, Andrei Ivanţoc a fost urmărit, ajuns din urmă, trântit la pământ şi bătut de agenţi ai securităţii nistrene, fiind lovit, cel puţin de două ori, cu picioarele.

Ministrul adjunct al reintegrării Republicii Moldova, Ion Stăvilă, declarase atunci că nu a văzut ca Andrei Ivanţoc să fi fost bătut, iar şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Louis O'Neill, a afirmat ulterior în monetul eliberării acestuia nu a fost aplicată nemotivat forţa.

Andrei Ivanţoc a negat însă acest lucru, afirmând că reprezentanţii OSCE evită să spună adevărul.


Autor: Corneliu Rusnac
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2