Alegerile basarabene nu au intrunit criteriile internationale

07.06.2007

Coalitia 2007 a constatat ca procesul de vot din 3 iunie 2007 s-a desfasurat, in general, liber; in acelasi timp, au fost inregistrate o serie de incalcari care au afectat integritatea acestuia.

Listele electorale de baza, in mare masura, nu au fost actualizate. Amenajarea sectiilor de votare a fost in unele cazuri inadecvata, capacitatea urnelor de vot nu a fost suficienta. Calificarea necorespunzatoare a functionarilor electorali de nivelul 1 si 2 a cauzat tergiversarea neintemeiata a solutionarii in termeni utili a multiplelor sesizari din partea observatorilor, legate de iregularitatile semnalate in procesul de vot.

Pe intreg teritoriul basarabean au fost inregistrate multiple cazuri in care s-a votat fara acte de identitate. Totodata, au fost semnalate cazuri de agitatie electorala in ziua votarii si acreditarea ca observatori a unor concurenti electorali, contrar legislatiei, informeaza Ziarul de Garda.

Coalitia 2007 a inregistrat tendinte pozitive in activitatea CEC si apreciaza deschiderea acesteia pentru colaborare si transparenta. Activitatea Comisiei a fost marcata de faptul ca aceasta se afla la o prima experienta in componenta actuala si de disensiunile legate de numirea pe criterii politice. Chiar daca a fost respectata litera Codului Electoral, spiritul legii a fost neglijat. Coalitia 2007 recomanda amendarea Codului pentru introducerea unor specificari mai clare ce ar ingusta aria eventualelor interpretari.

In ceea ce priveste consiliile de nivelul doi, acestea au administrat campania electorala in mod partinitor, in special la inregistrarea candidatilor, excluderea concurentilor din cursa electorala, contestarea deciziilor CEC sau tergiversarea examinarii contestatiilor. Buletinele de vot au fost intocmite gresit intr-un sir de circumscriptii electorale, iar stampila “retras" nu a fost aplicata in toate cazurile.

Conflictul de competente a fost serios si lipsa de calificare pe larg raspandita; ambele consecinta modificarii modului de formare a consiliilor electorale de nivelul 1 si 2.

In aceasta campanie au fost utilizate masiv resursele administrative, iar intimidarea concurentilor electorali a luat proportii alarmante, fara precedent. S-a recurs si la practica “cumpararii" voturilor.

Accesul la mijloacele de informare in masa nu a fost egal pentru toti concurentii electorali. Partidul de guvernamant a monopolizat accesul la audiovizualul si presa publica supusa monitorizarii, nu numai din punct de vedere numeric, dar si geografic. Prevederile Regulamentului de reflectare in mass-media a campaniei electorale, adoptat de CEC, au fost excesive si prohibitive, ceea ce a impiedicat schimbul liber de opinii si idei intre concurenti. In perioada preelectorala si inceputul campaniei electorale, mass-media a fost timorata de unele abuzuri si actiuni de hartuire.

Conditiile de desfasurare a campaniei electorale nu au fost echitabile pentru toti concurentii electorali. Regulamentul privind plasarea afisajului electoral a fost incalcat de PCRM, ulterior practica respectiva fiind preluata de majoritatea concurentilor electorali.

S-a mentinut practica finantarii obscure a campaniei, iar unii concurenti au utilizat instrumente de intoxicare a opiniei publice si de denigrare a contracandidatilor.

Coalitia 2007 a utilizat drept criterii de evaluare standardele OSCE, Codul bunelor practici in materie electorala adoptat de Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), alte documente internationale.

Concluzia generala a Coalitiei 2007 este ca, in mare parte, alegerile locale din 3 iunie 2007 nu au intrunit criteriile internationale de alegeri libere si corecte.


Autor: RGN
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2