Experţi din România şi Moldova vor discuta implementarea Acordrului privind călătoriile cetăţenilor în cele două state

Consultări consulare moldo-române la nivel de experţi vor fi organizate pe parcursul lunilor ianuarie - februarie pentru a discuta procesul de implementare a Acordului privind călătoriile reciproce ale cetăţenilor.


Decizia de a organiza aceste consultări a fost luată la întrevederea viceministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, cu Filip Teodorescu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova.


Potrivit serviciului de presă al MAEIE, discuţia a fost axată pe modalitatea de implementare a Acordului privind călătoriile reciproce ale cetăţenilor, prin care, începând cu 1 ianuarie 2007, a fost introdus regimul de vize pentru cetăţenii moldoveni care intenţionează să călătorească în România.


Ambasadorul Teodorescu a informat despre măsurile întreprinse în scopul facilitării procedurilor de obţinere a vizelor pentru cetăţenii moldoveni începând cu luna noiembrie 2006. El a comunicat că cetăţenii moldoveni pot depune formularul de solicitare a vizei individuale, însoţit de documentele necesare în rezultatul programărilor on-line direct de pe site-ul Ambasadei, de luni până vineri.


De asemenea, cererile de viză pot fi examinate şi fără o programare prealabilă, doar în cazuri de urgenţă stabilite expres în Acord şi calificate astfel în cazuri de excepţie de către Consulul Ambasadei. Totodată, sunt acordate şi vize colective în baza solicitărilor agenţiilor turistice şi agenţilor economici.


Teodorescu a asigurat MAEIE că Ambasada de la Chişinău lucrează la capacitatea maximă, iar în curând urmează a fi extins numărul de programări on-line pentru solicitarea vizelor de la 30 - la 100 pe zi, ceea ce va contribui la soluţionarea dificultăţilor de procesare on-line a programărilor cu care se confruntă la moment cetăţenii moldoveni. De asemenea, Ambasador Teodorescu a informat că cererile de prelungire a permiselor de şedere pentru studenţii şi elevii care studiază în România se examinează în mod prioritar de către Secţia Consulară.


Cât priveşte eliberarea vizelor pentru transportatorii auto din Republica Moldova, Ambasadorul a recomandat ca aceştia să facă solicitări de vize colective de către asociaţiile transportatorilor, ceea ce va permite eliberarea vizelor în termeni mai rapizi, fără a exclude posibilitatea solicitării vizelor individuale.


Serviciul de presă al MAIE nu a precizat dacă în timpul întrevederii a fost abordat subiectul deschiderii a două noi consulate ale României pe teritoriul R.Moldova. Bucureştiul a depus o solicitare oficială în acest sens în noiembrie trecut, iar oficiali de la Chişinău au comunicat că procedura de examinare a cererii va dura câteva luni.


România a introdus regimul de vize pentru moldoveni la 1 ianuarie 2007 odată cu intrarea în Uniunea Europeană.


Autor: BASA-press
Sursa: http://www.basa.md


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2