Stratfor: Chisinaul a batut palma cu Moscova pentru bazele militare din Transnistria

17.06.2007

Conferinţa CFE de la Viena s-a încheiat cu un eşec, dar a lăsat să se înţeleagă pe ce front îşi va continua Rusia presiunile asupra Europei. Perspectivele pentru un acord între Moscova şi Republica Moldova în problema transnistreană au devenit mult mai clare, scrie Stratfor.

Conferinţa de urgenţă a ţărilor semnatare ale Tratatului privind Forţele Convenţionale din Europa, convocată de Moscova, s-a încheiat vineri fără niciun progres. Rusia a convocat conferinţa după ce preşedintele Vladimir Putin a cerut tuturor ţărilor NATO să ratifice forma adaptată a tratatului, care este baza securităţii europene după Războiul Rece. Deşi reuniunea s-a încheiat fără niciun progres în subiectele"fiebinţi" dintre NATO şi Moscova, confirmarea unei înţelegeri secrete între Rusia şi Republica Moldova a fost evidentă, iar Rusia are acum şansa de a-şi muta legal forţele în Europa - sau, cel puţin, la periferia Europei.

Pentru NATO, un subiect de maximă îngrijorare este prelungirea prezenţei trupelor ruse în Georgia şi Republica Moldova. Occidentul acuză Rusia că încalcă Tratatul CFE, pentru că prezenţa militară rusă în Transnistria nu este reglementată de un mandat de menţinere a păcii. Statele Unite şi NATO au anunţat că vor ratifica CFE numai dacă Rusia îşi retrage aceste trupe şi este de acord ca cele din Transnistria să fie înlocuite de o forţă internaţională de menţinere a păcii.

Reprezentantul Rusiei la discuţii, Anatoli Antonov, a apreciat drept umilitoare această solicitare şi a contraatacat spunând că bazele americane din România şi Bulgaria reprezintă o ameninţare militară directă a graniţelor ţării sale.

Moldova, folosita ca instrument de presiune

Deşi discuţiile nu au avut niciun rezultate concret, ele au dezvăluit existenţa unui acord interesant între Moscova şi Chişinău, despre care Stratfor a scris prima dată la 30 mai. Acordul este mai mult decât un zvon, scrie agenţia privată de informaţii, iar Rusia ar putea folosi Republica Moldova ca instrument de presiune asupra Europei.

Cea mai săracă ţară din Europa, Republica Moldova se confruntă din anii 90 cu secesiunea regiunii Transnistria, locuită în special de etnici ruşi şi ucraineni, la care nu vrea să renunţe pentru că este centrul industriei sale. După căderea URSS, Transnistria şi-a declarat independenţa şi s-a implicat într-un război cu Republica Moldova. În prezent, 2.500 de militari ruşi supraveghează situaţia. Chişinăul a impus sancţiuni economice Transnistriei, iar Rusia a replicat interzicând importurile de vin şi produse agricole din Republica Moldova, principala sursă de venit a acestei ţări.

În paralel, au apărut zvonuri cum că Rusia şi Moldova au ajuns la un acord potrivit căruia dacă militarii ruşi pot rămâne în Transnistria încă 10 ani, Rusia va permite Republicii Moldova să reintegreze teritoriul secesionist şi cele două ţări renunţă la sancţiunile economice.

Un asemenea acord ar demonta pe jumătate acuzaţiile NATO de încălcare a Tratatului CFE. Însă, adevărata miză a acestui acord neconfirmat ar fi că oficializează prezenţa trupelor ruse într-un punct de importanţă strategică al Europei, adică în apropierea României, unde SUA îşi deschid baze militare, şi a Ucrainei, cu a cărei pierdere Moscova nu s-a consolat.

Ceea ce s-a întâmplat la conferinţa CFE pare să confirme că acordul este mai mult decât un zvon. La întâlnire, reprezentanţii americani au cerut Moldovei şi Transnistriei să accepte o forţă internaţională de menţinere a păcii, dar propunerea a fost respinsă - cel mai probabil pentru că ambele state au deja un acord cu Rusia despre care Moldova speră că va duce la reîntregirea sa.

În ultimele zile ale conferinţei, cel mai mare exportator de vin din Republica Moldova a anunţat că toate problemele comerciale cu Rusia au fost rezolvate, iar preşedintele transnistrean Igor Smirnov a cerut Moscovei să îşi dubleze contingentul din republica autoproclamată. Un asemenea acord ar fi benefic pentru Republica Moldova pe termen lung, pentru că îi va permite să îndepărteze în cele din urmă trupele ruseşti şi să păstreze Transnistria. Rusia, însă, gândeşte pe termen mai scurt şi vrea să contracareze influenţa NATO şi prezenţa bazelor americane din apropierea frontierei sale.


Autor: NI
Sursa: http://www.gardianul.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

3 comentarii

gamasechi
A comentat igor pe 17.06.2007, ora 13:33
Daca vom mai continua sa dormim in toiul votarii, riscam sa ajungem neghiobi si sa traim pe vechi!
Daca insa dorim sa scapam de rusi, sa reyolvam conflictul transnistrean cu pastrarea integritatsii teritoriale a moldovei, si sa mai traim si liberi, adica sa ne catam de pacatele noastre si nevoi, atunci veniti oamini buni la vot!
Vivat Chirtoaca!
A comentat Costache Andrusceac pe 18.06.2007, ora 15:45
Chirtoaca a castigat!!!
A comentat Valentin pe 18.06.2007, ora 16:37
 COMENTEAZA 


2