Voronin şi Tarlev discută Transnistria la UE şi GUAM

21.06.2007

Problema transnistreană pare să fi dominat discuţiile preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cu oficialităţile europene, în cadrul vizitei sale la Bruxelles şi Luxemburg.

Vladimir Voronin a întreprins această vizită cu numai câteva zile înainte de a pleca la Moscova unde se va întâlni, pe 22 iunie, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin.

Comunicatele Preşedinţiei de la Chişinău despre întâlnirile lui Vladimir Voronin cu înaltul comisar al Uniunii Europene pentru Politica Externă şi de Securitate, Javier Solana, şi cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a cărui ţară deţine, în prezent, preşedinţia UE, sunt extrem de seci.

"În cursul întrevederii, au fost discutate în mod detaliat perspectivele reglementării transnistrene, fiind examinată poziţia Republicii Moldova în contextul vizitei Preşedintelui Republicii Moldova la Moscova, planificate pentru 22 iunie curent", se spune în unul din comunicate.

La o conferinţă de presă, susţinută la Luxemburg, Vladimir Voronin, a repetat necesitatea retragerii trupelor ruse de menţinere a păcii din regiunea nistreană a Republicii Moldova şi a spus că aceastea ar trebui înlocuite cu observatori civili şi astfel să fie eliminată prezenţa militară din Republica Moldova care este o ţară neutră.

Totodată, preţedintele Voronin a menţionat că trupele ruse de menţinere a păcii au jucat, la timpul lor, un rol important.

Reluarea negocierilor "5 + 2"?

În timp ce Vladimir Voronin se întâlnea cu oficialităţile europene, premierul Vasile Tarlev îl înlocuia la summitul şefilor de stat din GUAM care s-a desfăşurat la Baku.

În capitala azeră, premierul Tarlev a avut o întrevedere cu reprezentantul departamentul de Stat al SUA, David Kramer, cu care, de asemenea, a discutat despre conflictul transnitrean.

Judecând după comunicatele oficiale, David Kramer a susţinut ideea înlocuirii forţelor ruse de menţinere a păcii cu un contingent de observatori civili.

El a mai insistat asupra retragerii muniţiilor şi trupelor ruse din regiunea nistreană, în conformitate cu angajamentele asumate de către Moscova la reuniunea OSCE de la Istanbul, din 1999.

La rândul său, Vasile Tarlev a declarat că negocierile pe marginea crizei transnistrene, întrerupte mai bine de un an, ar trebui reluate în formatul "5+2".

Cu alte cuvinte, la tratative ar trebui să participe reprezentanţii Chişinăului, Tiraspolului, Rusiei, Ucrainei, OSCE, dar şi ai SUA şi Uniunii Europene.

Astfel, premierul Tarlev pare să fi încercat să dezmintă zvonurile potrivit cărora autorităţile de la Chişinău ar negocia pe marginea crizei transnistrene direct cu Moscova, evitând SUA şi UE.

Pe 22 iunie, preşedintele Vladimir Voronin va pleca la Moscova unde se va întâlni cu omologul său, Vladimir Putin.

Despre programul acestei vizite nu se cunoaşte nimic, dar se crede că cei doi şefi de stat vor discuta, în particular, despre conflictul transnistrean.

Vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Roşca, liderul Partidului Popular Creştin Democrat, declarase, anterior, că Rusia a lansat iniţiativă de reglementare transnistreană.

Iniţiativă care pare să fi trezit nelinişte printre partidele de opoziţie de la Chişinău, dar şi în mediile police din Uniunea Europeană şi SUA.

Analistul Nicu Popescu, expert în fosta URSS, estimează că preşedintele Voronin a oferit Occidentului o imagine asupra a ceea ce se poate aştepta în urma întâlnirii de la Moscova dintre liderul de la Chişinău şi preşedintele Vladimir Putin.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2