Încă un pas spre soluţionarea conflictului transnistrean?

25.06.2007

La cea de-a VI-a şedinţă a Consiliului consultativ al Misiunii Uniunii Europene pentru acordarea de asistenţă la frontiera Republicii Moldova şi Ucrainei (EUBAM), care a avut loc pe 22 iunie în Odesa (Ucraina), au fost examinate rezultatele acestei misiuni din perioada martie-mai 2007. La conferinţa de presă a fost abordat şi mersul implementării recomandărilor EUBAM de către serviciile vamale şi grăniceri ale Moldovei şi Ucrainei, inclusiv acele recomandări referitoare la securitatea frontierei moldo-ucrainene. Totodată, a fost aprobat planul de activitate a Misiunii EUBAM până în anul 2009.

La şedinţă a participat o delegaţie a Republicii Moldova, în frunte cu Eugenia Chistruga, viceministru al afacerilor externe şi integrării europene şi, respectiv, Arsenii Iaţeniuk, ministru al afacerilor externe din Ucraina.

Potrivit viceministrului de externe moldovean, Misiunea EUBAM şi-a îndeplinit eficient activitatea în perioada martie-mai 2007, reuşind să aplaneze, relativ, problema securităţii la graniţa moldo-ucraineană.
Arsenii Iaţeniuk, ministru de externe a Ucrainei, s-a axat mai mult pe implicarea directă a Misiunii EUBAM în soluţionarea conflictului transnistrean. „Această misiune nu îndeplineşte doar o funcţie de asistenţă sau ajutor la graniţa moldo-ucraineană, ci şi una politică, fiind ca un instrument în soluţionarea diferendului transnistrean. Ucraina pledează pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi sunt toate condiţiile pentru a reveni la formatul de discuţii 5 plus 2, deoarece atât Ucraina, cât şi Moldova sunt cointeresate în soluţionarea acestei probleme, însă celelalte părţi, implicate în procesul soluţionării, văd această problemă ca una geopolitică”, a declarat Arsenii Iaţeniuk.
Participanţii la conferinţa de presă, printre care reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Kalman Miszei şi şeful Misiunii pentru asistenţă la frontiera moldo-ucraineană, generalul Ferenz Banfi, au adus la cunoştinţă şi mersul implementării proiectului „BOMMOLUK”, finanţat de Comisia Europeană, care prevede programe de instruire, seminare şi vizite de documentare, în cadrul cărora reprezentanţii serviciilor vamale din Moldova şi Ucraina vor acumula experienţa colegilor din statele Uniunii Europene.


Autor: Victor TĂNASE
Sursa: http://www.flux.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2