„Ruleta transnistreana“ in viziunea presei rusesti

28.06.2007

Vladimir Voronin a declarat, afirma publicatia „Nezavisimaia Gazeta“ de la Moscova, in articolul sugestiv “Ruleta transnistreana“, ca ar fi gata sa renunte la postul de presedinte pentru a pune in aplicare noul plan de solutionare a diferendului transnistrean, discutat, in secret, cu Vladimir Putin.

„In timpul intalnirii cu presedintele rus Vladimir Putin de la finele saptamanii trecute, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat ca ar recurge chiar si la alegeri prezidentiale anticipate in cazul in care se va efectua, concomitent, realegerea conducerii de la Tiraspol”, scrie, ieri, publicatia moscovita „Nezavisimaia Gazeta”, cu trimitere la ultima intalnire bilaterala, de la Novo-Ogariovo, dintre presedintele rus Vladmir Putin si cel basarabean, Vladimir Voronin.

“Facand aceasta afirmatie, insa, continua sursa citata, Voronin a dat de inteles ca acest fapt ar fi posibil doar dupa retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul Transnistriei”.

Publicatia rusa se refera, de asemenea, la ultimele zvonuri privind existenta unui plan secret de reglementare a diferendului transnistrean, care au alertat opinia publica interna si internationala.

„Opinia publica din Moldova vorbeste despre discutiile purtate de catre cei doi presedinti asupra unui plan de reglementare a conflictului transnistrean care va fi semnat in viitorul apropiat. Presedintele Voronin doreste o solutionare cat mai rapida a problemei transnistrene, care presupune dizolvarea parlamentelor de la Tiraspol si de la Chisinau si constituirea unui Legislativ unic”, mai spune sursa citata.

Oazu Nantoi, directorul programului pentru conflicte regionale al Institutului de Politici Publice de la Chisinau, a declarat publicatiei „Nezavisimaia Gazeta” ca Legislativul de la Chisinau poate fi dizolvat doar in anumite conditii prevazute de legislatia in vigoare. „Constitutia Republicii Moldova prevede doar trei cazuri prin care Parlamentul Moldovei poate fi dizolvat – criza parlamentara, guvernamentala sau demiterea presedinteluii Voronin. Daca deputatii isi vor da consimtamantul pentru constituirea unui nou Legislativ, impreuna cu partea transnistreana, lucrurile ar deveni foarte simple, insa exista mari dubii ca se va intampla intocmai, deoarece presedintele Voronin nu-si va putea asigura un astfel de context. Mai mult, . deputatii comunisti nu sunt siguri ca vor mai ajunge atat de masiv in legislativ, de aceea se vor tine tari pe pozitiile care le ocupa la momentul actual”, spune Nantoi.

„Interesant este faptul ca in timp ce presedintele Voronin se intalnea cu omologul sau rus la Moscova, trimisul SUA la Chisinau, Michael Kirby, intr-un interviu acordat ziarului „Moldavskie Vedomosti”, si-a exprimat sprijinul vizavi de initiativele lui Voronin privind aplanarea conflictului transnistrean si retragerea militarilor rusi din stanga Nistrului. Kirby a remarcat ca acest conflict are loc chiar in coasta Uniunii Europene si reprezinta o amenintare a stabilitatii in zona”, mai spune „Nezavisimaia Gazeta, extragand un citat important din emisarul american: „America este nelinistita de sustinerea pe care Federatia Rusa o acorda separatistilor transnistreni. Astfel de actiuni vin in contradictie cu rolul de mediator pe care si l-a asumat Rusia in problema transnistreana”.


Autor: Alex Luca, FLUX
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2