Victoria lui Smirnov nerecunoscută la Chişinău

Autorităţile Republicii Moldova au refuzat să recunoască valabilitatea scrutinului din Transnistria, în urma căruia Igor Smirnov a fost ales preşedinte al regiunii separatiste.


Ministerul Reintegrării de la Chişinău a refuzat să comenteze rezultatele alegerilor prezidenţiale din Transnistria, dar Alexandru Flenchea, director la acest minister a declarat la BBC că instituţia "nu recunoaşte acest scrutin sau acest act care pretinde a fi scrutin".


Cu două zile înainte de alegerile din stânga Nistrului, Ministerul de Externe difuza misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale acreditate în Republica Moldova o aşa-zisă notă verbală, în care se menţiona că "regimul transnistrean este anti-constituţional şi acţiunile sale sunt ilegale".


"Aceste aşa zise alegeri, regizate de regimul separatist, se petrec într-o atmosferă absolut antidemocratică şi rezultatele sale nu pot fi recunoscute", se mai spunea în comunicatul ministerului de externe de la Chişinau
În aceeaşi notă se mai spune că autorităţile de la Chişinău au solicitat misiunilor diplomatice "să se abţină de la monitorizarea acestui eveniment provocator şi să-l condamne cu hotărâre".


Opoziţia parlamentară în consens cu puterea


Potrivit liderului PPCD şi vice-preşedintele Parlamentului, Iurie Roşca, în Transnistria nu s-a întâmplat nimic deosebit. Rezultatul alegerilor prezidenţiale era previzibil, a spus la BBC Iurie Roşca.


"Din păcate lucrurile au rămas în punctul mort. Aşa cum era de aşteptat rezultatul referendumului, tot atât de previzibil a fost şi spectacolul organizat duminică în legătură cu zisa realegere a lui Smirnov, care nu mai încetează să fie preşedinte al zonei separatiste. Este foarte clară poziţia Republicii Moldova în legătură cu diferendul transnsitrean, iar de aici derivă şi poziţia faţă de farsa de ieri", a declarat Iurie Roşca la BBC.


"Autorităţile Republicii Moldova au cerut deja comunităţii internaţionale să aibă reacţii adecvate în acest caz. Sperăm că şi de acum în colo să putem avea o poziţie solidară, atât Parlamentul, cât şi preşedintele, precum şi Guvernul Republicii Moldova, pentru a continua negocierile în primul rând cu Federaţia Rusă în vederea depăşirii diferendului transnistrean. Aceste alegeri bineînţeles sunt nule sub aspect juridic şi ceea ce contează mai mult este ca ele să nu distabilizeze sub nici o formă situaţia politică generală din Republica Moldova", a mai spus Iurie Roşca.


O poziţie solitară: Valentin Krîlov


În opinia lui Veaceslav Untilă, de la AMN, realegerea lui Igor Smirnov pentru a patra oară, consecutiv, preşedinte al Transnistriei, va avea un impact negativ asupra regiunii.


"Toţi cei care au interese geopolitice în această zonă nu cred că vor recunoaşte aceste lucruri. Părerea mea este că trebuie să revenim la acea masă de negocieri şi cu susţinerea UE şi a SUA, eu cred că noi putem să depăşim sau să depăşim situaţia aceasta îngheţată. Noi trebuie să hotărâm problema trannistriei, fiindcă de ea depinde foarte mult cât de repede Republica Moldova va merge în Uniunea Europeană", a declarat la BBC Veaceslav Untilă.


În acest cor de reacţii de dezaprobare, o voce disonantă: secretarul executiv al Partidului Socialiştilor din Moldova Patria-Rodina, Valentin Krîlov.


Liderul Socialist precizează că partidul său este în favorea integrităţii tertoriale a Republicii Moldova, dar că votul din Transnistria reprezintă o opţiune veritabilă a populaţiei.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2