Preşedintele Voronin revine la atacurile împotriva opoziţiei

03.07.2007

Preşedintele Vladimir Voronin, într-o emisiune difuzată la televiziunea naţională,
el a lansat critici şi la adresa Occidentului pentru faptul că nu ar susţine îndeajuns Republica Moldova.


De asemenea, el a acuzat Partidul Democrat şi Partidul Popular Creştin Democrat de faptul că ar fi împotriva reglementării conflcictului transnistrean. Corneliu Rusnac relatează.

Preşedintele Voronin susţine că, timp de mai mulţi ani, Republica Moldova a trebuit să facă faţă unei dispute dure cu Moscova de una singură.

Şi a rămas şi fără gaze, şi fără pieţele de desfacere din Est şi, sunt nevoit să remarc, şi fără un ajutor palpabil din partea partenerilor noştri europeni, a spus Vladimir Voronin.

Dar poate că problema constă în faptul că Moldova a iniţiat, în ultimul timp, un dialog direct cu Rusia pentru a depăşi aceste probleme şi tocmai aceasta deranjează, faptul că discutăm cu Rusia direct şi fără intermediari, încercând să rezolvăm problemele apărute?, s-a întrebat retoric preşedintele Voronin.

Totodată, el a recunoscut că, pe 11 aprilie a.c., s-a întâlnit cu lideri ai partidelor de opoziţie cărora le-a vorbit despre o nouă iniţiativă de reglementare transnistreană care însă nu aparţine Moscovei, cum s-a speculat în presă, ci Chişinăului.

Vladimir Voronin a subliniat că aceste propuneri prevăd, între altele, un statut special pentru Transnistria, garanţii pentru populaţia din regiune, păstrarea statutului de ţară neutră de către Republica Moldova.

Potrivit lui, în ultimul timp, s-a văzut clar că foarte mulţi dintre cei care se declarau în favoarea soluţionării crizei transnistrene, în realitate, nu ar dori acest lucru.

Preşedintele Voronin a mai spus că nici Partidul Popular Creştin Democrat, nici Partidul Democrat nu ar fi interesate de reglementarea transnistreană, deoarece pentru ele ar fi mai importante interesele lor egoiste.

PPCD regretă

El a menţionat că abia acum a constatat care este numărul celor ce doresc, cu adevărat, soluţionarea conflcitului transnistrean şi pe cine se poate conta în rezolvare lui şi pe cine nu.

În replică, vicepreşedintele PPCD, Vlad Cubreacov, a declarat la BBC că o soluţie echitabilă a problemei transnistrene poate fi găsită doar în cadrul aşa-numitului format de negocieri “5+2” la care, pe lângă reprezentanţii Chişinăului, Tiraspolului, Rusiei, Ucrainei şi OSCE, să participle şi cei ai Uniunii Europene şi SUA.

"Credem că o soluţionare corectă, echitabilă a chestiunii transnistrene trebuie să urmeze principiile stabilite în legile Republicii Moldova, în special principiul celor trei "D", care presupune demilitarizare, decriminalizare şi democratizare în această ordine în care sunt menţionate în lege", a declarat la BBC Vlad Cubreacov.

"Fără retragerea armatei ruse şi a serviciilor secrete ruseşti şi a filialelor lor din Transnistria de pe teritoriul Republicii Moldova nu vom putea ajunge niciodată la o soluţie corectă şi vom rămâne prizonierii iluziilor politice aşa cum ne face dovadă domnul Voronin spre profundul nostru regret", mai spune vice-liderul PPCD,

Mai mulţi analişti califică declaraţiile preşedintelui Voronin ca pe o schimbare a politicii externe a Chişinăului şi o nouă apropiere de Rusia.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2