Opoziţia controlează 2/3 din consiliile raionale constituite

07.07.2007

Deşi de la alegerile locale din 3 iunie a trecut mai bine de o lună, doar în 23 din cele 32 de raioane din Republica Moldova s-au constituit consiliile raionale. În celelalte nouă sau continuă tentativele de creare a consiliilor, sau au fost contestate rezultatele scrutinului de către unii dintre concurenţii electorali.

În 16 din cele 23 de raioane în care s-a reuşit constituirea consiliilor raionale, puterea a fost preluată de opoziţie.

Este vorba de raioanele Cahul, Cantemir, Călăraşi, Căuşeni, Cimişlia, Criuleni, Glodeni, Ialoveni, Nisporeni, Sângerei, Soroca, Străşeni, Şoldăneşti, Ştefan Vodă, Taraclia şi Teleneşti.

În majoritatea din aceste raioane, preşedinţi au devenit reprezentanţi ai Alianţei Moldova Noastră şi doar în patru – ai altor formaţiuni de opoziţie.

În schimb, funcţia de vicepreşedinte a raionului, mai peste tot a revenit, pe lângă AMN, Partidului Democrat şi Partidului Popular Creştin Democrat.

Raioanele în care Partidul Comuniştilor a rămas la putere şi după alegerile din anul curent sunt Briceni, Ocniţa, Drochia, Anenii Noi, Donduşeni, Dubăsari şi Basarabeasca. La fel, şi în municipiul Bălţi.

În Drochia, Basarabeasca şi Anenii Noi, deşi Partidul Comuniştilor nu a obţinut numărul necesar de mandate pentru a alege singur conducerea raionului, el a fost susţinut de consilieri din alte partide sau independenţi.

Miză importantă

Dar de ce miza pentru consiliile raionale pare să fie atât de importantă?

"În sistemul actual de gestionare a finanţelor locale raioanele au un rol foarte important. Ele negociază, parctic extra-legal, sumele de bani care sunt primate după asta de fiecare localitate."

"Astfel, administraţia locală priveşte la raioane ca la un fel de curele de transmisie privitor la diferenţierea politică a localităţilor şi a zonelor care primesc nişte bani din parte bugetului consolidate de stat", spune directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale, Igor Munteanu.

"După aceste alegeri locale echilibrul puterii politice în Republica Moldova s-a mişcat către opoziţie. Opoziţia a câştigat importante poziţii la nivelul oraşelor mici, la nivelul Capitalei, la nivelul multor structuri de administrare subnaţională raionale."

"Respectiv, comportamentul acestei opoziţii va fi perceput extrem de dureros la nivelul administraţiei centrale şi, evident că în aceste zile are loc o bătălie normă pentru fiecare vot care se calculează la alegerea preşedinţilor de raioane", a declarat la BBC Igor Munteanu

În multe raioane formarea consiliilor s-a reuşit abia în a treia şedinţă, adică la limita permisă de legislaţie.

Comuniştii, care au obţinut pe ţară 34% din voturi, deţin 41% din mandatele din consiliile raionale şi municipale, cu aproximativ 13% mai puţin faţă de anul 2003.


Autor: Corneliu Rusnac
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2