Noi atacuri „de-a valma”, marca Ilascu

12.07.2007

Ilie Ilascu afirma ca Iurie Rosca, Filip Teodorescu si Victor Roncea l-ar fi impiedicat sa se intalneasca cu fostii detinuti politici de la Tiraspol.

Senatorul roman din partea Partidului Romania Mare (PRM), Ilie Ilascu, ii acuza, in cadrul unui interviu acordat unei publicatii de la Chisinau, pe liderul PPCD, Iurie Rosca, pe ambasadorul Romaniei in Basarabia, Filip Tedorescu, si pe ziaristul de la publicatia bucuresteana „Ziua”, Victor Roncea. Potrivit lui Ilascu, cei trei s-ar face vinovati de faptul ca presedintele Traian Basescu nu l-a invitat pe senatorul PRM la intrunirea recenta de la Cotroceni, avuta cu fostii detinuti politici de la Tiraspol, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa. De asemenea, Ilie Ilascu a mai afirmat ca intentiona sa organizeze, impreuna cu fostii membri ai „grupului Ilascu” o conferinta de presa la Chisinau si ca, din cauza implicarii lui Iurie Rosca si a sefului misiunii diplomatice romane din Basarabia, aceasta nu a mai avut loc. „Cu toti trei (Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa – n. r.) m-am inteles la telefon. Am vorbit si toti erau de acord. S-a amestecat Iurie Rosca si, din pacate, si ambasadorul Romaniei la Chisinau si altii”, a spus Ilascu. Referitor la ziaristul roman Victor Roncea, senatorul a afirmat ca acesta a fost intotdeauna interesat de soarta detinutilor de la Tiraspol pentru ca face parte, in opinia lui Ilascu, din cadrul serviciilor secrete, altele decat cele romane. „El (Victor Roncea – n. r.) s-a aflat la Chisinau si in timpul razboiului de pe Nistru. El a fost si pe la intalniri, si la ala, si la alalalt. Sunt niste lucruri. E legat nu numai financiar, dar si cu serviciile, din pacate nu cu cele romanesti. Lista invitatilor la Cotroceni au facut-o Roncea cu Alexandru Lesco. Bineinteles, pe mine nu m-au inclus acolo. Nu s-a facut intamplator, pentru ca nimic nu se face intamplator”, a declarat senatorul PRM, Ilie Ilascu.

Nicolae Federiuc, Flux

Victor Roncea: Ilie Ilascu si-a propus sa dea peste cap intreaga aparare a patriotilor romani de la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului

Nu am de gand sa intru intr-o polemica cu domnul senator PRM Ilie Ilascu in urma interviului publicat de Jurnal de Chisinau in editia de marti, 10 iulie 2007, sub titlul “De ce Ilascu nu a fost la Cotroceni?”. Polemica necesita logica si coerenta, ceea ce nu este cazul cu intervievatul respectiv. O sa punctez insa cateva clarificari din respect pentru adevar si cititorii basarabeni si ca unul dintre militantii pentru ca cei trei eroi ai Romaniei – Andrei Ivantoc, Tudor Popa si Alexandru Lesco - sa primeasca toate onorurile cuvenite din partea statului roman, incepand cu titlul de cetatean de onoare al capitalei UE si NATO Bucuresti.

1. Pentru a raspunde din prima la intrebarea din titlul interviului,“De ce Ilascu nu a fost la Cotroceni?”, va voi informa ca invitatiile au fost realizate de catre cei trei oaspeti de onoare ai presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Faptul ca nici unul dintre cei trei Cavaleri ai Romaniei nu s-a gandit sa-l puna pe lista pe Ilie Ilascu, vorbeste asadar de la sine.

2. Nimeni nu l-a impiedicat pe domnul senator PRM Ilie Ilascu sa fie prezent la eliberarea lui Andrei Ivantoc, pe 2 iunie anul acesta, alaturi de cei cei dragi ai lui, diplomati romani, politicieni, jurnalisti si membri ai societatii civile de pe ambele maluri ale Prutului atasati valorilor nationale romanesti. Nu a fost insa acolo, la granita arbitrara de la Tighina. Mai mult, el a declarat despre acest moment dramatic ca Ivantoc ar fi nebun si “trebuia injectat”.

3. Nimeni nu l-a impiedicat pe domnul senator PRM Ilie Ilascu sa fie prezent la eliberarea lui Tudor Popa, pe 4 iunie anul acesta, alaturi de aceleasi persoane ca si in cazul lui Andrei. Nu a fost insa acolo, la granita arbitrara de la Dubasari.

4. Nimeni nu l-a impiedicat pe domnul senator PRM Ilie Ilascu sa fie alaturi de fostii sai camarazi de detentie (ce-i drept, in cazul sau o detentie de doar 9 ani, spre deosebire de 12 si 15 ani) la prima conferinta de presa publica, cand Andrei Ivantoc, Tudor Popa si Alexandru Lesco s-au reunit pe teritoriul Romaniei, la invitatia ambasadorului roman de la Chisinau. Dimpotriva. Domnul senator PRM i-a sunat pe fiecare dintre cei trei incercand sa impiedice reunirea grupului sub steagul Romaniei. Oare de ce? Domnul Ilie Ilascu nu este si cetatean si senator al Romaniei?

5. Nimeni nu l-a impiedicat pe domnul senator PRM Ilie Ilascu sa-i viziteze si sa-i stranga in brate – evident, daca acestia si-ar fi dorit acest lucru – timp de o luna de zile, de la eliberarea lor din temnitele din Transnistria pana la primirea lor la Cotroceni. Tot asa cum nimeni nu l-a oprit sa organizeze la Chisinau cate conferinte de presa si-ar fi dorit el in acest rastimp. Acest lucru nu s-a intamplat insa, pentru ca domnul senator PRM isi dorea sa ii revada doar in conditiile unei transmisii in direct, asigurate de televiziunea familiei Voiculescu, Antena 3 - infiltrata de agenti anti-Romania - doar pentru interesele sale propagandistice si politicianiste.

6. Nimeni nu l-a impiedicat pe domnul senator PRM Ilie Ilascu sa ii felicite pe cei trei eroi dupa decorarea lor de catre presedintele Romaniei, respectiv la premierea lor publica de catre societatea civila romaneasca, in doua randuri, la Bucuresti, de catre Uniunea Juristilor din Romania, si la Brasov, de catre Asociatia 15 Noiembrie 1987, Civic Net – Piata Universitatii si Centrul Rezistentei Anticomuniste.

7. Nimeni nu l-a impiedicat pe domnul senator PRM sa se intalneasca cu cei trei oricand altcandva. Evident, daca acestia si-ar fi dorit acest lucru. Cine isi inchipuie ca trei fosti detinuti politici timp de 12 si 15 ani, odata eliberati, pot fi opriti de cineva pe lumea aceasta sa se intalneasca cu cine si cand vor ei?

8. Ilie Ilascu, desi condamnat la pedeapsa maxima, a fost eliberat in 2001, drept “cadou” din partea Federatiei Ruse, un “mar otravit” pentru Romania, dupa cum inspirat afirma fratele meu, George Roncea. Ilascu a declarat ca nu va parasi Moldova pana nu ii va vedea liberi si pe camarazii sai. A doua zi a plecat la Bucuresti pentru a-si prelua mandatul de membru al PRM.

9. Ilie Ilascu a declarat in repetate randuri ca va organiza “comandouri” pentru eliberarea celor trei fosti camarazi ai sai, numind chiar si intervalurile de timp ale operatiunilor sale armate imaginare. Cine este nebunul care isi anunta interventia militara “secreta” in presa? Si cine a raspuns pentru repercusiunile suferite de cei trei in carcera in urma acestor afirmatii aberante?

10. Ilie Ilascu a primit pentru familiile celor trei detinuti politici romani suma de 15.000 de euro, din partea unui patriot roman cu un nume foarte cunoscut. Dupa eliberarea celor trei acesta i-a intrebat daca au primit cate 5000 de euro fiecare de la el, prin Ilie Ilascu. Cei trei si sotiile lor au afirmat ca nu.

Concluzie: Senatorul PRM Ilie Ilascu face in interviul din Jurnal de Chisinau mai multe afirmatii care, daca nu l-am cunoaste, ar putea parea doar iresponsabile. Dar sunt, de fapt, mult mai grave. Acestea se refera la lupta armata organizata in cadrul grupului pe care il coordona atunci ca si “comandant al unor trupe speciale ale Ministerului Securitatii Nationale din Basarabia”, dupa cum apare si in fisa sa de senator de pe site-ul Senatului Romaniei (!).

Concret, senatorul PRM Ilie Ilascu pare sa-si fi propus sa dea peste cap intreaga aparare a patriotilor romani de la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Prin sustinerea acestui unghi de vedere – al luptei armate si de informatii a fostului sau grup -, practic, cu sau fara dorinta sa, Ilie Ilascu se dovedeste a fi un banal agent al Federatiei Ruse.


Autor: Victor Roncea, Coordonator Asociatia Civic Media
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

Ilie Ilascu este un agent al rusiei,nu vedeti ce dolofan a iesit din puscarie.Nu v-ati intrebat de ce atunci cand a fost eliberat,a fost adus de Valeriu Pasat?Nu v-ati mai intrebat de ce dupa eliberarea sa,avea intalniri regulate cu Valeriu Pasat?Nu v-ati intrebat de ce ceilalti detinuti nu doresc sa se intalneasca cu fostul lor coleg de detentie?..Si intrebati-va cine a tradat,Rosca,Teodorescu si Roncea sau Ilascu si-a tradat camarazii?
A comentat Costin pe 12.07.2007, ora 15:16
(n)
A comentat r pe 13.07.2007, ora 00:09
 COMENTEAZA 


2