Eroii de la Nistru, la Bucuresti si Strasbourg

12.07.2007

De azi, Popa, Lesco si Ivantoc devin Cetateni de onoare ai Capitalei * Transnistria, si in plenul Parlamentului European Tudor Popa, Andrei Ivantoc si Alexandru Lesco vor primi Titlul de Cetatean de onoare al municipiului Bucuresti, in sedinta de astazi a Consiliul General al Capitalei. Decizia de a le conferi aceasta distinctie a fost luata de primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, in urma cu doua spaptamani, la propunerea Asociatiei Civic Media, in cadrul intalnirii de la sediul municipalitatii Bucurestilor cu noul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca. Despre evenimentul ce va avea loc in Sala de Consiliu ne-a oferit amanunte Roxana Cosma, consilier general si membru in Comisia de Cultura a CGMB.

Proiectul de hotarare a fost intocmit destul de repede. A avut timp sa treaca prin comisiile CGMB, este, practic, decizia finala?

Este decizia finala, si din punctul meu de vedere, este o onoare sa pot vota pentru acordarea unei asemenea distinctii celor trei luptatori. Admir curajul lor, admir verticalitatea lor, admir puterea de care au dat dovada pe parcursul acestor ani de detentie care s-a dovedit a fi ilegala - pentru ca avem o decizie a Curtii de la CEDO care nu a fost respectata. Am o admiratie pentru spiritul lor de reintregire a neamului romanesc, si pentru sufletul cald de romani ce bate in pieptul oamenilor acestia. Pentru mine este o placere si o onoare, si nu consider ca timpul a fost foarte scurt pentru redactarea proiectului de hotarare, consider ca a fost mai mult decat generos cu noi, si placerea va fi de partea noastra, a consilierilor generali, sa le putem conferi aceasta distinctie invitatilor nostri.

Motiune pentru Basarabia

Parlamentul European, reunit in sesiune la Strasbourg, va dezbate in plen in cursul zilei de azi o motiune asupra "Violarii continue a drepturilor omului in Transnistria si necesitatea unei mai mari implicari a Uniunii Europene in rezolvarea conflictului inghetat in aceasta regiune a Republicii Moldova". Proiectul de rezolutie al Parlamentului European a fost depus la initiativa europarlamentarilor Partidului Democrat, impreuna cu Ovidiu Gant, reprezentatul Forumului Democrat al Germanilor din Romania si cu sustinerea grupului PPE-DE. Scopul motiunii initiate de europarlamentarii romani din grupul PPE-DE este de a cere institutiilor europene sa se implice mai activ atat in rezolvarea cazurilor de incalcare a drepturilor omului avand in vedere ultimele evenimente legate de eliberarea lui Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc, cat si in procesul negocierii si rezolvarii conflictului din zona. Proiectul de rezolutie este semnat de europarlamentarii Marian-Jean Marinescu, Maria Petre, Roberta Anastase, Ovidiu Gant, Monica Iacob-Ridzi si Radu Tirle. Proiectul de rezolutie care va fi dezbatut azi in Parlamentul European arata ca legislativul european cere: "Comisiei si Consiliului sa aiba in vedere masuri pentru o implicare mai mare in procesul de negociere si rezolvare a conflictului transnistrean". De asemenea rezolutia citata "Condamna deteriorarea continua a situatiei drepturilor omului in Transnistria si mai ales in ceea ce priveste conditiile arestarii, detentiei si eliberarii domnilor Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc; Insista pentru nevoia unei rezolvari rapide si finale a conflictului inghetat din Transnistria, in sensul crearii unui spatiu al democratiei si a respectului drepturilor omului pe intreg teritoriul Republicii Moldova in concordanta cu principiile internationale". De asemenea, Parlamentul European cere in acest proiect de rezolutie ca "Comisia, Consiliul si Delegatiile Parlamentului European sa ridice problema protectiei drepturilor omului in Transnistria in timpul contactelor lor cu oficiali din Republica Moldova si Federatia Rusa in contextul aspiratiilor europene ale Moldovei si a relatiilor dintre Uniunea Europeana si Rusia". In proiectul de rezolutie citat legislativul comunitar urmeaza sa ceara aplicarea concluziilor OSCE de la Istanbul din 1999 care solicita de fapt retragerea trupelor rusesti de la Nistru. Proiectul de rezolutie citat mai aminteste "violarile serioase ale drepturilor omului din Transnistria care continua, mai ales in ceea ce priveste negarea drepturilor pentru romani prin inchiderea scolilor cu predare in limba romana si profanarea unui cimitir romanesc din Transnistria, ca si prin violarea drepturilor si libertatilor politice ale intregii populatii care traieste in aceasta regiune, ceea ce duce la traficul extins de fiinte umane si crima organizata". (Magda SEVERIN)


Autor: George DAMIAN
Sursa: http://www.ziua.net/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2