Megawaţi ruseşti pentru sistemul energetic românesc

17.07.2007

Duminică dimineaţa, în sistemul energetic românesc au intrat primii MWh de la centrala Cuciurgan, din Transnistria controlată de ruşi

„Deşi, declarativ, România caută să evite cât mai mult importurile energetice din Rusia, companiile autohtone au realizat că pot scoate bani frumoşi importând mai ieftin curent din Est. „Electrica” a semnat un contract pe un an cu centrala rusească de la Cuciurgan (Transnistria). Nemţii de la E.ON Moldova se pregătesc să facă acelaşi lucru”, scrie cotidianul „Adevărul” de la Bucureşti.

Centrala electrică de la Cuciurgan, situată pe teritoriul regiunii transnistrene şi controlată de holdingul rus RAO UES, a început, duminică dimineaţa, să facă primele livrări de electricitate în România, în baza unui contract încheiat cu Electrica. Mai exact, importurile au început la ora 02.16, prin linia Isaccea – Vulcăneşti (Găgăuzia) – Cuciurgan, după cum ne-a declarat Ioan Silvaş, directorul de furnizare al Electrica. Cel mai mare distribuitor de electricitate din România a semnat un contract pe un an de zile cu RAO, de circa 0,45 TWh, la un preţ sub 50 de euro/MWh.

Un contract cât jumătate din importurile pe 2006

Cantitatea reprezintă aproape jumătate din totalul importurilor de electricitate derulate anul trecut în România. În acelaşi timp, preţul este semnificativ sub media pieţei din ţară: spre exemplu, pe Piaţa Contractelor Bilaterale (OPCOM), tranzacţiile cu electricitate se încheie la circa 55 euro/MWh. "Din punct de vedere comercial, acest contract este avantajos ca preţ. În plus, pe piaţa internă, oferta de energie este limitată, fiind scoase la vânzare doar cantităţi mici. Producătorii interni se aşteaptă la o vară secetoasă şi nu se angajează în contracte mari şi pe termen lung", a spus Ioan Silvaş. Deşi este veche şi slab productivă, centrala de la Cuciurgan produce o energie ieftină comparativ cu cea din România, având în vedere că foloseşte gaze naturale ruseşti foarte ieftine.

Sistemul european de transport, şuntat prin "insulă"

Teoretic, România nu ar putea importa energie din Est, având în vedere că sistemul energetic de transport din Republica Moldova nu este compatibil cu standardele UCTE (Uniunea pentru Coordonarea Transportului de Electricitate). Comisia Europeană chiar interzice importurile din zone extra-UCTE. Cu toate acestea, operatorii români au găsit formula de import în sistem "insulă", care presupune separarea unei zone din reţeaua naţională. În acest caz, va fi izolat ca "insulă" aproape tot judeţul Galaţi.

E.ON Moldova este pregătită pentru importuri

Potrivit directorului general al Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), Octavian Lohan, următoarea companie care se pregăteşte să importe de peste Prut este E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova), controlată de concernul german E.ON. "Cei de la E.ON Moldova sunt pregătiţi pentru importuri, e semnat contractul de transport al energiei, am stabilit şi schema de insulă. Capacitatea celor două linii pe unde vor fi făcute importurile este de cel mult 60 MW", a precizat Octavian Lohan.

Jean Constantinescu, fost preşedinte al Transelectrica, a explicat că, deşi importurile în sistem "insulă" pot afecta stabilitatea sistemului energetic naţional, acestea sunt o soluţie în cazul în care se conturează o criză temporară de energie. "Motivul pentru care se importă din Republica Moldova ar putea fi o criză temporară de energie, din cauza producţiei scăzute a Hidroelectrica", spune Jean Constantinescu. În perioada comunistă, România importa energie din URSS, dar ultimul contract a fost în 1986. După 1989, odată cu scăderea drastică a consumului de energie din economie, România, practic, nu a mai fost nevoită să apeleze la electricitatea produsă în spaţiul ex-sovietic.

Băsescu: „Trebuie să acceptăm toţi că energia este o marfă"

Deşi România importă din Rusia o treime din necesarul de gaze naturale, la nivel oficial, Bucureştiul este, de doi ani, campion al declaraţiilor de independenţă energetică faţă de Rusia. Preşedintele Traian Băsescu a dat chiar lecţii colegilor din UE de a căuta surse alternative de energie, avertizând că Europa devine dependentă de importurile de energie din Est. Luna trecută însă, aflat în Croaţia, la o întâlnire pe probleme de energie la care a participat şi preşedintele rus, Vladimir Putin, preşedintele României a vorbit despre „energia ca marfă". „Trebuie să acceptăm toţi că energia este o marfă, fie ea şi strategică, dar niciodată nu vom accepta ideea utilizării energiei ca instrument de presiune politică", a spus Traian Băsescu, salutând intrarea Republicii Moldova şi a Ucrainei pe piaţa regională de energie. Dar, vorbind despre producători de energie din Moldova, vorbeşti practic despre producători din Rusia, Moldova nefiind independentă energetic.


Autor: FLUX
Sursa: http://www.flux.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

Madame, Monsieur,
Je suis propriétaire d'un studio, situé au 146, rue du Chemin Vert, 75011 Paris. Je suis d'origine roumaine et je suis atteinte d'un cancer du poumon et je soignée par chimiothérapie. Depuis 2002, je suis victime de nuisances olfactives provenant du restaurant Hong Kong Express, situé à l'adresse sus-mentionnée. Le 7 Mars 2005, lors de l'Assemblée Générale des Copropriétaires, ont été votés les travaux de mise en conformité de l'installation utilisée dans la cuisine du Restaurant Hong Kong Express. Le 20 Avril 2007, suite à mes plainte consécutives depuis 2003, concernant les nuisances olfactives dont je suis victime, provenant du restaurant Hong Kong Kong Express, une enquête a été effectuée par la Préfecture de Police, Sous-Direction de la Protection Sanitaire et de l'Environnement et le technicien a constaté des anomalies par rapport au Règlement Sanitaire du Département de Paris.
Malgré mes demandes répétées auprès de l'Association des Copropriétaires de l'immeuble situé au 146, rue du Chemin Vert, 75011 Paris et du syndic, le syndic qui gère l'immeuble où j'habite, Foncia Rives de Seine, (85 rue Saint-Maur, 75011 Paris), n'a toujours pas fait de procès au restaurant Hong Kong Express, afin que ce dernier effectue les travaux de mise en conformité requis par la Préfecture de Police.
Je vous prie par la présente de bien vouloir intervenir afin que les travaux du restaurant Hong Kong Express soient effectués.
Dans l'attente de votre réponse, veuillez agréer, Madame, Monsieur, l'expression de mes sentiments distingués.
MARIN Flora Michèle
A comentat MARIN /Macusidracula pe 10.02.2008, ora 18:45
As dori sa va relatez un furt la Banca Comerciala Româna.
Ma numesc Alexandra Bougé, sunt domiciliata 52/54, rue Piat, 75020 Paris, FRANTA. Pe data de 10 Septembrie 1996 am deschis un singur cont "la vedere" în dolari, nr. cont 471178560 la Banca Comerciala Româna, bulevard Regina Elisabeta nr.5, 70398 Bucuresti, România, în care am efectuat tranzactii. Pe data de 4 Iulie 2006, m-am prezentat la Banca Comerciala Româna, la adresa susmentionata pentru a efectua o tranzactie pe contul meu, mi s-a raspuns ca acest cont nu mai exista, am depus plângere la Registratura însa nu am primit nici un raspuns. Pe data de 26 Septembrie 2007, m-am prezentat din nou la Banca Comerciala Româna, la adresa susmentionata. Directoarea adjuncta a bancii, Doamna Emanuela Casandra, mi-a predat documente din care reiese ca nr. de cont 471178560 a fost închis pe data de 17 Martie 1997. Însa pe data de 27 Octombrie 1998, aveam pe contul meu 400 USD (document semnat de catre Presedintele Directiei Decontari Necomerciale, DL ION MATEI, din data de 27 Octombrie 1998 ). Pe data de 28 Septembrie 2007, am cerut printr-o scrisoare cu confirmare de primire sa mi se comunice soldul contului meu si am primit un raspuns, trimis de catre banca Comerciale Româna pe data de 6 Noiembrie 2007, din care reiese ca as fi deschis mai multe conturi la Banca Comerciala Româna. Aceasta afirmatie este falsa. Am deschis un singur cont la Banca Comerciala Româna, nr. cont 471178560. Pe data de 13 Februarie 2007 am primit un raspuns de la Banca Comerciala Româna din care reiese ca singurul meu cont deschis la BCR a fost închis pe data de 17 Martie 1997.
Va multumesc pentru atentie si va urez un an nou bun.
Alexandra Bougé
A comentat Bougé / Ruxibul pe 10.02.2008, ora 18:46
 COMENTEAZA 


2