Fostul Comisar Gorea câştigă un proces la CEDO

19.07.2007

Fostul ofiţer de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, Grigore Gorea, a câştigat un proces împotriva guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

El este cel care, acum aproape trei ani, a instrumentat dosarul liderului Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urecheanu, şi care a declarase ulterior că acest dosar a fost fabricat la indicaţia autorităţilor comuniste.

Pe lângă liderul AMN, Serafim Urecheanu, pe atunci primar de Chişinău, în acest dosar figurau şi alţi câţiva funcţionari, printre care şi secretarul Consiliului Municipal Chişinău, Vladimir Şarban.

Ei erau acuzaţi că ar fi prejudiciat bugetul Capitalei cu peste 4 milioane de lei la semnarea unui contract privind achiziţionarea a 40 de ambulanţe pentru spitalulul de urgenţă.

Dosarul respectiv a fost inaintat cu puţin timp înaintea alegerilor parlamentare din martie 2005, iar Grigore Gorea mărturisea că acuzaţiile aduse lui Serafim Urechean şi celorlalţi funcţionari nu sunt altceva decât o comandă politică a puterii comuniste.

Fostul ofiţer de la Cetrul pentru Combaterea Crimelor Econimice şi a Corupţiei declarase că asupra lui s-ar fi făcut presiuni timp de două luni şi că procurorul general adjunct de atunci, Valeriu Gorbulea, i-ar fi cerut să-l aresteze pe Vladimir Şarban, după ce Curtea de Apel i-a permis să stea la domiciliu pe durata anchetei.

Presiuni politice

Iată ce spunea Grigore Gorea, în decembrie 2004, despre o discuţie avută cu Valeriu Gorbulea.

„Dânsul, arătând – aşa – cu mâna spre portretul dlui preşedinte mi-a spus:”Ştii, domnule Gorea, am fost azi la domnul Voronin şi-am luat un frecuş că de ce secretarul Consiliului municipal, Vladimir Şarban, stă acasă lângă soţie, stă acasă în familie, şi nu stă la voi acolo, în subsol”. I-am zis: care-i problema, doar conform deciziei Curţii de Apel, dânsul a fost arestat la domiciliu pe un termen de 30 de zile… La care procurorul general adjunct a spus: „Nu, el trebuie să stea la voi, acolo…”

În replică la această afirmaţie, liderul AMN, Serafim Urecheanu a răspuns cu ceea ce pare a fi o întrebare retorică.

"Aş vrea să vă întreb eu: există dictatură în acest stat, există justiţie, cum stăm cu drepturile omului în acest stat, cine suntem noi, care ne este viitorul, dacă vom merge pe această cale?".

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei care cerceta "dosarul ambulanţelor" negase acuzaţiile aduse de Grigore Gorea. Ofiţerul de presă al Centrului de atunci, Octavian Bejan.

"Centrul pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei respinge categoric afirmaţiile făcute de Grigore Gorea, ex-ofiţer superior de urmărire penală pentru cazuri excepţionale, precum că asupra acestuia s-au făcut presiuni în cercetarea penală a lui Serafim Urechean şi Vladimir Şarban şi că dosarul în cauză a fost deschis în mod neîntemeiat."

Procese pierdute în serie

În scurt timp după aceste dezvăluiri, Grigore Gorea a fost concediat, iar peste jumătate de an a fost arestat şi acuzat că, la începutul anilor 2000, ar fi distrus nişte corpuri delicte, determinând astfel eliberarea a două persoane suspectate de furt.

El s-a aflat timp de mai multe luni în arest, însă ulterior a fost achitat de instanţele din Republica Moldova.

Grigore Gorea a considerat însă că a fost arestat ilegat şi a atacat Republica Moldova la Curtea de la Strasbourg, care i-a dat câştig de cauză.

CEDO a mai obligat autorităţile de la Chişinău să-i plătească 11.500 de euro prejudicii morale şi cheltuieli de judecată.

Până acum, din totalul cazurilor din Republica Moldova ajunse în faţa CEDO până la 17 iulie 2007, care este 70, 14, adică o cincime se referă la încălcarea articolelor Convenţiei Europene care interzic tortura, garantează dreptul la libertate şi siguranţă, aducerea în faţa unui magistrat în termen rezonabil, dreptul de contestare în faţa justiţiei a privării de libertate, dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, dreptul la un recurs efectiv.

CEDO a constatatat în cazul a 16 persoane 45 de încălcări a acestor articole şi a dictat plata unor dauna pecuniare, non pecuniare şi cheltuieli de judecată în valoare de 213.253 euro.


Autor: Corneliu Rusnac
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2