Razboiul de pe Nistru instigat de Rusia

24.07.2007

La 21 iulie s-au implinit 15 ani de la semnarea la Moscova de catre presedintii de atunci a Federatiei Ruse si R. Moldova, Boris Eltin (foto) si respectiv Mircea Snegur, a Acordului „Cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana a R. Moldova".Istorici, politicieni si participanti la razboiul de pe Nistru, au consemnat la 19 iulie, printr-o conferinta stiintifico-practica, cincisprezece ani de la semnarea Acordului, in cadrul careia au concluzionat ca numitul acord a finalizat cu incetarea actiunilor militare, dar nu si cu diferendumul transinstrean, confruntarea dintre Chisinau si Tiraspol continuand pana in prezent.

Printr-un proiect de rezolutie, participantii la conferinta au constatat ca textul Acordului a fost redactat cu ambiguitate si cu mari cedari din partea oficialitatilor moldovenesti. De exemplu, art.1 mentioneaza ca „partile in conflict isi asuma angajamentul...", fara a preciza clar despre care „parti" este vorba: despre Federatia Rusa si Basarabia, sau despre Basarabia si autoproclamata republica nistreana.

Deputatul Anatol Taranu, prezent la conferinta a mentionat ca ceea ce s-a intamplat pe 21 iulie a fost de fapt o dictare a unor conditii a unei parti care a castigat razboiul pentru o alta parte care razboiul la pierdut. „Rusia ne-a dicatat conditiile ca unei parti care a pierdut pe plan militar razboiul. Cu toate acestea acordul din punct de vedere diplomatic contine foarte multe puncte care fac cinste diplomatiei moldovenesti.

Acordul incepe cu urmatoarele: „R. Moldova si F. Rusa, nazuind spre incetarea totala si cat mai grabnica a focului si spre reglementarea conflictului armat din raioanele nistrene prin mijloace pasnice...." O gafa monumentala comisa de diplomatia rusa. Astfel, Rusia recunoaste ca este parte in conflictul armat! Daca sa presupunem ca Rusia era doar mediator in conflict, cum poate sa semneze un acord de incetare a focului?" a opinat legislatorul. Cu toate acestea, in proiectul de rezolutie „Cu privire la aprecierrea istorico-politica a Acordului „Cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana a R. Moldova" si impactul acestuia asupra evenimentelor ulterioare", se mentioneaza ca Acordul demonstreaza o inconsecventa in actiuni a conducerii statale de atunci.

Prezent la conferinta, primul presedinte basarabean, Mircea Snegur, a recunoscut in calitatea sa de semnatar al Acordului ca prin semnarea documentului Chisinaul a „facut careva cedari, dar nicidecum injosiri de pe urma inconsecventei politice. Eu nu cred ca incetarea focului poate fi numita injosire nationala. De fapt noi am fost in razboi direct cu Rusia, si acesta este un adevar. si atunci ce puteam face noi in fata unui monstru, vorba generalului Catana? Noi, un stat fara putere, experienta, strategie si tactica?"


Autor: RGN
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2