Preşedintele Vladimir Voronin în război cu opoziţia

26.07.2007

Preşedintele Vladimir Voronin a anunţat într-o conferinţă de presă revenirea la "o politică moldovenească de cel mai primitiv tip, adică la nişte relaţii care există doar între două forţe - între PCRM şi întreaga opoziţie".

Liderul Partidului Comuniştilor a atribuit responsabilitatea pentru noua situaţie de confruntare Partidului Popular Creştin Democrat şi Partidul Democrat, despre care a spus că "au distrus consensul partidelor politice care a existat timp de doi ani în Parlament".

"Opoziţia a renunţat cu uşurinţă la consensul realizat de partidele politice din Parlament în numele integrării europene pentru un nou consens - în numele "obţinerii unor loturi de pământ"", a declarat preşedintele Voronin.

Acesta este o revenire evidentă la retorica ofensivă, obişnuită în perioada primului său mandat.

Vorbind şi în calitate de preşedinte, şi în cea de lider al partidului de guvernământ, Vladimir Voronin făcea astfel aluzie la alierea postelectorală a partidelor de opoziţie în majoritatea raioanelor.

Preşedintele a explicat, de altfel, înfrângerea în recentele alegeri locale şi prin faptul că, din cauza stabilităţii şi acalmiei politice, mulţi activişti comunişti s-au relaxat prea tare şi prematur.

PCRM nu se dă bătut

Dar "potenţialul partidului" - a spus Vladimir Voronin - rămâne "foarte înalt" şi greşelile de până acum "nu vor mai fi repetate".

Preşedintele a promis, practic, mari probleme raioanelor în care la putere a venit opoziţia unită.

Acuzând puterea locală non-comunistă că s-a situat în "opoziţie intransigentă" faţă de puterea centrală, Vladimir Voronin a apreciat că, astfel, ea se condamnă la ceea ce el a numit "autoizolare financiară".

Deoarece această opoziţie ar fi "îndreptată nu numai împotriva întregii politici adoptate de noi, ci chiar şi împotriva bugetului, mai multor structuri, instituţii şi proiecte centrale, naţionale".

Şi asta în condiţiile în care - a precizat Vladimir Voronin - "două treimi din necesarul bugetelor raionale se formează pe seama bugetului central".

În faţa "boicotului" din partea "noii conduceri din majoritatea raioanelor" pe care a calificat-o drept "una trufaşă, iresponsabilă şi antipopulară", Vladimir Voronin a declarat că puterea centrală va concentra mijloacele bugetare pentru proiecte strategice de dezvoltare regională - drumuri, apeducte şi sisteme de irigare.

Dar, a explicat plastic domnul Voronin, nu va căra bagajele personale ale noilor administraţii raionale şi municipale.

Consulate la Bălţi şi Cahul

Şi, pentru o limpezire maximă a raporturilor cu opoziţia, Vladimir Voronin a adăugat că "PCRM şi fracţiunea sa parlamentară nu vor mai continua în aceste condiţii practica altruismului politic - adică nu va mai oferi opoziţiei diferite posturi şi locuri în diferite instituţii ale puterii, nu va mai conveni din timp cu ea asupra unor poziţii comune în cele mai diferite probleme ale puterii de stat şi ale politicii statului".

Întrebat despre posibilitatea deschiderii unor consulate ale României - la Bălţi şi Cahul - preşedintele Voronin a declarat că "nu crede că aceste consulate vor fi deschise în timpul apropiat".

Chişinăul este preocupat acum de problema accesului liber al tuturor cetăţenilor moldoveni la vizele europene.

În acest sens, a mai precizat Vladimir Voronin, oficialităţi ale Uniunii Europene i-ar fi promis că, până la sfârşitul acestui an, cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia de un regim liberalizat de vize pentru toate ţările UE, ci nu doar de unele facilităţi prevăzute pentru unele categorii de persoane în recentul acord semnat cu Bruxelles-ul.

Timpul care a mai rămas până la sfârşitul anului va confirma sau va infirma scepticismul mai multor diplomaţi şi analişti politici în acest sens.

Pe de altă parte, preşedintele Voronin a salutat iniţiativa recentă a Bucureştiului, după cum a spus el, de a începe noi negocieri privind tratatul de bază şi
acordul privind frontierele dintre cele două state.

Relaţia cu Rusia

Referindu-se la relaţiile cu Rusia, pe care le-a calificat mai bune ca oricând, Vladimir Voronin a spus, între altele, că Moscova acceptă întru totul modul adoptat şi propus de Chişinău de soluţionare a conflictului transnistrean.

Un pachet de documente ce ar viza soluţia definitivă a conflictului şi readucerea regiunii nistrene în cadrul Republicii Moldova ar urma să fie propus Parlamentului.

Dar nu înainte de a fi trecut prin mecanismul de negocieri "5 + 2", deci cu participarea Rusiei, Ucrainei, OSCE, a Chişinăului şi Tiraspolului, pe de o parte, şi a Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene, ca observatori, pe de alta.

În acelaşi timp, Vladimir Voronin a admis că autosuspendarea Rusiei din Tratatul adaptat FACE, care prevede şi evacuarea trupelor ruse din Transnistria, ar putea tergiversa acest proces.

Un alt impediment ar putea fi aceeaşi opoziţie, deoarece, după cum a remarcat liderul partidului de guvernământ despre liderii celor mai importante partide ale opoziţiei, "şi Urechean, şi Braghiş, şi Diacov, şi Roşca consideră, probabil, că ratingul lor politic ar putea să scadă în condiţiile unei ţări reunificate."

"Şi doar această potenţială ameninţare la adresa bunăstării lor personale, politice şi patrimoniale, îi face să se situeze în opoziţie faţă de interesele cardinale ale statului moldovenesc şi ale întregului popor."

În această situaţie, PCRM îşi va asuma răspunderea politică exclusivă, a spus în final Vladimir Voronin, „pentru apărarea intereselor statului şi poporului".


Autor: Alexandru Canţîr
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

Voronin: Papagal minciunos !
Pericol mare si ingrijorare !
A comentat Slavic ( Franta ) pe 26.07.2007, ora 16:35
 COMENTEAZA 


2