Va fi lansat un „Dictionar al Scriitorilor Romani din Basarabia (1812-2006)

31.08.2007

Lansarea "Dictionarului Scriitorilor Romani din Basarabia (1812-2006)" de catre editura Prut International va avea loc pe data de 31 august, incepand cu ora 10.00.

Evenimentul se va desfasura pe Aleea Clasicilor din Chisinau, in cadrul programului de manifestari organizate cu prilejul Zilei Limbii Romane.

„Dictionarul Scriitorilor Romani din Basarabia (1812-2006)” a fost descris drept un „prim dictionar mai complet de biografii literare (si culturale) basarabene” de catre Mihai Cimpoi.

Elaborat de un colectiv de autori de la Muzeul Literaturii Romane „M. Kogalniceanu”, dictionarul este o importanta lucrare de referinta atat prin valorile literare si culturale pe care le pune in circuit, cat si prin bogatia informatiei cu referire la trecutul cultural national. Peste 500 de nume se regasesc in cele 600 de pagini ale lucrarii – poeti si prozatori, critici si istorici literari, dramaturgi si publicisti, traducatori si folcloristi.

Dictionarul cuprinde atat nume reprezentative ale literaturii din Basarabia, cat si nume de scriitori uitati de negura vremii, mergand de la autori care au scris incepand cu 1812 si ajungand pana la cele mai recente nume care s-au afirmat pana in 2006. Mihai Cimpoi, in prefata dictionarului, explica rostul si meritul lucrarii: „E un florilegiu de documente si izvoare care se impun ca o banca de date necesara la prima etapa de sinteza istoriografica literara. Ni se ofera, astfel, primul constituent din ecuatia istoria literara = istoria documentara si istoria de valori”.

Criteriile de selectie de care s-au condus autorii au fost variate, in functie de specificul epocii literare. Din perioada 1812 si pana la inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial au fost inclusi in dictionar marea majoritate a scriitorilor, dat fiind faptul ca dupa 1812, „in virtutea mai multor factori, Basarabia a dat putine personalitati culturii si literaturii romane, unul dintre factori fiind interzicerea in regiune a limbii romane in procesul de instruire” (V. Nazar in „Argument”) – I. Cantacuzino, E. Dobrosinschi-Malai, I. Doncev, Al. Donici, L. Donici-Dobronravov, G. Grosu, B.P. Hasdeu, Al. Hajdau, M. Isanos, A. Mateevici.

Din perioada interbelica se regasesc nume sonore de scriitori, inclusiv oameni de cultura, politicieni care au facut cariera si in Romania sau care, nascuti in Romania, au activat si in Basarabia – C. Aldea-Cutarov, Gh. Bezviconi, P. Halippa, Gh. Bujoreanu, I. Buzdugan, Al. Caftanachi, A. Ciurunga, L. Corneanu, Al. David, L. Dimitriu, L. Dolenga, A. Lutcan.

Din perioada contemporana au fost selectati autorii membri ai Uniunii Scriitorilor – S. Belicov, Vl. Besleaga, L. Bordeianu, Gr. Botezatu, E. Bucov, Gh. Budeanu, A. Burac, L. Butnaru, Val Butnaru, Gh. Calamanciuc, C. Cheianu, M. Cimpoi, V. Ciornei, Iu. Colesnic, H. Corbu, N. Costenco, N. Dabija, A. Danila, L. Damian, L. Deleanu, M. Dolgan, N. Esinencu, G. Furdui, E. Galaicu-Paun, V. Garnet, I. Hadarca, E. Lungu, A. Lupan, D. Matcovschi, G. Meniuc, I. Nechit, N. Popa, V. Romanciuc, A. Suceveanu, C. Tanase si multi altii.

Articolele, care prezinta autorii, consemneaza momentele mai importante din viata si activitatea scriitorilor, prezentand, sumar si descriptiv, atat lucrarile editate, cat si cele nepublicate. Sunt indicate si publicatiile la care au colaborat, premiile si distinctiile acordate. Noutatea dictionarului o formeaza referintele bibliografice esentiale la patrimoniul Muzeului de Literatura. Dictionarul este ilustrat cu fotografii de arhiva din colectiile Muzeului Literaturii Romane, precum si din cele particulare ale scriitorilor.


Autor: RGN
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

Din cate stiu, dictionarul cuprinde cuvinte ale unei limbi, explicate sau traduse in alta limba... Cred ca savantii stiu mai bine si ceea ce au realizat va usura accesul celor interesati la informatia despre Scriitorii Romani din Basarabia ... Si daca insusi Mihai Cimpoi, pe care-l cunoastem ca cel mai critic critic literar al timpurilor noastre, da o inalta apreciere acestei lucrari, cine suntem noi sa judecam? Bravo grupului de initiativa de la Muzeul Literaturii Romane „M. Kogalniceanu” !!!
A comentat Stanca pe 31.08.2007, ora 21:29
L-ati uitat pe Ion Druta si cred ca mai sunt scriitori dragi inimi noastre
A comentat Maria pe 28.09.2007, ora 09:12
 COMENTEAZA 


2