Nemultumire din partea Chisinaului si Kievului privind pozitia Bruxelles-ului fata de intentiile de aderare a acestora

08.09.2007

Politica europeana de vecinatate, dezbatuta la 3 septembrie curent, la Bruxelles, a pus in lumina nemultumirea Moldovei si a Ucrainei pentru faptul ca Executivul european evita discutiile pe tema aderarii.

Potrivit Reuters, Chisinaul este nemultumit de faptul ca, desi a declarat integrarea europeana drept prioritate a politicii sale, Bruxelles-ul ignora initiativa.

Ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan considera ca este important ca statele vecine UE sa beneficieze de integrare economica si comerciala, sa aiba acces pe piata comunitara si un regim de vize liberalizat gradual.

El a subliniat insa ca „un element care ar duce la apropierea statelor vecine de UE ar fi oferirea unor perspective clare de integrare tarilor care si-au stabilit acest obiectiv”.

Ambasadorul Ucrainei la UE, Roman Shpek, a declarat ca politica de vecinatate a blocului „nu poate fi acceptata ca baza pentru relatiile UE- Ucraina". „Nu putem lucra decat plecand de la premisa ca Ucraina ramane o parte integranta a Europei unite", a spus el, precizand ca Ucraina doreste sa devina membra cu drepturi depline.

La randul lor, reprezentantii Poloniei au accentuat „identitatea europeana” a Moldovei si a Ucrainei si faptul ca politica de vecinatate nu trebuie sa impiedice aderarea. „Trebuie sa tinem usa deschisa, chiar si pe termen lung", a declarat ministrul polonez de externe, Anna Fotyga.

„Destinata pentru a oferi tarilor vecine relatii mai apropiate, chiar privilegiate, politica de vecinatate nu ofera apartenenta la UE si nu deschide nicio usa", a spus la randul sau, in acelasi context, ministrul german Gunter Gloser.

Amintim ca ministri de Externe a 27 de state comunitare si 16 tari vecine Uniunii Europene s-au reunit la 3 septembrie la Bruxelles, in cadrul primei intalaniri menite sa consolideze politica de cooperare reciproca.


Autor: reporter.md
Sursa: http://www.azi.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

Mda,,,nu e de mirare.ca ambele tari au fost sub ocupatie sovietica, cat despre Ucraina,e asa de tara europeana si civilizatie ca Daghestanul,iar MD,,poate spera sa intre in UE dupa macar 88 de ani,nici atunci nu e sigur,cartile sant facute dejar demult timp, restul e doar o amagire...
A comentat Webber pe 08.09.2007, ora 02:59
Надя приходит последней,pardon,am vrut sa spun ceva despre speranta,insa pt Ua j Md nu cred ca le va ajuta asta q ceva.Q parere de rau,insa pt doritorii kre vor sa traiasca in UE mai repede ar trebui sa imigreze(in UE), fiindca vor astepta prea mult j viata e prea scurta.Don"t supi pe mine!
A comentat nirvana pe 09.09.2007, ora 22:56
 COMENTEAZA 


2