DOAR 24,7 LA SUTĂ DINTRE SPECIALIŞTII DIN SATE AU STUDII SUPERIOARE

11.09.2007

Specialiştii cu studii superioare în localităţile rurale au constituit, în al doilea trimestru al anului curent, doar 24,7 la sută, ceea ce reprezintă o treime dintre specialiştii cu studii superioare din localităţile urbane, informează AP FLUX

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, distribuţia după nivelul de instruire relevă că persoanele cu studii medii generale şi profesionale constituie 44,9 la sută din numărul total al populaţiei economic active din Republica Moldova. În acelaşi timp, persoanele cu studii superioare constituie 18,7 la sută, persoanele cu studii medii de specialitate şi cele cu studii gimnaziale - 16,8 la sută şi, respectiv, 17,5 la sută. Din numărul total al persoanelor ocupate cu studii superioare femeile reprezintă 54,9 la sută.

În perioada de referinţă, populaţia economic activă (populaţia ocupată plus şomerii) a Republicii Moldova a constituit circa 1 milion 384 mii de persoane. Dintre acestea, populaţiei rurale iau revenit 57,3 la sută. Populaţia ocupată a constituit circa 1 milion 326 mii de persoane. La acest capitol, mediului rural i-au revenit 58,1 la sută, iar celui urban – 41,9 la sută.

Rata de ocupare a populaţiei cu vârstă de muncă (16-56/61 ani) a fost de 51,9 la sută. Pentru categoria de vârstă 15-64 ani (vârstă de muncă în UE), rata de ocupare a fost de 49,9 la sută. Analiza structurii populaţiei ocupate pe grupe de vârstă arată că ponderea persoanelor cu vârste de 25-54 ani a constituit 72,8 la sută din total. În structura populaţiei ocupate, persoanele cu vârsta de 15-24 ani au constituit 9,7 la sută, iar cele cu vârsta de 65 de ani şi mai mult – 4 la sută. Cinci din şase persoane cu vârsta de 65 de ani şi mai mult au fost angajate în activităţi agricole.

AP FLUX precizează că, potrivit datelor Băncii Mondiale, Moldova se află pe primul loc în Europa după volumul remitenţelor în raport cu Produsul Intern Brut, ce constituie o treime din acesta. După cum se menţionează într-un studiu, făcut public la începutul acestui an de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, peste 40 la sută din populaţia Moldovei locuieşte în gospodării care beneficiază de remitenţe. Vârsta medie a migranţilor este de 35 de ani, iar trei pătrimi dintre aceştia sunt bărbaţi.


Autor: AP FLUX
Sursa: http://www.basarabeni.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

Prosti, da multi!
A comentat Ostap Bender pe 13.09.2007, ora 00:17
sunt cazuri cind persoana fara studii mai bine zis fara documentul de studiu stie mai mult ca cel ce are universitate ,care are de lucrat lucreaza si fara document ,nu spun ca JOS CARTE,dar in ziua de azi 45% se invata restul ..... bani viriti in document dupa aia pleaca la serviciu, si uite ca raminem fara specialisi dotati .mai e o varianta in kestia asta ,omul ce lucreaza undeva undei bine platit isi vira nu doar rudele dar si prietenii.Iata ca pentru cei ce finiseaza universitatea sau altceva nu e loc .
A comentat Tatiana pe 13.09.2007, ora 16:59
 COMENTEAZA 


2