TVR riscă să dispară de pe ecrane în Republica Moldova

12.09.2007

În Republica Moldova a expirat termenul de depunere a dosarelor în concursul pentru frecvenţa postului public de televiziune TVR1.

Doar două companii pretind la aceste frecvenţe. Concursul ar putea fi însă anulat în urma unei solicitări a administraţiei TVR.

Decizia finală o va lua Consiliul Coordonator al Audiovizualului, probabil, spre sfârşitul lunii curente.

Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Vlad Ţurcanu, a comunicat la BBC că în concurs s-au înscris doar două companii.

"Până în prezent doar două companii şi-au declarat dorinţa de a emite pe reţeaua de stat de televiziune numărul doi. Este vorba de întreprinderea cu capital străin TLF M International SRL, director Teodor Guţu, şi compania Cotidian S.A. pentru televiziunea TVR Moldova, director Rodica Peşterean.", a spus Vlad Ţurcanu.

Presa de la Chişinău scrie că Teodor Guţu este regizor la televiziunea naţională, iar Rodica Peşterean este director al postului de televiziune TVC 21.

Incertitudine

Totodată, Vlad Ţurcanu a precizat că CCA a primit o scrisoare din partea directorului general interimar al Societăţii Române de Televiziune, Alexandru Sassu, în care acesta afirma că SRTV este dispusă să continue retransmiterea TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova.

În aceeaşi scrisoare, Alexandru Sassu ruga Consiliul să excludă de pe lista frecvenţelor scoase la concurs cele pe care emite în prezent TVR1. Vlad Ţurcanu.

"Nu pot să ştiu care va fi decizia CCA în legătură cu această cerere pe care ne-a înaintat-o Societatea Româna de Televiziune. Dacă nu se vor exclude aceste frecvenţe de le lista celor scoase în concurs, atunci frecvenţele vor reveni sau nu uneia dintre companiile care au aplicat pentru ele."

"Vă pot spune că aceste frecvenţe s-ar putea să nu fie acordate nimănui. Există şi o asemenea probabilitate."

Frecvenţele postului TVR1 au fost scoase la concurs, în urma unei solicitări a Ministerului Dezvoltării Informaţionale din Republica Moldova.

Ministerul respectiv ceruse Consiliului Cordonator al Audiovizualului să scoată la concurs frecvenţa TVR pe motiv că nu s-ar fi reuşit încheierea unui nou contract cu postul român de televiziune, iar cel vechi a expirat pe 15 iunie a.c.

Administraţia TVR anunţase, aproximativ acum o lună şi jumătate, că în momentul în care se va încheia un nou acord, postul va acoperi, retroactiv şi costurile aferente petru retransmiterea programelor sale după expirarea acordului vechi.

Retransmisia TVR a mai fost întreruptă, în 2002, pentru aproximativ şapte luni, autorităţile invocând atunci argumente de ordin tehnic şi juridic.

Opoziţia, la rândul ei, acuzase puterea comunistă de românofobie şi de faptul că ar încerca să instaleze o cortină de fier informaţională pe Prut. Suspendarea retransmisiei TVR a provocat şi protestele societăţii civile.

TVR este unul din cele trei posturi de televiziune care pot fi recepţionate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, alături de postul rusesc ORT şi de Moldova 1.


Autor: Corneliu Rusnac
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

Eu cred ca daca romanii erau rusi, problema era rezolvata demult. Si nu pentru ca rusii is rusi ci pentru ca uneori romanii inca is romani.
A comentat Ostap Bender pe 13.09.2007, ora 00:09
e cam veche stirea. (no offence)
Se rezolva cu TVR

HOTĂRÂRE Nr. 1087 din 11 septembrie 2007
privind suplimentarea bugetului Societăţii Române de Televiziune din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2007, pentru finanţarea retransmisiei emisiunilor canalului TVR1 pe teritoriul -> Republicii Moldova

EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 627 din 12 septembrie 2007 ...etc etc....
A comentat Viorel pe 13.09.2007, ora 13:17
 COMENTEAZA 


2