Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 aprilie 2024, ora locală: 06:08

 

Accesul la Internet, un drept fundamental!

adăugat 09 martie 2010, 08:57, la Istorie / Ştiinţă

Accesul la Internet, un drept fundamental

Aproximativ patru din cinci oameni, la nivel global, consideră accesul la internet un drept fundamental, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă GlobeScan, la cererea BBC World Service, informează BBC News Online.

Studiul, realizat pe un eşantion de 27.000 de adulţi, din 26 de ţări din întreaga lume, indică faptul că oamenii susţin accesul la internet.

Potrivit studiului, 87% dintre respondenţi consideră că accesul la internet ar trebui să fie "un drept fundamental al oamenilor". Peste 70% dintre internauţii care au participat la sondaj au declarat că sunt de părere că trebuie să aibă acces la internet.

Circa 79% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt de acord cu descrierea accesului la internet ca un drept fundamental. Respondenţii din ţări precum Mexic, Brazilia şi Turcia sunt cei care au susţinut cel mai ferm ideea accesului la internet ca un drept fundamental.

În Coreea de Sud, ţara care are cel mai mare număr de gospodării cu acces la internet din lume, s-a înregistrat cel mai mare număr de internauţi (96%) care sunt de părere că internetul este un drept fundamental. Aproape toţi locuitorii acestei ţări au acces la internet de mare viteză.

Studiul a mai dezvăluit faptul că internetul a devenit rapid o parte importantă din viaţa oamenilor din foarte multe ţări. În Japonia, Mexic şi Rusia, trei sferturi dintre respondenţi au declarat că nu s-ar descurca în viaţa de zi cu zi fără internet.

Majoritatea participanţilor la studiu sunt de părere că internetul are un impact pozitiv asupra vieţii lor, aproape patru din cinci respondenţi precizând că internetul le oferă libertate.

Totuşi, mulţi dintre utilizatorii de internet şi-au exprimat îngrijorarea faţă de delictele online, precum frauda, încălcarea dreptului la confidenţialitate, sau în privinţa conţinuturilor violente sau explicite.

Pe de altă parte, majoritatea utilizatorilor din Japonia, Coreea de Sud şi Germania au declarat că nu simt că îşi pot exprima părerile în siguranţă în mediul online, în timp ce respondenţii din Nigeria, India şi Ghana au încredere că se pot exprima liber pe internet.

Ţări precum Finlanda şi Estonia au decis prin lege că accesul la internet face parte din drepturile fundamentale ale omului. Organisme internaţionale precum ONU militează, de asemenea, pentru un acces universal la internet.

"Dreptul de a comunica nu poate fi ignorat. Internetul este cea mai puternică sursă de informaţie care a fost creată vreodată", a declarat Hamadoun Toure, secretar general al International Telecommunication Union (ITU).

Potrivit lui Toure, Guvernele trebuie să vadă internetul "ca pe un element de infrastructură, la fel ca drumurile, deşeurile sau apa".

"Am intrat într-o societate a cunoaşterii şi toată lumea trebuie să poată participa", a mai spus el.

Studiul mai indică faptul că nu există o viziune unitară în ceea ce priveşte posibilitatea ca Guvernele să supravegheze unele aspecte ale internetului.

Respondenţii din Coreea de Sud şi Nigeria au declarat că Guvernele nu ar trebui să reglementeze în niciun fel utilizarea internetului, în timp ce majoritatea internauţilor din China şi din ţările europene nu au fost de aceeaşi părere. În Marea Britanie, 55% dintre respondenţi au declarat că Guvernul ar trebui să introducă nişte reguli pentru conţinuturile de pe internet.

Recent, Uniunea Europeană (UE) a adoptat o reglementare care susţine că orice măsură luată de statele membre care ar putea afecta accesul cetăţenilor la internet "trebuie să respecte drepturile fundamentale şi libertatea cetăţenilor". De asemenea, legislaţia UE prevede că cetăţenii din statele membre au dreptul la "o procedură corectă şi imparţială", înainte de a le fi limitat accesul la internet.

De asemenea, oficialii Uniunii Europene doresc un acces universal la internetul de mare viteză. Totuşi, la fel ca multe alte state din întreaga lume, ţările membre UE au o problemă cu livrarea de servicii de internet de mare viteză în zonele rurale.


Autor: Mediafax
Sursa: www.hotnews.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.2587 secunde