Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 martie 2024, ora locală: 10:58

 

AFP: România ţine pumnii opoziţiei din Moldova

adăugat 26 iulie 2009, 16:20, la Ştiri de Top

Cetăţenii Republicii Molodva votează miercuri în cadrul unor alegeri anticipate destinate să scoată ţara din criza politică, notează AFP. Agenţia citată aminteşte că România ţine pumnii opoziţiei de la Chişinău.

Preşedintele comunist Vladimir Voronin a fost nevoit să dizolve Parlamentul proaspăt ales în iunie, în lipsa unui acord între partidul său şi opoziţie în legislativ pentru a-i desemna succesorul la şefia statului, reaminteşte agenţia franceză în materialul care deschide dosarul consacrat alegerilor din Republica Moldova.

Cei circa 2,5 milioane de alegători moldoveni din această fostă republică sovietică vorbitoare de limbă română au de ales între opt partide.

În afară de Partidul Comuniştilor (PCRM), patru partide de opoziţie au şanse să treacă de pragul electoral de 5% şi să intre în Parlament. Potrivit analiştilor şi sondajelor, comuniştii vor avea cele mai multe voturi, dar nu destule pentru a desemna singuri preşedintele ţării, funcţie din care Voronin trebuie să se retragă după două mandate, între 2001 şi 2009.

La scrutinul din 5 aprilie, PCRM obţinuse aproape 50% din voturi, provocând manifestaţii spontane două zile mai târziu, care au degenerat în violenţe soldate cu devastarea Parlamentului şi Preşedinţiei, fără ca poliţia să intervină.

Dacă o repetare a violenţelor pare puţin probabilă, riscul perpetuării blocajului este cât se poate de real, având în vedere că ţara este divizată între un tineret urban ostil puterii şi o populaţie rurală în vârstă fidelă comuniştilor.

"Această diviziune există şi va mai exista mult timp, totul va depinde de eforturile elitei politice pentru a o acoperi", explică Igor Boţan, care conduce Asociaţia pentru democraţie participativă.

Relaţiile cu România, la cel mai scăzut nivel

România speră într-un rezultat bun pentru opoziţia proeuropeană la alegerile de miercuri. Totuşi, autorităţile de la Bucureşti sunt prudente, deoarece nu doresc să provoace din nou furia preşedintelui în exerciţiu, Voronin.

"Sperăm că alegerile moldovene vor fi libere, corecte şi democratice", a declarat pentru AFP secretarul de stat în Ministerul de Externe Bogdan Mazuru. "Ca ţară care doreşte să se apropie de Uniunea Europeană, Moldova trebuie să respecte normele europene şi principiile de bună vecinătate", a adăugat el.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt la cel mai scăzut nivel după ce Chişinăul a acuzat Bucureştiul că a fost implicat în protestele violente din Moldova de după alegerile din 5 aprilie.

Declaraţiile războinice ale lui Voronin au fost urmate de gesturi la fel de puternice, de la expulzarea ambasadorului român la Chişinău la introducerea vizelor pentru cetăţenii români.

Autor: Dan Panaet
Sursa: www.adevarul.ro
Pentru cei din SECURITATE / ARMATA / POLITIE si alte structuri de stat, cu oameni ce sint impusi sa voteze si sa prezinte dovezi ca au votat cu cine trebuie, va rugam ca, in cazul in care nu credeti in acest regim ce ne calca in picioare demnitatea, in cazul in care nu sinteti de acord cu ceea ce s-a intimplat in aprilie, nu ati participat si nu ati vrut sa se intimple acele oribile lucruri: INVALIDATI-VA BULETINELE DE VOT!!

Votati ce vi se spune, ca sa nu va pierdeti locurile de munca. Fotografiati. Mai puneti o stampila si INVALIDATI BULETINELE! Dati-ne sansa noua sa alegem corect.

Numai bine si succes!!
A comentat Taysia 26 iulie 2009, 20:00
Mai sunt doua zile Hotaritoare!! Dragilor duceti-va la bunei la parinti acasa la tara daca-i aveti acolo, faceti-i sa inteleaga sa nu mai voteze pentru autodistrugerea Basarabiei, faceti-ii sa nu mai dea tara pe mina haitei comuniste care traieste in huzur in timp ce ei se zbat in nevoi si stau cu mina streasina la ochi doar doar s-or intoarce copii si nepotii din pribegie unde au plecat nevoiti de "SUCCESELE" comunistilor in administrarea tarii.

E caldura mare, e adevarat dar lasa, ca dupa arsita drumului s-o gasi la parinti sau la bunei o ligurita de dulceata din cea buna si-un pahar de apa rece de la fintina.

Nu stati acasa, viitorul vostru atirna de un fir de par, nu va mai puteti permite in 4 ani de victorii comuniste impotriva intregului popor..

Sculati-va si mergeti la parinti si bunei de voi si de ei depinde viitorul…
A comentat Jay 26 iulie 2009, 20:02
Au mai ramas 2 ZILE! Niste zile care pot hotari DESTINUL VOSTRU, in care puteti sta deoparte sa priviti si sa fiti nepasatori, sau in care puteti pune umarul la SCHIMBAREA de care cu totii avem si aveti nevoie.

8 ANI in care ati suferit in tacere, ati fost umiliti, ati indurat toate mizeriile posibile ale unui regim dictatorial a carui singura grija a fost sa-si UMPLE BUCUNARELE si sa stranga AVERI COLOSALE. Aceste zile ramase vor incerca tot ce este posibil si imposibil pentru a se mentine pe scaunele lor:

Panouri distruse, preoti in biserica indemnand la votul pentru niste criminali, amenintari, intimidari, hartuieli fizice si psihice. Numai cine traieste acolo poate sti cu adevarat ce poate pati sufletul unui om. Dezinformari si oameni platiti sa scrie pe site-uri sau sa sperie lumea pe la sate, televiziuni unde banul e mai important decat informarea corecta a oamenilor. Sint doar cateva exemple.

In Romania asemenea imagini par venite dintr-un secol demult apus. Lumea priveste spre Moldova cu speranta, cu compasiune, dorinta de a vedea un neam oropsit inapoi pe un drum normal. Pe data de 29 iulie televiziunea nationala din Romania va avea un maraton de stiri si transmisiuni in direct legate de alegerile din Moldova, asta dupa ce, cu doua zile in urma, a difuzat documentarul "Capcana" si a discutat evenimentul care va fi peste 2 zile.

Romania intreaga priveste cu atentie si gand de bine spre oamenii Moldovei, deopotriva romanI si rusi, ucrainieni si gagauzi, bulgari si cine ar mai fi, pentru a vedea cum oamenii singuri isi vor SCHIMBA SOARTA, sa nu mai depinda de niste criminali care doar rau au adus poporului. EUROPA A INCHIS USA COMUNISTILOR si asteapta sa o deschida pentru un GUVERN DEMOCRATIC, cu adevarat, care sa aduca speranta in sufletele oamenilor. Nu va lasati inselati inca o data de un ROSCA TRADATOR sau de un LUPU VICLEAN.

Pe 29 MERGI LA VOT, nu sta acasa. Rupe 10 MINUTE din viata ta pentru un VIITOR NORMAL intr-o TARA NORMALA. Mergi si pune votul tau pe unul din cele TREI PARTIDE care au aratat CINSTE si ONOARE: Partidul LIBERAL, Partidul LIBERAL DEMOCRAT din Moldova sau Alianta MOLDOVA NOASTRA! Succes si LIBERTATEA e APROAPE!
A comentat Jay 26 iulie 2009, 20:03
Frate, cata dreptate ai. Ma alaturi spuselor tale, JOS mafiotii, ne-am saturat, ajunge ! Hoooooooooooooooooo !
A comentat Rebel 26 iulie 2009, 21:37
Votaţi PL ,PLDM sau AMN !

Forza PLDM ,PL si AMN !

Aruncaţii la groapa de gunoi a istoriei, la alegerile repetate din 29 iulie pe cripto-comunisti ☭ ,pe ciocoii şi slugoii fără pic de coloană vetebrală ai Moscovei, ce vă prostesc pe faţă,promiţându-vă aderarea la UE si NATO cu ajutorul Rusiei !!! Ce cretinătate,ce creiere atrofiate !

Ardeti buletinele batranilor care inca nu s-au trezit la realitate si mai cred in cripto-comunistii acestia fripturisti si machiavelici !

"Basarabia, lacrima neamului românesc"

"România nu uita,Basarabia este a ta."

Votaţi schimbarea cu gândul la eroii nostri,la martirii nostri,ai intregului neam românesc .

Nu vă vom uita niciodata :Valeriu Boboc de 23 de ani ,Ion Tabuleac de 22 ani,Eugen Ţapu de 26 ani si Maxim Canişev de 20 de ani.

Victimile inocente ale cripto-comunismului.

Pink - Dear Mr President subs in romanian SOS Moldova

http://www.youtube.com/watch?v=biYav5QGZ1A

Basarabia Lui Dumnezeu

http://www.basarabeni.ro/stiri/editoriale/basarabia-lui-dumnezeu-material-video-395/

"Da, de la Roma venim din Dacia traiană, suntem români şi punctum." - Eminescu

"Refuz, rezist, sunt anti-comunist!"

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-07-17&id=33636
A comentat micael 26 iulie 2009, 22:05
Под портретами Воронина и Лупу

Обращение к патриотам Республики Молдова.
Соотечественники!29 июля нашей Родине угрожает опасность. Враги молдавской государственности всех мастей пытаются дорваться до власти и подчинить нашу страну иностранцам. Остались считанные дни и часы, и мы, патриоты этой страны, не имеем права уступить власть тем, кто не имеет ничего святого и думает лишь об обогащении.
Хоть мы сегодня и находимся в разных партиях, нас связывает общая ответственность за судьбу нашей страны и народа. Наши противники не предлагают решений, они лишь хотят отстранить от власти настоящих патриотов и паразитировать на спине народа.
Мы, кто правил страной последние 8 лет, доказали, что способны обеспечить стабильность, гарантировать пенсии, зарплаты и межэтническое согласие.
Чтобы удержать политическую ситуацию в стране мы предложили остановить политическую войну. Однако, к сожалению, эти важные для страны вопросы нам оказалось не с кем обсуждать. Поэтому мы призываем вас выйти на выборы и предоставить Партии коммунистов Республики Молдова и Демократической партии шанс и дальше управлять этой страной.
В этот исторически важный момент мы призываем вас сплотиться вокруг двух патриотических партий: ПКРМ и ДПМ, двух формирований, которые предложат правильные решения и поведут страну к новым достижениям. Все, кто защищал идеалы в 2001-м, 2005-м и в апреле2009-го, сделаем это с такой же самоотверженностью и беззаветностью и 29 июля.
Остановим политическую войну! Защитим Родину!

Владимир Воронин, Мариан Лупу,
Председатель Партии Председатель
коммунистов Республики Демократич
Молдова партии Молдовы



CE PORCARII TRIMIT COMUNISTII SI DEMOCTARII IN CUTIILE POSTALE DIN MOLDOVA!
A comentat rakus 27 iulie 2009, 07:39
Pai si ce inseamna, cum se traduce exact din rusa in limba romana ?
A comentat Lord 27 iulie 2009, 09:09
Din numele lui Voroni si a lui Lupu. Adresare catre patriotii Republicii Moldova. Concetateni!Pe 29 iulie Republica Moldova se afla in pericol.Dusmanii tarii noastre,opozitia,vrea sa dea tara strainilor.Au ramas zile putine zile si noi,patrioti ai acestei tari nu trebuie sa cedam puterea in mainele celor care nu au nimic sfint si se gandesc doar la bogatie. Chiar daca ne aflam in partide diferite,ne uneste responsabilitatea fata de tara.Opozitia nu are solutii,ci doar vrea sa se imbogateasca pe spatele cetatenilor. Noi,cei care am condus tara 8 ani am demonstrat ca stim sa intrtinem tara,sa dam pensii si salarii.Pentru a mentine situatia politica actuala,va propunem sa oprim razboiul politic,insa aceasta este in zadar,deaceea va indemnam sa iesiti la vot,pentru a oferi o sansa Partidului Democrat si comunistilor,de a conduce mai departe tara. In acest important eveniment istoric,va indemnam sa alegeti aceste doua candidaturi.care vor atinge cote maxime.Cei care ne-au sustinut in2001,2005 si-n 2009,sa o faca si pe 29 iulie. Sa oprim razboiul politic!sa ne aparam patria!Vladimir Voronin,Marian Lupu. Reprezentantii partidului comunis si democrat din Moldova.
A comentat Traducerea.Numai minciuni. 27 iulie 2009, 10:55
Da, asa este, numai minciuni spun comunistii si democratii.
A comentat Lord 27 iulie 2009, 16:17
Candidatul in deputati pe listele PLDM, Ion Butmalai, inregistrat sub numarul 18, poarta discutii cu unul din reprezentantii lumii criminale din Moldova. Se pare ca au fost stabilite legaturi de cooperare intre PLDM si lumea criminala.
http://www.youtube.com/watch?v=-epY0OabOmw
A comentat Gheorghe C. 28 iulie 2009, 17:58 | mergi sus ▲
A comentat Gheorghe C. 28 iulie 2009, 18:03 | mergi sus ▲
Pe lista PCRM aproape toti sunt criminali in serie, incepand cu Voronin si Turcan!
A comentat Ala 28 iulie 2009, 18:13 | mergi sus ▲
Dorin Chirtoaca sustine ideile naziste ale generalului Ion Antonescu
http://www.youtube.com/watch?v=pbz7wLaELsw&feature=related
A comentat Gheorghe C. 28 iulie 2009, 18:18 | mergi sus ▲
Ala ,daca pe lista PCRM sunt criminali asta nu inseamna ca si voi(PL,PLDM,AMN) trebuie sa faceti la fel,ca daca e asa atunci ce fel de schimbari vreti sa aduceti in Moldova votand asa zisa opozitie...?
A comentat Gheorghe C. 28 iulie 2009, 18:23 | mergi sus ▲
filmuletul dp youtube e o porcarie... atat :| comunistii de cand a aparut Dorin Chirtoaca pe scena politica doar acest cuvant il stiu, "neonazist"... pff.. NU TOTI DUSMANII COMUNISTILOR SUNT NAZISTI!
Nazismul a disparut acum multi ani, insa comunismul mai exista si azi, din pacate...
JOS COMUNISTII!!!
A comentat Ala 28 iulie 2009, 19:09 | mergi sus ▲
COMUNIZMUL EXISTA,oameni buni!!!Insfarsit am ajuns si la timpul asta cand pot sa vad comunizmul mult ravnit timp de 80 de ani.Slava tie Doamne!(ironie)
A comentat Gheorghe C. 28 iulie 2009, 19:16 | mergi sus ▲
Il cunosc pe dmn-ul Butmalai si pe feciorul sau foarte bine.Acest om a fost mereu impotriva comunistilor.Secretara lui,profesoara ce are ore la colegiul din Cahul,a spus ca inainte de 5 aprilie,locul de munca a acestor persoane erau mereu controlate pentru a gasi probe ce-l invinuiesc pe Butmalai.Erau verificate multe hirtii si nu au gasit nimic.Comunistii l-au amenintat ca nu se termina totul aici.Iata ce i-au facut.Dinsul vorbeste cu criminalii,dar oare cine le-a dat camera de filmat,cine i-au eliberat pe acesti criminali sau sunt ei oare criminali.E interesant ce face ilegal Butmalai cu acesti indivizi,ii injura pe comunisti in fata lor?Pe data de 7 aprilie Familia Butmalai s-au dus la Chisinau pentru a protesta.Au fost batuti si inchisi.Feciorul sau avea coaste rupte si i-au permis sa stea in spital,tatl era arestat.E un om onest si foarte corect,iar tu Gheorghe daca vizionezi NIT-ul si MOLDOVA1 esti un mare cascat.Sus opozitia,Jos comunismul.Haideti fratilor sa mergem la vot si sa lichidam saracia,nedreptatea,ura si crima.Voi,studenti basarabeni,nu fiti intimidati de santajul comunistilor,ei nu au nici o valoare.REFUZ,REZIST,SUNT ANTICOMUNIST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat Tatka 28 iulie 2009, 20:15 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.1157 secunde