Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 aprilie 2024, ora locală: 15:09

 

BOR reclama "umilirea romanilor din Timoc"

adăugat 30 octombrie 2008, 11:24, la Ştiri de Top

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) dezbate in reuniunea sa din aceste zile decizia ilegala de caterisire a parintelui roman Boian Aleksandrovici de catre ierarhii sarbi. Episcopul sarb Iustin al Timocului vrea condamnarea publica a preotului roman de catre sinodul ortodox sarb in cadrul sedintei din 11 noiembrie.

Membrii Sfantului Sinod al BOR dezbat la Bucuresti decizia ilegala a Tribunalului bisericesc ortodox sarb de caterisire a singurului preot ortodox roman din Valea Timocului, Boian Aleksandrovici, protopop de Dacia Ripensis. Conform purtatorului de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, contactat de ZIUA, Sfantul Sinod va adopta o decizie, declarand ca asistam la "o umilire a credinciosilor ortodocsi romani din Valea Timocului"si "o prigonire"a preotului roman sub acuzatia ca a oficiat slujbe religioase in limba romana. Anterior, protopopul roman a fost condamnat de justitia sarba la un an de inchisoare cu suspendare, pentru faptul ca a construit o biserica ortodoxa romana in localitatea Malainita din regiunea Timocului.

In actul ilegal de caterisire, semnat de episcopul Iustin se arata ca "Boian Aleksandrovici, fost cleric al episcopiei de Timoc, a dispretuit pe episcopul sau competent si fara aprobare si acord al bisericii noastre a fost hirotonit in treapta preotiei de catre un episcop al Bisericii Ortodoxe Romane. Ca urmare, pe presbiterul Boian Aleksandrovici il caterisim din treapta preotiei".

Autor: M.I.
Sursa: www.ziua.ro
Mult timp am crezut cu tarie ca bulgarii, de departe, sunt cei mai mari tampiti din cati am vazut pe unde am umblat in Europa. Nu, nu categoric, sarbi ii intrec cu mult pe bulgari, de vreo 3-4 ani am ajuns la concluzia ca poporul sarb e unul special, ori astia se nasc fara creier ori si-l extirpa la nastere, de un lucru sunt sigur, astia n-au creier,frate, da nu vezi o urma de creie la astia, cum apare unul mai rasarit cum il impusca sau il aresteaza. Acest reportaj e in nota acelor multe alte exemple pe care le-as putea da.
A comentat FURNICA 30 octombrie 2008, 15:09
Furnica,frate,eu traiesc la granita cu Serbia,si crede-me ca mai nationalisti si mai rai ca sarbi,rar mai gasesti vreun alt popor in Europa.Cu toate aceste ,sarbi,frate,sunt niste oameni extreordinari,multi dintre ei cunosc ft bine romana,iar la posturile lor de radio,poti asculta muzica banateana,de intri sub masa daca ai vreun paharel cu ceva in el pe langa tine :-),numai ca ei acum trec printr-o perioada incredibil de grea dupa ce au pierdut Kosovo si sunt pe cale sa aiba probleme si in Voivodina cu unguri.
Cu toate ca trebuie sa recunosc ca ma bucura faptul ca diplomatia romaneasca s-a trezit si revindeca cat mai multe drepturi etnicilor romani ce traiesc in aproprierea granitelor tarii,nu pot sa nu respect un popor deosebit,cu care rareori am intrat in conflict de a lungul istoriei
A comentat micael 30 octombrie 2008, 16:44
pt. micael

Omule, nu ca as avea ceva cu sarbii, stii, era un timp cand chiar imi erau simpatici, pe atunci se numeau iugoslavi, cunosc istoria lor destul de bine, cred ca orcine in RO stie ca e singurul popor dintre vecini nostri cu care nu am avut conflict armat niciodata, mare lucru, as zice chiar f. important, dar, una-i una doua is mai multe. Eu mi-am exprimat un OF prin ceea ce am spus mai sus pt. ca nimeni pana la urma nu merita ceea ce li s-a intamplat lor, cu precizarea ca in mare parte, undeva la 90%, sunt principalii vinovati pt. esecurile pe care le-au avut, ma refer la felul cum au gestionat dezmembrarea Iugoslaviei. Sigur, pana la urma e problema lor si nu a noastra, cum isi astern asa vor dormi. Au provocat non stop,apoi au luato in freza rau de tot, s-au dovedit a fi cei mai tampiti si mai primitivi dintre popoarele care erau in componenta Iugoslaviei, oricat de multa simpatie exista in RO pt. ei in timpul razboiului cu croati si apoi cu bosniaci trebuie spus ca tot nu puteai sa nu observi, repet iarasi, ca nu aveau o graunte de creier in tot ceea ce faceau. Au pimit carburanti din RO, asta pe neve, prin conducte subterane imposibil de gasit in conditiile in care era embargou total impus de UE si SUA, ajutoare de toate felurile au venit din RO, evident mascate, iar ei drept multumire au inceput de vreo cativa ani sa-i prigoneasca pe romanii din Valea Timocului spunand tot felul de bazaconii cum ca romani de acolo n-ar fi romani ci vlahi, cu alte cuvinte ei hotarasc ce sunt si ce nu sunt etnici romani, iata o proba de prostie rar intalnita, care ia dus si ii va duce la perzanie. Astia sunt sarbi, niste dobitoci care sub stindardul ultranationalismului sovin vor sa imparta si sa desparta in conditiile in care ei nu stiiu cei cu ei. In 1945 era cat paci sa ne batem cu ei din cauza Banatului, stii ca tragea inspre teritoriile noastre, romanii primind ordin sa nu traga, dar n-au avut curaj sa treaca frontiera desi se gandeau s-o faca, hmm, ii astepta 3 divizii de vanatori de munte perfect camuflate si inarmate pana-n dinti, o luau rau de tot in freza. Raman la parerea ca sarbi de departe, sunt cei mai mari idioti din Europa de est, cat despre nationalismul lor, sincer, ma faci sa rad.
A comentat FURNICA 30 octombrie 2008, 19:00
Bre,Furnica,nu vreau sa intram in polemica,dar dintre toate popoarele vecine Romaniei,(excluzandui aici pe basarabeni,pt ca ei sunt tot romani)cu sarbi am avut cea mai buna relatie din istorie(mai putin in cele 2 razboaie balcanice :-))
Eu,frate,pe timpul lu` Ceausescu ma uitam la filme pe sarbi.Tin minte si acum ,cum stateam 24 de ore in fata televizorului pe 3K(un canal sarbesc)cand bagau maratonul de filme non stop,de nu mai stiam dimineata,ce filme vazusem in cursu` serii si al noptii,pt ca ramaneam in memorie doar cu ultimul film si acela bineinteles ca era deochiat.
Ia ghici,tu unde crezi ca am vazut filmul XXX cu Stallone.LOL
A comentat micael 30 octombrie 2008, 19:34
Micael, ma faci sa cred ca esti foarte naiv. Ei bine. sa-ti spun o intamplare. Am fost in Serbia, si un roman din Voivodina mi-a spus ca daca el zice ca e roman, sirbii il parpalesc la foc ca porcul taiat in foc de paie. Bai, astea sunt vorbele unui roman de langa Pancevo. Asa ca nu te mai da aparatorul unui popor frate cu rusii si cu acelasi comportament. Ce mai, slavii nu se dezmint, criminali din tata-n fiu, si din generatie in generatie.
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 19:54
Mihai,frate,dar dur mai esti.Eu mai sus pomeneam despre o perioada in care sarbi se intelegeau foarte bine cu romani,iar nu ca acum cand ne privim cu neincredere si suspiciune .
Dupa ce au pierdut Kosovo,sarbii nu mai au incredere in nimeni,nationalismul sarb din nou s-a radicalizat,dar nu intotdeauna a fost asa.
Dar se pare ca pt tine,toti slavii sunt dusmanii naturali ai romanilor.Iti spun eu un secret,daca nu il stii cumva.
Sarbii au imbratisat comunismul lui Tito din convingere,iar nu constransi prin diferite dictate cum s-a intimplat cu noi.Ei pe vremea lui Tito circulau neingraditi in europa si in lume,casele pe care le aveau sarbii cu peste 25 ani in urma,s-au ridicat doar dupa revolutie si in ROU,mai cu seama prin ardeal si Bucuresti,deci iti poti imagina cat de departe erau de noi,romani
Bre,frate,nu imi vine sa cred ca am inceput sa iau si "apararea" sarbilor .
Bre,fratilor,mai plimbativa si voi,mai vorbiti cu diferiti oameni si incetati sa fiti asa de rai cu toti,ca si cand noi,romanii am fi buricul pamantului ,ca in bancurile proaste de pe vremea lu` Ceasca.
A comentat micael 30 octombrie 2008, 20:50
Pt. micael

Observ ca ai o problema in a privi lucrurile, esti subiectiv, mai mereu te raportezi la lucruri oarecum , sa zicem, marunte, in care, ai fost implicat intr-un fel sau altul, raportat la subiectul pe care-l abordezi. Pai ce treaba are coada vaci cu stampila primariei, texte gen: se uitau romanii la sarbi la tv, ca isi faceau case sau ca umblau liberi prin Europa, omule, eu vorbesc de fibra acestui popor raportandu-ma la lucruri majore, evenimente care-ti dau informatii despre firea si modul lor de a fi. cred ca este inutil sa spun ca au si ei oameni educati, cu intentii bune, bla, bla..., dar nu despre asta-i vorba, asa cum nu poate fi relevant exemplul lui Mihai, pai nu putem "judeca" o comunitate prin prisma unui individ. Sa-ti mai spun un lucru, rusi nu s-au bagat peste iugoslavi din alt motiv nidecum pt. le era frica sau nustiu mai ce, pt. cine nu stie, inainte de atacarea Cehoslovacieiin 1968, romani si sarbi eram pe lista de bucate a rusilor, intreaba-ti parintii, mai exact pe tatal tau unde era in vara lui `68, iti spun eu, era inrolat in regim de urgenta pt. un eventual atac dinspre V(ungurii), N(polonezi), E(sovietici) aveau de gand sa atace Romania, fara discutii, apoi Iugoslavia. De ce ? Afla singur raspunsul. Iugoslavia a fost lasata in pace dintr-un singur considerent,anume acela ca era un conglomerat de natiuni, e drept, desprinse din aceasi radacina dar cu traditii, religii si culturi diferite. Orcine se atingea de Iugoslavia apasa pe butonul unui razboi modial mai mult ca sigur, apoi Iugoslavia in sine nu reprezenta mare branza nici atunci cu atat mai putin acum(Serbia), da, s-au afirmat in al doile razboi mondial printr-un razboi de haiducie dus prin munti pt. ca in camp deschis erau ca si inexistenti, adica erau varza, dar, vorba proverbului, scopul scuza mijloacele. De fapt in materie de razboi sarbi sunt haiduci inascuti, dar, niciodata razboinici, cel putin nu pana acum.
A comentat FURNICA 31 octombrie 2008, 06:58
Bre,Furnica,tu crezi ca n-am altceva mai bun de facut decat sa incep sa le iau apararea si sarbilor.
Prin tot ceea ce am spus mai sus,am vrut sa arat ca in Oltenia si Banat avem o impresie destul de buna despre sarbi si de cele mai multe ori avem si relatii inter-umane bune cu ei.
Dar se pare,ca voi astia din Moldova de vest,vedeti numai dusmani in toti vecinii de la granitele Romaniei,vorba aceia,ii umiliti si ii jigniti in toate felurile pe Basarabeni,care sunt frati nostrii de neam si intru sange,ce pretentii pot sa am de la voi,cand vine vorba de aderavatii straini.
In Banat,in Timisoara se vorbesc nu stiu cate limbi,de a ajuns un amic de-al meu care locuind in bloc turn de garsoniere,plin de nemti,unguri,sarbi sa-si vopseasca usa de la intrare in culorile tricolorului romanesc ca sa se stie ca suntem totusi in Romania.
De aceea sunt eu asa de torelant,pt ca sunt obisnuit cu strainii,eu cand aud vorbindu-se o limba straina pe strada sau in diferite imprejurari,eu nu sar ca ars,gata,gata sa-i elimin pe baietii aceia,ci incerc sa le inteleg limba astfel incat sa ne putem intelege intr-o limba mixta romano-sarba de exemplu.
A comentat micael 31 octombrie 2008, 16:23
Se pare ca toti vecinii nostri au o problema in a ne recunoaste ca minoritate etnica pe teritoriile lor! Se tem oare ca va veni o zi cand vom revendica sau vom cere teritorii pe baza criteriilor etnice?! Daca e asa, inseamna ca Romania are un potential de forta externa de care cei din jur se tem! Asta trebuie sa ne faca mandri si demni! Mai ales ca tara noastra este cu adevarat un exemplu in ceea ce priveste respectarea identitatii si a drepturilor minoritatilor nationale! Astept ziua in care bulgarii, sarbii si ucrainenii vor spune ferm: "da, avem o minoritate romaneasca" si cea in care toti basarabenii vor putea spune: "Inainte de-a fi moldoveni, suntem romani!"
A comentat Alec-BM 02 noiembrie 2008, 00:40
ALEC, imi pare rau ca trebui sa-ti spun, dar mai ai mult de asteptat, cel putin in cei priveste pe sarbi, ucrainieni si bulgari, astia-s batuti in cap rau de tot, e greu sa-i convingi pe acesti idioti mai ales cand ei reprezinta populatia majoritara in randul acestor natii. De un lucru sunt ferm convins, asa cum bine ai sesizat, la toti vecini nostrii le e teama de noi, o spun la modul cel mai serios, de ce le e teama, ai spus esenta, as vrea totusi sa detaliez cateva aspecte. Sa o luam intr-o ordine incepand totusi cu o precizare care se cere obligatorie, nu e vorba de forta militara a romanilor desi nu e de neglijat, teama vecinilor nostri, dupa parerea mea, vine din ceea ce as numi aluatul din care-i facuta natia romana, unul extrem de complex care cuprinde o istorie multimilenara foarte zbuciumata, plina de razboaie si revolte care ne-au facut in timp sa fim uniti si puternici in momentele grele pt. neam, una la mana, al doilea lucru extrem de important sunt traditiile acestui popor, traditii extrem, extrem de bogate, un cercetator japonez de la Univirsitatea din Tokyo care a studiat traditia romanilor, stabilindu-se vreo 10 ani in Maramures, a afirmat ca dupa poporul chinez si cel hindus, romanii au cele mai vaste si puternice traditii, lucru incontestabil afirmat cu mult inainte de marele cercetator roman in domeniu , D Gusti. Al treilea aspect, dar nu neaparat pe locul trei, este credinta crestin ortodoxa f. puternica a acestui popor. Toate aceste aspecte, sigur mai sunt si altele, cred ca sunt definitorii pt noi, romanii, in existenta noastra in acest spatiu pe care Dumnezeu ni la repartizat. Desi vecinilor nu le place sa recunoasca, e o chestie de orgoliu, asta-i adevarul, romanii, cu bune si rele sunt o natie unita, puternica si credinciasa lui Dumnezeu, asta in ciuda galcevei si carcotelii pe care o sesisezi la prima vedere, in zilele noastre ca si in trecut, dar, cand pericolul apare romanii strang randurile iar acest lucru vine de undeva din interior, nu trebuie sa le spuna nimeni, sunt setati pt. asta, asa se face ca vecini si nu numai au perceput acesta suma de fapte ca un pericol pt ei, ramana vorba intre noi, chiar suntem un pericol pt. cine ne calca pe bataturi.
A comentat FURNICA 02 noiembrie 2008, 11:03 | mergi sus ▲
D-le FURNICA, pai basarabenii ne calca cam de mult timp pe batatura. Suntem noi un pericol pentru basarabeni? Eu cred ca superioritatea limbii romane asupra celorlalte limbi din jurul nostru le face pe aceste popoare sa ne perceapa ca pe un pericol. De sa n-o spunem ca limba romana este mai frumoasa decat rusa, bulgara, sarba si maghiara. Nici una din aceste limbi nu se pot compara cu romana in ceea ce priveste muzicalitatea, lexicul, grafia si supletea gramaticala. Asta pentru ca romana e mult mai analitica in comparatie cu limbile enumerate mai sus.
A comentat Marcel 02 noiembrie 2008, 13:05 | mergi sus ▲
Rectific:

\"De ce sa n-o spunem ca limba romana este mai frumoasa decat rusa, bulgara, sarba si maghiara. \"
A comentat Marcel 02 noiembrie 2008, 13:07 | mergi sus ▲
Marcel,buna intrebare ai pus: "Suntem noi un pericol pentru basarabeni?"
Da,suntem.Dar suntem un pericol pentru basarabenii de etnie rusa,ukrainiana,gagauza,care reprezinta cam 25% din populatia actuala a RM,pentru toti ceilanti moldoveni din Basarabia,le suntem frati si avem datoria sa-i tragem dupa noi in UE si NATO,chiar in ROMANIA MARE,astfel incat romanii sa nu mai traiasca separati unii de alti ca acum,ci uniti intr-o singura tara, asa cum am primit-o de la mosii si stramosii nostri comuni, ai tuturor.
A comentat micael 02 noiembrie 2008, 13:45 | mergi sus ▲
Micael=Furnica?
A comentat Gummy Bear 02 noiembrie 2008, 14:16 | mergi sus ▲
LOL,Gummy Bear,si nebun de as fi,as fi incredibil de greu sa ma dedublez asa de radical si sa ma mai si injur singur,nu crezi ?!
Bre,Basarabenilor,invatati democratia unde nimeni nu este obligat sa fi de acord intr-un totul si in toate cu celalant sau cu alti,cel mai important in opnia mea este sa fim decenti si civilizati in comentari,restul,indiferent cat de radicali am fi intr-o problema sau alta,pur si simplu nu conteza.
A comentat micael 02 noiembrie 2008, 15:25 | mergi sus ▲
Micael, tu vorbesti frumos, dar stii vorba lui Creanga: "Ioane, dragi ti-s fetele? Da, si ele mie!". Deci tine minte vorbele mele: basarabenii nu mai sunt ceea ce insinuezi tu. Adica s-au schimbat enorm de mult si nu stiu daca mai pot fi numiti romani. Cel putin ei nu se mai simt si nu se mai considera romani. De altfel, daca nu poti sa-i vizitezi si sa te documentezi la fata locului, urmareste evenimentele majore ale RM care se desfasoara in limba rusa, posturile de TV care sunt tot in rusa, precum si alte actiuni cu impact la nivelul republicii lor. Eu locuiesc in Botosani si am fost la Balti. M-am simtit ca in matuska Rossiia. Ei, acum ii mai vrei "sa nu mai traiasca separati unii de alti ca acum,ci uniti intr-o singura tara, asa cum am primit-o de la mosii si stramosii nostri comuni, ai tuturor"?

Greu de spus Micaele, dar eu nu-i doresc in Romania pentru ca rusii sunt cei mai rai oameni de pe pamant.
A comentat Marcel 02 noiembrie 2008, 16:19 | mergi sus ▲
Bre,Marcele,e logic ca basarabenii sa nu se mai simta romani deoarece au facut parte un timp extrem de scurt din Tara Mama,Romania.
Timp de 140 de ani au fost intoxicati cu o propaganda rusesca incredibil de agresiva.
Am citit de curand pe UniMedia un articol extrem de interesant,despre cum au hotarat basarabenii sa revina in trupul tarii in 1918 si era scris acolo o fraza foarte scurta ,dar extrem de graitoare,care spunea cam asa:
In Rusia,apele incepusera sa devina tulburi,se apropria revolutia rosie si basarabenii atunci,profitand de relaxarea masurilor de contragere asupra lor,au decis multe reforme,printre care si trecerea la grafia latina,dar cand rusii au inceput din nou sa le restranga drepturile castigate asa greu,au decis sa ceara ajutorului Romaniei care a intervenit cu armatele si au potolit spiritele incinse ale rusilor,si astfel ne-am unit.
Fratele meu,doar imagineazati cat de repede i-am face pe basarabeni sa-si aminteasca(nu ca-n perioada inter-belica prin forta prosteasca militara,care a fost cea mai mare greseala strategica a conducerii Romaniei din aceea perioada)ca sunt romani,doar limitand propaganda ruseasca prin desfasurarea mass-mediei romanesti pe intreg cuprinsul Basarabiei,care este net superioara si foarte occidentalizata,libera comparativ cu mass-media ruseasca.
Stirile pe care le daruiesti omului spre gandire si dezbatere ,il transforma si il modeleaza,asa cum pe noi,presa libera si democrata ne-a facut sa rationam si sa actionam ca orice alta societate democratica de pe batranul continent.
A comentat micael 02 noiembrie 2008, 16:48 | mergi sus ▲
Marcel,
omule, nu fa confuzie intre romanii basarabeni si cealalta componenta a populatiei din RM formata din rusi, ucrainieni, gagauzi, tigani,corcituri(moldovani) si alte lepre. Astia din urma latra precum caini aia cand vad lupul,latra non stop, dar nu pt ca ar fi ceva de capul lor ci de frica omule, crede-ma, astia au o frica de Romania ca de dracu. De ce, pai ce, crezi ca ei nu stiu ca se afla pe teritoriul nostru, hmm,nu stiu ca au furat acel teritoriu de la romani si ca nu pot fi iertati pt. asta, hmm, stiu mai bine decat toti acest lucru, au muls si mulg in continuare tot ce se poate si cat se mai poate, cand nu se va mai putea o vor tuli in Rusia, Ucraina sau la naiba.. Sa stii un lucru, cu cat latra mai tare cu atat sunt mai in pericol, pt. ca ei simt asta, lupul analizeaza, studiaza victima apoi o inhata fara de scapare :)). De asta Romania nu zice nimic, dar este atenta la schelacaiala acestor javre.
A comentat FURNICA 02 noiembrie 2008, 16:55 | mergi sus ▲
Pt. Micael - Intra in strong . Ma gasesti in lista ,pui pe nume si dai click dreapta. Se deschide in jos . Gasesti si dai pe ( Get file list ) ,astepti si se deschide sharing . Daca nu , repeti. Se deschide , iti alegi ce doresti dai click dreapta si la fel dai pe ( downloads ).
Asta e . Succes!
Dar mai sus am citit tot . De la o parte e foarte amuzant. Mai ales chind cineva incearca sa-mi hotarasca soarta mea.
Si chind inginerii nu se ocupa pe profesie.Dupa unii romani de pe la Iasi ,Bacau,Botosani ( mold.) Situatia in Europa e ca un fel de piramida. In virf sta Romania si anume Moldova cu cei mai viteji eroi care au luptat numai chind altii au haiducit. Nau tras un glonte in rusi , fugeau . Si ce armata aveau romanii. Sa facem o comparatie. De pe la inceputul sec.19 rusii au venit in Kaukaz. Asa si a intrat in istorie. Razboiul de 100 de ani din Kaukaz .Pina la urma totus au perdut .Uite ei au dreptil sa vorbeasca de eroi, viteji , lupte. Numai nu voi .Eu vad ca voi nati inteles . Ma, 100 de ani rezistenta, si nici un glonte.Cu ce erau inarmati astea din Kaukaz si cum era armata romana. Am spus au perdut ,au fost cuceriti si nau disparut ca popoare , toti sunt . Voi hai sa dam Basarabia ca sa ne pastram tara. Este diferenta. Dar de a numi pe toti (coae)s.a.mizerie credema nu e vitejie.
Cei mai mari invatati ,pictori, compozitori, politicieni au fost din Moldova .Ma , virful piramidei s Romania cu moldova in frunte. Toate statele din jur sunt cu mult mai jos ca voi. Dar Basarabia e la poale.
Si intre noi no sa fie bine niciodata .Eu nu ma refer la mine personal. Pina chind Romania no sa recunoasca tradarile din istorie. Dar cum sa-si ispasasca pacatele nu stiu.Sa lasati ingimfarile ca sunteti mult mai sus in toate comparativ cu basarabenii. Si ca sa vezi ei acolo vorbesc toti limba rusa . Ma va intreb pe acei fraeri care mereu se impedica ca in Basarabia se vorbeste in rusa. Pe voi va FU.E tare ce limbi cunosc eu ???????
Unul se afla al Balti ca in matuska rossiia. Au primit tara de la stramosi . Si au aparato?Au dat tot ce li sa luat FARA NICI UN GLONTE!!!
Vedeti cazuri in istorie. Popoare mici cum au pus rezistenta imperiilor mari.- Rusia ,America
Cine ma baeti pe aici spunea ca romanii nu se lauda . Ca Basarabenii sunt mai laudarosi.
A comentat j.PHILIPS 02 noiembrie 2008, 17:41 | mergi sus ▲
pt. j. PHILIPS

Ba alifie, scrie ba mai coerent ca sa pota intelege omul ce vrei. Ce nu-ti convine, ce doresti, concret, la subiect, nu mai bate campii cu povesti de doi lei. Vino cu contraargumente la cele spuse de mine daca crezi ca esti nedreptatit, fapte concrete, documente ...etc., nu vrajela, de Gigi Marga.
A comentat FURNICA 02 noiembrie 2008, 18:54 | mergi sus ▲
PHILIPS, eu mi-am spus impresiile din unica mea calatorie in Basarabia. Eu nu-ti hotarasc soarta ta, asa cum nici tu nu-mi poti sa-mi hatarasti soarta mea. Noi am facut destule pentru Basarabia. Cati romani nu au murit in al 2-lea razboi mondial? Bunicii mei au murit amandoi in razboiul contra rusilor. Iar tu imi spui ca romanii nu au tras nici un glonte? Fals! Dar voi basarabenii ce ati facut si ce faceti pentru a iesi de sub influenta nefasta a rusilor? UN NIMIC MARE. Popoare mai mici ca voi au reusit sa se opuna rusilor, dar voi nu faceti absolut nimic.
A comentat Marcel 02 noiembrie 2008, 19:00 | mergi sus ▲
Ce,frate,nu mai are omul (j.PHILIPS) dreptul sa-si dea cu parerea,trebuie neaparat sa dea vreo replica altor comentarii.
Hai pe draqu,de cand asta,e obligatoriu,ceva!
Intreb si eu,nu dau cu paru ! :-)
A comentat micael 02 noiembrie 2008, 22:58 | mergi sus ▲
Politica Statului Romania si a BOR contine greseli mari strategice si tactice fata de minoritatile romanilor din tarile invecinate. Una din ele este rigiditatea cu care se insista ca ei sa se numeasca nu valahi, vlahi, sau moldoveni ci numai si numai romani. Prin aceasta se starneste ura si suspiciunea sarbilor, bulgarilor, ucrainenilor, rusilor etc., care se vad constransi sa ia masuri contra asa zisilor nationalisti romani aparuti ca din cer. E o tactica stupida de desconspirare, dupa care oamenii se tem sa pronuntze cuvantul roman, cu atat mai mult sa intreprinda careva actiuni. Oare nu e clar ca principalul nu e faptul formal cum se chiama limba, ci continutul actiunilor prin care aceasta limba dialectala mai poate fi salvata de la disparitie din o localitate sau alta, din familiile mixte, din scolile unde procesul de rusificare sau sarbizare devine si mai feroce dupa aparitia catorva inshi ce se dau romani.
A comentat Arman 10 noiembrie 2008, 20:27 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.1032 secunde