Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

18 aprilie 2024, ora locală: 20:26

 

Declaraţiile lui Vladimir Voronin despre implicarea României în conflictul din Transnistria - butaforie electorală

adăugat 29 aprilie 2008, 12:55, la Ştiri de Top

Relatiile dintre Chisinau si Bucuresti se pot complica in mod serios, anunta cotidianul Nezavisimaia gazeta. Motivul acestor temeri il constituie, in oinia politicienilor moldoveni, discursul rostit de presedintele Vladimir Voronin pe unul din canalele televiziunii publice. Seful statului a acuzat Bucurestiul de incitarea conflictului transnistrean. Acest lucru a reabilitat, practic, Moscova, invinuita pana acum de acelasi lucru. Politicienii de peste Prut il acuza pe Voronin ca, prin aceste declaratii, urmareste stoparea declinului Partidului Comunist.

Voronin acuza Romania de amestec in conflictul din Transnistria

Nu exista nici o indoiala ca autoritatile de la Bucuresti nu vor intarzia cu un raspuns. Una e sa te certi din cauza denumirii corecte a limbii vorbita de moldoveni - moldoveneasca sau romana - si cu totul altceva este sa acuzi, practic, o tara membru NATO ca incinge un conflict armat.

Invitat al programului "O ora cu presedintele" difuzat de postul NIT, Voronin a spus ca in 1992, "Bucurestiul l-a obligat pe Mircea Snegur sa inceapa un razboi in Transnistria si sa intre in Tighina". Voronina a subliniat ca "aceste lucruri trebuie spuse". Neasteptata marturie a sefului statului moldovean, scrie NG, a intarit argumentele liderilor transnistreni, care au facut mereu referire la factorul romanesc, refuzand o impacare definitiva cu Chisinaul.

E adevarat ca ei nu aveau in vedere un conflict vechi, ci perspectivele lui: Tiraspolul intotdeauna a evocat o posibila unificare a Moldovei cu Romania. Acuzatia lui Voronin are si o alta latura. Problema este ca de-a lungul a 17 ani, Chisinau a promovat una si aceeasi linie - tot ce s-a intamplat pe Nistru in 1992 era opera Moscovei.

De aceasta versiune s-a folosit Snegur, care a ordonat "restabilirea ordinii constituţionale la Tighina", dupa care in oras au intrat trupele moldovene. Aceleasi teze au fost sustinute si de anturajul presedintelui Voronin in perioada disputei lui cu Kremlinul - din 2003 pana in 2007.

Acuzatii electorale

Liderul Partidului National-Liberal, fost vicepresedinte al parlamentului, Nicolae Andronic, crede ca "declaratia a dat, de fapt, semnalul de incepere a campaniei electorale pentru alegerile legislative, care vor avea loc in primavara anului viitor".

Partidul Comunist, condus de presedintele moldovean, a explicat Andronic pentru NG, "cade in sondaje, iar retorica antiromaneasca ii va aduce lui Voronin voturile atat ale moldovenilor care se opun unei apropieri excesive de Bucuresti, cat si ale celor care sustin un dialog mai strans cu Moscova şi care reprezinta o treime din populatia tarii".

In campania anterioara, din 2005, Voronin a jucat dupa alte reguli. Atunci, el "a aratat acuzator in directia Moscovei si a acceptat sprijinul lui Traian Basescu, venit special la Chisinau sa faca agitatie in favoarea partidului lui Voronin", dupa cum aminteste Andronic.

Fost ministru moldovean: nu au existat asemenea ordine de la Bucuresti

In privinta rolului jucat de Bucuresti in conflictul de pe Nistru, Nezavisimaia gazeta a solicitat un comentariu din partea a doua persoane care s-au aflat, în 1992, in tabere diferite: fostul ministru al securitatii Moldovei, Anatol Plugaru, si actualul ministru transnistrean al securitatii, Vladimir Antiufeev.

Potrivit lui Plugaru, "Bucurestiul a influentat politica Moldovei, a finantat Frontul popular, care urmarea iesirea tarii din URSS si ulterioara unire cu Romania". "Dar", a spus Plugaru pentru NG, "nu am auzit de ordine venite de la Bucuresti si legate de Tighina, iar eu stiu, probabil, mai multe despre acest razboi decat multi altii. Un asemenea ordin de a intra in Tighina a fost dat de la Chisinau de conducerea moldoveana".

Antiufeev a aratat ca in timpul razboiului soldatii moldoveni au luptat cu arme romanesti, au circulat cu blindate romanesti. Cu alte cuvinte, a existat un sprijin direct. In privinta ordinului de a intra in Tighina, Antiufeev nu a exclus posibilitatea existentei lui.


Autor: Olga Popescu
Sursa: www.hotnews.ro
nu-i dati ascultare acestui om insemnat care joc-a la comanda moscove-i ! dati sa ne trezim cu totii sisa ne gindim mai clar cine suntem noi ?si cine ne conduce si pe cine am pus in fruntea statului,treziti-va lume ca se apopie alegerile,si mosul isi schimba blana,va nultumesc mult!!!
A comentat victor 29 aprilie 2008, 16:46
se vede Victore ca putin si Domnul ne pedepseste pentru asa alegere facuta de noi in ultimii 19ani.vreau ca toti sa te auda si sa se trezeasca.acum de sarbatori mai uitativa unii altora in ochi si spunetiva HRISTOS A INVIAT cu voce tare pentru a ne trezi.unii inca traesc anii 70-80 a sec.trecut. ..
A comentat nh 30 aprilie 2008, 06:58
Acest om este un tradator de Tara, decit s-a latre la Luna ca un caine TURBAT,ar face bine s-a nu semneze nici un Tratat de Frontiera cu Ucraina,ptr. ca dupa declaratia lui Basescu ce i-a suarat tare ADEVARUL pe ucranieni vor acuma un Tratat de frontiera, ca sa nu ne ma-i cerem Teritorile inapoi ce le detin prin Forta, voronin este si va vi in PION al Moscovei impotriva Basarabenilor Romani si tot cei Romanesc
A comentat eu 30 aprilie 2008, 07:52
VORONIN SCROAFA HOMOSECSUALA
A comentat RESIDENT 30 aprilie 2008, 19:32
BA SINCER EU SINT ROMIN SI NU AS VREA SA MA UNESC CU VOI MOLDOVENI......SI STITI DE CE .......PT PACEA TARII MELE.......ASA CA INAINTE DE A IMI CERE PAREREA MIE CA ROMAN VOI NU DECIDETI..............DECI MAI LASATI DAMBLAGEALA
A comentat Ionack 30 aprilie 2008, 22:21
CUM ATI PUTEA VOI MOLDOVENII CA SA NE OBLIGATI PE NOI SA NE UNIM .......PT CE FRATE.............AVEM DESTUI HOTI IN TARA NU NE MAI TREBUIE ........PINA NU EU SI CEI 23 DE MIL DE ROMINI NU O SA VOTAM PT UNIREA ASTA SI VA GARANTEZ CA O SA FIE MAI BINE DE 75 % NEGATIV.........NU O SA SE UNEASCA NIMENI ............CALMATIVA FRATILOR CA ROMINIA NU MAI POATE HOTARII NIMIK FARA VOTURILE NOASTRE SI A CELOR DE LA UNIUNEA EUROPEANA......
A comentat Ionack 30 aprilie 2008, 22:25
SAU CRED ALTCEVA.....CA VOI NU STITI CUM SA IESITI IN EUROPA MAI LEGAL SI ACUM CA ROMANIA ESTE IN U.E. VA'TI GINDIT CA E O MODALITATE DE A IESI........
A comentat Ionack 30 aprilie 2008, 22:27
Ba Ionack,esti un bou,iti spun eu ca majoritatea romanilor ar fi de acord cu Unirea.Uscaturile ca tine nu conteaza.
A comentat George 01 mai 2008, 04:27
Mai Ionack, cine te crezi, ai fi tu cel mai smecher poate ca vrajesti pe aici poporul .Nu doresti sa ei parte la unificarea neamului .Esti un kgb-ist, un mancurt,comunistule, esti un spion dea rusilor, esti verisor cu Voronin.
Baga de seama - SA NU TE PISI IMPOTRIVA VINTULUI!!!!!!
A comentat j. PHILIPS 01 mai 2008, 09:16
Eu, ca roman get-beget, cu drept de vot, imi doresc foarte mult ca minunea intamplata la 1 decembrie 1918 -Marea Unire- sa se repete cat mai repede. Traiasca Romania Mare! Dumnezeu sa binecuvanteze si sa aiba in paza Sa Romania si pe romanii de pretutindeni.
A comentat Catalin, Craiova 01 mai 2008, 09:21 | mergi sus ▲
Bravo Catalin sper ca-s multi a tine care isi doresc Unirea, asa cum este firesc, Pe al Nostru Steag e scris UNIRE si asa va Fi, Dumnezau sa ne ocroteasca pe toti Romani dPretutindeni
A comentat George 01 mai 2008, 10:03 | mergi sus ▲
Mai baeti , eu nu inteleg un lucru, ce tot va agatati de Voronin . Il numiti in tot felul, batjocuriti.De acord , politica lui cam aiurea, dar intelegeti odata ca nui el vinovatul.
Putini obiectivi sa fim . Tov. Voronin acuma nu trebuea sa fie presedinte. O mica retrospectiva. Alegerile !Hai sa ne aducem aminte cum a fost la general. Eu nu am in vedere toate virgulele si tireuri, cind cine si la ce ora ce a vorbit si cum a privit. Fapte mari,oameni mari si rezultate concrete.

Asa ,pe rind. La alegeri sub ce fel de drapel(culoarea) a esit Voronin, dar mai inainte tot el anunta oficial - cursul Moldovei este indreptat spre integrarea in Europa! Se inrautatesc relatiile cu Rusia. La alegeri sunt primiti OBSERVATORI din toate organizatiile internationale (democratice). Daca tineti minte cum trenul de la Moscova cu observatori la alegeri (deputati, jurnalisti,politicieni s.a.) au fost tinuti o noapte intreaga in tren si a doua zi trimisi inapoi. Toata "democratia" din lume tace, asa si le trebue rusilor! Pe fonul acesta cel mai bun prieten, nenea Traian vine la Chisinau. Doar nu pe mine m-a sustinut,ci pe Voronin.
Stie cineva precis chiti cetateni cu drept de vot sunt imprastieati prin lume.In Europa nu se de schide nici un punct de vot. Marea majoritate erau impotriva lui Voronin,credeti ca el nu stiia. In Rusia chite sute de mii lucreza? A fost deschis numai un punct de vot , la ambasada RM la Moscova, unde au votat in jurul la 2000 de oameni. Majoritatea impotriva lui Voronin.
Pentru el au votat o mica parte, plus voturile lui ROSCA, plus falsificarile, doar nimeni nu putea fi impotriva, rusii nu erau , dar restul erau ORANJ si mintea in cap nu numai drapelele.
Toata "democratia " din lume in frunte cu americanii au spus ca alegerile au fost democratice , si intro lupta cinstita a invins Voronin. Care si azi ne este presedinte. Spune cineva ca nu a fost asa . N-am sa ma mir daca Adela o sa spuna ca a venit Putin cu armata a 14-a cu tancuri si cu forta lau pus pe Voronin. La orice ma astept numai ca Basescu e sfint si are porunca de sus sa scape neamul de rusi si de Putin.
Nu Voronin e vinovat ca azi e la putere ci ........ .Asta e politica!!!!!!
Voronin, la timpul potrivit IA AVUT PE TOTI , NUMAI CA SA RAMINA PE CAL BALAN!!!!!


A comentat j. PHILIPS 01 mai 2008, 21:53 | mergi sus ▲
Trebuie sa ne organizam si sa votam peste hotare. este un drept constitutional european...
A comentat fire 02 mai 2008, 12:46 | mergi sus ▲
Philips, sunt de acord cu cele spuse de tine. Dar cum facem in 2009? Aveti neamuri in moldova. Treb de inceput spalarea de creieri. Toti sa nu se duca la alegeri. Boicot!!!!!!!!!!
Nu trebuie nici curva Rosca, nici curva Urechianu, nici curva Diacov, Nici curva comunista Lupu! Poate asa unul ca Dorin Chirtoaca? Ce spune-ti?
A comentat Om Simplu 04 mai 2008, 12:39 | mergi sus ▲
Om Simplu - Voronin e ( vulpoi batrin), deja a inceput campaniea electorala, urmariti ce face. El isi da foarte bine seama daca perde , chit si ce perde el si Oleg- TOTUL.
Asa ca se poate astepta de la el la orice.
Dorin e cam fragid si putina experienta, putin sa fert in sucul asta. Dintii is cam slabi, haita de lupi e mare si tare. Si se ocupa nu de ce trebue acum. Lasa-l pe Urecheanu ca doar nu fuge nicaeri, ai timp si pentru el. Vrei sa obtii ceva, la ce te-ai pornit - ai de lucru foarte mult. Mi se pare ca el deja a perdut.
Sincer, eu , absolut n-am incredere in nimeni . Nui nici o garantie,( pe cine nai alege ), ca uita de buzunarul sau si cu adevarat se ocupa de TARA.
A comentat j. PHILIPS 07 mai 2008, 22:44 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0961 secunde