Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 11:36

 

Eugen Tomac saluta decizia Guvernului privind simplificarea redobândirii cetateniei

adăugat 16 aprilie 2009, 17:33, la Ştiri de Top

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a salutat, joi, decizia Guvernului de a simplifica procedura de redobândire a cetăţeniei române.

Potrivit lui Tomac, unul dintre avantajele noului act normativ este că tinerii veniţi din Republica Moldova la studii în România nu vor mai fi obligaţi să aştepte patru ani pentru a depune cererea de redobândire a cetăţeniei, aşa cum prevedea anterior legea.

"A fost modificat acest articol şi, practic, toţi cei care sunt prezenţi la studii vor obţine cetăţenia română în cel mult cinci luni după ce o vor solicita", a declarat, pentru AGERPRES, Eugen Tomac.

El a afirmat că şi cererile de redobândire a cetăţeniei depuse în ultimii ani, începând din 2002, vor intra într-un proces rapid de verificare.

"Pentru a face faţă unui volum de muncă mai mare, a fost suplimentat şi numărul personalului din Direcţia Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti", a precizat Tomac.

Guvernul a modificat, miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, Legea cetăţeniei române, simplificând procedura şi scurtând termenul de redobândire a cetăţeniei, care a fost fixat la cinci luni.

"Prin acest act normativ, dăm posibilitatea tuturor cetăţenilor români şi descendenţilor acestora până la gradul al III-lea, în trecut era până la gradul al II-lea, să dobândească cetăţenia română în condiţiile precizate de legea românească", a precizat premierul Emil Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, în plenul Parlamentului, că a cerut Guvernului să modifice de urgenţă Legea cetăţeniei, astfel încât cetăţenii de etnie română din Republica Moldova să poată obţine mai rapid, la cerere, cetăţenia română.

Potrivit datelor prezentate de şeful statului, la sediul Ambasadei României de la Chişinău sunt depozitate 650.000 de plicuri cu cereri de acordare a cetăţeniei române, evaluându-se că numărul solicitărilor conţinute este de cel puţin 800.000.

Autor: AGERPRES
Sursa: www.basarabeni.ro
Victorie colegi, in sfarsit o veste buna. Acum sa vedem cum facem cu birocratia!
A comentat Lilia 17 aprilie 2009, 06:40
O decizie binevenita si mult asteptata de toti romanii basarabeni. Sa speram ca in viitorul apropiat vor obtine cetatenia toti cei care au solicitat-o!!!
A comentat Patriot 17 aprilie 2009, 06:46
Uraaaaaa. Sa traiesti D-le Basescu!!!
A comentat Alina 17 aprilie 2009, 08:06
Forte frumos, dar acum sa vedem si faptele ca alea sunt cele mai importante
A comentat Vice 17 aprilie 2009, 08:39
Nouatate foarte buna pentru studentii basarabeni :)! Stie cineva ce acte trebuie prezentate pentru redobandirea cetateniei, sunt schimbari in lista veche de acte? :)
A comentat Olga 17 aprilie 2009, 10:47
Foarte bine, dar cum vom putea pleca ? cine ne va trimite invitatii ...ca sa putem trece vama ?Doamne ajuta macar celor ce au ocazia...Traiasca Romania Mare !
A comentat agafia 17 aprilie 2009, 20:35
DA, cred ca este extraordinar.
Ma tem doar ca "comunistii" in Moldova vor pune "bete in roate" pe tote caile posibile se stopeze aceata procedura. Var scumpi obtinerea duplicatelor, vor mari durata de eliberare a actelor, poate chiat vor interzice eliberare anitor documente, sau poate altceva poate sa le mai treaca prin cap. Asa dar, inca mai avem de indurat.
In plus nici UE nu prea este de acor cu decizia Romaniei, si ei sunt speriati ca ar putea aparea probleme daca atatea ceteteni ai RM vor primi cetatenie europeana.
Eu le-as zice sa nu se teama, ba din contra sa fie si ei mai hotarati si sa ne ajute (sau macar sa nu incurce). Aceasta este una din caile poasnice de a rezolva problema "comunismului" din Moldova, ba chiar si a Conflictului Transnistrea. Unicul luicru in care va trebui ca ei sa ne ajute (noi fiind cetateti ai UE) va fi - acordarea asistentei juridice, supravegherea respectarii drepturilor omului. Celelalte cred ca o le vom face noi singuri (desigur daca nu vom fugi ca niste lasi in tota Europa - sper din tot sufletul ca capatand libertate sa putem si mai bine sa ne mobilizam, sa credem si mai mult in faptul ca si noi putem fi civilizati si sa punem umar la umar si sa ne facem Europa la noi in tara. Sa fim acsa, totodata sa fim in Europa, si sa traim la fel de bine ca acolo (sau poate si mai bine - ca nicaieri nu e mai bine ca acasa). Trebuie sa credem in asata si asa va fi. Totodata nu trebuie sa ramanem posivi si sa ne implicam in procesul de democratizare si de renovare a Moldovei. SA CURATAM TARA DE GUNOI!
A comentat SA CURATAM TARA DE GUNOI 17 aprilie 2009, 21:27
Daca se vroia cu adevarat, atunci ca orice chestiune interna putea fi realizata treptat in baza legii vechi, pe tacute, fara a deranja pe nimeni, efectuandu-se numai o mica optimizare a activitatii Directiei respective.
S-a preferat, insa, o DECIZIE DE GUVERN si o DECLARATIE zgomotoasa in parlament si massmedia. Oare nu se stia care va fi reactia UE?
Acum (sau dupa alegerile din toamna) vor strange nevinovati din umeri: "Vedeti, fratilor, noi am vrut, dar UE nu ne-a dat voie". - Ma abtin de la alte comentarii.

A comentat ion 18 aprilie 2009, 07:11
Din disputa dintre cele 2 state romaneşti pentru atragerea cetăţenilor R.Moldova de o parte sau de alta - as vrea sa fie IN CÂŞTIG mai intai de toate CETĂŢENII DE RÂND.
Basescu a făcut pe tabla de şah o mutare cu bătaie lunga - ACORDAREA CETĂŢENIEI. E o oferta consistenta.
Cu ce poate răspunde viitorul guvern de la Chişinău:
1) cu obţinerea circulaţiei FARA VIZE PE TERMEN SCURT IN ISRAEL;
2) cu negocierea si SCOATEREA VIZELOR DE LA UNIUNEA EUROPEANA;
3) sau cu o performanta economica in anii apropiaţi, ce ar permite majorarea in R. Moldova a SALARIULUI pana măcar la 500 DOLARI.
Oricare varianta ar fi buna pentru cei aproape 500.000 care sunt nevoiţi sa muncească uneori doar cu 300 dolari in Rusia. Ei - ori ar reveni acasă, ori ar trece in Israel sau Europa.
NU E DELOC ADEVĂRAT CA VIZELE SAU CETĂŢENIA AR DEPOPULA R.MOLDOVA. Din contra - n-ar pleca şotiile in Italia, iar şotii in Rusia, ci numai unul din soţi spre UE, Israel si s-ar păstra familiile. Acest aspect as vrea sa-l ia in calcul cei care vor decide regimul de vize sau cetatenia.

A comentat ina 18 aprilie 2009, 10:23
sa nu uitam ca vin alegerile :) incep promisiuni frumoase...... sper doar sa nu fie asa. mai am 2 ani jumate si abia atunci imi iau cetatenia
A comentat soso 18 aprilie 2009, 15:30 | mergi sus ▲
Lumeeeeeeeeee!Chiar este adevarata chestia cu cetatenia?daca suntem studenti in Ro putem sa depunem, actele??????Astept un raspuns
A comentat naty 22 aprilie 2009, 10:10 | mergi sus ▲
STIE OARE CINEVA DUPA CE AI APARUT IN MO PARTEA1 CE TREBIUE SA FACI ?SE FAC TABELE NOMINALE,CUM I-AU LEGATURA CU CINEVA CARE IMI POATE DA UN RASPUNS???iN TIMP DE TREI LUNI TREBIUE DEPUS JURAMANTUL???/TREBUIE SA TE PROGRAMEZI???
A comentat OLGA 22 aprilie 2009, 11:20 | mergi sus ▲
NU STIU DESPRE CE ARTICOL VB DL TOMAC.... NICI BOC SI NICI BASESCU NU AU SPUS NIMIC DESPRE FAPTUL CA STUDENTII VOR OBTINE MAI USOR SI MAI REPEDE.... SUNT ACELEASI DOCUMENTE NECESARE PTR REDOBANDIREA CETATENIEI.... TOT 4 ANI TRE SA STAI IN ROMANIA, DOAR CA CEREREA TI SE PROCESEAZA IN MAX 5 LUNI.... ATAT... ATAT APARE SI PE SITE-UL MINISTERULUI DE JUSTITIE...
A comentat DA... 23 aprilie 2009, 11:21 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.1421 secunde