Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

18 aprilie 2024, ora locală: 19:08

 

(FOTO) Urmăreşte comentariu LIVE de la acţiunea de protest a PL, PLDM şi AMN din Piaţa Marii Adunări Naţionale

adăugat 12 aprilie 2009, 10:48, la Ştiri de Top

(UPDATE: 16:49) Curtea Constituţională a aprobat renumărarea voturilor de la alegerile parlamentare care au avut loc recent. Cererea de renumărare a voturilor a fost formulată chiar de preşedintele Vladimir Voronin, după acuzaţiile legate de fraudarea alegerilor, transmite Realitatea TV.

(UPDATE: 13:55) Acţiunea paşnică de protest a luat sfârşit. Cei 10 000 de protestatari părăsesc PMAN. UNIMEDIA îşi încheie comentariul live. În scurt timp, vom reveni cu mai multe detalii, inclusiv imagini video.

(UPDATE: 13:50) Corina Fusu, vicepreşedinte PL, citeşte Rezoluţia finală a acţiunii de protest, în care se condamnă acţiunile poliţiei din ultimele zile şi faptul că guvernarea comunistă manipulează opinia publică prin materialele denigrătoare la adresa opoziţiei. PL, PLDM şi AMN cer eliberarea tuturor persoanelor arestate, stoparea persecuţiilor, a urmăririi şi expulzării jurnaliştilor, asigurarea accesului opoziţiei la mass-media publică, iar Vladimir Voronin să-şi ceară scuze în mod public d ela părinţi şi profesori, cărora le-a i-a insultat. Protestatarii au votat unanim Rezoluţia.

(UPDATE: 13:43) A avut loc un mic incident. O doamnă cu o icoană s-a urcat pe scenă şi a început să strige. Organizatorii au liniştit-o şi au coborât-o de pe scenă.

(UPDATE: 13:40) Andrei Popov, Asociaţia pentru Politică Externă: „În aceste zile, când veneam acasă şi priveam ştirile la televizor, simţeam cum cineva încearcă să-şi bată joc de mine. Sunt sigur că ofiţerii din armata naţională nu vor rămâne indiferenţi faţă de faptul că în faţa mulţimii au fost scoşi un grup de tineri de la Academia de Poliţie, care nu aveau pregătirea necesară. Unde erau poliţiştii profesionişti atunci? Aceste lucruri le vom clarifica neapărat.”

(UPDATE: 13:27) În acest moment, în PMAN s-au adunat în jur de 10 000 de protestatari.

(UPDATE: 13:14) Ion Hadârcă, liderul Frontului Popular în anii de renaştere naţională: „Avem trei lideri - Vlad, Dorin şi Serafim (mulţimea aplaudă).”

(UPDATE: 13:10) Poliţia a interzis maşinei Pro TV Chişinău să intre în Piaţa Marii Adunări Naţionale, direcţionând maşina instituţiei media pe str. Puşkin.

(UPDATE: 13:05) Igor Boţan, director ADEPT: „La 7 aprilie, preşedintele Voronin avea grijă mai mult de imaginea Partidului Comuniştilor, decât de paza instituţiilor statului – Parlamentul şi Preşedinţia.”

(UPDATE: 12:56) Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte PL, a îndemnat mulţimea să ţină un minut de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc, tânărul de 23 de ani, care a murit după ce a fost bătut cu cruzime de către poliţie. „Tinerii din Moldova s-au săturat de comunism. Ei doresc un viitor european. Comunitatea internaţională deja cunoaşte despre crimele comuniştilor din aceste zile.”

(UPDATE: 12:36) Serafim Urechean, preşedinte AMN: "Avem probele, care demonstrează că serviciile secrete au fost implicate la organizarea provocărilor din 7 aprilie. Vom cere tragerea la răspundere a comandantuluu suprem al armatei Vladimir Voronin. Am impresia că înainte de alegeri, Voronin a avut o întâlnire la cimitirul Doina, deoarece au votat mii de morţi la 5 aprilie."

(UPDATE: 12:32) Vlad Filat, preşedinte PLDM: "Nu e suficient dacă vom scanda "Jos comuniştii". Analizăm listele alegătorilor şi vom prezenta probe ale fraudării alegerilor de către guvernarea comunistă. Am fost printre pietre la 7 aprilie, unde am încercat să opresc mulţimea să nu arunce cu pietre. Acolo am văzut provocatorii, care incitau mulţimea la acţiuni violente."

(UPDATE: 12:26) Mihai Cimpoi, persoana nr 2 pe lista electrală a AMN, preşedintele Uniunii Scriitorilor: "Noi, scriitorii din Moldova, am adresat un apel comunităţii internaţionale, în care am prezentat fraudarea alegerilor de către comunişti."

(UPDATE: 12:09) Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte PLDM: "Comuniştii au ars clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei aşa cum Hitler a dat foc Bundestagului punând totul pe spatele opoziţiei. Tinerii provocatori au fost ghidaţi de către serviciile secrete de la Chişinău. Vrem acces în secţiile de poliţie şi penitenciare pentru a vedea ce se întâmplă cu adevărat acolo".(UPDATE: 12:07) Corina Fusu, vicepreşedinte PL: "Constat că şi observatorii străini au închis ochii la mai multe fărădelegi ale comuniştilor în campania electorală. Urmează să prezentăm probe ale fraudării alegerilor, ca să convingem şi comunitatea internaţională."(UPDATE: 11:51) În interiorul ştirii găsiţi imagini foto de la acţiunea de protest. Până în acest moment, mitingul decurge paşnic.

(UPDATE: 11:49) Corina Fusu, vicepreşedinte PL: "La guvernare este un partid, condus de către un dictator şi care şi-a bătut joc de copiii noştri. Partidul Comuniştilor vrea să ne ţină în mizerie şi sărăcie. În aceste zile, noi verificăm listele cu alegători, unde deja am depistat o serie de încălcări."

(UPDATE: 11:43) Pe scenă au urcat cei trei lideri ale partidelor de opoziţie - Mihai Ghimpu (preşedinte PL), Vlad Filat (preşedinte PLDM) şi Serafim Urechean (preşedinte AMN) - care au fost întâmpinaţi cu aplauze de către protestatari.

(UPDATE: 11:41) În spatele Guvernului sunt 5 autospeciale ale pompierilor şi circa 3-4 sute de poliţişti, care stau în autobuze cu numere de înmatriculare din diferite regiuni - Orhei, Căuşeni etc.

(UPDATE: 11:35) Potrivit organizatorilor, poliţia din regiune a intimidat proprietarii autobuzelor, care urmau să transporte protestatarii în Chişinău, că le vor confisca maşinile, dacă vor merge în capitală.

(UPDATE: 11:26) În acest moment, în PMAN s-au adunat circa 4 mii de protestatari. În boxe răsună melodiile regretatului cuplu Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Protestatarii sunt pe ambele părţi ale bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt, traficul circulă în condiţii normale.

(UPDATE: 11:19) Potrivit organizatorilor, mai multe autobuze cu protestari din regiune au fost oprite pe drum (Căuşeni, Ialoveni, Ştefan Vodă), cât şi la intrarea în mun. Chişinău.

(UPDATE: 11:15) Între protestatari şi Casa Guvernului sunt doar doi poliţişti, dar în spatele clădirii - sunt câteva sute de poliţişti.

(UPDATE: 11:12) În acest moment, în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-a adunat în jur de 2 mii de protestatari. Circa 50 de persoane poartă fulare albe, care reprezintă organizatorii şi vor avea grijă de buna organizare a acţiunii de protest.

(UPDATE: 10:02) Este cunoscută şi prima victimă a poliţiei: un tânăr de 23 de ani a murit după ce a fost bătut cu cruzime de către poliţie, susţine familia decedatului. Vezi aici detalii.

(UPDATE: 09:44) În aceste zile, poliţia opreşte toate microbuzele şi autobuzele care vin în Chişinău şi le verifică minuţios atât călătorii, cât şi bagajele acestora.

(UPDATE: 09:34) Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa "Moldova Noastră" organizează azi, 12 aprilie, la orele 11:00 o acţiune paşnică de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Partidele de opziţie mai cer autorităţilor sa elibereze tinerii arestaţi să sa înceteze persecuţiile asupra jurnaliştilor. Acţiunea de protest este autorizată de primăria mun. Chişinău. UNIMEDIA va transmite COMENTARIU LIVE.

Autor: Unimedia
Sursa: unimedia.md
Iata, inevitabilul s-a produs ...din pacate s-a ajuns la moarte :( . Autoritatile de la Chisinau nu mai au acum nici o scuza in acest caz! Pacat, mi-as fi dorit sa vad o schimbare in bine peste Prut, dar mi-ar fi placut sa se produca pe cale pasnica si fara victime! Condoleante sincere familiei acestui tanar si fie ca visul sau de libertate sa fie dus la implinire prin lupta pasnica si vointa darza a tinerilor basarabeni!
A comentat Alec-BM 12 aprilie 2009, 10:47
Uite ca a fost deja acest scenariu in Romania in anul 1990. Istoria se repeta. Comunistii romani au ramas atunci la putere. Oare acum in Moldova va fi la fel? Priveeste si hotarasti tu cum faci pentru viitorul tau. Transmite la altii:
http://www.metacafe.com/watch/yt-28frNfd9VNU/piata_universitatii_13_15_iunie_4/
A comentat celfaranume 12 aprilie 2009, 11:22
cereti scuza de la popor dobitocule de voronin
A comentat ion 12 aprilie 2009, 11:23
Un tanar a murit la Chisinau. DACA se intampla in alta tara mii de tineri l-ar fi condus pe ultimul drum. Ce fac tinerii de la Chisinau? ce fac basarabenii de la Bucuresti? De Opozitie nu are rost sa mai vorbesc. Trebuie sa se declare zi de doliu national
A comentat altus 12 aprilie 2009, 11:58
nu suntem decit un popor las.......
A comentat eu 12 aprilie 2009, 14:33
Deşi Comisia Electorală Centrală a validat rezultatul alegerilor, 3 membri ai CEC - Mihai Buşuleac, Vasile Gafton, Nicolae Gârbu - au semnat o notă explicativă către Curtea Constituţională, în care sunt precizate mai multe încălcări ale legislaţiei electorale. Vedeţi aici textul integral al acestei note informative.

"Noi, membrii Comisiei Electorale Centrale, Mihai Buşuleac, Vasile Gafton şi Nicolae Gârbu, am semnat procesul - verbal al comisiei Electorale Centrale privind totalizarea alegerilor parlamentului R. Moldova de legislatura XVII din 5 aprilie 2009 având anumite rezerve care constau în următoarele:

1. Deşi cifrele de totalizare reies din procesele-verbale întocmite de organele electorale inferioare avem o rezervă referitor la corectitudinea acestor cifre care constau în următoarele:
a) listele electorale au fost întocmite de administraţiile publice locale cu grave încălcări a legislaţiei electorale. O mare vină referitor la incorectitudinea întocmirii listelor electorale îi revine Comisiei Electorale Centrale care a înmânat la începutul perioadei electorale secretarilor consiliilor raionale CD în care erau incluse date personale a cetăţenilor R. Moldova primite de la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale în baza cărora au şi fost întocmite listele electorale.
b) Ulterior s-a dovedit că aceste CD conţineau date eronate precum ar fi:
- în listele electorale au fost incluse persoane decedate cu 15-20 ani în urmă;
- în listele electorale au fost incluse persoane care în realitate nu au locuit şi nu locuiesc la adresele indicate în aceste liste;
2. Contestaţiile parvenite la adresa Comisiei Electorale Centrale au confirmat asemenea fraude şi anume că proprietarii imobilelor au sesizat Comisia Electorală Centrală că venind la votare au văzut că în listele electorale au fost incluse persoane indicându-se adresa imobilelor care le aparţin cu drept de proprietate, cărora nu le-au dat acordul de perfectare a vizelor de domiciliu şi reşidinţă.
3. Dubiile susmenţionate sunt confirmate obiectiv prin faptul că concurentul electoral Partidul Comuniştilor din R. Moldova la 11 aprilie a atacat la Curtea de Apel Chişinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr.2501 din 8 aprilie 2009 prin care s-a permis concurenţilor electorali accesul la listele electorale cu posibilitatea obţinerii copiilor de pe aceste liste.
4. Pe 4 şi 5 aprilie radiodifuzorul "EU TV" care are acoperire naţională, încălcând cu rea credinţă prevederile art. 47 alin.14 Cod electoral intenţionat au făcut agitaţie electorală abuzivă în favoarea unor concurenţi electorali, defavorizând ceilalţi concurenţi electorali.
5. Pe parcursul perioadei electorale concurentul electoral Partidul Comuniştilor din R. Moldova a uitilizat la maxim resursele administrative, fapt care a influenţat rezultatele alegerilor.

Membrii Comisiei Electorale Centrale,
Mihai Buşuleac, Vasile Gafton, Nicolae Gârbu

Preluat de pe Curaj.net
A comentat Babacu 12 aprilie 2009, 16:45
Sunt curios, stiti cumva daca pentru data de luni 13 aprilie sau mai anuntat proteste?
A comentat gigel 12 aprilie 2009, 20:30
POEZIE PENTRU BASARABIA SPUSA IN PIATA UNIVERSITATII DE O ROMANCA BASARABEANCA,LILIANA!

DUMNEZEU SA L IERTE PE VALERIU BOBOC SI CELELALTE VICTIME FACUTE DE COMUNISTI! JOS COMUNISTII! FARA VIOLENTA!

http://www.youtube.com/watch?v=FX7fITAPgnw
A comentat GABI H 12 aprilie 2009, 21:51
AM FACUT CLIPUL ASTA PENTRU VALERIU BOBOC-MARTIRUL DIN SUFLETELE NOASTRE.DUMNEZEU SA L IERTE PE VALERIU BOBOC SI CELELALTE VICTIME FACUTE DE COMUNISTI! JOS COMUNISTII! FARA VIOLENTA!


http://www.youtube.com/watch?v=dcPovdntT7U

POEZIE PENTRU BASARABIA SPUSA IN PIATA UNIVERSITATII DE O ROMANCA BASARABEANCA,LILIANA!http://www.youtube.com/watch?v=FX7fITAPgnw
A comentat GABI H 12 aprilie 2009, 23:35
Solidaritate cu fratii nostri,romanii basarabeni:
http://romania-mare-trecut-si-viitor.blogspot.com/
A comentat George 13 aprilie 2009, 10:09 | mergi sus ▲
IMI PARE FOARTE RAU DE MOARTEA TANARULUI DE 23 DE ANI... D-ZEU SA-L IERTE & CONDOLIANTE FAMILIEI. DAR CEL PUTIN A MURIT CA 1 EROU, PT. TARA, & NU CA 1 LAS... ORICUM IMI PARE RAU CA A MURIT 1 SUFLET DIN CAUZA UNOR IDIOTI. D-ZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE.
A comentat Prinţesă 14 aprilie 2009, 11:24 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.1278 secunde