Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

27 aprilie 2024, ora locală: 17:44

 

IT-ul romanesc reprezentat cu cinste in Statele Unite

adăugat 08 februarie 2011, 14:11, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

IT, romanesc, Statele Unite

In zona metropolitana Boston a avut loc, de curand, seminarul "Outsourcing IT Projects to Romania - An Underutilized Option". Organizarea seminarului a fost prilejuita de vizita in SUA a doi reprezentati ai firmei romanesti IT Six. La rugamintea "Asociatiei Romanilor din New England "(AR-NE), acestia au acceptat sa faca o informare generala cu privire la fenomenul 'outsourcing' in domeniul IT.


Prezentatorii au fost domnii Sorin Gavanescu - CEO si Dan Tusaliu - Director of Business Development la IT Six. Compania are aproximativ 90 angajati in principal in Romania (Craiova si Bucuresti), dar si Phoenix AZ (SUA), Rotterdam (Olanda), Stockholm (Suedia) si Rosenheim (Germania). Informatii oficiale detaliate se gasesc pe website-ul companiei la www.itsix.com.


IT Six este unul din membrii fondatori RomaniaIT, o colaborare public-privata din anul 2006, prin care ministere, asociatii profesionale si firme private promoveaza industria IT din Romania. Fenomenul general de 'outsourcing' a fost trecut in revista succint, dupa care s-au facut particularizari pentru domeniul IT, si cu unele referiri specifice la compania IT Six. Ca dupa fiecare seminar AR-NE, participantii au fost rugati sa completeze o fisa de evaluare a prezentarii si a evenimentului propriu-zis. Comentariile cu privire la calitatea si obiectivitatea prezentarii au fost toate la superlativ, persoanele din audienta remarcand dinamismul prezentatorilor si maniera eleganta si eficienta de interactiune cu participantii. O copie a materialelor prezentate si cateva fotografii facute pe timpul intalnirii sunt disponibile pe website-ul AR-NE la www.ar-ne.org/2011/02/outsourcing/.


Cei doi invitati au avut de asemenea amabilitatatea de a raspunde la cateva intrebari ale reporterului Radio Diaspora Online, Sebastian RUS.


Reporter: Ce inseamna Outsourcing?


R: Externalizarea, denumită Outsourcing, se referă la delegarea unor sarcini/obiective/activitati unor entităti externe, care oferă un raport pret-calitate mai bun sau detin expertiză în domenii specializate.


Externalizarea poate cuprinde un spectru larg de activităti, ITSix avand experienta in externalizarea serviciilor software. Outsourcing-ul este cea mai convenabila solutie pentru o companie interesata sa devina mai eficienta prin reducerea costurilor si accesul la tehnologii de ultima ora. Totodata outsourcing- ul rezolva problema deficitului de specialisti cu care se confrunta anumite tari.


R: In ce directie se indreapta Outsourcingul la nivel mondial?


Outsourcing-ul nu este un concept nou (companiile au folosit intotdeauna servicii din exterior pentru diverse tipuri de operatiuni interne, pentru a se concentra pe principalele linii de business). Daca initial externalizarea a pornit din dorinta de a reduce costurile, ulterior a evoluat catre o metoda de prevenire a riscurilor. Mai ales in contextul recent, multe companii au preferat sa externalizeze servicii in loc sa angajeze specialisti costisitori, in conditiile in care finantarea durabila devenise o problema. Credem ca viitorul outsourcing-ului se indreapta inspre identificarea centrelor de competenta. Externalizarea se va face catre cei care aduc valoare adaugata, un model de business stabil si sunt competitivi din punct de vedere al costurilor.


Software outsourcing este un domeniu foarte cuprinzator. Pe langa tehnologii si arhitecturi de ultima generatie, furnizorii buni vin in sprijinul afacerilor clientilor cu abordari inovative, procese moderne, sunt buni cunoscatori ai industriei pentru care creeaza solutia software. Se vor gasi mult timp de acum inainte locatii cu cost foarte scazut. Tarile de destinatie vor fi tari cu un sistem de educatie dezvoltat dar unde nu s-au facut inca foarte multe investitii straine care sa ocupe forta de munca si sa ridice preturile. Tarile puternic dezvoltate economic sunt cei mai mari consumatori de servicii outsourcing, in principal din cauza ca nu mai exista suficiente resurse calificate in piata, iar cele existente sunt foarte scumpe.

 

Polii de atractie pentru cumparatorii de servicii externalizate se schimba, dar business-ul in sine o sa fie de actualitate pentru mult timp. Este un model care ajuta firmele sa fie mai competitive. Noua provocare pentru companiile de outsourcing in urmatorii ani credem ca va fi eficienta, agilitatea, abilitatea de livrare a solutiilor software intr-un ritm mult mai rapid. Piata este extrem de dinamica. Ganditi-va numai la segmentul Mobile, ca exemplu. Ca tendinta in outsourcing se observa mutarea interesului general din Asia catre Europa de Est, mai ales datorita calificarii superioare a personalului si a compatibilitatii culturale.


R: Ce se intampla pe piata de IT din Romania in general?


Piata de IT din Romania este compusa din doua categorii de furnizori. Furnizorii pentru piata locala, respectiv exportatorii. Global, putem spune ca piata este inca in recesiune, mai ales din perspectiva cumparatorilor din sectorul public. In 2009 si 2010 s-au facut foarte putine achizitii si in mod evident, furnizorii care depindeau de aceasta piata au avut de suferit. Din fericire, piata serviciilor de outsourcing in Romania continua sa se adapteze si sa se reinventeze. In domeniul IT exista un potential enorm de inovare. Acest lucru a salvat multe firme.


Pe de alta parte, e vorba de pregatire, strategie, prevenirea riscurilor. In cazul IT Six am simtit recesiunea, insa cand piata a scazut in SUA, am compensat cu proiecte din Germania, apoi Orientul Mijlociu si in final Scandinavia. Este important sa fii specializat, dar in momente de criza, versatilitatea si capacitatea de adaptare pot crea noi lideri in industrie.


Credem ca dupa 2 ani de scadere a pietei de IT din Romania, 2011 va aduce o creştere de a a cifrei de afaceri pentru echipamente, software şi servicii IT. Numărul şi valoarea contractelor de informatizare pe care le va semna statul roman în acest an vor juca un rol important în felul în care va evolua industria locală. Cu sau fără contracte publice, piaţa va continua să se îndrepte tot mai mult către externalizarea serviciilor IT.


R: Ce procent din piata IT din Romania este reprezentat de firmele de Outsourcing?


Din pacate nu exista cifre oficiale ferme in acest sens. Surse guvernamentale si asociatii profesionale din industrie sustin ca valoarea serviciilor de IT Outsourcing din Romania in 2010 a fost undeva in intervalul 700 - 800 milioane USD. Cam acestea sunt cifrele vehiculate despre IT outsourcing.


In domeniul general IT&C, cu cele trei sectoare, conform "ITC Romania", Bucureştiul îşi menţine dominaţia absolută cu venituri de 5,78 mld.euro, adică 67% din totalul pe ţară şi un efectiv de 68.720 de angajaţi, însemnând 56% din total. Valoarea adăugată brută creată în capitală reprezintă peste 60% din contribuţia la PIB a întregii industrii IT&C. Trebuie remarcat că ponderea atât de mare a Bucureştiului este dată şi de concentrarea în capitală a sediilor centrale ale filialelelor multinaţionalelor de IT şi ale marilor companii de telecomunicaţii. Cifrele includ şi activităţile distribuite în teritoriu, ale filialelor.


R: Cum se poate realiza o legatura mai buna intre firmele americane de IT si cele romanesti?


E nevoie de lobby la toate nivelele, de investii publice si private deopotriva. In orice piata doresti sa fii remarcat, trebuie in primul rand sa fii prezent.


Prin proiectul „romaniaIT" – un parteneriat public-privat demarat in 2007 – firmele romanesti au fost aduse mai aproape de piata americana prin formularea unui mesaj coerent de marketing si prin sponsorizarea de catre guvernul roman a participarii furnizorilor romani de IT outsourcing la evenimente importante in SUA, precum cele organizate de Gartner.


Insa dincolo de prezenta la targuri si conferinte, romanii trebuie sa fie pregatiti pentru a lucra cu americanii. In SUA totul e la alta scara – se cere competenta la superlativ, comunicare la superlativ, adaptare, flexibilitate, etica profesionala si nu in ultimul rand scalabilitate. Firmele romanesti trebuie sa fie pregatite pentru crestere atunci cand discuta cu posibili clienti sau investitori americani. In ultimii ani am observat un interes crescut al americanilor in piata de IT outsourcing din Romania, si asta se datoreaza in primul rand celor care au promovat foarte activimaginea Europei de Est in general si a Romaniei in special. Conceptul RomaniaIT trebuie sustinut, promovat si valorificat.


R: Care sunt piedicile legale ce se aseaza inaintea outsourcingului catre Romania dinspre Statele Unite ale Americii?


Atata timp cat cadrul legal si financiar este stabil, cred ca putem fi in continuare foarte competitivi. Problema ar fi modificarile in sistemul de taxe. In ultmul an au fost multe schimbari – taxe suplimentare sau pur si simplu majorate peste noapte – aceasta poate fi o piedica si organizatiile americane prezente in Romania au reactionat.


Pe de alta parte, sa privim si lucrurile bune, care ne avantajeaza. In acest moment Romania are cota unica de impozitare (16%) si cota unica de TVA, ceea ce simplifica lucrurile. Un avantaj major este scutirea de la plata impozitului pe venit (16%) pentru programatorii angajati de firmele de IT ce fac export. Este cea mai importanta facilitate de care beneficiaza Romania in domeniul IT si trebuie obligatoriu pastrata.


Atata timp cat pastram un raport calitate-pret foarte bun, este inca loc de crestere. Valoarea adaugata relevanta in domeniul software inseamna: competenta tehnica peste medie, competentaexistenta in domeniul in care activeaza clientul, comunicare excelenta in cel putin o limba straina la nivel de programator, atitudine proactiva in a rezolva probleme, implicare activa in imbunatatirea proceselor si metodologiilor de lucru, orientare spre inovare. La fel de importante sunt respectarea proprietatii intelectuale si a confidentialitatii, flexibilitatea, adaptarea la schimbare, dar si un sistem educational bazat pe formare profesionala profunda, apropierea firmelor de universitati, acces la Internet stabil de mare viteza, infrastructura (aeroporturi, autostrazi).


Majoritatea aspectelor de mai sus sunt valide pentru serviciile de IT oferite de firmele Romanesti, dar acestea nu sunt cunoscute de catre firmele Americane.


Din pacate Romania sufera profund pe partea de lobby, si lumea ne stie mai mult pentru lucrurile negative decat pentru cele pozitive.


Noi, prin IT Six, incercam sa facem cunoscute aceste avantaje si sa aducem cat mai multe proiecte in tara. Romania trebuie sa dea dovada de o constanta in deciziile luate si sa promoveze constant sectorul IT&C prin oameni de calitate, impreuna cu firmele romanesti interesate de piata americana. Trebuie sa asiguram suportul legislativ pentru dezvoltarea firmelor private si pentru pregatirea profesionala a oamenilor.


R: De ce ati ales zona Bostonului pentru a tine acest seminar IT despre Outsourcing?


Bostonul este un oras foarte interesant dpdv al IT Six Global Services Romania. Este un potential imens in domeniul IT&C, in Boston existand Universitati de prestigiu, o multime de firme de tehnologie, precum si investitori gata sa sustina ideile bune. Este o diversitate extraordinara,companii mici, start-ups pana la mari angajatorii si firme de venture capital, toate acesta facand Bostonul o locatie cheie pentru IT Six. In Boston exista si o puternica comunitate romanesca, multi activand in zona IT. Cativa dintre romani au reusit sa ajunga in pozitii-cheie in companii de succes.


R: Ce impresie v-a facut Bostonul?


Bostonul combina foarte bine istoria si frumusetea orasului cu potentialul de business si apetitul pentru tehnologie si inovare, ceea ce creeaza un melange extrem de atractiv. Avem prieteni la MIT, Harvard, etc.


Lucrurile pe care ni le-au povestit despre ce se intampla in zona Bostonului in viata academica si profesionala sunt cu adevarat impresionante. Cu siguranta vom reveni in Boston pentru alte intalniri cu diaspora romaneasca si cu partenerii IT Six.


Am intalnit niste oameni deosebiti in aceasta seara. Le multumim inca o data celor care s-au implicat si ne-au ajutat cu organizarea seminarului „Outsourcing IT projects to Romania – an Underutilized option" la Asociatia Romanilor din New Englan (AR-NE).


Un material realizat de Sebastian Rus, RADIO DIASPORA Online.


Autor: Sebastian Rus, RADIO DIASPORA
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.2251 secunde