Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

14 aprilie 2024, ora locală: 07:24

 

Moscova face public proiectul de "Acord de cooperare și prietenie dintre R. Moldova și Transnistria"

adăugat 15 aprilie 2008, 08:25, la Ştiri de Top

Presa rusă, în special agentia REGNUM, nu s-a abtinut să nu publice proiectul de acord de cooperare si prietenie dintre R. Moldova si Transnistria, care a fost propus de către liderul separatist de la Tiraspol Igor Smirnov spre atentie presedintelui R. Moldova Vladimir Voronin la întâlnirea de la Bender/Tighina. Totodată, Tiraspolul a propus si principiile poltico-juridice ale respectivului acord.

Chiar dacă presedintele Voronin s-a arătat optimist în urma întrevederii avute cu liderul separatist de la Tiraspol Igor Smirnov si a sustinut că ideea de reintegrare teritorială va avea la bază modelul statului unitar, inclusiv la televiziunea natională, lucrurile apărute în presa rusă si de la Tiraspol par să infirme aceasta.

Potrivit proiectului de Acord, publicat de agentiei Regnum, se stipulează că părtile încheie respectivul acord respectând suveranitatea, integritatea teritorială, neamestec în treburile afacerilor interne, neacceptării utilizării fortei sau amenintarea prin fortă.

Părtile, potrivit proiectului reies din faptul că granita de stat între ele este determinată din deja existenta linie de demarcatie a controlului teritorial si că vor depune efoturi pentru rezolvarea delimitării si demarcării frontierei de stat.

În document se specifică că "R. Moldova si Republica Moldoveneasă Transnistreană denumite Înalte Părti ale Acordului, care tind spre o reglementare definitivă si corectă a relatiilor moldo-transnistrene pe baza principiilor dreptului international si realitătilor politice si economice apărute(...), exprimând recunostintă Federatiei Ruse, Ucrainei si Organizatiei de Securitate si Cooperare în Europa pentru eforturi active de mediere, încheie un adevărat tratat(...)" .

"Înaltele Părti ale Acordului de sine stătător rezolvă problemele de accepare a prezentei militare a unei a treia părti pe teritoriul său în corespundere cu legislatia internă si responsbilitătile sale internationale. Fiecare din Înaltele Părti ale Acordului confirmă, că prezenta militară a unei a treia părti pe teritoriul său nu va fi îndreptată împotriva unei alte Înalte Părti a Acordului". De asemenea, Înaltele Părti ale Acordului vor insistă pe o corectare a Tratatului FACE.

În contex, Înaltele Părti a Acordului propun Federatiei Ruse, Ucrainei si Uniunii Europene să devină părti-garante pentru îndeplinirea prezentului Acord.

În motivatia bazelor politico-juridice a proiectului de Acord "De prietenie si cooperare între R. Moldova si Republica Moldovenească Transnistreană" Chisiăul este repartizat la sectiunea de "politică externă" a celora de la Tiraspol.

Tot, aici, se sustine că "partea transnistreană reiese din una din prioritătile a resurselor sale politice de purtare a dialogului si tinde spre o realizare a vointei poporului Transnistriei, exprimate în cadrul referendumurilor din anii 1990-1991, 1995 si 2006.

O etapă firească în realizarea deciziilor adoptate de poporul Republicii a devenit semnarea între Republica Moldova si Republica Moldovenească Transnistreană a Acordului "De prietenie si cooperare", care ar fi luat ca bază în relatiile de bună vecinătate, a păcii si stabilitătii în această regiune a Europei".

După aceasta, documentul urmează să prezinte o analiză evolutivă a relatiilor moldo-transnistrene(1924-20008) privite prin prisma gândirii "separatiste" de la Tiraspol.

Autor: Octavian Sergentu
Sursa: www.presa.md
asta e recunoasterea de facto a independentei pmr...sper ca inteleg asta si cei de la presedentie...
A comentat nemesis 15 aprilie 2008, 11:57
e nebunie curata, cit se mai poate rupe din acest pamint? oare se mai poate face ceva? bietii romani de peste Nistru... mai ramine sa ni se spuna ca pentru a merge la Tiraspol avem nevoie de "viza".
A comentat m.c. 15 aprilie 2008, 13:28
ehe oameni,ne vinde la rusi voroniu,aici nu ma-i este de trait, 7 ani n-a interesat pe nimeni si acuma ca se apropie anul 2009 ne vind la rusi, acuma inteleg de ce stramosi nostri au vrut sa fie cu romania, bunici mei au dreptate, acuma ai inteleg cind spun ca o sa aibe liniste sufleteasca numai dupa ce vom fi iara cu TSRA mama
A comentat cris 15 aprilie 2008, 19:22
Prietenie si cooperare?, foarte interesant.Cu cine sa cooperam cu criminalii?.Da cine in 1992 ne batjocoreau mamele?,cine ne omorau fratii?,cine in ziua de Paste rastigneau politisti?,cine taiau de vii pe fratii nostri?,cine puneau pietre la gat mamelor si copiilor si le dadeau drumul in Nistru?,cine ne tin sub teroare fratii de peste Nistru?,"prietenii nostri de la Tiraspol".Fratilor adevar va spun, conflictul din 1992 nu a izbucnit pur si simplu.El a avut scopul de a stopa renasterea nationala,deoarece cum bine stiti la razboi pleaca mai intai patriotii iar tradatorii stau si impart banii.
A comentat ION 15 aprilie 2008, 21:17
ma ION a tu esti folozof mare, da im spui si mie de unde stii aitea?? in ce inceklopedie ai gasit asa ce?? da sinkointrebare cine o pornit razboiu din 1992 ku zici tu? daka tot te dai asa om invatatsi ku karte,
A comentat ZAITZ 15 aprilie 2008, 21:54
Dragi compatrioti ai neamului asistam la cea mai mare tradare a neamului si mai rau suntem purn si simplu vinduti de pensionarul Russ pe nume voronin este si mai grav ca noi tinerii vedem toate acestea dar nu actionam stam ca tradatorii in tufari si asteptam nustiu ce .. Bravo .. si mai zicem ca suntem puternici. acum argatim rusiiei la ei acasa mine poimine vom argati rusiei la noi acasa si atunci o sa zicem ce prosti mai suntem . DESTEAPTATE ROMANE. chit se mai poate salva ceva.
A comentat gigi 16 aprilie 2008, 11:58
Mai ZAITZ, in Portugalia nu se discuta despre asta?
A comentat SiS 16 aprilie 2008, 23:31
Rog sa nu mai fie folosit numele "SiS".
Pentru Montreuil si restu!
A comentat Watcher 17 aprilie 2008, 00:50


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0677 secunde