Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 03:37

 

România şi Ungaria s-au angajat să sprijine Ucraina şi Moldova pentru aderarea la UE

adăugat 22 octombrie 2008, 07:53, la Ştiri de Top

Guvernele României şi Ungariei au semnat, marţi, 21 octombrie, la Szeged, o declaraţie comună, în care se angajează să sprijine împreună aspiraţiile europene ale Ucrainei şi ale Republicii Moldova, considerând că dezvoltarea relaţiilor UE-Ucraina şi, respectiv, UE - Republica Moldova este esenţială în contextul Politicii de Vecinătate a UE.Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului României, în declaraţie se subliniază importanţa deosebită a finalizării, în acest an, a mandatului de negociere a unui nou acord între UE şi Republica Moldova.

Totodată, România şi Ungaria s-au pronunţat pentru soluţionarea conflictelor îngheţate, iar în privinţa conflictului din Transnistria consideră că respectarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Republica Moldova sunt esenţiale. Se subliniază că formatul 5 plus 2 este, în continuare, singurul cadru legitim de negocieri, pentru convenirea unei soluţii.

Părţile apreciază că trebuie să se acorde o importanţă specială adâncirii relaţiilor cu Georgia, precum şi cu Armenia şi Azerbaidjan. În ceea ce priveşte Georgia, se încurajează consolidarea relaţiilor cu UE, inclusiv prin măsuri de facilitare a acordării vizelor şi printr-un posibil acord de liber schimb, ambele fiind de natură să încurajeze reformele interne din această ţară.

"Declaraţia comună privind dimensiunea estică a Politicii Europene de Vecinătate " semnată, la Szeged, după lucrările celei de-a patra şedinţe comune a Guvernelor României şi Ungariei, urmează să fie transmisă presedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene.

Autor: Interlic.md
Sursa: www.interlic.md
de 16 ani auzim doar promisiuni si proiecte cel putin 20 de ani RM nu va fi in UE....
A comentat doswin 22 octombrie 2008, 07:23
cred ca doswin are pefecta dreptate am perdut trenul fratilor deja de 2 ori prima cu podul de flori ,iar a doua cind a intrat rominia in ue, ne balacim in mocirla si se pareca ne vom mai balaci inca multa vreme ,dar stiti de ce pu k asta noua ne place si ne sta cel mai bine.....
A comentat eleparpp 22 octombrie 2008, 08:39
Bre,fratilor,nu va prdeti speranta tocmai acum ,,cand in sfarsit Romania este in stare si are posibilitatea de a va ajuta.Cu cat vor mai trece cativa ani ,cu atat Romania va fi mai purtenica si mai influenta in luarea deciziilor care va vor viza in mod deosebit.Voi chiar nu observati ca la fiecare intilnire bilaterala sau multi-laterala pe care o avem cu partenerii nostri euro-atlantici,pomenim de voi,pomenim de RM si de necesitatea de a va avea alaturi de noi in NATO si UE.Nu vedeti ca economic am inceput sa-i intrecem pe rusi,va cumparam produsele chiar si atunci cand nu ne sunt absolut necesare ,ca mai apoi sa le revandem ca marca romaneasca in UE si astfel castigam impreuna.Nu vedeti ca rusii au inceput sa ne testeze prin tot felul de prostii,ba South-Stream va trece si prin ROU,ba ne amintesc ca anul acesta se implinesc vreo 160 ani de cand am inceput sa avem relatii diplomatice si pe noi pur si simplu nu ne intereseaza acest lucru,ba fac tot felul de sondaje tampite din care reiese ca ROU n-ar fi sastifacuta de UE si "regretam lagarul socialist" si multe alte asemenea idiotenii,ireale pt omul sanatos la minte.Scapati voi de cripto-comunistii aceia inculti si pro-rusi de la Chisinau ,ca de intregarea voastra in UE ne ocupam deja noi de ea.
A comentat micael 22 octombrie 2008, 15:40
Cine se ocupa de integrarea MD in UE? poate tu micael?
A comentat aham... 22 octombrie 2008, 16:39
Aham,este simplu,frate.De intregarea voastra se ocupa aceiasi oameni care s-au ocupat si de intregarea Romaniei in procesul de negociere la UE si care apropo acum este comisar european,Leonard Orban sau Adrian Severin care este foarte apreciat in UE pe probleme de politica externa si mai ales pe probleme asupra spatiului fost Yugoslav si post sovietic,si mai sunt si alti oameni care nu-mi vin acum in minte.Sau tu crezi ca astia toti taie frunze la caini pe la Bruxelles.
Imi inchipui ca va vine greu sa credeti toate aceste afirmatii,atata timp cat 17 ani n-am facut mai nimic pentru voi.
Recent am citit un articol foarte interesant pe
http://www.rgnpress.ro/
unde se afirma ca Rusia ar fi foarte deranjata de faptul ca diplomatia romaneasca s-ar fi trezit din inertie in 2004 si a inceput sa recucereasca diplomatic vorbind ,vechile spatii, in care eram foarte apreciati inainte de `89,cum ar fi :Spatiul arab,Spatiul sud-american,recent Basescu a fost in vizita in China cu care am avut de vreo 50 - 60 de ani(sper sa nu exagerez)o relatie privilegiata,(cunosti faptul ca ROU in ciuda relatiilor stranse cu USA,nu recunoaste nici macar azi independenta Taiwan-ului )sper caz stii ca in `68 cand tancurile sovietice erau tentate sa patrunda si in ROU,cum au facut-o in Cehoslovacia ,iar China,ci nu USA cum se crede acum,s-a opus.
Deci,fratele meu,noi am incetat sa mai credem in povesti ,chiar si atunci cand politicienii nebuni de la Bucuresti se cearta pe ciolan,sistemul intern merge,face analize,se modernizeaza,comunica cu celalante sisteme occidentale,intr-un cuvant se profesonalizeaza.
Deci frate,in inchiere,eu sunt un mic trapadus care isi da cu parerea pe site-uri ca acesta pentru ca imi place politica. :-)
A comentat micael 22 octombrie 2008, 17:55

"Voi chiar nu observati ca la fiecare intilnire bilaterala sau multi-laterala pe care o avem cu partenerii nostri euro-atlantici,pomenim de voi,pomenim de RM si de necesitatea de a va avea alaturi de noi in NATO si UE."


Michael, gresesc ori esti avocat de profesie? Mai mult chiar, s-ar putea sa fii avocatul basarabenilor. Mai lasa-i domnule pe basarabeni in pace! Daca ei nu vor, noi de ce sa vrem? Am avea numai de pierdut in eventualitatea ca s-ar intampla ceea ce visezi tu. Fa o excursie la Chisinau, Balti si alte targuri basarabene si te vei convinge ca nu se merita sa ne pierdem cu firea din cauza lor! Sunt straini pentru noi, Michael, si asta ti-o spune un roman de langa Prut care a fost de mai multe ori in Basarabia.
A comentat Mihai 22 octombrie 2008, 18:01
Mihai,frate,si tu esti moldovean de dincoace de Prut, si eu care care astept ziua sa-mi dea acelasi sfat ca tine vreun ardelean sau poate dobrogean,maramuresean :-)
Maiculita,se pare ca voi cei de pe langa Prut,indiferent in care parte v-ati afla sunteti intr-un mic razboi rece.
Bre,fratele meu,traiesti in Romania si imi spui mie sa ma abtin in a face ceva pentru care simt placere.
Ce crezi tu,o fi democratic gestul tau sau nu?
Nici macar basarabenii nu mi-au cerut vreodata ceea ce imi ceri tu,este adevarat ca m-au si injurat,dar nu ma pierd cu firea asa de repede,pentru ca sunt un oltean incapatanat si perseverent in ceea ce fac. :-)
A comentat micael 22 octombrie 2008, 18:23
In ciuda tuturor criticilor aduse la adresa romanilor basarabeni, sunt oameni care ne sprijina in continuare, ceea ce apreciez!
Mie imi este greu sa inteleg de ce moldovenii din dreapta prutului se impotrivesc atat de mult cauzelor basarabene, de ce nu un muntean un ardelean nu spun vorbe rele pe care le spun unii moldoveni la adresa noastra ca fiind nustiu cum?
Eu te apreciez micael si pe cei care sustin cauzele basarabene!
Succes!
A comentat andrei 23 octombrie 2008, 12:32
Tovarase Andrei, raspunsul e atat de simplu! Pai cine va cunoaste cel mai bine pe voi basarabenii? Noi moldovenii va cunostem ca pe un cal breaz! Si iti spun sincer ca si eu si multi altii de pe aici din apropierea Prutului nu doresc de loc relatii cu basarabenii. Eu nu-ti spun mai mult, dar treci Prutul la Husi de exemplu si ia legatura cu masele de romani de pe acolo. Nu o sa-ti placa ce ai sa auzi din gura lor.
A comentat Mihai 23 octombrie 2008, 13:15
Iar tu Micael, nu vorbi in numele tuturor romanilor. Daca iei apararea cuiva, atunci ia apararea prietenilor poporului nostru, si nu apararea dusmanilor Romaniei! Sper ca ai inteles ce vreau sa spun! Oricum, cei de pe aici se feresc de basarabeni ca de dracul. Ca dracul pe pamant sunt basarabenii. Ia sa vezi acuma ce sar cu barfa pe noi romanii dupa aceasta postare! Ca asa li-i felul!
A comentat Mihai 23 octombrie 2008, 13:19 | mergi sus ▲
Mihai daca tot tii una si buna ca-i cunosti bine pe basarabeni...Eu iti zic una: decat sai vezi paiul din ochiul lui fratetu mai bine teai uita la elefantul din ochiu tau! Poate basarabenii au o imgine urata in Tara Romaneasca, dar mai bine te-ai uita ce imagine au Romanii in Europa! Mesajul meu cred ca la-i inteles si cred ca nu mai revenim la discutia asta.
A comentat andrei 23 octombrie 2008, 14:24 | mergi sus ▲
Mihai,frate,uite si un exemplu de provocare intentionata pe care ai avut-o la adresa lui Andrei,ca "Tovarase Andrei".
Ce-a zis omul acest asa de rau,de l-ar ironizat asa de repede sau tu crezi ca daca au o conducere cripto-comunista inapoiata din toate punctele de vedere,automat si ceilanti basarabeni trebuie ironizati sau ce?
2. Imi ceri sa nu vorbesc in numele tuturor romanilor.
Bre,fratele meu,eu inteleg ca voi astia de pe la Iasi va credeti mai superiori doar pt ca traiti in Capitala culturala si religioasa a Romaniei,dar in nici un caz sa nu faceti greseala si sa incepeti sa va credeti cu toti sfanti sau doctori docenti in problemele romanismului de pretutindeni,pentru ca este arhicunoscut faptul ca astialanti din orasele mai micute si mai nainsemnate ale tarii sunt mult mai ambitiosi si mai perseverenti in tot ceea ce fac.
Bre,fratele meu,asa cum pe tine te deranjeaza persoana mea si mai ales implicare mea in favoarea basarabenilor,asa ma scot si ma mine din sarite oameni ca tine din prin moldova de dincoace de Prut care nu fac altceva decat sa-i ironizeze si sa-i ia peste picior pe basarabeni.
Ceea ce urasc cel mai mult la voi astia smecheri de prin moldova de vest,e limbajul vostru suburban si vadit provocator.Voi profitati de ocazie ca basarabenii stau mai prost la limba romana si nu prea mai stiu nici sa injura ca lumea si ii faceti cu oua si otet.
Bre,moldovenilor,nu ma scoteti din sarite si nici nu -mi dati oportunitatea sa-i invat eu pe basarabeni cum se injura cu adevarat,pentru ca m-am cam saturat sa ma luati de prost numai pentru simplu motiv ca sunt mai civilizat.
A comentat micael 23 octombrie 2008, 14:42 | mergi sus ▲
Micael, se vede treaba ca esti oltean caci iti sare repede mustarul! Eu iti dau niste sfaturi ca un roman altui roman de buna credinta. Si cred ca si alti moldoveni ti-au dat sfaturi in acest sens, mai mult sau mai putin voalat! Dar se pare ca tu tot nu intelegi. Nu poti intelege sau nu vrei sa intelegi?

Asculta-ma, om cu capsa pusa! Aici la Iasi nimeni nu vrea sa se amestece in treburile Basarabiei si basarabenilor. Sunt cu totul straini de noi in ceea ce priveste limba, cultura, civilizatia si latura economica. Ei pretuiesc anumite volori, noi cu totul altele. Ce este asa de greu de inteles! Si apoi pentru ca a venit vorba de gradul de posesie al limbii romane - superlativul "superior" nu poate comporta un comparativ, Micaele! Mai ai si alte greseli de limba, multe ticuri verbale care nu stau bine unui roman, fie el si oltean. Asa ca nu te enerva pe noi astia din nord-estul Romaniei pentru ca noi vedem lucrurile mai bine decat voi de la sute de km departare. Asa ca nu te mai baga unde nu-ti fierbe oala, frate!
A comentat Mihai 23 octombrie 2008, 15:37 | mergi sus ▲
Mihai,frate,tu esti pe treaba ta incercand sa ma agati intr-o polemica pe chestii gramaticale,tu crezi ca am egoul prea mare sa ma justific in fata ta pe seama unor astfel de lucruri minore.
Ti-ai gresit partenerul ,amice.
Frate,eu am spus-o aici,voi astia din Moldova incercati sa va ajustati limbajul si nimeni n-o sa aiba nimic in a va replica ceva.Atata cer de la voi.
In rest,puteti spune absolut orice despre basarabeni.Capisci,amice!
A comentat micael 23 octombrie 2008, 15:56 | mergi sus ▲
Micael, frate, si eu incerc sa-ti atrag atentia ca nu trebuie sa te ploconesti in fata basarabenilor implicandu-ne pe toti romanii. Mai lasa-i in plata Domnului! Ei au acum ceea ce au vrut si ceea ce au votat. Daca vei vizita Basarabia, vei vedea ca te vei simti mai rau decat in Rusia sau tarile arabe. iar tu vrei cu tot dinadinsul sa-i compatimesti si sa le tii apararea. Tine minte cuvintele mele! Basarabenii nu mai sunt romani de mult timp. Vorbesc preponderent ruseste, gandesc ruseste, judeca lucrurile in maniera comunista si se comporta mai ruseste decat rusii insisi. Nu o spun numai eu, ci si alti moldoveni care au mai indraznit sa viziteze Basarabia. Si inca un lucru: la 1.000 de basarabeni care vin la noi, nu sunt mai mult de 4 - 5 romani care merg la ei. Si sunt la 20 de km departare. Tu nu-ti pui intrebarea asta?
A comentat Mihai 23 octombrie 2008, 16:08 | mergi sus ▲
Mihai,frate,ce anume vrei tu sa-mi transmiti prin mesajul de mai sus.Oare cumva idea ca,vezi doamne din cauza ca basarabenii vorbesc preponderent ruseste,trebuie sa fie abandonati din nou in bratele Rusiei.?!
Sper ca ai auzit si tu de campaniile de intr-ajutorare pe care mari artisti americani o fac in favoarea Africii,pentru strangerea a diferite fonduri spre a ridica nivelul de viata a populatiei slabite de tot felul de maladii,tiranii,razboaie devastatoare si tu imi ceri sa nu ma implic intr-o lucrare de mii de ori mai simpla decat a acelora,in care sunt implicati fratii nostri,bre,nu doar niste straini oarecare.
Gandeste ca vorbim aceia limba,chiar daca multi dintre noi inclusiv eu nu ma ridic la standardele tale de doctor in limba Romana.
Imi este indiferent cum denumesc cripto-comunistii aceia limba pe care o vorbesc peste Prut,dar nu-i nicio problema,vorbesc eu in moldoveneste cu ei si gata.
Bre,dar sensibil mai esti si tu,cum ca as implica pe toti romanii in demersul meu de a le trasmite un mesaj acestor oameni.Ce vrei,frate,acum sa fac:Oare sa renunt la cetetania romana doar ca sa nu te simt tu implicat in toata aceasta poveste?!
Hai sa fim seriosi,da o incolo de treaba!
Bre,frate,tu urmaresti Pro tv-ul,unde sambata sau duminica e o emisiune fantastic de buna,unde se pomeneste de diferiti romani care au reusit in viata ,in tara sau in europa.Si intr-un caz era vorba despre o familie care emigrasera in Austria in anii `90 impreuna cu 2 fete de 10,12 ani si in acest reportaj vorbesc si ele despre viata lor de politiste.
Frate,crede-ma,ca nu le era chiar asa de usor sa-ti gasesca cuvintele in romana,cu toate ca de mici vorbeau in familie doar in limba materna.Cazul lor este asemanator cu cel al basarabenilor in oarecare parte
Tu acum te simti mandru de ele sau iti e rusine ca vorbesc limba "nazistilor" !!!
Bre,hai sa inchiem capitolul asta,pentru ca gandim total diferit.
A comentat micael 23 octombrie 2008, 16:47 | mergi sus ▲
Micael, eu de obicei doar citesc si nu intervin pe site-urile, blogurile si forumurile basarabene. Dar de un lucru sa fii convins: nu sunt doctor in limba romana. Sunt doar un umil analist in sisteme de calcul, iar cand sunt obosit de munca, ma impinge Aghiuta sa mai citesc presa. Ei, bine, eu de la bunici si parinti stiu ca nu trebuie sa-ti ajuti niciodata dusmanul. Iar basarabenii sunt acum dusmanii nostri, dusmanii romanilor. Iar noi astia din Moldova vedem negru in fata ochilor cand basarabenii ne barfesc, ne poreclesc si ne fac in tot felul. Si, vorba englezului: "Eye for eye, and tooth for tooth". Speram multi ca le-o vom plati odata pentru vorbele de ocara aruncate noua si tarii noastre. Asta e tot, Micaele. Numai ca ma doare atitudinea ta impaciuitorista fata de comunistii rusofoni basarabeni. Ma dor injuriile si palmele pe care ti le dau ei tie si altor romani. Nu trebuie sa ne legam la cap cu basarabenii. Cel mai bine este sa-i ignoram, si Dumnezeu cu ei si mila lor. Nu avem noi altceva mai valoros de facut decat sa ne certam din cauza acestor lifte rusofone?
A comentat Mihai 23 octombrie 2008, 17:07 | mergi sus ▲
Micael, eu nu consider germana ca fiind limba nazistilor. Germana este in primul rand limba unei uriase culturi si civilizatii. Am o stima deosebita pentru germani si austrieci. Dar in Basarabia situatia este diferita. Acolo daca vorbesti romaneste se holbeaza lumea la tine de parca esti extraterestru. Si daca nu vorbesti ruseste, nu esti servit prin multe magazine, lumea nu-ti raspunde daca ceri o informatie sau iti spune sa "gavaresti pa cioloveski" sau asa ceva. Pana si la hotel trebuie sa vorbesti in engleza, caci altfel nu ai unde dormi.

Dar tu ar trebui sa vizitezi Basarabia si sa te convingi la fata locului. Asta-i recomandarea ce ti-o pot da. La revedere si sa auzim de bine!

A comentat Mihai 23 octombrie 2008, 17:19 | mergi sus ▲
Bre,Mihai,fratele meu,se pare ca mai prins intr-o zi mai proasta,pentru ca de obicei sunt foarte calm si explic lucrurile asa cum le inteleg eu, foarte civilizat si la obiect. Oricum nu conteaza ceea ce suntem in viata de toate zilele pentru ca nu suntem la vreun concurs aici.
Eu in comparatie cu tine, care intri pe asemenea site-uri doar cand ai ceva mai mult timp liber si nimic altceva mai bun de facut,eu deja am facut o "pasiune" pentru astfel de lucruri.E ok,frate,inteleg perfect situatia in care te afli,pentru ca si eu la fel am inceput.:-)
Eu,frate,ma aflu aici datorita noptilor albe pe care le-am avut in copilarie sau prima tinerete,cand stateam in fata televizorului pina la 3 ori 4 dimineata,ascultand pe Paunescu,Iosif Sava,George Pruteanul chiar si Vadim Tudor pe care acum nu-l mai simpatizez si alti citiva.
Spune tu acum ce sa fac,daca acesti giganti ai culturii si istoriei romane mi-au injectat dragostea de neam si tara in vene.Cu respect.
A comentat micael 23 octombrie 2008, 17:37 | mergi sus ▲
Trebuie sa fii observat si ghilemelele germana ca fiind limba "nazistilor"
Totul se schimba in lumea asta,asa ca imi este egal in ce limba vorbesc basarabeni in contextul europei unite de azi.Numai bine !
A comentat micael 23 octombrie 2008, 17:42 | mergi sus ▲
Mai Mihai, tu spui ca rar intervini ,numai citesti. Fratioare rau citesti ,nu prea tragi atentia la niste lucruri mari ,reale. Da ,eu nu am de ghind sa ma cert cu tine, nu merita.Poate o sa intelegi ce vreau sa-ti spun ,cu toate ca nu pot lega doua cuvinte in romana.
Mi se pare ca Furnica a spus, cum un nene intorchinduse in Romania dupa mult timp ,in aeroport o domnisoara jurnalista il intreaba ce inseamna democratie. Si el ii spune ca asta e chind AI DREPTUL SA NU FII DE ACORD CU CINEVA IN CEVA. In general asa suna .Eu nus de acord cu tine ,tu cu Micael . Eu tot nu pot sal sustin in toate pe Micael. Dar din toti unul Micael chindva aici a spus ceva ce caracterizaza situatia perfect.Cu toate ca el nu a fost niciodata in Basarabia, lam intrebat daca a fost si nu a raspuns nici da ,nici nu.
De la multi citesc pe aici - ei acolo vorbesc mai mult ruseste ,ghindesc ruseste, is mai rusi ca rusii, nu mai sunt romani. Au mai fost pe aici ca tine cu asa idei, la care eu le-am mai tras atentia,dar in gol. Eu precis nu stiu dar cineva spunea ca vreo 300 de ani in istorie am fost sub rusi- tie asta iti spune ceva.Si Micael spunea asa - Ma , de necrezut , dar mai ai cu cine vorbi romaneste ( a avut in vedere de basarabeni ). MIcael ghindeste muuuuuult mai larg ca tine. El nu se margineste la deservirea in magazin ,si vorbe prin peata. El mai ea in consideratie si cam chiti ani sa rusificat populatia sa asemilat mult cu rusi. Cam undei mentelitetul basarabeanului . Si cu votarea pentru comunisti. Ei nau votat pentru partidul comunist ca doresc in comunizm ,ci au votat pentru nivelul de trai din timpul chind eram in URSS. Comparindul cu nivelul de dupa1991 e cerul si pamintul .Ma refer la votul din 2001. Celalalt vot a fost falsificat complect .Sa nu uitam de cine a fost sustinut Voronin. Mihai ,credema ,eu nu vreau ca tu sa te superi. Sa vrut ,apoi pe scurt - te trimeteam si punct. Asta e foarte usor .Si Micael daca o sa viziteze Basarabia vreo data , no sa schimbe parerile pe care le are acum . Pentru ca voi ,cum a zis el,chinditi complect diferit .
Ma, Mihai, destul de serios , daca doresti mult pot sa-ti povestesc ca de vreo chiteva ori am fost atit de tare batjocorit si chiar batut in Romania. Uite eu ar trebui sa ma supar atit de mult ca nici sa vorbesc cu voi .Am eu niste probleme interesante cu voi si nu stiu chind o sa le uit si sa iert totul. Prin 1993-94 eram altul in ce priveste romanizm. Dar sa schimbat nu chiar la 180 grade ,numai la 90. Prima data in Pitesti. Iarna, noaptea, ningea usor, centrul orasului, cautam pe cineva ,trebuea sa ne intilnim, nu a venit , cautam un telefon public ,in strada. Intrun bar nu mia dat voie sa sunam, au spus ca in peata linga posta centrala esta tel.Trebuea sa inconjuram mult, eram viz-a-vi de posta. Hai prin peata cu masina. Si cum era nins usor , noi sa desenam flori si diferite uzoare . In moment am fost incercuiti de politisti .Unul spune- Ma, pasarea nu are dreptul sa zboare deasupra petii ,dar voi uite ce ati facut . pentru ei era ceva strasnic ,pentru noi absolut nimic. Zimbind si carei galagia mai fratilor. Uite aici sa inceput . Am fost batuti si numiti rusi .Aici ma atins cu rusii. Si ca un prost ,ca pe urma miam dat saema ca un prost le dovedeam ca suntem frati. La ei in singe era ca basarabenii is rusi si punctul .
La Husi la fel probleme de genul asta . La Otopeni, aerogara, la fel . Dar culmea a fost in vama la Albita. In 2003, august, concediu, pina la Otopeni, de acolo cu un bus de ocazie la Chisinau. Unde-s eu acum sunt aproape cetatean in tara asta , stabilit complect cu familia. Am venit cu viza si pina mam legalizat a trecut jumatate de an. Documentele erau in proces. In sfirsit totul bine .Plec in concediu. La Albita ma asteptau deja. Foarte multi basarabeni au nimerit in asa situatie. Au strins pasapoartele . La toti inapoi ,pe mine ma chiama . Si cu bucurie ma aviza ca am chistigat o interdictie (deport). De ce ,pentru ce ?????Pentru ca mam aflat jumatate de an ilegl pe teritoriul lor. Ma fratilor eu pe aici sunt in tranzit, vin din departari, ocolo e scris de unde vin si ce comun aveti cu ei.Uite degraba intram in UE s.a.m.d.(jur asa a fost). Cu interdictia ce facem , cum rezolvam. Rizind in hohot le spun ca prin Europa merge vorba despre Romania in UE. Unii spun ca ar fi bine so primim ,altii spun ca nu trebue so primim, dar pina chind sunteti unde sunteti si plus de a ma legaliza in tara aceasta, serviciu de migratie si se traduce ca inspectia generala a muncii au hotarit ca nam incalcat nimic si uite rezultatul. Dar voi niste vamesi de la Albita anulati hotarirea la doua departamente a unei tari straine , si eu nu sunt cetacean roman. !!! Ma intorc la Bucuresti la ambasada acestei tari, automat la ministerul de externe se aude , apoi la departamentul vamal roman si o sa aveti neplaceri .Au chemat jandarmi si iti dai seama mai departe ,pentru ca s destept tare si vorbesc mult .Super batjocorit ,dar chind miau aruncat pasaportul in mijlocul drumului ceva sa rupt in mine - cred-ca romanizmul!
Nu ma pling tie . As vrea sa intelegi chit de mult este de lucrat asupra mentalitetului nostru ,la toti !!!!!!
A comentat j.PHILIPS 23 octombrie 2008, 22:00 | mergi sus ▲
Mai PHILIPS, eu si un priten bun, coleg de facultate, am fost in vara asta prin Basarabia. La piata din Chisinau am vrut sa cumparam, vorbind in limba romana, niste caise de la o doamna. S-a uitat la noi, a zis ceva ruseste, banuiesc ca o injuratura, dupa care s-au apropiat niste tineri zicandu-ne, cu o ura extraordinara, "rumîn" si alte cuvinte urate pe care nu le mai tin minte. Nu-i vazusem in viata noastra. S-au luat de noi doar pentru ca vorbeam romaneste. Am luat si cativa pumni si cateva picioare, prietenului meu i-au scos doi dinti. Nu-ti mai spun de politistii vostri comunisti si multe alte umilinte la care ne-au supus oameni simpli basarabeni doar pentru ca eram romani. Asa ca nu-mi veni tu mie cu gogosi! Acum in Romania este infinit mai multa civilizatie decat la rusii vostri basarabeni. Sunt cert convins ca si tu aplici tratamente mojicesti romanilor care se aventureaza prin Basarabia. Avand in vedere aceste comportamente si ura voastra pentru Romania si romani, noi nu mai vrem sa mai avem ceva de-a face cu basarabenii si Basarabia si am dori ca nici voi sa nu mai calcati niciodata prin Romania. Nu ne fortati mana pentru ca voi veti avea de pierdut si nu noi romanii. Sper ca intelegi tu ce vreau eu sa spun si nu as dori sa ajungem la razbunare. Pentru ca razbunarea noastra va fi crunta, de asta sa fii sigur!
A comentat Mihai 24 octombrie 2008, 08:34 | mergi sus ▲
Pentru Mihai.
Nu stiu cat adevar si cata manipulare este in povestea ta.
Insa vreau sa te intreb, de ce nu te-ai adresat la Ambasada Romaniei, dupa ce ai fost batut? Putea sa iasa un scandal international frumusel din chestia asta. Ii veneai de hac chiar lui Voronin.
Si ami e o vorba romaneasca inteleapta: fuga-i rusinoasa, dar e sanatoasa. Trebuia s-o luati la sanatoasa. :-)
Mai pot adauga la asta ca nu numai in Republica Moldova romanilor li se aplica tratamente mojicesti.
Am trait cateva experiente neplacute in Covasna unde pe noi, tineri studenti vorbitori de romana, vroiau sa ne bata niste urmasi de-ai lui Attila, doar pentru ca ne-au auzit vorbind romaneste. Si nici la magazinul din localitatea in care am stat nu ne serveau, decat daca spuneam numele marfii in ungureste...
Daca s-ar fi ajuns la adevarata bataie, crede-ma, mergeam la Ambasada Moldovei de la Bucuresti si ceream audienta. Asta ar trebui sa fie raspunsul unui om civilizat la mojicie.
In rest, sincere condoleante.
Daca mergi data viitoare, intreaba-ma pe mine, iti dau insotitori cu care sa nu intampini nici un fel de probleme. Cu toate ca ma gandesc ca ti-a cam pierit cheful.

A comentat Gummy Bear 24 octombrie 2008, 11:01 | mergi sus ▲
Gummy Bear, tu ai luat bataie in Covasna pentru ca vorbeai ruseste. Urmasii lui Attila nu bat pe cei care vorbesc romaneste. Vreau sa-ti spun ca in Harghita si Covasna au avut loc revolte cu crime de la limba. Asa ca nimeni, nici romanii si nici ungurii nu-si permit sa se bata de la limba. Eu merg vara de vara in Transilvania si nu am patit asa ceva desi vorbesc romaneste. O singura data m-am ratacit cu masina in Targu Secuesc si un copilandru nu a vrut sa-mi dea informatii referitoare la directia spre Brasov. dar am mers in piata centrala si niste maghiari mai in varsta ne-au aratat drumul. Deci cred ca vorbeai ruseste. Si vreau sa-ti confirm ca la Budapesta si Varsovia mi s-au confirmat lucrurile astea, adica acolo limba rusa iti aduce bataie.

Apoi ungurii sunt mult, mult mai civilizati decat rusii. A, petrecut 2 saptamani pe lacul Boloton si nu m-am simtit jignit pentru ca eram roman nici macar o singura data. Din contra, uneori ungurii erau atat de amabili incat parca ma jena amabilitatea lor. In schimb nu voi uita niciodata ura salbatica a basarabenilor rusofoni cand strigau "ruman".

A propos, nu am mers la ambasada ci l-am pansat pe prietenul meu pentru ca avea buzele sparte si am plecat imediat spre Sculeni si Iasi. De fugit am fugit noi, dar basarabenii erau ca niste salbatici, alergau ca bezmeticii. Asa ca sa nu va vad bai prin Romania ca intru in pacat cu voi.
A comentat Mihai 24 octombrie 2008, 12:50 | mergi sus ▲
pu mihai imi pare rau k ai avut o experienta atit de neplacuta si cer scuze in nimele tuturor basarabenilor pu ce ai suferit, dar credema k nu merita sa arunci vorbe de doi bani asupra unei intregi natiuni, pur si simplu nu-i poti pune pe toti intr-o oala, nu ai dreptul,iar kiar dak ti-ai permis sa ofaci la o clipa de furie trebuie sa fii nitel mai atent data viitoare,fii mai calculat si mai intelept da dovada k esti un adevarat romin asa cum o sustii nu cred k un urmas al lui Stefan si-ar permite sa arunce cu vorbe goale si.... nu pentru k as fi basarabeanka iti scriu asemenea kestiii ci pur si simplu pu k intii de toate ma consider k si tine romin,sper k nu ti-am lezat amorul propriu ,iar kiar dac am facut-o nu acesta afost scopul.O zi buna
A comentat rosa 24 octombrie 2008, 14:10 | mergi sus ▲
Pentru Mihai.
In primul rand, daca tu stii ca eu vorbeam ruseste, spune-mi te rog cu cine, data si localitatea din Covasna. Mersi ca mi-ai amintit, de fapt, eu am uitat. Tot timpul tineam minte ca am vorbit cu colegii mei de facultate din Romania in limba romana, dar ai venit tu care mi-ai amintit ca eu vorbeam cu ei in rusa. Multumesc.
A doua chestie pe care nu o inteleg, daca ii urasti asa de tare pe basarabeni, ce naiba faci pe acest forum. Pune-ti amenintarile in practica. Razbuna-te. Du-te la vama Sculeni si prinde pe cate un basarabean, pune-l sa vorbeasca ruseste si dupa aia bate-l. La treaba, copile! Acta, non verba!
Sau, indraznesc sa presupun, ca esti pus pe acest forum ca "sa ne urasti". Am presupus bine?
A treia chestie. Dragul meu, dupa ce te razbuni pe toti basarabenii, ia-ti valiza si muta-te in Ungaria si jeneaza-te in voie acolo de amabilitatea ungurilor.
Nu esti primul roman din Romania de la care aud ce minunati is ungurii.
Sau iti propun sa incepi o campanie de strangere a semnaturilor pentru organizarea unui referendum privind aderarea Romaniei la Ungaria.
Da-i bataie. Succes!!!
A comentat Gummy Bear 24 octombrie 2008, 14:25 | mergi sus ▲
O mica aduagire.
Nu am luat bataie in Covasna. Eram pe punctul de a ne bate. Probabil ca ungurii de-acolo te-au intalnit pe tine si le-ai povestit ce bataie ai luat de la basarabeni, de aceea nu au indraznit sa ne atinga.
Dar iti spun. Daca eram agresati, mergeam la Ambasada Rep. Moldova de la Bucuresti si depuneam o plangere.
(Apropo, si Philips vad ca tot cu asta i-a dovedit pe bravii vamesi de la Albita)
A comentat Gummy Bear 24 octombrie 2008, 14:32 | mergi sus ▲
Bre,fratilor,stie careva dintre voi cum as putea urmari un post de televiziune mai liberal si democrat din RM,pentru ca sincer am inceput sa ma indragostesc de acentul vostru specific :-)
Acum pe bune,vreau sa ma pun mai bine la curent cu realitatile de peste Prut prin intermediu vreunei televiziuni de acolo online.
A comentat micael 24 octombrie 2008, 14:35 | mergi sus ▲
sau vreun post de radio
A comentat micael 24 octombrie 2008, 14:37 | mergi sus ▲
Pt. Mihai
Scuze, dar nu am inteles. Prietenul tau avea buzele sparte si tu l-ai pansat, asa-i? L-ai pansat pe buze sau el nu putea sa se panseze, pentru ca vroia sa-si puna pansament cu ajutorul buzelor? Il pansai in timp ce basarabenii alergau dupa voi ca bezmeticii salbatici. O, atunci esti un maestru al pansarii! Toata admiratia...
Si la vama, cand l-au vazut pe prietenul tau pansat pe buze sau, ma rog, pe unde o fi fost el pansat, nimeni nici de partea RM, nici de partea Ro nu s-a interesat ce are omul respectiv?
Cam greu de crezut... Mai invata sa inventezi.
A comentat Gummy Bear 24 octombrie 2008, 14:41 | mergi sus ▲
Gummy Bear, daca crezi ca eu am inventat tot ce am spus, atunci incep sa cred ca si tu ai inventat povestea cu Covasna. Mai omule, eu sunt moldovean, deci roman, si nu am nici un motiv sa tin partea ungurilor. Din partea mea i-as trimite pe toti in Asia de unde au venit in Europa. Nu-mi place nici limba lor si nici traditiile lor. Dar daca ar fi sa aleg intre rusi si unguri, te asigur ca i-as alege pe cei din urma. Sunt cinstiti si muncitori. Ungurii fac ceea ce gandesc si isi respecta cuvantul dat. Pe cand rusii, sa fiu iertat, dar astia nu au nici cuvant si nici onoare. Una fac, alta gandesc si alta spun. De exemplu, ungurii nu le-au spus niciodata romanilor ardeleni ca ar fi altceva decat romani. Pe cand voi rusii .... mintiti fara nerusinare. De asta nici nu va inghite lumea in Europa. Sa stii ca in Polonia am vazut cu ochii mei in Varsovia rusi batuti de localnici. Numai ca acolo a intervenit imediat politia si i-a salvat pe rusnaci. Aceleasi lucruri am auzit ca s-au intamplat si in Ungaria. In schimb grecii par mari iubitori de rusi. Asa ca ai si tu unde sa mergi in strainatate fara sa-ti periclitezi fiinta ta de rusnac. Ramai cu bine tu si basarabenii tai rusofoni, Gummy Bear! Si nu acuza pe nedrept. Oricum, daca ai fost prin Moldova, cred ca stii parerea romanilor moldoveni despre voi si comunistii vostri.
A comentat Mihai 24 octombrie 2008, 19:22 | mergi sus ▲
Mihai,ma scuzi,am avut alte impresii despre tine. Undeva aveai dreptete despre basarabeni. Dar tu le umfli prea! Despre razbunarea crunta s.a. - nu mii interesant !
A comentat j.PHILIPS 25 octombrie 2008, 15:44 | mergi sus ▲
Micael ,cum ai putea sa privesti un canal de TV din Moldova liberal si democrat. Aic intreci masura . Multumestete cu ce ai .Tu doresti
ce nui .
Daca ai parabolica cauta pe aici .http://www.lyngsat.com/ew2.html - Eutelsat W2 - Moldova International.
orizontal-12703 H
tp.F5.
Daca vreai un canal din Rusia in limba engleza. Majoritatea jurnalisti straini din diferite tari cum vad ei Rusia. Poate gasesti ceva interesant.
Vezi aici.- http://www.lyngsat.com/ew2.html.
Hot Bird 6-7A-8.
Russia Today
orizontal - 10971H
tp 123.
Sanatate!
A comentat j.PHILIPS 25 octombrie 2008, 16:04 | mergi sus ▲
A comentat j.PHILIPS 25 octombrie 2008, 16:19 | mergi sus ▲
j.PHILIPS,mersi frate, acum ascult doar radio Moldova.Frumos accent aveti,autentic moldovenesc.
Din pacate in Romania astfel de graiuri sau accente romanesti regionale sunt pe care de disparitie.
A comentat micael 25 octombrie 2008, 18:35 | mergi sus ▲
Pt Mihai!
Bai andicapatule! Stai sa-ti spun o chestie! Poate esti tu un ''filosof'' dar nu poti aduce asemenea vorbe despre basarabeni pt ca ei tot fac parte din poporul roman daca nu stiai,iar tu injosesti propriu tau popor! Poi eu iti aduc aminte daca stai prost cu istoria! Poi tie daca nu tia placut cartea ce bunica cauti pe situri de genu ista, eu am observat ca ai o minte ''odihnita'' si te inteleg!
Inainte de a vorbi ceva la adresa basarabenilor in general ar trebui sa gandesti inainte de a spune ceva pt ca tu ''cunosti'' situatia din basarabia la nivel superficial!
Eu ma enervez cand un taran vrea sa se bage inseama si nu stie cum!
Sfatul meu pt tine Mihai suna cam asa: nu vreau sa te jignesc sau ceva de genu ista, dati o palma si coboara cu picioarele pe pamant,inainte de a vorbi gandestete
A comentat andrei 25 octombrie 2008, 23:22 | mergi sus ▲
Bre Micaele! Afara de accentul moldovenesc, ti-a mai placut ceva la televiziunea ori radioul moldovenesti? De accent o sa te saturi repede, ma intereseaza daca-ti place continutul si formatul emisiunilor, eu de ex. cand ascult radio Moldova ma simt in atmosfera anilor 1980-90, parca nu s-a schimbat nimic... Si fii atent, daca vei auzi vre-o critica in adresa regimului comunist, sau vre-o analiza serioasa a situatiei din Basarabia...
A comentat Babacu 26 octombrie 2008, 07:52 | mergi sus ▲
Pt. Babacu: Intr-adevar, azi am intrat pe linkurile date de J. Philips si m-am uitat pe siturile respective. Pe TRM totul floricele pe campii, ai zice ca-n tara umbal cainii cu covrigi in coada, ceva asemanator "Scanteilor" pe care le mai gasesc prin casa, exceptand propaganda. Iar pe PRO TV stiri adevarate, cam in stilul PRO TV-ului de la noi. Mi-a placut stirea despre aniversarea comunistilor, ma intre daca comunistilor nu li s-a atrofiat in vreun fel simtul pentru ridicol. Garoafe, in memtalitatea romaneasca alea se dau la morti! Si fazacu jucaria, e mult prea penala!

http://www.protv.md/
A comentat Vlad90 26 octombrie 2008, 11:22 | mergi sus ▲
Da, unicul post de TV care transmite stiri adevarate despre realitatile din RM este PRO TV Chisinau, numai ca foarte putini il pot receptiona in afara Chisinaului... De aceia si se fac presiuni ca sa fie inchis. Acum daca o sa ascultati mai des radioul si TV din RM veti intelege la ce spalare de creieri este supusa populatia Basarabiei, mai ales cei de la sate... Cu toate astea, nu voi intelege nici odata pe unii basarabeni care voteaza in continuare comunistii, astfel calcand in picoare viitorul lor si al copiilor lor. Iata de unde vine ura unor basarabeni fata de tot ce este romanesc, de la canaliile astea de comunisti! In Basarabia comunist = rusofil = romanofob! Dar de unde ura unor romani fata de toti basarabenii (vezi cazul lui Mihai de la Iasi)? Si de ce e mai accentuata anume in Moldova din dreapta Prutului? Nu am fost candva o tara, Moldova lui Stefan? Intreb si eu... Sau ma insel?
A comentat babacu 26 octombrie 2008, 14:17 | mergi sus ▲
Bre,fratilor,dar astia de la radio Moldova au stirile si in ruseste!.Incredibil.
In legatura cu Pro tv(Chisinau),vreau sa stiti ca acest post cand a inceput sa emita pe tot cuprinsul Romaniei in `95,a produs o adevarat revolutie in mass-media romaneasca.Au fost chiar voci ale unor asa-zisi politicieni romani care au dorit sa il inchida si in ROU,asa de inovativ a fost la inceput.
Circura zvonul cum ca,din cauza Pro-TV-ului a castigat alegerile din `96,coalitia de dreapta ori CDR-ul, si astfel am inceput sa mergem ireversibil pe drumul democratizarii tarii.
Eu sincer trebuie sa va marturisesc ca abia astept ziua cand nu numai TVR-ul isi va relua emisia peste Prut,dar isi va deschide si un post regional asa precum sunt deja TVR-Iasi,TVR-Timisoara si altele,peste Prut si anume,TVR-Chisinau, si voi sta si eu ca boierul in fotoliu ,urmarind relaxat ce se mai intimpla peste Prut,asa cum fac de fiecare data seara de cand a aparut acest formidabil post public TVR-3.
Asa sa ne ajute bunul D-zeu.
A comentat micael 26 octombrie 2008, 16:26 | mergi sus ▲
Fratilor,inca nu-mi revin dupa cata prostie exista in PCRM si nu imi dau seama cum de acceptati ca nenorocitii astia sa vorbeasca in ruseste ,cand 75% din voi v-ati declarat moldoveni sau romani.
Sunt curios si vreau sa aflu daca mai exista vreun alt partid in RM,care sa-ti tina discursurile in totalitate in limba rusa.
Fratilor,trezitiva din toata aceasta poveste anacronica cat mai curand cu putinta,pentru ca oricum ar fi,tot veti regreta aceasta perioada mai devreme sau mai tirziu,in care incultura si prostia cea mai crasa,incompetenta si aroganta cripto-comunstilor vostri de acum,o veti plati cu varf si indesat cand veti realiza cu adevarat ca Romania nu este dusmanul vostru,iar lumea in care traiti reprezinta doar o infima parte a civilizatiei umane din care,din neferecire trebuie sa recunosc,nu faceti inca parte .

Voi cei de peste Prut,imi imaginez ca va inchiputi buricul pamantului ,dupa ce ascultati discursurile lui Voronin si a celorlanti cripto-comunisti ingamfati,pentru ca asa ma simteam si eu,copil fiind,inainte de `89,cand il mai auzeam pe Ceausescu la radio si tv,cum spuneam pe un ton foarte categoric si convingator:Anul acesta a fost unul foarte bogat pentru agricultura noastra(si paine era deja rationalizata si mai stateam si la cozi lungi),numai ca voi sunteti maturi acum si puteti face diferenta intre promisiunile pompoase ale comunistilor si realitatea dura in care traiti.
Nu mai sunteti copiii,asa ca votati masiv impotriva CRIPTO-COMUNISTILOR SI IMPROTIVA TUTUROR CURVELOR CE VA TRADEAZA CU EI.
A comentat micael 26 octombrie 2008, 17:21 | mergi sus ▲
Babacu, "ura" mea este de fapt un dispret profund pentru dusmanii poporului roman. Eu nu dispretuiesc pe basarabenii care vorbesc romaneste, din contra, ii stimez. Dar nu pot suporta pe cei care sunt romanofobi si antiromani. In fond noi nu avem nevoie la o adica de voi. Cum am trait pana acum fara sa ne cunoastem, putem trai si in continuare fara basarabeni in tara noastra. Si totusi eu nu inteleg de ce multi basarabeni urasc Romania, limba romana si tot ce este romanesc. Dar de un lucru sa fiti siguri: am observat ca la ura si romanofobia voastra basarabeana, romanii in general si moldovenii in special, raspund cu aceeasi moneda. Si nu eu sau romanii moldoveni au provocat asta, ci voi basarabenii prin antiromanismul vostru.

Cat despre Andrei "andicapatul", sa invete mai intai bine romaneste si apoi saq mai scrie pe forumuri.
A comentat Mihai 26 octombrie 2008, 19:29 | mergi sus ▲
Mihai,frate,te inseli cand spui "noi nu avem nevoie la o adica de voi.",eu am nevoie de ei,eu sunt mandru ca ei sunt fratii mei,fratii nostri.
Mihai,stii ceva,nu-mi puteam imagina acest lucru cu ceva vreme in urma,dar am inceput sa inteleg cum gandesc si cum sunt oamenii ca tine.
Se pare ca aveti nevoia sa va arati "superioritatea" si sa raspundeti cu aceiasi modena unor oameni care inca se intreaba cine au fost,cine sunt.
Basarabenii,fratele meu,sunt ca niste adolecenti ,care au multe intrebari,care se intreaba firesc in opinia mea,dupa aproape 200 de ani cat au stat sub blestemata cizma rusesca:Oare suntem cu adevarat romani sau poate ca rusi sau poate ceva intre aceste doua neamuri?
Tu neavand rabdare ca ei sa se dumiresca si sa descopere singuri ca sunt fara tagada,romani,ce faci de fapt?
Ii iei peste picior,te legi de gramatica lor,ii faci "dusmanii poporului roman",in concluzie aduci niste argumente de doi bani spre a dovedi, ce anume?(ca tot nu pricep)
Ca sunt straini ,ce scriu in romaneste?!!!
Bre,fratele meu ,tu habar n-ai, cat de dificila de invatat este limba romana pentru un strain adevarat,tu n-ai nici cea mai mica idee cum e sa inveti o limba straina cu adevarat.
Daca nu stii,iti spun eu ca limba Romana este una dintre cele mai grele limbi neolatine ale Europei,nu oricine e in stare sa vorbeasca si mai ales sa scrie la fel de bine cum o fac basarabenii.Dar tu de unde sa stii acest lucru?
Poate pentru tine limbile straine sunt floare la ureche,poate chiar stii si vreuna,poate mai multe?
Acum eu te intreb pe tine in eventualitatea ca stii vreo limba straina:Oare o stii la perfectie,oare o stapanesti la fel de bine cum stapinesti limba materna?
Da-mi voie sa-ti raspund anticipat:este imposibil acest lucru,exceptand posibilitatea ca tu sa fii vreun geniu in genul lui "RainMan",sper ca ai vazut filmul.

A comentat micael 27 octombrie 2008, 00:39 | mergi sus ▲
Mihai, nu mi-ai raspuns la intrebarea de mai sus (care de fapt era retorica), privind Moldova lui Stefan... Te intrebi de ce UNII basarabeni urasc Romania? Poate si din cauza atitudinii unora ca tine? Spunand "unii", tu de fapt recunosti ca sunt foarte putrini, ca doar nu ai spus "toti", sau "majoritatea"! Deci sunt doar "unii", cum de altfel sunt si UNII romani (alde tine) care-i urasc pe basarabeni! Cat priveste epizodul din piata de la Chisinau, cand ai cerut caise, cred ca ai avut de a face cu niste rusnaci, care-s foarte multi in Chisinau, mai ales in piete (ca doar nu o sa se duca la sat sa traga sapa de coada), iar astia au o ura nebuna fata de Romania si romani din simplul motiv ca se tem de Unire, ca daca vine jandarmul roman nu vor mai putea ei sa-si faca de cap in voie ca acum, si vor trebui sa invete urgent romaneste!
Si ca o dovada ca nu toti basarabenii urasc Romania si tot ce este romanesc, propun sa vizionati reportajul http://www.protv.md/filme/si-a-transformat-casa-in-muzeu-si-a-inaltat-in-ograda-o-troita.html?id_file=29441#29441
A comentat Babacu 27 octombrie 2008, 07:11 | mergi sus ▲
Mihai,
Ma tu chiar crezi ca stai de vorba cu unu ca tine! Tu imi zici mie ca nu stiu a scrie handicapatule, eu daca nu am scris o litera asta nu inseamna ca nu stiu gramatica, eu asa am vrut sa scriu daca ma intelegi.EU nu vreau sa fac comparatie intre mine si tine...miam dat seama de la bun inceput ce fel de om esti si cum gandesti!
Problema nu este in basarabeni si felul lor de a fi, problema sta in tine ''caci cum esti tu in interiror asa esti si in exterior'' tu esti de vina pt felul tau de a fi!
NU astepta stima daca nu stimezi, NU astepta pace daca nu dai pace si exemple sant ff multe!
Mesajul meu este clar mai rau de tine daca nu-l intelegi!
Tu toata viata vei fi asa cum esti acum! Daca nu esti deschis spre schimbare atunci nimeni nu te va putea schimba cel putin in privinta basarabenilor! Ideea este ca tu trebuie sa te schimbi,tu decizi!
A comentat andrei 27 octombrie 2008, 10:40 | mergi sus ▲
Fratilor,acest link este pentru cei care se pare ca au un dinte impotriva basarabenilor,iar pe mine ma luati la misto cand le iau parte,ia sa vedem daca indrazniti sa-l luati la mistocareli pe insusi presedintele tuturor romanilor,inclusiv al basarabenilor.

http://www.pavlicenco.md/2008/10/27/traian-basescu-si-romanul-simplu/
A comentat micael 27 octombrie 2008, 16:47 | mergi sus ▲
Babacu, dar cati basarabeni sunt ca cel cu troita?
Te intreb pentru ca eu cand am fost in Basarabia am auzit ca se vorbea numai ruseste. Apoi prin magazine, pe la piata, pe strada nu am auzit deloc romaneste.
Oricum, daca si tu esti ca omul cu troita, eu imi cer scuze daca te-am ofensat cumva.

In schimb nu-l pot ierta pe Andrei cu "andicapatul" lui. Persist in a crede ca nu stie prea bine limba romana. Apoi nu-i prea are nici pe cei 7 ani de acasa.
A comentat Mihai 27 octombrie 2008, 19:34 | mergi sus ▲
Micael, la vara in august am concediu. Aveam in plan sa fac o calatorie prin Africa. Dar putin sau schimbat planurile. Am de rezolvat ceva la Chisinau si in august am sa fiu prin Basarabia. Daca iti place accentul basarabenilor, combina cu Mihai o calatorie , ca el a mai fost si stie unde i Chisinau. Hai veniti, va invit . Mai Mihai ,hai ma cu mine sa vad cine o sa te bata, cum o sa te deserveasca prin baruri, magazine ,peata. Sa-mi arati unde se vorbeste numai ruseste prin basarabia. Eu unul foarte rar vorbesc ruseste acolo . Majoritatea rusilor inteleg romana .
Vad ca vorbesti de cei 7 anisori , inseamna ca esti marisor deja. Lasa glumele. Ma Mihai , dute la peata ,cumpara un cocos si fu..i lui mintele . Este la noi asa o vorba chind cineva incearca sa vrajeasca .
A comentat j.PHILIPS 27 octombrie 2008, 22:16 | mergi sus ▲
Bre,j.PHILIPS ,n-as vrea sa vad numai Basarabia,dar si Moldova apuseana,sa vad Putna,sa-mi plec genunchii la mormantul lui Stefan cel Mare si Sfant si sa ma rog pentru unitatea noastra,sa vad minunea Voronetului si nu in ultimul rand,sa descoper al doilea oras al tarii,dupa Bucuresti,si anume Chisinaul,dar cel mai mult imi doresc sa aud accentul vostru specific moldovenesc,atat de dulce si cald,care imi place nespus de mult,trebuie sa recunosc.
Bre,fratilor,apropo,voi aveti in Basarabia solisti de muzica populara,care sa cante in dulcele grai moldovenesc de dincolo de Prut,ca pe bune,am inceput sa imbatranesc si muzica populara imi unge sufletul mai frumos ca niciodata?
A comentat micael 27 octombrie 2008, 23:10 | mergi sus ▲
Bravos, micael, uite asta ar trebui sa discutam mai mult pe acest site, despre ce avem mai bun si ce ne uneste, nu sa ne injuram ca la usa cortului si sa aratam unul altuia numai ce avem mai rau! Iti propun cateva lincuri, dar acolo vei gasi foarte multe inregistrari asemanatoare, pe care te sfatui sa le privesti, ca ai ce vedea!
http://ru.youtube.com/watch?v=G1zNTZyAsZk&feature=related
http://www.muzica.md/mp3.php
v=pwOhfOAtnbk&feature=related
http://ru.youtube.com/watch?v=MPyBCGusIbg&feature=related
A comentat Babacu 28 octombrie 2008, 08:31 | mergi sus ▲
A comentat Babacu 28 octombrie 2008, 08:54 | mergi sus ▲
Babacule ,frate,sa traiesti,maiculita ce ma unge pe suflet ZINAIDA BOLBOCEANU,care este foarte cunoscuta si iubita si aici acasa.
Bre,fratilor,acum cine imi da si niste huburi basarabene,pentru ca pe astia din patria mama nu prea gasesc multe melodii si tare mult imi doresc sa-mi fac niste CD-uri cu ea.
Poate imi dati un link cu mai multe asemenea adrese.Thanks.
A comentat micael 28 octombrie 2008, 15:39 | mergi sus ▲
Iar Nicolae Botgros impreuna cu orchestra Chisinau sunt invitati permaneti,poate la cea mai buna emisiune a TVR 1,in fiecare vineri la "O Data in Viata"
O emisiune superba,pacat ca nu mai prindeti TVR-ul peste Prut.
Bre,fratilor,eu eram convins ca voi sunt romani 100%,dar acum fratilor,imi dau seama ca nu vom mai fi despartiti pentru mult timp,cu toata presiunea Moscovei si cu toti cripto-comunistii aceia prosti,care va tin inca inchisi intr-o inchisoare noua de sticla,care va ceda in cele din urma la presiunea romanismului din sufletele voastre,din sufletele noastre ale tuturor,care s-au trezit din adormire si nu mai putem fi pacaliti deloc
A comentat micael 28 octombrie 2008, 16:03 | mergi sus ▲
Micael, da ce zici de clipul in care Botgros si Bartes canta ambii la o vioara? E o dovada in plus ca suntem un neam, cantam aceiasi muzica populara, dar si ca avem lautari valorosi sila noi, ca si la voi... Am fost in sala la acel concert, era un concert aniversar al maiestrului Botgros cu ocazia implinirii varstei de 55 ani, a fost ceva extraordinar... Ca o curiozitate: la concert era prezent si Voronin cu Tarlev, dar cand au iesit invitatii din Romania Ionut Dolanescu, Irina Loghin, Sofia Vicoveanca s.a.) si au inceput sa cante cantece mai patriotice, au parasit sala...Cat priveste maestrul Botgros cu Lautarii, cred ca in ultimul timp e mai mult in Romania decat in Basarabia! Privesc si eu "O data-n viata", se poate vedea in repetare pe TVR International, si sunt mandru pentru basarabenii mei de la Lautarii, pentru ca sunt exceptionali...
A comentat Babacu 28 octombrie 2008, 17:25 | mergi sus ▲
Sincer,Babacule,eu ma bucur ca TVR-ul si nu numai,promoveaza valorile romanesti de pe fostile teritorii si din Diaspora.
Am vazut recent,tot la TVR,un concurs de muzica de toate genurile pentru romanii de pretutindeni si ma incanta de fiecare data astfel de emisiuni,pentru ca realizez ca prin ele se redesteapta spiritul national romanesc ,dupa o tranzitie economica si politica foarte dureroasa,cand straini ,in special,etnici maghiari din ROU,faceau cam tot ce doreau ei in Tara Romaneasca.
Acum ,recent cand presedintele ungar a venit in Romania sa sarbatoreasca revolutie anti-comunista din `56,in Harghita si Covasna,impreuna cu etnici maghiari,s-a dus si Basescu acolo si le-a mai temperat extremismul tipic maghiar,de a trebuit primarul din SF. Gheorghe sa poarte esarfa tricolora pe piept si sa-ti modereze discursul.
La fel Basarabia este din ce in ce mai mult in atentia noastra si tare m-as minuna ca ROU sa nu sprijine financial partidele pro-europene de la Chisinau.
Referitor la maestrul Botgros cu Lautarii, care in ultimul timp e mai mult in Romania decat in Basarabia,sincer imi rau pentru tine,ca esti pagubit de o asemenea valorea,dar nu pot sa nu-mi desfat inima cand l-a aud eu cantand.
In curand o sa il auzim amindoi cantand live de la Bucuresti,eu din oltenia,tu din basarabia,asa cum este deja scris in cartea lui D-zeu sa se intimple cat mai curand.
A comentat micael 28 octombrie 2008, 17:58 | mergi sus ▲
Sa te auda Dzeu, frate micael, speranta moare ultima... Dar stii ca Dzeu da, da nu-ti pune si-n traista, trebuie sa facem si noi ce putem fiecare pentru a apropia acea zi!
A comentat Babacu 28 octombrie 2008, 18:51 | mergi sus ▲
Micaele, daca ai instalat WINAMP , tine inca un post de radio .http://www.radionoroc.md/.
In partea dreapta da clik pe "asculta LIVE". si se deschide in Winamp. Foarte multe accente!!!!!
Se refera la toti ,sa deschideti si mai ascultati muzica .
Micael , huburi basarabene nu stiu daca sunt in genere, nas crede. Eu stau pe Strong DC. Intra la mine pe "Sharing" si poate gasesti ceva si tu . Acum ,la moment am 23 de baeti care trag de la mine tot ce gasesc .In Sharing filme nu am . Trebue strinse si se perde din calitate. Le tin pe discuri in format DVD. Mai mult muzica si soft.
Ma gasesti usor , miam pus vreo 30 huburi romane.
Succes!!!!
A comentat j.PHILIPS 28 octombrie 2008, 20:41 | mergi sus ▲
j.PHILIPS,frate,da-mi vreo 2 ori 3 huburi pe care le ai si u,si astfel ne vom gasi mai repede si StrongDC ++,ca asa cine stie ce versiuni ale programului sau huburi avem fiecare,ca pe bune ca as trage niste muzica de la tine,mai ales pe ZINAIDA BOLBOCEANU,care este de-a dreptul fenomenala.Bye.
A comentat micael 29 octombrie 2008, 00:38 | mergi sus ▲
Pentru micael.
Citesc comentariile semnate de tine si ma intreb daca tie chiar iti place rolul pe care ti l-ai asumat pe acest forum?
Adica nu inteleg, faci experimente cu noi sau incerci sa-ti desavarsesti maiestria in a manipula lumea?..
A comentat Gummy Bear 29 octombrie 2008, 14:47 | mergi sus ▲
Sincer sa fiu,Gummy Bear,simt ca ne-am imprietenit si se intimpla uneori sa am si eu nevoie de ceva,iar atunci apelez la ajutorul celor cu care deja comunic pe diferite teme de ceva vreme.
Pentru mine acest gen de atitudine a devenit o a doua natura prin prisma jocului SECOND LIFE,unde tin legatura cu diversi oameni de pe intreaga planeta si de la care am invatat o multime de lucruri noi si interesante.
Eu te cred,ca poate nu ma incadrez in tipul romanului smecher de dincoace de Prut,care bineinteles le "stie" pe toate si n-are nevoie de nimeni.
Eu sunt astfel,pentru mine comunicarea si punerea de diverse intrebari altora,mi se pare cea mai usoara cale de a ajunge la rezultatele pe care le doresc.
Frate,m-au mai acuzat si alti cum ca as fi demagog,iar cei cu care comunic regulat(mai ales femeile)m-au intrebat de nu sunt cumva invatator,pentru ca,mi-au spun ele,ca sunt un barbat cu care pot sa vorbeasca si altceva in afara de "teme sexuale".:-)
Deci te las pe tine sa hotarasti ce sau cum sunt. :-)
A comentat micael 29 octombrie 2008, 15:29 | mergi sus ▲
Micael, stau pe Strong DC++2.21. O versiune mai noua. O gasesti in sharing, in soft. Sunt vreo 10 DCuri.
Huburi.
Timisoara Frend's hub.
ROMANIA-FDX
Romania- Hub
Games Brasov
FiberLink Romania
Hub-Brasov-Romania
X-Hub
Twilight zone
Hertza DC Hub
CRAZY-CLAX
DECIBEL HUB

Micael, deschide Public Hubs si acolo toata lumea este .
Daca te interesaza 2.21 . o gasesti nu in mapa cu stronguri dar aparte este o programa.
Mai pe scurt faci asa - o scoti,si nu instalezi ca orice program, dar o pui in discul C undeva . Scoti iconita in afara si dai click . Se deschide si dai pe public hubs. De odata nu se deschid , dar dai in dreapta jos pe "RFRESH", astepti putin si se deschid huburile Iti alegi huburi, le conectezi si le pui la favorit . Toate chite alegi (important) le marchezi pe toate.(in patratel inaintea ubului marchezi) ca pe urma chind dai click sa pornesti programa- nu se porneste. Daca s marcate atunci poftim . Mai departe te descurci. Cautal pe j.PHILIPS.
A comentat j.PHILIPS 30 octombrie 2008, 00:50 | mergi sus ▲
j.PHILIPS,frate,te gasi pe hubul Timisoara,numai ca am uitat cum sa fac si sa vad ce ai bagat la sharing.
Se pare ca trebuie sa update Strong dc-ul,pentru ca deja imi face de ceva vreme figuri.Bye.
A comentat micael 30 octombrie 2008, 01:43 | mergi sus ▲
Pentru micael.
Ce nu-mi place mie la tine este ca te dai drept ceea ce nu esti.
Adica nu esti oltean. Doar ti-ai asumat rolul asta ca sa fii crezut mai usor de cei din Romania.
In esenta este o miscare desteapta, daca nu s-ar baza pe minciuna.
Iar dupa parerea mea minciuna nu este o cale corecta.
Prefer sa nu spun o parere care ar fi neplacuta interlocutorului meu, decat sa ma prefac si sa spun ceea ce i-ar placea.
Atata tot.
A comentat Gummy Bear 30 octombrie 2008, 11:07 | mergi sus ▲
Salut Micaele! Te citesc de ceva timp pe forumurile basarabene, dar nu am intervenit pentru a intelege comportamentul tau. Nici eu nu cred ca esti oltean. Oltenii sunt iuti la manie, pripiti in comportament si cat se poate de nejudecati in tot ceea ce intreprind. Nu vad aceste "sechele" oltenesti in felul tau de a judeca si a pune problemele cu basarabenii. Ba mai mult, esti dispus sa le accepti toate jignirile pe care basarabenii le adreseaza romanilor. Ca sa fiu mai clar, daca un basarabean te scuipa pe un obraz, tu ii intorci si celalalt obraz ca sa ti-l scuipe. ei bine, eu ca moldovean nu pot sa accept sa inghit orice din partea basarabenilor. Si majoritatea moldovenilor de pe aici gandesc tot ca mine. de aceea se feresc de discutii cu basarabenii ca dracul de tamaie! Sau poate ma insel eu si s-au schimbat oltenii incat sa nu-i mai recunoastem noi astia din restul Romaniei? Sa auzim de bine, "oltene"!
A comentat Vasluianul 30 octombrie 2008, 11:23 | mergi sus ▲
Ma Mihai ce tot indrugi prostii acolo...voi singuri pe noi basarabenii ne numiti urat in fel si chip,nu ne aveti de nimic,numai insulte de la voi aud in favoarea noastra,si de ce?ca suntem rusificati?asta nu e vina noastra...e vina voastra ca nu ati luptat pentru pamantul nostru si ne-ati lasat rusilor.Si daca vrei sa stii cand s-a desfiintat Uniunea Sovietica...Miercea Snegur...primul presedinte al Moldovei a facut fel si chip sa fie din nou unire,dar voi nu ati dorit,si noi nu suntem straini pentru voi,avem aceeasi limba,aceleasi traditii.Si daca mai stim o limba straina in plus,nui nimic grav.Si te gresesti tare zicand ca daca un roman vine in RM se v-a simti rau.Am amici din Romania si nimeni nu s-a simtit rau cand a venit in RM,le-a placut,sau simtit bine,si daca auzi insulte de la basarabeni in favoarea voastra,sa stii,ei va insulta numai ca voi primii incepeti cu insulte in favoarea noastra.Suntem frati cu voi,accepti tu asta sau nu dar asta e realitatea,mai pune mana pe o carte de istorie si afla istoria noastra desteptule...straini suntem noi pentru voi,chiar mai facut sa rad.
A comentat Sabina 31 iulie 2010, 15:36 | mergi sus ▲
http://www.youtube.com/watch?v=9TsuaPe1jG8
asculta piesa aceasta,e o piesa foarte frumoasa,cantata de Ion si Doina Teodorevici,doi basarabeni care sau luptat p.t sa fie din nou in MD scrisul in latina si nu in chirilica,au fost ucisi de comunisti p.t ca ei cantau tot timpul cantece despre Romania,despre limba noastra
A comentat Sabina 31 iulie 2010, 15:47 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.1730 secunde