Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 septembrie 2023, ora locală: 17:24

 

Sabia şi inteligenţa

adăugat 22 martie 2010, 08:08, la Istorie / Ştiinţă

Sabia şi inteligenţa, Aurelian Silvestru

Cele mai frumoase pagini din istorie au fost scrise nu cu sabia, ci cu inteligenţa.

Burebista, de exemplu, şi-a câştigat renumele inclusiv prin faptul că ieşea cu mare eleganţă din cele mai neordinare situaţii. Până la el, Dacia era fărămiţată  într-o mulţime de „ţărişoare" mici care nu puteau ţine piept duşmanilor puternici. Încercarea lui de a pune capăt acestei dezbinări s-a lovit mereu de reziestenţa voevozilor locali care nu vedeau rostul unirii.

Odată, Burebista i-a adunat la el, le-a dat câte un mănunchi din nuieluse verzi şi le-a cerut să-l rupă. Nimeni, însă, n-a fost în stare s-o facă. Atunci regele a scos din aceleaşi mănunchiuri câte o nuieluşă separată şi fiecare a frânt-o cu mare uşurinţă.

- Aşa suntem şi noi, le-a zis el părinteşte. În parte, câte pe unul, oricine ne poate frânge. Dar, dacă vom fi împreună, vom deveni o ţară mare şi puternică pe care nimeni nu va îndrăzni s-o umilească.

Acest fapt l-a ajutat să-i unească pe toţi dacii într-un singur stat!

Altă dată, când celţii au năvălit în Carpaţi şi au prins să jefuiască satele dacilor, Burebista a strâns o aramată de aproape două sute de mii de oameni şi a făcut un zid de netercut în calea lor. Pierzând mai multe bătălii la rând, celţii au început să evite confruntările directe: de cum vedeau oştirea dacilor, se retrăgeau din faţa ei şi se ţineau de jefuit în altă parte.

Când şi-a dat seama că luptă cu fantomele, Burebista şi-a aşezat tabăra nu departe de tabăra celţilor. Aceştea stăteau cu ochii în patru, gata să sară pe cai la prima lui intenţie de a porni la luptă.

- Aprindeţi în prima seară o sută de mii de focuri! le-a ordonat Burebista generalilor săi, cărora le-a spus în ziua următoare:

- Astăzi să nu aprindeţi mai mult de cincizeci de mii de focuri, iar mâine - doar douăzeci de mii.

Concomitent, în fiecare noapte, Burebista dosea o parte din oştenii săi prin munţii din împrejurimi.

Informat de iscoade că dacii aprind în tabăra lor din ce în ce mai puţine ruguri, Cristasiros, regele celţilor, a strigat cu mândrie:

- Vedeţi ce bine m-am gândit, când am decis să ne retragem? Mai mult de jumătate din oştenii lui Burebista l-au părăsit deja, slăbindu-i forţa, aşa că mâine îl vom ataca!

A doua zi, roua mai strălucea în iarbă, când hoarda celtă s-a lăsat ca un puhoi spre tabăra lui Burebista. Era exact pasul pe care el spera să-l facă adversarii săi... Dacii s-au prefăcut că se retrag în panică, atrăgându-i într-un defileu îngust, în care Burebista îi aştepta în ambuscadă. Atunci (spun cronicarii) cerul s-a întunecat de săgeţile dacilor, iar toată zarea s-a închis între suliţile lor... Aşa a reuşit (prin iscusinţă şi inteligenţă) să-şi salveze Burebista ţara de invadatorii care, ulterior, au pus stăpânire pe tot apusul Europei.

Ar fi greşit, însă, să vă imaginaţi că doar marii conducători de oşti şi regii au fost slavaţi de inventivitate. La fel de sugestive sunt şi cazurile în care isteţimea minţii i-a scos din încurcătură chiar şi pe oamenii de rând...

Pricopsit la curtea Franţei, un astrolog a prezis odată moartea unei curtezane care era încă în floarea vârstei. Ba chiar a stabilit şi data exactă, când avea să se producă tragedia - dată la care biata femeie, într-adevăr, a decedat.

Speriat, regele s-a întrebat dacă nu cumva astrologul a pus totul la cale, ca să-şi demonstreze forţa, iar sfetnicul său a pus paie pe foc, spunându-i că un asemenea individ ar putea deveni o ameninţare pentru tron. Concluzia era doar una: trebuia să-l omoare.

Cu acest gând, suveranul l-a invitat pe astrolog în cel mai înalt turn al palatului său, dosind într-o încăpere alăturată trei muşchetari din garda personală. Aceştea, la un semnal anume, urmau să-l înşface şi să-l arunce peste creneluri de la mare înălţime.

Cu inima cât un purice, astrologul s-a prezentat în faţa stăpânului său.  Făcuse până atunci numeroase servicii pentru el, dar ştia că recunoştinţa, din păcate, nu se numără printre calităţile lui.

Ferm convins că întocmise un plan perfect, regele, înainte să dea semnalul conveniţional, l-a întrebat cu ironie:

- Ştiu că eşti un mare cititor în stele. Ai prezis cu măiestrie soarta multor oameni. Dar destinul tău îţi este, oare, la fel de bine cunoscut? Ia spune-mi: când va bate ceasul tău cel de pe urmă?

Bun cunoscător al firii omeneşti, astrologul i-a răspuns:

- Sire, voi muri cu trei zile înainte de maortea majestăţii-voastre!

Răspunsul a căzut ca un trăsnet asupra regelui, care nu numai că n-a lansat semnalul ucigaş, dar a ordonat imediat ca astrologul să fie luat sub protecţie şi îngrijit de cei mai buni medici ai săi...

*          *          *

Dumnezeu a făcut din om un Creator deştept, nu o fiinţă oarecare. Cine înţelege asta transformă creativitatea şi inteligenţa într-o trambulină pentru afirmarea sa. Cine nu - suportă permanent urgia umilinţei cauzată de eşec.


Autor: Aurelian Silvestru
Sursa: www.hotnews.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.1210 secunde