Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 aprilie 2024, ora locală: 05:36

 

Susţinerea Rusiei pentru Voronin e doar „un mit”

adăugat 19 iulie 2009, 20:09, la Ştiri de Top

Bunele relaţii ale liderului de la Chişinău cu Moscova sunt o aparenţă întreţinută de acesta pe cheltuiala Moldovei, cred comentatorii.

Preşedintele Vladimir Voronin a bifat sâmbătă o vizită la Moscova, cu puţin înaintea alegerilor de pe 29 iulie din Moldova, dar bunele sale relaţii cu Rusia sunt „un mit”, cred analiştii contactaţi de EVZ. Voronin a asistat alături de Dmitri Medvedev şi de alţi patru preşedinţi din Comunitatea Statelor Independente la o cursă de cai, dar nu a avut o discuţie separată cu liderul rus. El nu e ajutat nici de faptul că împrumutul promis de Moscova - şi salutat ca o victorie - a fost amânat.

Într-un interviu acordat la Europa Liberă, săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat îndoiala „că Moscova e atât de angajată alături de Voronin pentru a fi ostilă României datorită relaţiilor România-Moldova”.

Lupta pentru supravieţuire

„Voronin nu e susţinut, ci folosit de Moscova”, apreciază Oazu Nantoi, director în Institutul de Politici Publice de la Chişinău. „Voronin a încercat să promoveze mitul susţinerii din partea Rusiei, iar Moldova nu a avut decât de pierdut”, crede analistul. La pierderi, el menţionează declaraţia semnată în martie de Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov. Documentul aproba, practic, prezenţa trupelor ruse în Transnistria pe termen nelimitat şi ridica Tiraspolul la rang de partener egal în negocierile privind statutul regiunii.

Nantoi crede că recenta vizită a lui Voronin la Moscova e o „mişcare stângace”. S-a prezentat într-un grup „cam dubios”, spune analistul, arătând spre liderii regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, care au participat alături de preşedinţii din Kazahstan, Tadjikistan, Azerbaidjan şi Armenia.

Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, vede chiar o tensionare a relaţiilor lui Voronin cu Moscova. „Voronin ştie că acţiunile din 7 aprilie au avut drept coordonatori grupuri legate de Moscova la diferite niveluri”, apreciază analistul. Pe de altă parte, precizează el, „împrumutul de 500 de milioane de dolari promis de Moscova e deja amânat până după alegeri şi se anunţă a veni în materiale de construcţii şi alte bunuri, nu în bani”.

Orientarea „vizibilă” a lui Voronin spre Rusia şi acuzaţiile lansate de acesta la adresa României şi a opoziţiei moldovene „nu fac decât să trădeze relaţiile tensionate cu Moscova, care şi-l doreşte îndepărtat de la preşedinţie, dar şi tentativa sa de a-şi cumpăra supravieţuirea politică”, afirmă Chifu, care detaliază şi „preţul” plătit: cedarea Moldova-Gaz către Gazprom, alături de trei centrale de termoficare, de la Chişinău şi Bălţi.

OPOZIŢIE

Se pregăteşte Lupu


Fostul preşedinte al parlamentului şi membru al Partidului Comuniştilor, Marian Lupu, a devenit ieri lider al Partidului Democrat, de opoziţie, scrie Mediafax. Văzut ca un politician reformist şi posibil succesor al lui Voronin, Lupu a părăsit Partidul Comuniştilor în iunie şi a început să-l critice pe preşedinte. Occidentul, dar şi Moscova văd în Lupu un partener bun de discuţie.

INTIMIDARE

Chirtoacă, ridicat de poliţie


Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal din Moldova, a fost reţinut de poliţie sâmbătă seara, timp de 20 de minute, pentru depăşirea orei-limită de desfăşurare a întâlnirilor electorale şi prezentarea filmului „Adevărul despre 7 aprilie 2009”, potrivit biroului de presă al liberalilor. Forţele de ordine au invocat o prevedere a noului Cod Contravenţional, care prevede ca întrunirile publice să se încheie cel mai târziu la ora 22.00. „Poliţia este implicată în campania electorală, la fel ca şi Biserica, pădurarii şi multe alte structuri ale statului”, a declarat Chirtoacă ieri, pentru EVZ.

Autor: Adrian Cochino
Sursa: www.evz.ro
O lectie de viata pentru personaje gen Voronin:
Castiga respectul cuiva printr-o atitudine ireprosabila, prin moralitate. Cineva se poate folosii de tine daca esti imoral (iti vinzi tara), dar niciodata nu te poate respecta tocmai pentru ca ai fost atat de josnic incat ti-ai vandut sufletul.

Eu sunt sigur ca Rusia isi pastreaza un mare interes pentru a tine Moldova in sah cu Transnistria.

Poate ca s-au saturat si rusii de mizeriile lui Voronin.

Poate si-au dat seama ca Voronin nu mai are nici o sansa si nu vor sa apare ca sustinatori ai unui partid perdant.

Sau poate ca jocurile sunt deja facute si Rusia pune mana pe TransNistria (deja au adoptat drapelul si acum discuta adoptarea Constitutiei Rusiei), iar Vestul ia Republica Moldova (cel mai probabil prin Unirea cu Romania).

JOS COMUNISMUL!
A comentat Mihai Romanul 19 iulie 2009, 21:46
Eu cred ca daca crierii politicienilor de la Moscova sunt spalati de politica lui Voronin referitor de MD, si ii dau sprijin lui tirfa asta...Moscova nu are oameni seriosi la care le pasa de drepturile omului la ei in tara ori in fosta ex-USSR. Spresupun ca Moscova nu-si doreste sa-si fac o imagine in Europa atit de proasta, si sa riste pentru pacala...Moscova are un rol important in EU, si sunt ambitiosi cred sa continue asta prin colaborare si integrare in diverse proiecte pentru viitorul tarii sale local si global. JOS IDIOTII si TILHARII!!
A comentat ilie 20 iulie 2009, 12:11
Ce fac tinerii din Moldova pentru sau, mai bine zis, IMPOTRIVA tinerilor din Moldova?

In tensiune maxima, cu sufletul la gura, moldovenii isi asteapta la 29 iulie verdictul. Preocupati de politic si social la nivel macro, se ignora detalii mici, dar extrem de semnificative in tot acest joc politic murdar. Un joc politic murdar pentru si cu tineri.

Nu vom proceda conform codului penal stalinist, care-si propunea identificarea si pedepsirea intentiei de crima sau tradare. Nu ne dorim nici o pedepsire conform articolului 337, alin. 1 "Trădarea de Patrie: Trădarea de Patrie, adică fapta săvîrşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova.", al codului penal al Republicii Moldova.

Ne dorim sa parcurgeti si sa analizati, sa ginditi si sa patrundeti niste informatii, asa cum am facut-o si noi.

Deci, ce fac tinerii basarabeni impotriva tinerilor basarabeni?

1. Pun, mai presus de toate, interesele de partid.
2. Conform cu interesele de partid se infiltreaza in comunitati virtuale sau reale de tineri.
3. Furnizeaza, cel mai probabil, informatii din interiorul acestor comunitati.
4. Se fac responsabili pentru durerea si dezamagirea noastra si complici la evenimente tragice.

Situl de stiri Unimedia este unul foarte citit si foarte popular mai ales datorita posibilitatii de a comenta stirile. Motiv de bucurie, dar si de batai de cap. De ce? Pentru ca este locul perfect pentru a-ti promova partidul. Asa se face ca cei mai activi membri tineri ai PPCD si PCRM comenteaza de zor pe acest site de stiri. Fiecare cu slabiciunile lui.. Noi il consideram insa un gest incorect, de pe pozitii inegale (ei - reprezentind un partid si interesele acestuia, noi - fara apartenenta de partid, pasibili de a fi manipulati/influentati).

Mai mult decit atit, o parte din acesti tineri fac parte din organizatii studentesti din Romania, ascunzindu-si apartenenta si, desigur, intentiile - organizatii create sau administrate in defavoarea intereselor majoritatii tinerilor basarabeni.

Id-urile lor: alionushka, idl, Atelo, taysia, Nichita Stanescu si foarte multi altii ascund, de fapt, urmatoarele nume si preocupari:

Cezar Salahor, PPCD-ist declarat, http://cezarsalahor.eu/. Fost student la drept in Cluj. Cel mai probabil, Nichita Stanescu pe Unimedia: emfatic, plin de sine, cu o siguranta "profetica" ca detine vreun adevar numai lui stiut. Nu e nevoie sa cititi mai mult de unu-doua comentarii ca sa va dati seama de acest lucru.

Radu Radut, comenteaza cu mult patos in litote (spune ceva prin negarea a altceva), fiti atenti la continutul textelor sale:

http://ziua.ro/f.php?f=news&zyear=2009&nswitch=1&kword2=radu+radut

http://groups.yahoo.com/group/credinta_ortodoxa/message/15784

In plus, este prieten cu Cezar Salahor sau, cel putin, in masura in care intelege facebook prietenia:

http://www.facebook.com/people/Radu-Radut/762268937

Ion Buga, are o scriitura impregnata de sofisme si de alte numeroase figuri de stil:

http://groups.yahoo.com/group/ngolist/message/16308

este activ aparator al "neamului", "valorilor nationale" si, desigur, al lui Rosca

http://groups.yahoo.com/group/Reintregirea_Romaniei/message/3908

(cititi, de asemenea si comentariile si alte linkuri ce pornesc de aici). Probabil Atelo pe Unimedia dupa scriitura si fire.

Vlad Durnea

http://www.facebook.com/people/Vlad-Durnea/543378391

presedinte OSB Bucuresti (organizatie cica apolitica), candidat din partea PPCD pentru consiliul municipal Balti, numarul 11:

http://www.balti.md/index.php?option=com_content&task=view&id=313&Itemid=2&lang=ro

Cu cit "drag" si poezie isi descrie proromanismul vedeti aici:

http://www.imagine-romania.ro/romanii-de-pretutindeni/195/jurnalul-unui-roman-visator.html,

iar intentiile OSB - aici:

http://www.garda.com.md/177/social/1.php (nu excludem ca ar exista si jurnalisti romani prorosca).

Anatol Tinica

http://www.flux.md/editii/200843/articole/2391/

vicepresedinte al OSB Constanta (organizatie cica apolitica), candideaza din partea PPCD pentru consiliul municipal Balti, numarul 23:

http://www.balti.md/index.php?option=com_content&task=view&id=313&Itemid=2&lang=ro;

detine si cetatenie romana:

http://cetatenie.info.tm/index.php?page=8&view=18852&table=mo1 - e dreptul lui, cum bine zicea prietenul lor Eugen Tomac.

Dumitru Pogolsa

http://colegi.md/User/11626/

http://pogolsa.wordpress.com/

Sa vedeti ca au si simt al "ironiei" si capacitate buna de "abstractizare" cititi acest "articol":

http://www.curaj.net/?p=6677.

Iata inca o nu mai putin interesanta cercetare si analiza, nu uitati sa va delectati si cu setul de comentarii (atentie la exprimarea lui Vlad Durnea):

http://www.gibcluj.ro/index.php/news/items/asociatiile-studentilor-romani-basarabeni-din-romania-oameni-si-.html

Acestia sint doar unii dintre ei. In realitate, sint mult mai multi si detin pozitii-cheie in organizatiile din Romania si Moldova.

Toate aceste date sint menite sa va faca sa meditati, voi, cei neimplicati, voi, cei infiltrati, asupra faptelor, ziselor, gindurilor.

Noi toti trebuie sa luptam, cum bine zicea Pacepa, pentru UMANITATE! Pentru natiune, pentru popor, pentru prietenie, pentru valori si nu pentru interesele unui partid. Este cea mai sigura si pura cale.

Si, in final, sa judecam la rece datele de mai sus si relevanta lor, legitimitatea inflitrarii membrilor de partid in comunitatile noastre, ce ne dorim pentru viitor si sa stabilim o limita a tolerabilitatii si un climat al normalului.

Aceasta analiza apartine Guerilla Thought Club, grup ce promoveaza dialogul, combaterea prin si dezbaterea de idei, investigatiile politice si sociale.

Aceasta poate fi preluata cu mentiunea de apartenenta (Guerilla Thought Club)
A comentat Taysia 20 iulie 2009, 20:22
mai multe detalii, dragii mei, numai pe freemd.wordpress.com
A comentat Taysia 20 iulie 2009, 20:23


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0753 secunde