Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

5 mai 2024, ora locală: 20:40

 

Tratatului politic de baza si Acordul privind frontiera moldo-romana vor fi semnate "in limbile oficiale ale fiecarui stat"

adăugat 23 iulie 2008, 17:55, la Ştiri de Top

Negocierile pentru semnarea Tratatului politic de baza si Acordului privind frontiera moldo-romana sunt aproape terminate, a declarat miercuri, 23 iulie, in cadrul unei conferinte de presa presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin. Potrivit sefului statului, au fost depasite toate problemele, inclusiv cele ce tin de limba in care vor fi elaborate documentele, fiind aleasa formula "in limbile oficiale ale fiecarui stat".

R. Moldova este gata sa semneze cele doua documente, indiferent de ordinea in care o va dori Bucurestiul. Ramane a fi luata doar decizia politica a conducerii Romaniei, a spus Vladimir Voronin. Conventia privind micul trafic la frontiera va fi semnata numai dupa semnarea si ratificarea Acordul privind frontiera, a reiterat presedintele de la Chisinau.

Vladimir Voronin a subliniat ca vizita ministrului roman de externe, Lazar Comanescu, a fost "una dintre cele mai rezultative si constructive vizite ale unui demnitar roman la Chisinau" din timpul mandatului sau de presedinte al R. Moldova. "Discutiile au demonstrat ca Romania si R. Moldova sunt capabile sa hotarasca problemele existente", a mentionat seful statului.

Potrivit lui, decizia de a deschide noi consulate romanesti la Cahul si Balti a fost luata in "baza de reciprocitate", fiind decisa si inaugurarea unor consulate ale R. Moldova la Iasi si Constanta. Totusi, presedintele sustine ca este vorba nu doar de o decizie politica, dar si de o necesitate. La Iasi sunt foarte multi cetateni moldoveni, iar pe intreg litoralul romanesc al Marii Negre - turisti, a spus presedintele.

Ministrul afacerilor externe al Romaniei, Lazar Comanescu, a intreprins o vizita oficiala in R. Moldova la 7 iulie la invitatia omologului sau moldovean, Andrei Stratan. Experti de la Chisinau au apreciat aceasta vizita drept un dezghet in relatiile modo-romane, care au devenit tensionate in decembrie trecut, dupa ce autoritatile de la Chisinau au declarat persona non-grata doi diplomati romani si au expulzat preoti ai Mitropoliei Basarabiei.


Autor: Info-Prim Neo
Sursa: www.azi.md
MARE CANALIE ESTE ACEST VORONIN !
BLASTAMAT SA FIE !
A comentat MOLDOVA PUSCARIE MARE 23 iulie 2008, 19:30
Daca ar fi sa ne luam dupa acest articol,inseamna ca politicieni de la Bucuresti au inebunit,cum este posibil sa semnezi un tratat cu proprii tai frati.Sunt curios sa aflu daca exista o noua si perfida interventie a uneia dintre marile puteri de tipul celei vechi-Ribbentrop-Molotov-,daca nu este asa,atunci idiotii de la Bucuresti chiar sunt cele mai mari javre de pe fata pamantul.Dar sincer eu nu am auzit vorbindu-se despre asa ceva in mass-media de dincoace de Prut.O fi doar o stratagema a cripto-comunistilor de la Chisinau sa traga de partea lor electoratul rusesc si anti-unionist de peste Prut si mai ales sa -l pupe si pe Medved odata in fund ca sa -ti arate supunerea fanariotica fata de noul stapan.
A comentat micael 23 iulie 2008, 20:30
Cioara asta vorbeste numa-i s-a nu adoarma,minciuni peste minciuni
A comentat chris 24 iulie 2008, 14:30
Micael, de ce crezi minciunile comunistilor basarabeni? Voronin si banda lui de idioti mint cu nerusinare. Eu nu cred ca guvernantii de la Bucuresti chiar au inebunit sau sunt chiar atat de prosti incat sa nu realizeze capcanele de caca ale lui vorona si voronistilor.
A comentat Perfidie comunista 24 iulie 2008, 15:46
frate,imi cer scuze,dar tocmai asta-i problema mea,ii cunosc foarte bine politicienii de la Bucuresti,(doar sunt roman ca voi,dar m-a facut mama oltean:-) ),insa partidelele de peste Prut le cunosc prea putin si deci nu am cum sa nu i-au o asftel de arfirmatie in mod serios,cind insusi presedintele Basareabean o zice.Deci va vor sa-mi arcordati putina intelegere pina cand deslusesc si eu intr-un procent mai mare ceea ce se intimpla cu adevarat peste Prut.
A comentat micael 26 iulie 2008, 16:59
Stiti Ce fac oltenii cand n-au ce face?
Se dezbraca si isi pazesc hainele!!! ...asa si mishel sau micael pe olteneste.

nu te mai scornici,oltrene si vezati de prazul tau ca-l mananca vaca inainte !
A comentat unionistul 26 iulie 2008, 20:57
LOL,frate,cum vrei tu sa-mi zici,e ok pentru mine,stiu de gluma,dar n-o sa raspund la glume ,ci doar la lucruri serioase.
A comentat micael 27 iulie 2008, 06:48
apropo micael, stii cum schimba oltenii un bec? unul se suie pe scaun si tine becul, iar alti doi invartesc scaunul cu tot cu oltean... Lasand bancurile la o parte (la fel se poate spune bancul si cu moldoveni, ardeleni... stii cum e, depinde cui il spui), sa stii ca unicul partid bine organizat de peste Prut, si o spun cu mare parere de rau, este PCRM, adica comunistii lui vorona... Celelalte asa zise partide de dreapta, sunt organizate haotic, nu au doctrine, nu au disciplina de partid (in sensul bun), membrii lor migreaza da la un partid la altul etc... Mai era PPCD-ul lui Rosca mai organizat, dar acum se duce si asta de rapa, daca nu scapa de Rosca, care in ultimul timp e cel mai bun "drug" cu vorona. (vezi http://www.youtube.com/watch?v=hv4Gdqcu5Z4
A comentat Vlad 27 iulie 2008, 08:21
Micael, se vede treaba ca esti mititel! Stai in bancuta ta si mai suge la biberon!
A comentat Perfidie comunista 27 iulie 2008, 15:59
micael esti un oltean. asta inseamna ca esti prost. pa
A comentat Ivan Z. 27 iulie 2008, 16:21 | mergi sus ▲
hof,micael, uneori cand te atentioneaza din 10 parti e mai bine sa asculti si sa te corectezi! ce oltean esti tu mah? acuma serios!!! =)) ma faci sa rad ... nu te da drept ce nu esti... eu t cunosc personal ...s stii :)) doamne
A comentat pt micael 27 iulie 2008, 18:38 | mergi sus ▲
mishuel, tu ai zaibit poporul pe situl asta. Stai la tine in Rom. si cautati de treburile tale. Tu cu adevarat socoti ca cineva te asculta si au sa faca asa cum inveti tu.Eu as zice ca in Moldova oamenii se vor descurca si singuri , fara tine.
A comentat zzz 27 iulie 2008, 20:33 | mergi sus ▲
JOS COMUNISTII!!! Macar ca amu tara tata ii inundata da huinea! Noua ta shi? Noi je discutam aici asa niste probleme filozofice. Noi aici discutam cat ii de prost voronin al nostru, si cat de saraci si chinuiti si mititei si vai de capu nostru, suntem noi!!!!

In tara noastra sunt in special doua Mari pareri: Pro Romana si Pro Rusa.
Eu sunt de prima pro Romana si sincer sa va spun imi pare nespus de rau ca ce-i care sunt de aceeasi parere deabia gandesc.

Situl asta a fost candva bun, pana nu a aparut atata glod....scuzati-ma dar articolul asta e facut special pentru a ne zadari...

Asa e Romanul musca mana din care a mancat. Asa suntem noi Romanii de peste prut, scuipam intai si pe urma ne gandim ce am facut. Rosca nu cred ca mai trece in parlament la anul. In schimb o sa treaca Urechean, Partidul lui chirtoaca, Voronin, Rovnopravie..... De vorornin pot nici sa nu pomenesc toti stiu de el, ravnopravie la fel. Urechean e o sugativa a moscovei. El face exact ce ii zice seful. Partidul lui chirtoaca inca e tanar...ce poate sa faca nu se stie in schimb greseli va face sigur si cum ne-a arata istoria noi nu iertam greseli asa cum n-am iertat pe Snegur..macar ca el a fost unicul politician care a incercat ceva sa faca pentru tara. Deci in concluzie rezulta ca suntem un popor fara viitor.
Pacat.
A comentat 300 28 iulie 2008, 08:37 | mergi sus ▲
Apropo Rosca a facut ce trebuia sa faca. Cu asta el a incercat sa repare greseala din 2001. In 2001 pentru "voronin presedinte" nu a ajunt doar un singur vot. Si Rosca a facut asa cum i-au zis patriotii!!! NU a votat pentru voronin. Si ce am obtinut? Alegeri anticipate dupa care72 mandate comuniste in parlament. Cenzura etc. etc.
Voronin oricum a devenit presedinte.

Daca Rosca vota altfel, Voronin ar fi fost ales presedinte, in schimb ar avea in parlament doar 40 de mandate, de altfel nimic nu ar avea in spate. Si in rezultat s-ar fi facut de rusine timp de 2 ani, asa incat la urmatoarele alegeri parlamentare din 2003 (cum ar fi trebuit sa fie) sa nu ia nici macar 20% din voturi. Dar asa, avand o putere absoluta. Prin cenzura si-a facut victorie pentru alegerile din 2005 si pentru 2009 eu cred
A comentat 300 28 iulie 2008, 08:47 | mergi sus ▲
Pt ce-i ce fac observatii pe baza greselilor gramaticale:" sa-mi s...ti cucul"! Eu nu-s lingvist de profesie.
A comentat 300 28 iulie 2008, 08:51 | mergi sus ▲
pt 300

nu trebuie sa fii lingvist ca sa ai bunul simt de a invata limba romana corect,mai ales daca te pretinzi a fi roman.

spor!
A comentat ela 28 iulie 2008, 08:57 | mergi sus ▲
pt ela. Citeste mai sus.
Daca nu ai inteles ideea din primele 2 mesaje atunci al citeste al 3-lea.
A comentat 300 28 iulie 2008, 09:11 | mergi sus ▲
Si nu ma enerva te rog cu "bunul simt".
Daca tu consideri asta o arma importanta pentru lupta de unificare atunci vai de capul nostru.
A comentat 300 28 iulie 2008, 09:14 | mergi sus ▲
Respect pentru toti ce comenteza articolele,iar pentru cei ce nu-s de acord cu mine iarasi respect din partea mea,ca doar asa e democratie,insa pentru cei carora nu le plac comentarile mele am un singur mesaj:Comentati si voi articolele,nu de alta,dar de asta suntem aici,nu-i asa?
A comentat micael 28 iulie 2008, 10:30 | mergi sus ▲
Am o sugestie pentru voi toti,hai sa facem din acest site,unul pentru romanii de pretutindeni,adica sa povestim despre locurile in care traim si despre oamenii in mijlocul carora ne ducem existenta(dupa ce comentam articolele,bineinteles),indiferent daca am fi din Basarabia,Bucovina de nord,Basarabia de sud,Patria Mama,Australia,Europa sau New York,ca astfel sa ne cunoastem mai bine si de ce nu chiar sa ne rezvolvam problemele pe care le traim,iar cat despre carcotasi,sa-i lasam sa carcoteasca pe mai departe,oricum pe mine unul nu ma deranjaza criticile lor.
A comentat micael 28 iulie 2008, 11:13 | mergi sus ▲
ela impusca-te
A comentat Ivan Z. 28 iulie 2008, 15:38 | mergi sus ▲
simt sinji de tigan in micael aista
A comentat Ivan Z. 28 iulie 2008, 15:41 | mergi sus ▲
pt 300

incurci borcanele! ma bucura dorinta ta si a altora de unificare, dar asta nu scuza necunoasterea limbii romane, mai ales daca te proclami Roman:)

spor!
A comentat ela 28 iulie 2008, 17:03 | mergi sus ▲

apropos, unificarea se face mai intai prin idei si ganduri comune, iar o exprimare articulata scade riscul neintelegerilor.

A comentat ela 28 iulie 2008, 17:06 | mergi sus ▲
v-ati legat de gramatica si "cucu" lui "300" si nu ati sesizat ideia din mesajul lui despre votul lui rosca impotriva lui voronin din 2001 (de fapt cred ca era prin 2000, ca in 2001 la 25.02 au avut loc deja anticipatele)... Vedeti pina unde pot merge unii pentru a justifica cumva votul lui rosca din 4 aprilie 2005? Nu ma deranjaza atat votul din 2005, poate ca in situatia de atunci a fost o solutie, dar ce a urmat dupa? De ce rosca nu i-a cerut lui voronin sa respecte cele 10 conditii? Pina si voronin singur l-a laudat pe rosca ca e barbat, penrtru ca nu i-a cerut nimic pentru ca l-a votat... asta cum se numeste? cine este rosca dupa toate astea?
A comentat vlad 28 iulie 2008, 18:37 | mergi sus ▲
Pt ela:
Cine ti-a zis tie ca nu cunosc limba? Eu cu tine in ce limba vorbesc femeie? Sau tu zici ca nu faci niciodata greseli gramaticale? Si in plus sa-ti zic o chestie, romanii (stiu pt ca sunt printre ei deja multi ani) folosesc multe englezizme si tiganisme in lexic, si tu vrei sa spui ca-i mai frumos si cu bun simt ceea ce fac ei? Hai sa fim seriosi limba lor romana e tot atat de spurcata de englezizme cum si limba noastra romana cu "rusiszme". Sau esti rasista? Mie mi-i antipatica Rusia pt ca ne face tara de nimic. Dar eu nu am nimic cu oamenii lor, si in special cu limba. Limba lor e una frumoasa. De ce sa nu recunoastem asta? Sau tu crezi ca prin ura vei rezolva ceva?

Cu toate aceste eu NU vroiam sa zic ca trebuie sa continuam sa folosim rusizme. Eu vroiam sa zic ca nimeni nu e perfect, nici noi nici ei. Si faptul ca noi folosim limba ca un motiv de cearta este o nenorocire mare. Eu stiu foarte multe persoane care stiu foarte rau limba romana in schimb is mai patrioti si mai devotati tarii si neamului (romanesc) decat majoritatea din voi.
Sincer "ela" faptul ca te legi de limba ma face sa gandesc ca esti primitiva. Sanatate.
A comentat 300 28 iulie 2008, 19:33 | mergi sus ▲
Pt. Vald:

Ai dreptate in 2000. Tot pe acolo. In fine nu conteaza mc ca m-ai inteles.
Ce vreau sa zic, ceea ca nu s-au indeplenit cele 10 puncte, eu zic ca Rosca tare bine stia ca nu se vor indepleni. Eu zic ca si tu in locul lui sa fi fost, ai proceda la fel. Este foarte usor sa gandesti radical: E ok daca A facut e naspa daca NU a facut. Tine minte asta e politica, trebuie sa fii foarte atent, ca sa nu faci o gafa, altfel poti aduce tara la asa un dezastru. Ceea ca nu a facut el nimic dupa, in primul rand da de unde tu stii? Sau s-a anulat cenzura la noi in moldova, si eu nu stiu depsre asta? Si chiar daca vroia ceva sa faca, cine l-ar fi ascultat? Poporul s-a intors cu spatele la el dupa votul din 4 aprilie 2005, Urechean si cu banda lui, lor Putin pe acea vreme nu le-a dat voie. Partidul lui Voronin?
Mai hai sa recunoastem oameni buni, intro tara democrata ESTE NORMAL sa faci coalitie cu opozitia pentru a propune legi NORMALE in tara. Fiindca in afara de unirea cu Romania, limba si istorie, parlamentul are si alte chestii de facut. ESTE NORMAL!!! sa faci alianta macar si cu dracu...tara e importanta restul sunt marunte.
Ceea ca Voronin l-a laudat pe Rosca, mie foarte mi-a placut asta. Urat a vorbit ciobanu nostru, in schimb mesajul iarasi nu l-ai prins :(. Eu am inteles din asta una:"Rosca e oponentul meu politic, are alte idei, alta ideologie, dar e om care daca a zis ceva, face!" Apropo Voronin nu e prost!!! El mai mult se face a fi prost....dar nu e deloc prost. Si ceea ce a zis despre diacov are perfecta dreptate!! Curva politica!

Deci! Eu zic asa. Atata timp cat noi nu ne vom subestima vrajmasul, in cazul nostru Voronin, care multi il fac prost etc., atata timp cat nu ne vom uita mai adanc asupra oricarei probleme si nu ceea ce se vede la suprafata. Atata timp cat nu vom fi uniti intre noi. Noi vom avea ceea ce avem acum si anume:
- Cea mai saraca tara din lume
- Romanii nu ne vor.
- Europa se bate joc de noi
- Rusia nici nu mai zic
- 21% din rusii din moldova controleaza 90% din toate posturile de conducere.
- Limba Moldoveneasca din Transnistria
- etc.etc.
Asta suntem noi.

P.S: Eu nu bag mana in foc ca Rosca nu e tradator 100%. Eu nu-l stiu pe el personal. Eu vad doar ceea ce vedeti si voi. Eu pur si simplu ma tem sa-l judec acum. Fiindca cum a zis si Antonescu "Istoria ma va judeca".
A comentat 300 28 iulie 2008, 19:53 | mergi sus ▲
HA,HA,HA !!! "ela" iti inchipui asa o scena,
Sta Stefan Cel Mare cu boierii la sfat si auzi numai - "MISHTO". "FAIN" . "OK". si altele tiganesti si engl. ceia ce auzim azi prin Rom.
Si tu mai faci observatie cuiva ca nu cunoaste limba. 300 are dreptate. Tu ai inteles prea bine ce a vrut sa spuna 300 in coment. IDEIA, CONTINUTUL e principalul ci nu virgule.
A comentat !!! 28 iulie 2008, 20:03 | mergi sus ▲
LOL,m-ai facut tigan,asta i buna,bine ca n-ai zis ca-s bosgor.
A comentat micael 28 iulie 2008, 21:06 | mergi sus ▲
Sau veteranii acestui site simt concurenta cum le sufla in ceafa si de abia acum incep sa reactioneze,hey,guys,am un mesaj pentru voi:Nu ma sperie conflictele de idei atata timp cat sunt civilizate si pertinente.So,you are my guess,go ahead.
A comentat micael 28 iulie 2008, 21:12 | mergi sus ▲
micael, aici veterani nu sunt. Toti is oameni simpli .Tu unul ti-ai gasit un destept si smecher, vreai sai inveti pe toti carte ,politica,gramatica s.a.
Da , te mai rog ceva - lasa engleza, laudabil ca cunosti , tineo pentru tine , nu baga in toate gaurile.

ela , undes observatiile la engleza lui micael, doar suntem romani, nu!!!!!
A comentat zero 28 iulie 2008, 23:04 | mergi sus ▲
Pentru 300 şi \"!!! 23:03\":

Sunteţi nişte idioţi agramaţi amandoi. Cuvintele \"mişto\" şi \"fain\" vin din limba germană de la \"mit stock\" şi \"fein\". Dar prostia debordează din ratul vostru porcesc. Nu cunoaşteţi limba romană, asta e cert. Aşa aţi şti că romana nu are cuvinte ţigăneşti. Mergeţi la Soroca la voi şi învăţaţi tigăneasca. Doar aşa vă veţi convinge cat sunteţi de proşti. În altă ordine de idei, staţi dracului în cocina voastră basarabeană şi mai scutiţi-ne cu jignirile. Altfel iar vom începe cu jigniri cum ar fi \"basaraboi\", \"barani\" şi aşa mai departe. Dar la mintea voastră poate că asta şi vreţi!
A comentat Mircea de la Iaşi 29 iulie 2008, 09:17 | mergi sus ▲
Eu tot stau la Iasi. Poate ne intalnim si vorbim frumos romaneste intre patru ochi?
Bv ca cunosti germana, si engleza tot o stii?
Fiindca nu-mi amintesc bine(eu dar naspa ma descurc in romana) dar "So,you are my guess,go ahead." nu e romaneste. Si vrei sa spui ca romanii nu folosesc englezizme? "Bafta" tot e german?
Deci daca nu esti deacord atunci zi-mi in fata ca-s idiot. vrei?
A comentat 300 29 iulie 2008, 09:41 | mergi sus ▲
Eu tot stau la Iasi. Poate ne intalnim si vorbim frumos romaneste intre patru ochi?
Bv ca cunosti germana, si engleza tot o stii?
Fiindca nu-mi amintesc bine(eu dar naspa ma descurc in romana) dar "So,you are my guess,go ahead." nu e romaneste. Si vrei sa spui ca romanii nu folosesc englezizme? "Bafta" tot e german?
Deci daca nu esti deacord atunci zi-mi in fata ca-s idiot. vrei?
A comentat 300 29 iulie 2008, 09:43 | mergi sus ▲
M-a luat valulu aseara,imi cer scuze,si mie imi place mai mut sa folosesc limba romana mai mult decat o limba straina,si apropo respect pe toti cei ce cunosc o limba straina,inclusiv rusa
A comentat micael 29 iulie 2008, 09:50 | mergi sus ▲
Bai 300, chiar dacă locuieşti la Iaşi, puti de la distanţă a basarabean. Caută în Noul dicţionar enciclopedic al limbii romane şi vei vedea că baftă e un cuvant turcesc. Şi apoi eu pot suporta orice alt popor, dar nu pe voi rusnacii pentru că-mi provocaţi greaţă. Vezi, tu ai spus "Eu tot stau la Iasi." dar orice roman ar spune "Eu stau tot la Iaşi". Ei, basarabene, mai sunt şi alte ticuri verbale care te trădează că eşti basarabean. Şi cum vrei ca eu să te respect cand tu nu vrei să ne respecţi pe noi romanii, mai ales că stai în casa noastra? Cand voi basarabenii ne veţi respecta pe noi, atunci şi noi romanii vă vom respecta pe voi basarabenii. E clar, dom-le?
A comentat Mircea de la Iaşi 29 iulie 2008, 10:18 | mergi sus ▲
Şi măi 300, dacă desconsideri atat de mult limba romana, de ce mai stai tu în Romania. Poţi caştiga ceva bănuţi şi la Moscova, Siberia etc. De ce să ne tot baţi tu la cap cu ideile tale voronisto-comuniste sau ruseşti? Nu-ţi plac romanii şi limba romana, valea la voi! De ce să maltratezi tu limba asta englezită, ţiganizată, turcită sau cum o mai priviţi voi. Vorbiţi voi rusa cacofonică şi dizarmonică şi mai lasaţi-ne în pace!
A comentat Mircea de la Iaşi 29 iulie 2008, 10:25 | mergi sus ▲
Bah omule. Eu nu am zis ca nu sunt Basarabean. Eu sunt din Basarabia. Si? Put a basarabean? BOULE!!! Tu esti mai aproape ca neam de mine decat de Romanii din valahia si indraznesti sa-mi zici mie ca put? Parintii tai boule ne-au tradat pe noi toti basarabenii si ne-au vandut rusilor care ne-au rusificat, si apoi tu indraznesti sa zici ca-s rusnac? Eu sunt ROMAN din basarabia, eu n-am zis NICIODATA ca nu am respectat romanii. Macar ca istoria arata ca nu ar trebui.
Tu imi zici ca stau in casa voastra? BOULE eu stau la MINE ACASA. DE ACOLO UNDE VOI CU TRADAREA VOASTRA NE-ATI ALUNGAT CAND NE-ATI VANDUT LA RUSI.
EU IS MANDRU CA-S DIN BASARABIA!!!! SI IS MANDRU CA-S ROMAN. EU STIU CA ROMANA NU O STIU BINE. EU STIU CA SI VOI FACETI GRESELI IN VORBIRE!!! EU STIU CA NU CONTEAZA SA ZICI "Eu tot stau la iasi" in loc de "Eu stau tot la iasi", fiindca important e continutul!!!! Si cu timpul eu limba oi invata corect sa vorbesc. DAR TU BOULE ai sa te inveti sa respecti fratii tai? TU BOULE ai sa devii mai destept??????
UNICUL PLUS FATA DE NOI BASARABENII pe care il aveti asta e ca stiti mai bine limba romana!!! IN REST SUNTEM LA FEL!!! NICI MAI PROSTI NICI MAI DESTEPTI!!! SUNTEM OAMENI!!! Mi-ai inteles punctul meu de vedere? Sau vei cere de la voronin un traducator?????

PT. Toti romanii mai putin "Mircea de la Iasi" care au citit mesajele mele.
Oameni buni eu va respect pe toti. Basarabeni, Romani...eu nu fac diferenta dintre voi. Dar si voi nu faceti diferenta dintre noi si voi. Noi vorbim mai grosolan, mai cu multe greseli. Dar oare e vina noastra? Noi am fost sub ocupatie 70 de ani!!! Eu consider ca e vina voastra asta, da asa consider eu. Dar eu nu tin ura pe asta, fiindca nu stiu ce as face daca as fi fost in locul politicienilor de atunci. Hai sa fim frati, noi nu suntem oponenti!!! Hai sa ne respectam unul pe altul. Daca ati vazut un Basarabean beat prin RO oare credeti ca toti sunt la fel? Dece generalizati? De ce nu vedeti alte lucruri? De exemplu o basarabeanca - locul trei la Romana pe nationala ? Absolventi care au terminat in rand cu voi facultatea, scoala masteratul etc. Oare ei sunt mai prosti decat voi? Nu exista padure fara uscaciuni si la voi si la noi!!!
A comentat 300 29 iulie 2008, 10:38 | mergi sus ▲
Si inca una Mircea! Tu esti cel care face cele mai mari probleme pentru unire. Nu Voronin nu UE nu Basescu....dar tu - OMUL simplu care ne urmaste pe noi pentru ca vorbim mai cu greseli. Felicitari! Esti primul Roman (dupa 7 ani de cand stau aici) pe care l-am urat cu adevarat. Cu restul eu ma impac.
Poate ne usasti ca esti loser? Si ca Moldovenii pe care le-ai cunoscut te-au intrecut intelectual? Poate ti-au facut ei ceva? Toti ti-au facut? Toti 4 milioane? Sau poate tu esti un paranoic?
A comentat 300 29 iulie 2008, 10:49 | mergi sus ▲
Mai 300, eu te-am jignit pentru că şi tu ai jignit pe romani şi limba romană. Nu te enrvam dar nu a fost intenţia mea de a te jigni pe tine sau pe alţi basarabeni. Verbul "a puţi" l-am folosit în sensul de "a mirosi, a arăta". Deci nu-i acorda conotaţii străine de intenţia mea.

Şi să ştii că noi aştia dintre Prut şi Carpaţi suntem una şi aceeaşi populaţie cu ceilalţi romani. Nu pot să spun că sunt mai frate cu basarabenii decat cu ceilalţi romani. Suntem romani şi punct.

Însă eu ştiu bine că foarte mulţi basarabeni ponegresc Romania şi tot ce este romanesc. De aici şi "amabilităţile" pe care poate ţi le-am acordat.

Cum se face, însă, că tu în Romania te simţi acasă, şi asta e bine, dar eu în Basarabia mă simt străin? Poţi tu să-mi explici?
A comentat Mircea de la Iaşi 29 iulie 2008, 11:07 | mergi sus ▲
Fratilor,nu exista NOI SAU EI,astia sunt cretinismele cu care ne-au intoxicat nenorocitii de rusi de aproape 200 ani.Romania nu apartine doar celor ce traiesc in granitele sale actuale,ci tutoror celor ce au facut parte din Romania Mare,de la Nistru la Tisa.Problema multora de aici inclusiv a mea,de ce nu,este ca nu ne cunoastem foarte bine istorie si plecam ucherea la toti tembelii ce se dau doctori in ISTORIA NOSTRA A TUTUROR.Eu nu pot sa inteleg pur si simplu,cum unii pot sa faca direfenta intre diferitele zone geografice ale aceleiasi Romanii.Asta e o teza rusesca si maghiara sau voi ati uitat cand un bosgor de la UDMR a zis ca el vrea parlament propriu in inima Romaniei si mai ales ca FIECARE ZONA ISTORICA A ACEIASI ROMANII TREBUIE SA RECLAME ACELEASI DREPTURI,doar pentru ca asa inteleg unii cretini descentralizarea.in concluzie Basarabenii sunt Romanii si cu nimik mai prejos decat noi,faptul ca nu au cetatenie romana INCA,asta nu inseamna nimik in afara faptului ca politicienii de la Bucuresti sunt niste scarbe ce nu se ingrijesc asa cum ar trebui de poporul acesta din romania si de cei din provincile istorice romanesti care prin forta celui mai puternic nu mai fac parte astazi din trupul tarii.Eu unul ii consider pa bararabeni,nord bucovineni,pe cei din valea Timocului,pe Aromanii din peninsula balcanica ca facand parte din Diaspora Romanesca laolalta cu romanii ce muncesc in Sania,Italia,franta,USA
A comentat micael 29 iulie 2008, 11:12 | mergi sus ▲
Mircea,nu vreau sa te supar ,cu toate ca la prima reactie dupa ce am citit comentul as fi facut-o....
Nu stiu ce sa zic ,sincer...
Daca ai pana in 15 ani si ti-a facut unul sau mai multi basarabeni ceva ,nici asta nu-ti dadea dreptul sa scrii ce ai scris,chiar daca este adevarat...
Si daca esti asa indreptat impotriva basarabenilor si ne urasti asa de tare ,de ce mai scrii???
Cred ca esti un om bun dar,ai suferit mult,poate din cauza noastra.
Referitor la ce aiscris despre provenienta cuvintelor ... ,cred ca ai inteles ce a vrut sa spuna 300 ,dar ai mers pe alta directie ,de altfel gresita.
Eu nu te urasc pentru ce ai scris ,si imi pare rau de tine ,la fel cum imi pare rau de toti basarabenii cu porniri antiromanesti.
Nu vad nici un motiv pentru care un om ar trebui sa urasca un popor,mai ales daca ii cunosti limba.
Pt 300,nu trebuia sa dai dovada de aceasi prostie care a aratat-o Mircea de la ...!!!,daca un cane latra la tine ,doar nu o sa te cobori si tu in patru labe sa latri?,lasal sa se descarce si dupa o sai vina mintea la cap.
Va salut pe toti!!!
A comentat Lacustra 29 iulie 2008, 11:16 | mergi sus ▲
Ups.. ''caine''
A comentat Lacustra 29 iulie 2008, 11:18 | mergi sus ▲
Sau:\'\'of of of ...,caine\'\'
A comentat lacastra 29 iulie 2008, 11:19 | mergi sus ▲
Micael, noi suntem toţi romani, indiferent din care provincie istorică a Romaniei suntem. Iar eu nu fac nici o diferenţă între Moldova şi Oltenia. Dacă ar fi cazul, aş muri luptand pentru Oltenia, pentru că Oltenia este tot Romania. Problema se pune dacă basarabenii judecă la fel ca noi. Vezi, 300 mi-a spus ca eu sunt mai frate cu el decat cu ceilalţi romani. Este ca şi cum i-aş spune eu unui frate din familie că-l consider mai puţin frate decat pe celălalt frate. Absurd!

După gandirea şi "judecata" basarabeană, eu ar trebui să cer limba ieşeană şi o republică ieşeană la nivelul judeţului Iaşi. Şi cu capitala la Iaşi, nu la Podu Iloaiei, Paşcani sau Targu Frumos. Şi atunci am avea vreo 40 de noi limbi în Europa. Sau poate că şi Paşcaniul ar vrea să formeze o ţară aparte cu o nouă limbă şi un nou popor, poporul păşcănean cu limba păşcăneană. Cam asta e optica la majoritatea basarabenilor.
A comentat Mircea de la Iaşi 29 iulie 2008, 11:26 | mergi sus ▲
Dragă Lacustra, eu am răspuns doar la jignirile lui 300 şi "!!! 23:03" referitoare la limba romana. De asemenea, am citit numeroase alte jigniri aduse de basarabeni romanilor. Nu am ură la adresa tuturor basarabenilor, dar nu pot să-i suport pe cei care ne tot acuză că noi romanii i-am vandut, că i-am trădat etc, etc.

Un lucru însă trebuie să vă fie clar! Romania nu a vandut şi nu trădat Basarabia! Dar Romania,datorită conjuncturii istorice de atunci, nu a putut să-şi apere teritoriile. A încercat să le recupereze, pentru asta au murit mulţi romani printre care şi membri ai familiei mele, dar istoria a fost aspră cu noi. realitatea că nu am putut să recuperăm Basarabia. Este ca şi cum ai cere unui om să zboare ca o pasăre dand din aripi. Sper că ai înţeles şi mai citeşte istoria Romaniei, pentru că banuiesc că o ştii doar pe cea integrată.
A comentat Mircea de la Iaşi 29 iulie 2008, 11:36 | mergi sus ▲
Wow,nu-i de bine daca incepem sa judecam in asemenea termeni,Oltenia,Dobrogea...Pt mine aceste zone exista doar cu numele care ma ajuta sa disting mai repede unde ploua sau ninge la meteo,in rest folosesc doar un singur nume pentru toti cei ce vorbesc si inteleg romaneste,ca de exemplu TE IUBESC ROMANIA.(cu greu m-am abtinut sa nu spun ultima fraza in engleza,dar prin acesta vreau sa va arat tutoror ca va respect si tin cont de sugestiile voastre atata timp cat mi se par pertinente.
A comentat micael 29 iulie 2008, 11:43 | mergi sus ▲
La fel şi eu Micael. Denumirile regiunilor istorice ale Romaniei îmi servesc doar pentru plasarea unui eveniment în spaţiul naţional. Nimic mai mult. Pentru mine Timişoara, Craiova, Constanţa etc sunt la fel cu Iaşul. Sunt toate oraşe romaneşti şi asta mi-e suficient. Dar vezi că în Basarabia se judecă altfel. Educaţi în spiritul istoriei staliniste integrate, mare parte din basarabeni se consideră inrudiţi cu ruşii sau alte populaţii slave.
A comentat Mircea de la Iaşi 29 iulie 2008, 11:52 | mergi sus ▲
Mircea, Mie la fel de tare imi pare rau cand voi Romani de peste prut va simtiti in Basarabia straini. Suntem o tara. Dar asta este :( nu noi suntem cei vinovati ci politicienii. Ceea ca noi suntem rusificati e adevarat. Prima limba pe care am invatat-o era rusa. Dar spune-mi ce puteam sa fac eu atuncea? Eram in URSS romana mai ca nu se vorbea. Si acum vorbesc romana, mai rau decat romanii dar mai bine decat multi basarabeni. Eu invat. Si pentru asta eu trebuie sa primesc peste cap ca inca nu m-am invatat? Oare eu sunt cel care se opune limbii romane? Eu sunt primul pentru unire, fratie si egalitate!!!

Ai dreptate suntem aceeasi natie. Atunci de ce atata ura dintre frati? De ce eu cand vorbesc romana mai prost trebuie sa fiu mai tacut intr-o companie de romani? De ce romanii ne urasc pe noi? De ce umbla zvonul asta spurcat prin Romania ca noi suntem betivani. Eu niciodata nu am baut mai mult de 100g de vodka. Dar deobicei ma limitez la o jum de bere. Eu sunt betivan? De ce generalizati?
Eu nu vreau sa ne considerati de mana a treia. Noi nu suntem tigani. Noi suntem un popor destul de civilizat. Dar cum si am zis padure fara uscaciuni nu exista.
Eu ma mandresc ca sunt Basarabean si mai ales ca-s Roman.

Nu inteleg pentru ce atata ura?
A comentat 300 29 iulie 2008, 12:03 | mergi sus ▲
300,cinste tie ca faci efortori sa vorbesti cit mai corect limba romana,cu toate ca pentru mine acest aspect nu este prea important.Ma bucura faptul ca esti un basarabean unionist,ca ai mai multe pretenti de politicienii de Bucuresti decat cei de la Chisinau,Eu personal iti doresc sederea placuta si spor la afaceri pe pamantul tau si in tara ta.Cu bine.
A comentat micael 29 iulie 2008, 12:14 | mergi sus ▲
Iar pentru cei ce considera pe basarabeni betivani ect,amintiti-va doar cum va simtiti cand italiani ne vaneaza si ne amprenteaza si din tigani nu ne scot.NU UITATI,SUNTEM ROMANI CU TOTII.Si nu cumva sa-mi raspundeti ca italieni chiar amprenteaza doar tiganii,insa chiar si daca ar fi asa,acei tigani au buletin romanesc.
A comentat MICAEL 29 iulie 2008, 12:22 | mergi sus ▲
Apropo de invinuirile tale la adresa mea.

In primul rand am observat ca esti inca copil. Tu judeci dupa ultima fraza spusa. Si nu tii cont de contextul in intregime. De aceea te iert.

In al doilea rand. Eu am zis ca esti "mai frate" cu minte in sensul ca tu in primul rand trebuie sa ne intelegi pe noi. Desi intr-adevar ai dreptate fraza se poate intrepreta altfel. In concluzie eu iti garantez tie ca pentru mine nu e nici o diferenta dintre romanii de peste prut si oricare roman din oricare regiune.
Referitor la limba. Tu inca umbli la scoala. Profesoara te invata gramatica. Esti bravo, cu dictionarul te descurci foarte bine. Apropo "Bafta" e de la Baft sau Baht (tiganeasca) nu stiu exact. Asta asa ca idee. Si misto la fel. Tu poti sa ma contrazici dar oricum asta nu are nici o importanta. Pana la urma turcii tot is cotropitori ca si rusii.
Ce vroiam sa-ti zic asta ca nu toti au avut parte de profa de romana buna. Eu de exemplu scoala am facut-o in basarabia. Si profa mea de romana vorbea in rusa la pauza. Dar alta profa nu era. Si pentru asta tu trebuie sa-mi scoti ochii?

Eu n-au jignit romanii. Eu doar am facut un apropo ca si romanii folosesc englezizme adica nimeni nu e perfect. Noi rusizme fiindca stim si rusa. Voi englezizme fiindca maj din voi stiu engleza foarte bine. si?
Ei si ce daca folosim? Important in suflet sa ramai om. Dar daca se incepe injuraturi de genu "tu esti magari ca folosesti rusizme" atunci si eu zic "voi nu sunteti mai buni ca folositi englezizme".
Atunci hai sa facem o conventie. Toti romanii sa foloseasca limba romana curata. Eu sunt de acord! Voi sunteti de acord?

Eu n-am jignit Romania nicodata in viata.Si nici pe Romani. Romanii in schimb m-au jignit. De ce eu trebuie sa rabd? Eu is personalitate. Is om, nu is vita!
Traiasca Romania Mare!
Si ha sa nu ne mancam ca cainii
A comentat 300 29 iulie 2008, 12:22 | mergi sus ▲
300, romanii nu vă urăsc pe cei care vorbiţi romaneşte, fie şi mai puţin corect. Dar eu cel puţin nu-i suport pe mancurţi, pe cei care vorbesc prostii despre ţara mea. Şi nu vă consider beţivani. Că mai aveţi şi beţivani, e adevărat, dar care ţară nu are uscăturile ei? Şi încă un neadevăr! Nimeni din Romania nu vă consideră de mana a treia. În Iaşi, de exemplu, fiecare este ceea ce îl duce capul să fie, nici mai mult, nici mai puţin. Eu îl tratez pe fiecare prin ceea ce este el ca om, nu pe criteriul locului unde s-a născut sau cum vorbeşte el romaneste. Am mers în Ungaria, şi normal mi-am făcut prieteni maghiari. Unii din ei sunt ultranaţionalişti, aşa cum numai ungurii pot să fie. Dar dacă va fi nevoie, eu mai presus de orice sunt roman şi-mi voi apăra ţara şi poporul. Sper insă să nu fie cazul.

Deci tu spui ca eu ar trebui să fiu mai frate cu tine decat cu romanii din celelalte regiuni ale Romaniei. Nimic mai fals. Pentru mine Romania este mai presus de orice, iar romanii imi sunt toţi egali. Dar pot să fiu foarte bun prieten cu un oltean, cu un transilvănean, şi în acelaşi timp să-l dispreţuiesc pe un moldovean din Iaşi care mă supără sau care nu este cinstit cu mine. Iar regiunile Romaniei sunt pentru mine doar nişte noţiuni abstracte care mă ajută să plasez în spaţiul national un eveniment, o întamplare etc. Ei bine, nu la fel simt despre Basarabia. Am fost pe la voi şi basarabenii au facut tot posibilul să ma simt prost, indezirabil. Iar cu rusa omniprezentă şi grosolănia majorităţii rusofone . . . . mai bine mă abţin. Dar oricum, oamenii la noi sunt mai politicoşi, mai binevoitori . . . . spre deosebire de cei din Basarabia. Deci, eu îi simt pe basarabeni ca pe o populaţie străină şi ostilă romanilor. Şi nu numai eu, dar vorbeşte cu oamenii din Iaşi. Poate din politeţe să nu spună nimic, dar aşa simt şi au simţit marea majoritate a celor care au fost în Basarabia.
A comentat Mircea de la Iaşi 29 iulie 2008, 12:35 | mergi sus ▲
Mircea ,incearca sa nu judeci,o sa-ti fie mai usor sa itelegi mai multe lucruri.Cea ce ai zis despre Basarabia ,ca se cred inrudite cu popoare slave nu este adevarat.De cate ori ai fost in Basarabia???De ce cand scrii ,zici majoritatea si nu ceea ce ai vazut doar tu,si ce ai intalnit.
Sa fiu sincer din punct de vedere al civilizatiei in care crezi tu, intradevar mirosim toti a basarabeni,asa cum crezi tu,poate tie nu-ti place mirosu ,dar la noi e deprindere,si chiar ne place mirosul asta de basarabeni,si datorita lui ne diferentiem de romanii din Romania .Dar tu un lucru sa stii ,ca si voi mirositi dar intre voi tot nu simtiti mirosul,dar daca esti atent mirosurile sunt asemanatoare cu ale basarabenilor ,ai si tu putina intelegere,ca cu ura nu faci nimic,si mai mult de atat chiar distrugi multe lucruri.Referitor la faptul ca a vandut basarabia e clar ca e aberatie ,dar te intreb se merita sa jignesti ?
A comentat Lacustra 29 iulie 2008, 12:45 | mergi sus ▲
Şi, 300, nu sunt copil, iar şcoala am terminat-o de mult timp. Vorbesc corect nu numai romana, ci şi alte cateva limbi, inclusiv engleza. Din păcate nu ştiu rusa, decat cateva cuvinte şi expresii, dar am considerat că nu se merită să fac efortul. Şi apoi, noi nu ne dăm în vant după limba rusă. Pentru mine e o limbă urată, dizgraţioasă, nemuzicală. Germana şi franceza sunt mult mai muzicale şi mai armonioase decat rusa. Cacofonia rusească face parte structurală din însăşi fiinţa limbii ruse. Nu-mi pot imagina rusa fără cacofonie: Kak tebia zavut? Kakalin, Kakalin, Kakalinka maia etc. Am dreptate sau nu?
A comentat Mircea de la Iaşi 29 iulie 2008, 12:48 | mergi sus ▲
Lacustra, noi romanii suntem uneori pripiţi. Eu nu vreau să te jignesc. Dar aici, în această parte de lume, aşa mirosim / puţim noi toţi. Totuşi părerea mea este că suntem puţin diferiţi. Voi mai gandiţi ruseşte chiar cand vorbiţi romaneşte. Noi, aştia de la iaşi gandim, vorbim şi judecăm numai romaneşte. Altă etnie nu avem decat cea romana. Şi acum la revedere! Să auzim de bine de noi toti!
A comentat Mircea de la Iaşi 29 iulie 2008, 12:52 | mergi sus ▲
Lacustra,bun ii ultimul tau comentariu,ma temeam ca nu o sa mai intri si sa comentezi cu noi :-)
A comentat micael 29 iulie 2008, 12:53 | mergi sus ▲
Pai ute sa-ti zic situatia mea este asemanatoare cu a ta .De la 15 ani am plecat de acasa sa fac liceul in Romania ,si stii cum ne spuneau la scoala? ''rusii'',si sunt multe astfe de cazuri,dar eu as zice sa nu incepep sa vedem care sunt mai nesuferiti si care sunt mai primitori,ca unde ajungem zi???
As zice sa avem intelegere,si daca cineva greseste si ne face sa ne simtim prost ,sa intelegem ca asta e un lucru urat,si de aceea trebuie sa ma stradui sa nu fac altcuiva asa,doar pentru faptul ca am vazut cum e.
Ia zi tu Mircea cum ai reactiona daca ai fi basarabean si ar zice cineva ce ai zis tu?
...
Nedreptatile si prostiile sunt multe ,dar nu trebuie sa ne prostim mai tare ...,si sa le astupam,sa le ascundem ,ca macar altul sa nu sufere.
A comentat Lacustra 29 iulie 2008, 13:02 | mergi sus ▲
Cum crezi a meritat 300 ce ai zis tu mai devreme?
A comentat Lacustra 29 iulie 2008, 13:02 | mergi sus ▲
Sa nu uitam totusi ca saracia ne face mai rai,si parca imi inchipui aevea cum vreun romanas ce a ajuns mai instarit da o raita prin Basarabia si face parada modei cu ultimul tip de super-masina prin Chisinau.Asta-i invidie,fratilor,nu ura!Sper din inima ca in curand aceste dezechilibre sa se estompeze si sa stam fata in fata fara ca gologani din buzunar sa ne diferentieze ca acum,din nefericire.
A comentat micael 29 iulie 2008, 13:06 | mergi sus ▲
Mircea. Nu are rost sa-ti mai zic ceva. Eu iti zic una tu interpretezi altceva.
Eu ti-am explicat de ce am zis mai frate. Tu nu m-ai inteles dar asta este.
Ceea ca basarabenii s-au batut joc de tine, sa-ti spun ceva. Tu nu ai cum sa le acuzi. In asa stil au fost ei educati. Pe noi ne-au invatat rusii ca sunteti paduchiosi. Cei care niciodata n-au fost aici asa si cred. Plus politica noastra antiromana, rusii etc.
Apropo dak tot ne invinuim unii pe altii, stii ce zice bunelul meu? Si sunt sigur majoritatea buneilor din basarabia. Ca jandarmii romani in perioada interbelica s-au batut joc de doamne fereste de basarabeni, Le bateau pentru ca nu putea sa vorbesca romana (citeste in istoria romanilor de ce din 1840 si ceva s-a facut o rusificare intensiva a teritoriului.)
Rusii nu s-au batut joc, nu le bateau. Ei pur si simplu ne uchideau. Asa noapte fara ca sa vada vecinii...seara omul se culca dimineata nu mai era. Nimeni nu stia unde a disparut si basta.
Si in rezultat ce s-a memorizat oamenilor? Corect - romanii ne bateau, rusii nu ne-au facut nimic. Intr-adevar rusii mult mai multa nenorocirea ne-au facut. Dar pe ascunse, si nimeni nu stia despre asta.
Faptul ca tu faci aceasta impartire dintre noi si voi. Mie sincer imi pare rau. Dar dumnezeu cu tine. Oricum Romania este tara mea. Si ma doare in cot de parerea ta despre mine. Eu stiu ce sunt. Stiu pentru ce lupt. Stiu ca mai degraba sau mai tarziu vom fi impreuna.

Pt. Lacustra:
"Referitor la faptul ca a vandut basarabia e clar ca e aberatie ,dar te intreb se merita sa jignesti"

Hai sa fim seriosi. Macar un glonte, macar oficial. 3.000.000 de romani, nimeni nu avea dreptul pur si simplu sa ne dea rusilor. Cati din ei au murit de mana lui Stalin. Cati din ei au fost batjocoriti?
Hai sa recunoastem greselile istorice nu pentru ca sa ne uram dar sa nu le repetam.
Hai sa ne intrebam, Stefan cel Mare cum ar face?
A comentat 300 29 iulie 2008, 13:06 | mergi sus ▲
Poate nu m-am exrimat corect ,\'\'ce i-ai zis mai sus\'\'?
A comentat Lacustra 29 iulie 2008, 13:10 | mergi sus ▲
referitor la:
A comentat Mircea de la Iaşi pe 29.07.2008, ora 15:48

Sa stii ca ceea ce ai zis tu in comentul asta, te-a aratat ca un nimernic. Nimeni nu are dreptul sa judece care limba e frumoasa si care e urata.
Tu nu esti om care merita respect, doar pentru ce ai zis in comentul asta.
De Dostoievski, Tolstoi tot vrei sa zici ca sunt niste nimernici?
Acolo unde se termina politica, acolo trebuie sa se termine si ura. Daca nu se termina atunci esti un om prapadit.
Esti tradator al tuturor romanilor. Ce nu ai zice.
Pa.
A comentat 300 29 iulie 2008, 13:16 | mergi sus ▲
Pentru romanii de pretutindeni va ofer un dar de la mine,astfel sa puteti sa ascutati muyica ce va place,fie in romana,fie engleza,fie rusa,ca astfel prin darul divin al muzicii frumoase sa ne intelegem mai bine.
http://www.raimasoftware.com/downloads.aspx Trebuie doar sa-l descarcati si sa ascultati.Cu bine.
A comentat micael 29 iulie 2008, 21:12 | mergi sus ▲
mai 300 si Lacustra, voi ce, nu aveti de lucru , nu aveti cu ce va ocupa! Aproape o ora si eu stau si perd timpul si citesc cum voi bateti apa in piua!De la inceput era interesant , pe la mijloc am inteles ca, nu as vrea sa jignesc pe Mircea ,dar pe la urma eclar ca mormintul asa oameni o sai reeduce .Ori schimbat singele.

Apropo ,Mircea, tu nici nuti inchipui chit ai perdut ca nu cunosti limba rusa, macar pentru a citi litratura clasica rusa . 300 iti aduce aminte de Dostoievski si Tolstoi, mai sunt o multime,de care tu nici nai auzit pe cind is recunoscuti, tradusi si cititi in toata lumea.
Apropo, ei nau scris despre Putin ,Voronin, Stalin. Afirmi ca cunosti mai multe limbi, bravo, inseamna ca se dau tie usor limbile straine, nu trage atentia la cacofonii, sunt limbi, ca chineza, vietnameza in genere nu se articuleaza, se poate de le criticat chit doresti. Invata rusa , no sati para rau.

Mai Mircea, acuma la ceia ca noi din Basarabia de la noi pute a basarabeni, eu nam de ghind sa intru in polemica cu tine ca Lacustra si 300 ,pe cine il doare in cot, dar pe mine ma doare drept in .... de tine si de parerile tale despre basarabeni. Lucrurile sunt asa cum sunt si nici odata nu mam injosit in fata la nimeni ,cu atit mai mult in fata ta , sa ma indreptatesc cu ceva de parca ar fi vinoveti basarabenii cu ceva!!!

Sati mai spun ceva, cred ca TU no sa intelegi asa lucruri nici odata.TU esti din acelas aluat facut ca si noi numai ca mirodenii diferite sau pus.Mirodeniile noastre se numesc rusizme ,sau rusificare ,cred ca ai inteles, dar nu de la rusii din Moldova. Eu am fost, am trait ,am lucrat practic in tot URSS si iti spun ca rusii eu impart in3 categorii.Rusii din fostele republici a URSS, is brutali, porcosi, rusii din Moscova,asta e un stat in stat, is diferiti de ceilalti, au un microclimat de educatie , ghindire, comport diferit. Si rusii din Rusia, mai ales din Siberia. Tu ca sa intelegi asa lucruri trebue sa traesti mai mult timp cu ei ,sa vezi cum traesc ,cum chindesc, cumse comporta in diferite situatii si eu is convins ca o sa-ti schimbi parerile despre rusi. Au rusii un moment interesant. Cum ei sunt rai ,porcosi,beau vodka mult,dar nici odata nu intorc armele in razboi, chind cu unul ,chind cu altul - adica nus curve!!!
Mai ,Mircea sa tii minte un lucru despre basarabeni care au facut serviciul militar la rusi. Au bagat si in noi asa mirodenii.
Dar se gasesc si prin padurea noastra uscaturi.
A comentat !!! 29 iulie 2008, 22:32 | mergi sus ▲
Pentru basarabeanul !!!:

Din punctul meu de vedere şi al altor români, tu eşti uscătura din pădure. Tu stai acolo la tine cu Dostoiewski, Tolstoi şi Puşkin ai tăi (pe care i-am citit de altfel, inclusiv poeziile antibasarabene ale lui Puşkin), iar noi vom rămâne aici în România între Prut, Tisa şi Dunăre cu Eminescu, Coşbuc, Caragiale, Ştefan cel Mare etc. Vezi !!!, tocmai prin asta diferim noi românii de voi marea majoritate a basarabenilor: voi sunteţi rusificaţi până în măduva oaselor, vorbiţi şi gândiţi ruseşte şi vă comportaţi la fel ca ruşii. Nu degeaba se spune în Franţa şi Germania că "basarabenii sunt mai ruşi decât ruşii", sau "Basarabia e o casă rusească de nebuni". Eu cred că nu toţi basarabenii sunt aşa, dar tu vrei să mă faci să cred contrariul. Pe viitor eu voi ignora asemenea site-uri şi nu voi mai intra în polemică cu tine sau alţi basarabeni. Nu se merită! Dacăă intri în tărâţe, te mănâncă porcii!
A comentat Mircea de la Iaşi 30 iulie 2008, 05:06 | mergi sus ▲
Sa punem cateva puncte pe i.
Mircea de la Iasi, esti un basarabean. Concluzia asta reiese din ceea ce ai scris si din felul cum ai scris, deci si de la tine "pute" a basarabean. (Ca si de la mine, de altfel).
E trist, dar e adevarat, ai cazut in extrema cealalta: te-ai "indragostit" de Romania, nu de Rusia.
(In cazul in care gresesc, esti un simplu provocator).
Sa lasam Franta si Germania deoparte. Sincer nu cred ca se obosesc mintile lor nobile sa inventeze zicatori despre Basarabia. Chiar e de prisos ce ai scris, pentru ca aici am putea sa incepem sa citam "zicerile" italienilor despre Romania si atunci ramaneti in mare dezavantaj (daca ne "batem" in tari).
Si ultima chestie: daca nu esti mai ruda cu noi, basarabeni, iar mai presus de orice pentru tine este Romania, iar romanii sunt toti egali, poti sa-ti amintesti, intamplator, ca si Basarabia a fost candva in Romania. Dar pe cei care locuiau intre Prut si Nistru voi (cei ca tine) i-ati considerat mai putin egali decat toti ceilalti romani.
Succes in continuare si nu uita: ai intors spatele tarii tale, fratilor tai... asteapta-te la reciprocitate
A comentat Gummy Bear 30 iulie 2008, 08:29 | mergi sus ▲
to Mircea:
Eminescu a fost Moldovean, Stefan cel Mare la fel. Apropo stii ca Stefan era casatorit cu o rusoaica?
Problema ta e ca ti se face rau cand auzi de rusi. Apropo americanii sunt un popor mult mai marginit si la fel de Razboinic ca rusii. Tie iti plac americanii nu? Pai inainte!!! Apropo tu ai zis intr-un coment ca avem mentalitate ruseasca dar voi romanii de la Tisa pana la Prut cum zici tu aveti mentalitate Romaneasca...pai vreau sa-ti zic ca nu ai dreptate :) Eu am vazut foarte putini oameni cu mentalitate romaneasca. Cei mai romanesti din ei erau doi si din Basarabia apropo...eu vb despre Ion si Doina aldea teodorovici. Ei aveau mentalitate romaneasca, tu....tu ai mentalitate Americana sau tiganeasca in cel mai bun caz. Crezi ca esti patriot si vei muri pentru patrie? Taci bai, esti un sobolan care primul va trada tara la prima amenintare.
Si ce n-ai zice, cum n-ai vrea sa ma contrazici :) deja ai tradat tara odata....acuma pe situl asta. Ti-ai kkt fratii. Asta e mai mult de o tradare.
Referitor la puskin....eu n-am pomenit de el si nimeni pe situl asta nu l-a pomenit...Puskin a fost un foaie verde tru-la-la...poet pentru pizde....Referitor la Dostoievski si Tolstoi....stii ca ei fac parte din primii cinci clasici universali din lume?
Si nu raspunde pentru toti Romanii...eu ti-am mai zis \"eu TOT stau la Iasi\" si eu stiu ca oamenii de aici au alta parere. Daca facem un referendum acuma toata moldova romaneasca ar vota unirea. De altii nu zic ca nu stiu. Nu zic sunt marle ca-l de tine care intentionat vor sa ne sfadeasca. Dar e un procent mizerabil, si deobicei tiganii sau tiganitii astea de jmecheri din cartierele voastre.
A comentat 300 30 iulie 2008, 08:32 | mergi sus ▲
Gummy Bear şi 300, eu sunt născut în judeţul Botoşani, în satul în care s-a născut Eminescu dacă ştiţi voi care e acela. Deci nu mi-am kkt "fraţii". Fraţii mei sunt toţi românii.

Ca mulţi alţi basarabeni, minţiţi cu neruşinare în privinţa soţiei lui Ştefan cel Mare. Citeşte istoria adevărată, nu istoria integrată comunistă. Pe atunci cnezatul Moscovei nu prea conta. În schimb mai conta Bizanţul, chiar dacă turcii l-au distrus.
Citeşte ce spune istoria adevărată:

"Stefan cel Mare a avut trei casatorii: cu Evdochia de Kiev, cu Maria de Mangop si cu Maria Voichita, fiica lui Radu cel Frumos, domnul Tarii Romanesti, fratele lui Vlad Tepes.Toate erau de rang princiar, descendente din mari familii domnitoare, intre care cea de-a doua, Maria de Mangop, chiar urmasa familiei imperiale bizantine a Asan-Paleologilor. Stefan a contactat casatorii, conform uzantelor epocii, in intreaga Europa, care-i aduceau si aliante politice profitabile."


Tu 300 vrei să spui altceva, dar în lipsă de cunoştinţe mănânci rahat degeaba ca să te afli în treabă. Aşa ai fost şcolit de istoria integrată stalinisto-basarabeană.
A comentat Mircea de la Iaşi 30 iulie 2008, 09:41 | mergi sus ▲
Dumnezeu cu tine Mircea. Vrei sa ne urasti poftim. Important e sa te tii departe de noi. Acuma inteleg de ce te-au suparat basarabenii cand ai fost in MD, fiindca te-ai purtat ca un porc. De la inceput poate te uram acuma ma uit la tine ca la un handicopat. Vezi ca nu toti au nervi de fier sa te rabde...

Fii sanatos, si tine-ti limba dupa dinti. Tine minte pe tine nimeni nu te-a injosit, nu te-a jignit si n-o zis un cuvant de rau nici la adresa ta nici la adresa romaniei, pana n-ai inceput sa-ti exprimi parerea despre o regiune intreaga.

Cine tu esti mu.i.e sa-mi zici mie ca basarabenii put. Cine tu esti animal-o sa indraznesti sa vorbesti urat in adresa mea? Tu par de putza imputit ma inveti pe mine istorie? Ochii in pamant si cere-ti scuze pentru ce ai zis despre basarabeni. Din cauza la asa tradatori ca tine, bunicii mei au avut de suferit regimul stalinist!!! Si inca dupa asta indraznesti sa zici ca noi putim???

Basarabenii sunt mai destepti, mai civilizati, mai omanosi, mai prietenosi, mai blanzi, mai oameni ca tine. Daca tu ai prieteni inseamna ca nu stiu toate despre tine!!!
Sa nu te mai vad pe situl acesta.
Acest sit este pentru Romanii de pretutindeni.
Pentru tradatori si disperati aici loc nu este.
A comentat 300 30 iulie 2008, 10:39 | mergi sus ▲
300, cred ca nu prea ai inteles ce a vrut sa spuna Mircea. Va sfatuiesc sa va abtineti amandoi de la a va mai jigni reciproc. 300, daca esti roman basarabean omenos, civilizat si bland, abandoneaza subiectul.
A comentat Laura Scutaru, Iasi 30 iulie 2008, 10:56 | mergi sus ▲
nu mai pot de ras!!! va jigniti gratuit si in acelasi timp tipati sus si tare ca romania+basarabia=love/surori. potoliti-va! schimbati suiectul. niciunul din voi,cum de altfel nimeni de pe pamant nu are dreptul sa faca afirmatii generale de genu cetatenii din tara X sunt niste (....). astef de afirmatii nu denota decat PROSTIE!!!

mult spor si mai iesiti din cand in cand in natura,cica e relaxant si calmant:)
A comentat ela 30 iulie 2008, 11:16 | mergi sus ▲
O intrebare pentru Marele si Unicul Roman pe planeta Pamant, Mircea de la Iasi:
Ce-i aia Eminescu? :-)
P.S. Daca ai ceva simt, ar fi cazul sa te opresti... poate...
A comentat Gummy Bear 30 iulie 2008, 19:37 | mergi sus ▲
Mai,fratilor,eu personal imi cer iertare pentru afirmatiile facute de Mircea,cateva dintre ele chiar au fost dure.Sincer nu stiu daca acest fel de dezbateri polemice sunt intr-adevar bune pentru coagularea neamului romanesc,dar cum am zis de foarte multe ori aici,trebuie sa invatam ce inseamna democratia,si uneori(din nefericire) asftel de conflicte de idei mai apar si exprimarea lor publica nu face altceva decat sa ne apropiem mai mult unii de alti prin cunoasterea impresiilor proaste ce le avem poate unii fata de ceilanti.Sper ca veti intelege subtansta mesajului meu si nu va voi scandaliza mai mult comparativ cu momemtul de fata.Va respect pe toti.
A comentat micael 30 iulie 2008, 20:37 | mergi sus ▲
300,nu doar "Daca facem un referendum acuma toata moldova romaneasca ar vota unirea."ci si toata Romania ar vota pentru unirea Basarabiei cu Patria mama,insa sa nu cadem in aceea capcana cum ca o unire cu asemenea profunde semificati s-ar face cumva printr-un referendum,amintindu-ne doar actiunea radicarilor maghiar ce nu demult vroiam sa obtine autonomie judetelor HAR-COS printr-un simulacru de referendum.Ia pasiunea noastra nebuna pentru unirea tuturor romanilor intr-o singura tara mare,prospera si moderna,nu tebuie sa ignoram actiunile radicarilor straini pentru ruperea tarii in mai mult de trei bucati(Bucovina de nord,Basarabia si Cadilaterul).Asa ca hai sa fim mai atenti cu cuvintele pe care le folosim.
A comentat micael 30 iulie 2008, 21:15 | mergi sus ▲
Salut "frate" Mircea!
Dupa istoria ta adevarata, una din sotiile lui Stefan, Evdochia de Kiev era ucraineanca nu rusoaica!!! Mai, tu nai inteles ce tiam spus despre limba rusa. Ar fi bine sa cunosti ,nu de ai iubi pe rusi ,dar de a citi si cunoaste mai multe, de a face comparatie de a putea analiza unele sau altele lucruri. Tie iti trebue sa muncesti foarte mult in acesta directie, esti slab pregatit .
Unicul lucru care is de acord cu tine, si nu toti romanii difera de majoritatea basarabenilor, numai TU diferi prin aceia ca noi , cum nu teai cracana acolo, dar cunoastem mai multe. Stai pe curpan ,am citit si pe Eminescu,Creanga, Cosbuc, Sadoveanu s.a.
Bai, citeste putin mai sus ce spune 300 , cum is basarabenii, are dreptate.
Despre Stefan, ca se casatorea prin Europa care -i aduceu aliante politice profitabile. Bai, TU singur crezi in toate astea . Spunemi chiti pidari au sarit in ajutor MOLDOVENILOR chind se bateau cu turcii!!! Am in vd. socri, cumnati din familii imperiale. Bai, frati de neam ,romani nu veneau sal ajute, nu nobili europeni. Dati seama de glume, trebue sa cunosti masura.
Mircea, ceva ce tu nu poti sa intelegi. 300 e suparat foc, stii de ce ?El are in el mirodenii din alea ce tiam spus mai sus.El stie foarte bine ca uneori pentru cuvinte se poarta mai mare raspundere ca pentru fapte. El stie masura cuvintului, ceia ce tu nu te poti lauda!
Eu nu te cunosc si tare nu mii dor de tine, dar so stii , nu tio ert nici odata! Pasarea azburat ,no mai prinzi!!!
A comentat !!! 30 iulie 2008, 22:16 | mergi sus ▲
micael, foarte serios, spunemi ce inseamna democratie, in general. Si cum intelegi tu meniul asta de bucate!
Pentru muzica ,multumesc frumos, despre altele stam de vb.!
A comentat !!! 30 iulie 2008, 22:37 | mergi sus ▲
Stiti de unde vine id-ul "300"? Tare mi-a placut istoria celor 300 de spartani. Eu nu zic de film, zic de istorie.
Sa nu credeti ca tind sa fiu erou, dar pe bune cred ca noi basarabenii care lupta pentru Romania mare, suntem cei 300 care lupta cu intreaga lume. La fel cum si cei 300 am fost tradati de propriu parlament (teoretic suntem republica parlamentara) care ne-au lasat pe noi de singuri. Acuma luptam cu intreaga armata incepand de la PCRM si terminand cu rusia,usa,ue.
Fi-ti deacord europa ne-a izolat pe noi. Stiti ca rusii pot lua viza in ue fara nici o problema. Dar noi? Putem?
E o lupta nedreapta, si cand mai auzi de la un frate de sange care se dezice de tine,care te uraste pe tine doar pentru ca esti de peste prut....iti vine sa urli....
Trebuie sa ne ajutam unul pe altul. Nu trebuie sa ne mancam ca niste caini.
Mircea nu si-a cerut scuze in fata noastra, inseamna ca el nu merita sa fie respectat.
Eu la randul meu, imi cer scuze ca am inceput sa vorbesc necenzurat pe acest sit, nu-mi iau cuvintele inapoi, doar recunosc ca as fi putut exprima gandurile mai frumos si fara emotii.
A comentat 300 31 iulie 2008, 00:17 | mergi sus ▲
!!!, departe de mine gândul de a-i jigni în mod gratuit pe basarabeni. Eu doar am citit postarile unor basarabeni antiromani, din păcate foarte mulţi antiromâni, şi ca român m-am simţit jignit. Nu intenţionam să intervin, dar nu m-am mai putut abţine în faţa jignirilor. Ca atare am răspuns cu aceeaşi monedă. Dacă consideraţi că reacţia mea a fost mai dură decât antiromânismul basarabenilor, vă rog să mă scuzaţi. Dar îi rog pe toţi basarabenii să ne respecte pe noi ca români, iar noi la rândul nostru vă vom respecta ca basarabeni. Eu nu voi mai interveni pe forumuri, dar asta nu înseamnă că nu voi mai citi postările voastre atunci când voi avea timp. Deci scuze dacă am jignit pe cineva mai mult decât merita!
A comentat Mircea de la Iasi 31 iulie 2008, 04:09 | mergi sus ▲
Daca eu ca basarabean imi apar basarabenii asta nu inseamna ca sunt antiroman. Nu te-a jignit nimeni primul. Daca nu ai inteles asta atunci asta este.
Dumnezeu cu tine. Sanatate. Sper sa te schimbi. Daca nu, atunci vei purta ura noua pana la adanci batranete si e trist pentru tine. Cat despre noi, noi stim ce vrem, si stim ca NU suntem antiromani.
Sa zici ca romanii is perfecti trebuie sa fii disperat. Toate popoarele nu sunt perfecte. Dar stii cum e? Fratele nu se alege, il iubesti asa cum este. Eu va respect si va iubesc pe toti cei din RO de azi. De restul nu raspund.
A comentat 300 31 iulie 2008, 10:01 | mergi sus ▲
Grea intrebare fratele meu,dar o sa incerc pe cat posibil sa-ti raspund.In primul rand democratia este opusul dictarurii de orice fel.2.O tara dmocratica nu este condusa prin nepotisme,cum se mai intimpla chiar si in patria mama.3.O tara dmocratica se bazeaza mai mult pe legi,procesul de selectare a oamenilor valorosi este ft dur.4 Libertatea de expresie(aici nu esti inchis,nici nu ti se ia computer-ul daca esti protestatar al puterii.)5.Atata timp cit nu atentezi la libertatea altuia,esti liber sa faci tot ceea ce doresti.6.Organele statului sunt puse in slujba cetateanului,iar nu sunt elemente opresive in mana puterii politice...Imi inchipui ca astfel de afirmatii poate vi se vor parea puerile,dar doamne,cat de mult influenteaza viata omului simplu respectarea tuturor acestor reguli.
A comentat micael 31 iulie 2008, 10:34 | mergi sus ▲
Mircea,eu personal,cu tot respectul o spun,nu stiu cum poti sa faci diferenta intre romani si basarabeni ca si cum ai iubi mai mult pe steaua decat pe dinamo.Frate,suntem o singura natiune,CEA ROMANA.Apropo ,eu daca te-as jigni pe tine fiind compatriotul tau(daca ne luam dupa ultimul tau mesaj),tu cum mi-ar raspunde,oare cumva de genul:Eu doar am citit postarile unor basarabeni "olteni"antiromani, din păcate foarte mulţi antiromâni, şi ca român m-am simţit jignit... Intentionat ti-am modificat putin mesajul(scuze pt asta),dar ce simti acum.Sunt oarecum curios.
A comentat micael 31 iulie 2008, 11:05 | mergi sus ▲
Micael, si eu ii respect pe basarabenii care ne respecta. Cu atat mai mult ii admir pe basarabenii de etnie romana. Insa nu-i pot respecta pe cei care injura Romania ori de cate ori i se nazare lui ceva, cu alte cuvinte, pe antiromani. Si msa stii ca antiromanismul a ajuns o profesie, un fel de politica de stat in Basarabia. Noi aici in Moldova ii cunoastem mai bine pe basarabeni decat voi in Oltenia sau Muntenia. Asa ca nu prea stiti despre cine vorbiti. Eu personal imi cer scuze de la basarabenii de etnie romana, pe care-i respect si-i admir. In rest, Dumnezeu cu mila!
A comentat Mircea de la Iasi 31 iulie 2008, 18:34 | mergi sus ▲
OSB si PPCD va sunt recunoscatori ca va pasa si ca aveti intotdeauna ceva de spus, dar incercati sa comentati la subiectul articolului.
A comentat Admin 31 iulie 2008, 19:12 | mergi sus ▲
Cel care a postat mai sus cu numele "Admin" primeste BAN pt 30 de zile.
A comentat Watcher 31 iulie 2008, 19:29 | mergi sus ▲
Est sau Vest? Apus sau Rasarit? Rusia sau Europa? Iata intrebarea care ma framanta! Ce va alege Republica Moldova la alegerile din 2009? In rest totul este vorbarie goala. Daca aveti ganduri de europenizare, dragi romani din Basarabia, luati taurul de coarne si la alegerile pe care le veti avea anul viitor trimiteti ciuma comunista acolo unde ii este locul. Dati cu ea in mocirla uitarii asa cum au dat toate tarile foste comuniste din Europa, inclusiv Romania. La noi in 1989, pentru libertatea de expresie, pentru libera circulatie in lume, pentru dreptul de a munci acolo unde te taie capul, pentru dreptul de a avea o bruma de avere castigata prin munca cinstita, s-a varsat sange romanesc. Pentru asta s-a facut Revolutia romaneasca din 1989. Pentru libertate! Atunci au murit romani pentru a trimite rahatul comunist acolo unde ii este locul. In trecut! Dar voi, romanii de peste Prut ce ati facut dupa ce toate statele europene au scapat de comunism (inclusiv Rusia - mama comunismului)? Ati decis ca este mai bine sa ridicati din nou comunismul la rang de prima putere. Ei, asta este! La noi, in Romania, circula o zicala care are o aplicabilitate larga: "Cum iti asterni asa dormi!". Nu stiu daca la voi exista zicala asta, dar stiu ca vi se potriveste de minune. Va zic toate astea, fiind perfect constient ca nici la noi in Romania lucrurile nu sunt perfect roze. Avem probleme destule cu coruptia la nivel mare si mic, cu saracia, cu birocratia, cu toate mecanismele statului care se modernizeaza foarte greu. Dar noi, romanii din Romania, mai avem o sansa. Suntem cetateni europeni, iar politicienii nostrii, nu au altceva de facut decat sa merga pe calea pe care o dicteaza Uniunea Europeana. Este adevarat ca merg greu, dar totusi merg ca nu au de ales. Asta a fost vointa poporului roman. Voi nici sansa asta nu o aveti. Din punctul meu de vedere, soarta voastra este pecetluita. Partidul comunist este foarte puternic si probabil va castiga din nou alegerile, iar partidele care v-ar putea aduce pe cale europeana sunt prea slabe si dezbinate. Nici macar TVR-eul romanesc (din cate stiu eu ) nu-l mai prindeti. In schimb, rusii din Rep. Moldova au la dispozitie nenumarate posturi radio-tv in limba materna, si va domina in propria tara. Din punctul meu de vedere, este posibil sa sfarsiti in bratele Maicii Rusii. Sa dea Dumnezeu sa ma insel! Domnul sa aibe in paza Sa pe romanii de pretutindeni.
A comentat Catalin, Craiova 31 iulie 2008, 19:30 | mergi sus ▲
Chiar daca se va ridica o noua cortina de fier peste Prut asa cam cum crede Catalin,mai devreme sau mai tarziu Basarabia va reveni in trupul tarii asa cum Germania democrata a absorbit Germania comunista sau precum in mod sigur si cele doua Coreei se vor unifica odata.Spun asta,gandindu-ma la fenomenul globalist in plina desafurare si la tendinta nu numai a celor de aceiasi limba de apropiere,dar si curiozitate ce exista a oamenilor de a se cunoaste intre ei ,fiind de rase diserite.In opinia mea,viitorul suna bine ;-))
A comentat micael 31 iulie 2008, 20:52 | mergi sus ▲
Frate,Mircea,nu intetionez sa intru in polemica cu tine,dar respectuos iti spun CA NU EXISTA BASARABENI DE ETNIE ROMANA,si ei sunt romani la fel ca noi.Basarabia este o provincie romanesca exact in acelasi mod cum sunt:MUNTENIA,ARDEALUL,BANATUL,OLTENIA,MOLDOVA,BUCOVINA DE NORD,MARAMURESUL,DROBOGEA .Aceste sunt provinciile romanesti istorice ce alcatuiesc Romania de astazi sau au fost parte din ROMANIA MARE in perioada inter-belica,care este idealul nostru de tara la care tindem.Iar fraza" basarabenii de etnie romana"este o absurditate la care nici rusii n-au avut-o pana la tine.Referitor la etnii,poti sa zici:roman de etnie germana,roman de etnie tiganeasca,roman de etnie maghiara,DAR NICIODATA ROMAN DE ETNIE BASARABEANA SAU ROMAN DE ETNIE OLTENEASCA pentru simplu fapt ca asa ceva nu exista.Asa cum avem cateva orase mari si frumoase in Romania,la fel avem si provinci romanesti mai mari sau mai mici care formeaza Romania si o pun pe harta lumii.Deci in concluzie basarabenii sunt romani si basarabia este provincie romaneasca.
A comentat micael 31 iulie 2008, 21:27 | mergi sus ▲
Legat de injuraturile basarabenilor adresate noua fratilor lor,ce este nou in asta.Oare n-ai fost niciodata pe niciun stadion de football din tara si nici n-ai injurat romanii din echipa adversa,oare n-ai mai intrat pe alte forumuri in limba romana si n-ai vazut cum se injura aceia intre ei de mama focul.Injuratura a facut parte din civilizatie dintotdeauna. :-)
A comentat micael 31 iulie 2008, 21:42 | mergi sus ▲
Mai,fratilor,noi comentam aici de zor cauza romanismului in europe si in lumea si Nasa a descoperit particole de apa pe Marte si lacuri de matan lichid pe Titat ,una dintre lunile lui Saturn.Doamne sunt asa de fericit . :-)Traim intr-o epoca fabuloasa.Sunt mandru ca sunt om,nu numai roman :-)
A comentat micael 31 iulie 2008, 22:30 | mergi sus ▲
micael, optimizmul tau e fara margini. Mai rar asa . Bravo tie!!!
A comentat !!! 01 august 2008, 17:51 | mergi sus ▲
Optimismul si speranta au carecterizat dintotdeauna neamul romanesc,numai asa am trecut peste cele mai dificile perioade din istoria nostra.Doamne si cat de multe au fost acele perioade si cat de lungi uneori,si totusi am ajuns unde suntem astazi:O tara ce se mordernizeaza in ritm acceralat,romani ce se emacipeaza,incep sa creda in ei insisi si prin asta incet,incet sa se simta puternici si egali altor neamuri.Noi suntem nu mai urmasii Romei,ci si urmasii Dacilor ce poate nu erau ce mai cultivati oameni din antichitate,dar au fost cu siguranta un popor darz care atunci cand au avut un lider adevarat deveneau de temut.Din pacate am mostenit acesta necesitate de a avea lideri ideali,curajosi,loiali poporului care sa-i urmeze.Eu cred ca a venit in sfarsit timpul si pentru noi sa depasim aceasta linie si sa incepem sa contruim un sistem democratic adevarat bazat pa legi bune care sa mearga de la sine avand in frunte chiar un guvern si presedinte tampiti.
A comentat micael 01 august 2008, 20:19 | mergi sus ▲
micael, un sistem democratic adevarat e o utopie . Spunemi poate cunosti, eu nu , vreun stat democr.adevarat. Despre legi bune , trebue sa existe asa oameni competenti sa faca asa legi, pe urma aplicate in veata , respectate DE TOTI!
Micael ,ce nai impartit cu presedintele vostru, am observat ca nu prea cu el!
A comentat !!! 01 august 2008, 20:34 | mergi sus ▲
Cand vorbesc despre democratie,nu ma refer la cea antica,Elena din care democratile occidentale s-au inspirat,aceea este tipul de democratie ideala,dar care a devenit utopica timpurilor noastre,ci la sistemul de valori vestic ce pune accentul pe concurenta si pe oamenii ce razbat in aceea cursa aproape"salbatica"de a fi numarul unu.Oare cine crezi tu ca planifica traectoria Americii de 200 de ani.Oamenii politici cumva?!Se poate sa fie adevarat si acest lucru,dar ramane valabil doar anilor de inceput al formarii SUA,dupa care America s-a dezvoltat pe predinctiile oamenilor inteligenti ce au proiectat viitorul Americii din umbra,inclusiv pe planurile cercetarii din care a purces maretia politico-economico-militara a USA.Referitor daca si fi pro sau contra Basescu,frate,pe oamenii politici din intreaga lume nu dau nici doi bani,pentru ca marea lor majoritate sunt niste tampiti care au in spate un adevarat sistem de strategie ce preconizeaza amenintarile la adresa statului respectiv si le amortizeaza inca din fasa de cele mai multe ori.Iar daca unii oameni cu bani care incalca legea si totusi scapa de conseciintele ei,asta nu inseamna ca sistemul de legi este prost conceput,ci doar arata slabiciunea oamenilor de-al aplica tutoror imod egal pana la capat.
A comentat micael 01 august 2008, 21:51 | mergi sus ▲
Iar pe presedintele Romaniei ar trebui sa vi-l asumati si voi ca presedinte al vostru,ca doar suntem romani cu totii,nu-i asa?
A comentat micael 01 august 2008, 22:06 | mergi sus ▲
Micael, tu esti prea optimist si prea increzator in "romanismul" basarabenilor. Vino mai frate aici la Iasi sa te trec nitel in Basarabia, si ai sa vezi tu cu cine ai de-a face. Abia dupa asta ai sa vorbesti in cunostinta de cauza, pentru ca acum vorbesti de pe pereti, la modul ideal.
A comentat Sandu Husanu 02 august 2008, 06:08 | mergi sus ▲
To Sandu Huianu:
Si cu cine are de a face? Chiar crezi ca moldovenii trebuie sa-ti sara in gat, sa te sarute si sa te intalneasca cu paine si cu sare?
Taci bai si nu te fa de ras! Basarabenii tin minte despre ce ati facut voi romanii. Si logic ca n-au incredere. Un procent foarte mic din populatie poate sa ajunga in romania sa vada ca in RO nu traiesc paduchiosi si rapanosi asa cum ne zicea partidul pe vremuri. Deci in rezultat nu cred ca mai mult de 10 la suta va respecta si vor unire iar restul se tem de voi sau/si va urasc. Si ce ati facut pentru ca basarabenii sa-si schimbe parerea? Ne kakati pe noi pe situri de genul asta pentru a ne demonstra noua ca suntem magari? Eu ca basarabean cand vin acasa incerc sa-mi conving prietenii rudele cunoscutii ca Romanii si Moldovenii sunt acelasi popor etc. etc. Si acum ma gandesc...dar de ce eu? Voi 22 de mil si nici unu nu si-a cerut scuze pentru perioada interbelica atunci cand ne bateati cu ciomagul. Pentru ca ne-ati dat la rusi fara macar un protest simbolic. Pentru ca l-ati ucis pe Antonescu, cel care lupta pentru Romania mare!!! Rusine! Noi nu v-am facut nimic rau, cu exceptia unor sfezi aiurea pe care le-a facut Voronin al nostru. Voi in schimb aveti ce ne spune si nu ne spuneti. Ba chiar mai mult ne urati...
Daca va fi de ales intre un Basarabean si Roman, eu am sa aleg Basarabeanu. De ce? Fiindca voi ati facut diferenta asta dintre noi si voi! Si tot voi trebuie sa stergeti aceasta diferenta!!! Sa nu va suparati ca va uraste lumea de acolo, sa le intelegeti de ce! Cititi istoria, vorbiti cu batranii nostrii si intrebatile ce au facut romanii din 18 pana 39? Atunci o sa intelegeti de ce oamenii nostri va urasc si fac diferente!!! Noi vorbim o limba mai arhaica, fara misto,cool, jmecher, naspa si alte kakaturi. Noi folosim rusizme. Fiindca in perioada sovetica cine nu stia rusa murea de foame, si toti stiu rusa, la fel cum la voi majoritatea engleza. Merita sa ne certam pentru cum vorbim?
Daca ne certam pentru limba, atunci da-o in masa Romana, hai sa trecem pe esperanto, chineza, matiana, tartarareasca! Important e sa ne intelegem si sa nu ne certam!!! Sa fim frati si nu caini!
A comentat 300 02 august 2008, 08:55 | mergi sus ▲
D-le 300, nu crezi ca este totusi o diferenta intre romani si basarabeni? Nu face nimeni caz ca basarabenii vorbesc o limba mai arhaica. Si la noi sunt zone unde se vorbeste o limba romana mai arhaica.

Problema e alta insa: voi traiti in trecut, romanii traiesc in prezent si in viitor. Voi va uitati la ce au facut jandarmii romani intre 18 si 39. Dar nu va uitati la faptul ca daca nu era jandarmul roman atunci, sufereati si voi holodomorul la fel ca ucrainenii si alte popoare din URSS. In Romania nu ati suferit foamete si executiile la care au fost supusi popoarele din URSS intre 1920 si 1939. Ar trebui sa stiti de la ce ati fost salvati de Romania pina in 1939? Si nu va cer eu sa fiti recunoscatori Romaniei ca v-a salvat de foametea programata, de canibalismul organizat de rusi, dar s-ar impune putina masura in ceea ce scoateti pe gura la adresa romanilor. De aici apare si distantarea noastra fata de voi basarabenii, distantare care se accentueaza si care va afecteaza pe voi, nu pe noi.

Dar, in fine, puteti merge in Europa si prin Ucraina si Polonia, Slovacia sau Ungaria. Asa ca nu este absolut necesar sa mai calcati prin Romania.
A comentat LauraRo 02 august 2008, 09:33 | mergi sus ▲
Domnisoara LauraRo:

Din spusele voastre pare ca Romania a fost salvatoare din 18 pan 39. Oai-o dar nu te-ai gandit ca asta de fapt a fost o parte din teritoriul unei tari mari? N-am dus foame? Citeste istoria. Din 45 in cole crezi ca umblau cainii cu covrigii pe coada?
Inchipuieti ca in locul basarabiei ar fi alt teritoriu...dobrogea de ex. Cum te-ai simti atunci cand ti-o tradat mama Romania?
Eu m-am convins de un lucru, voi va credeti buricul pamantului si va uitati la noi ca la felul 3 si credeti ca ne-ati facut mare favoare. Si acuma va bateti joc si mai tare sa va aratati superioritatea voastra fata de noi. Vreau sa-ti spun ceva, eu sunt roman macar ca m-am nascut in basarabia, si mi-i pana in varful p..ei ce va ganditi voi de noi! Eu nu duc ura, eu constatez faptele. Din cauza voastra noi am suferit si tot voi acuma nu vreti sa recunoasteti asta. Nu vi se pare ca sunteti magari la faza asta? Eu nu cer sa va puneti in genunchi in fata noastra. Eu cer sa recunoasteti ca politica dusa atunci de voi era gresita. Pentru ca noi sa fim convinsi ca voi n-o sa repetati istoria. Va spun un singur lucru la toti romanii: Daca a da dumnezeu si ne vom uni vreodata si daca a da dracu in voi sa va bateti joc de noi. Eu voi fi primul care voi cere independenta inapoi!!! NOI SANTEM TOT OAMENI POATE MAI DESTEPTI CA MULTI DIN VOI! DE NOI SE BATE JOC TOATA EUROPA!!! Rusii, Ucrainenii! Si voi fiind noua frati nu ne ajutati ba chiar ne faceti viata si mai complicata. Noi venim in RO si auzim fraze de genu "Du-te acasa basarabeanule" Voi sunteti agresivi in privinta noastra nu ne primiti sa va fim prieteni. Rusine Romanilor!!! Unde vii respectul fata de tara voastra? Ne luptam pe 3 fronturi odata, fiind siguri ca spatele e aparat de fratii nostri de peste prut!!!
Tineti minte daca ne mai tradati inca odata noi ne vom intoarce de la voi cu spatele pentru totdeauna, chiar si cei care in prezent sunt pro pro Romani.
A comentat 300 02 august 2008, 13:23 | mergi sus ▲
To LauraRo:
Chiar vreau sa stiu, maghiarii de la voi tot asa se urasc cu ungurii din Ungaria? Sau aceste tampenii, pe care le citesc pe acest site de cateva zile , sunt caracteristice doar noua, "romanilor de pretutindeni"?
Mai grav este ca aveti dreptate si unii, si altii... Singura solutiee e sa uitam trecutul si sa privim spre viitor, care poate fi doar impreuna intr-o Europa unita... Intr-o familie adevarata, fratii nu-si scot ochii unul la altul pentru defectele fiecaruia, se mai contrazi, se mai iau peste picior, dar in lume sunt uniti, se apara unul pe celalalt. Da voi ce faceti?Inloc sa va uniti si impreuna sa va opuneti rusificarii Basarabiei, voi v-ati amintit si de jandarmi, si de Antonescu... Daca nu vom fi uniti in relatiile cu strainii, iar ne vor folosi ca in 1940-1944, Bbunelul meu a inceput razboiul cu romanii si l-a terminat cu rusii...
A comentat Vlad 02 august 2008, 13:33 | mergi sus ▲
Si inca una!
Sunti mandri ca ati intrat in UE? Sa stiti ca v-o luat in UE de pomana. Voua pur si simplu v-o mers. Voi pur si simplu ati castigat in loterie. UE acuma pune bete in roate pentru toti cei din RM. UE impune Romania sa nu ne mai dea cetatenie. Pentru a intra intr-o tara don UE noua ne trebuie vize care se obtin foaaarte greu. Cu nimeni UE-ul nu se poarta atat de agresiv cum cu Moldova.
Cum crezi cum ne noua. Noua nimeni nu ne ajuta. Toti ne folosesc.
Personal mie nu-mi trebuie nimic! Nu e nici o problema pentru mine sa ma duc undeva in State sa-mi gasesc un servici fain si sa traiesc pana in adanci batranete fara nici o grija pe capul meu. Crezi ca eu voi profita cu ceva in urma Unirii cu Romania? NU! Eu si singur cu mainele mele pot sa-mi creez viitorul!!! Pur si simplu Romania e tara mea, Basarabia e o regiune a Romaniei eu lupt pentru dreptate, pentru ca asa e corect sa fie. Eu militez pentru ca noi sa ne impacam. Eu lupt pentru fratii mei de pe ambele maluri a Prutului pentru ca noua sa ne fie mai usor!
Si daca credeti ca noi Basarabenii nu avem ce sa va propunem va gresiti amarnic!!! Suntem un popor cu mare perspectiva pur si simplu prea tare chinuiti de foame, tiranie, dictatura, ura care e indreptata inspre noi din toate partile.
Hai sa ne impacam odata si pentru totdeauna!!! Hai sa incercam sa stergem ura asta dintre frati!!! Noi din Basarabia, voi din Romania, fiindca sunt oameni rai de pe ambele maluri a prutului care nu vor unire!!!
P.S: to LauraRO scuze pentru "Oai-o" Am zis-o din nervi mai mult.
A comentat 300 02 august 2008, 13:43 | mergi sus ▲
To Vlad:
Antonescu e erou! El a luptat pentru Unire. A luat decizie complicata intr-o perioada complicata! Daca ar fi castigat ar avea monument in orice localitate!!!
A comentat 300 02 august 2008, 13:46 | mergi sus ▲
Pentru 300:
Tu ai dreptate, dar sa stii ca si Laura are dreptate, multi moldoveni n-au ochi sa-i vada pe romani, mai ales acei care fac bisnita in Romania!? Stii de ce? Pentru ca Romania pentru ei se reduce la mizeriile si controalele, la care sunt supusi de vamesi ca sa ajunga la piata, unde nivelul de cultura este... "ca la piata". Asa ajung sa urasca nu pe comunisti, care au facut vama dar pe cei de la care castiga o paine sa-si creasca copiii. Satele de-a lungul Prutului 2/3 din populatie se tine numai cu bisnita peste Prut. in acelasi timp nu vor sa auda de unire, la primavara vor vota iarasi comunistii... Asta-i rezultatul a 60 de ani de dictatura comunista de spalere de creieri, care continua si acum... Mai grav este ca si tineretul, cei nascuti dupa 1989, care anul acesta au absolvit liceele, majoritatea gandesc la fel ca parintii lor... Asa ca avem si noi pacatele noastre... Eu zic sa incercam sa aducem in prim-plan ce ne uneste, nu ce ne deosebeste, sa ne respectam reciproc si sa luam exemplu de maiestrul Botgros, care se simte extraordinar in Ro., si stiti de ce? Pentru ca si el respecta pe romani...
A comentat Vlad 02 august 2008, 13:50 | mergi sus ▲
Da, 300, ai dreptate, Antonescu e un erou, pentru tine si mine, si pentru cei care gandesc si simt ca noi, romaneste, adica cu creierul, nu cu stomacul... Dar restu, mai ales rusofonii, ce spun de Antonescu?.. Asta e, mai ales acuma cand Rusia a inceput iar sa-si arate coltii...Dar te-ai intrebat vre-o data, cati sunt ca noi? La recensamantul din 2004 s-au declarat romani doar 2 %...
Apropo, majoritatea celor care urasc Ro., chiar si rusofonii, au cetatenie romana, facuta pe bani... iar eu astept de 5 ani sa fiu programat pentru a depune dosarul...La 28 iunie 1940, am fost abandonati intr-o zi, acum trebuie sa dovedim decenii intregi ca suntem cetateni ai Ro.? Asta pentru Laura, de ce multi moldoveni se vor duce in Europa prin Ungaria, Bulgaria, Cehia ori Slovacia, pentru ca Guv. Ro. nu se gandeste la noi, cei care ne simtim cu adevarat romani...
A comentat vlad 02 august 2008, 14:08 | mergi sus ▲
Da Vlad si 300, multi romani se tem de tradare din partea multor basarabeni ruso-comunisti, dar sa stiti voi ca pentru romani ne dam si viata daca va fi nevoie. Speram sa nu fie nevoie insa. In 1940 a fost o conjuctura totalmente nefavorabila romanilor. Romania era amenintata cu disparitia de pe harta lumii, la fel cum s-a intamplat cu Polonia. Dar acum alta este situatia Romaniei.

Dar daca tu 300 esti roman, de ce din postarile tale iese la iveala accente antiromane? Nu se poate acorda cetatenie romana la toti basarabenii care o cer, pentru simplul motiv ca ar avea loc o migratie masiva a basarabenilor in Romania si Europa. Si apoi, nici nu se mai stie in cine sa avem incredere.

Oricum, pentru o imbunatatire a relatiilor dintre noi, comunistii si slugile lor trebuie sa pice la alegeri. Abia atunci ne vom cunoaste mai bine, si sunt sigur ca va va fi si voua mult mai bine. Deci, sa nu ne mai intoarcem inapoi, sa invatam din greselile istoriei si sa nu le mai repetam. Asta si incearca Romania acum! Sa asigure un viitor sigur, stabil, prosper pentru fiecare roman. Si suntem pe calea cea buna. Dumnezeu sa ne ajute!
A comentat MarcelRo 02 august 2008, 17:01 | mergi sus ▲
MarcelRo,frate,ce este cu tine,cine esti tu sa zici ca nu se poate arcorda cetetanie romana tutoror basarabenilor in massa,aminteste-ti doar cum a procedat Ungaria imediat dupa integrarea in UE,acorda cetetanei maghiara tuturor ungurilor din afara granitelor sale,iar acest lucru a starnit si un mic scandal politic in Romania si i-am acuzat pe ungurii ca ne depopuleaza tara.Hai sa terminem cu prostiile astia,fratilor,si sa nu i mai tratam pe Basarabeni pe nedrept ca pe niste straini,EI SUNT ROMANI,S-A INTELES,iar cretinii de la Bucuresti ce conduc tara aceasta trebuie sa fie presati ca sa inteleaga acest lucru,iar cit despre ceea ce ne recomanda UE,ma doare in cot de ei,o-m fi intrat Romania in acesta confederatie europeana,dar problemele noastre interne,actuale sau istorice tot de Bucuresti trebuie sa fie revolzate.
A comentat Micael 02 august 2008, 17:40 | mergi sus ▲
Pt Sandu Husanu,Daca Basarabenii toti ar fi niste nenorociti,criminali,betivani,etc,ei tot ROMANI SUNT SI ROMANI VOR RAMANE.Ok frate,poate eu vorbesc din carti,dar tu n-ai niciun drept sa-i judeci pe fratii tai si sa-i consideri mai prejos decat tine pentru simplu fapt ca sunt egalii nostri ,fie ca-ti place fie ca nu.Tu daca ai avea vreo 7 ori 8 copiii,ce ai face?Ai creste doar pe unii dintre ei si pe restul i-ai da la casa de copiii.La fel se intimpla si cu tara asta,avem 8 regiuni istorice,7 regiuni o duc bine mersi,a 8-a o duce mai greu,dar insa chiar si asa nu trebuie sa o ABandonam,ci trebuie sa ne ingrijim de ea.NU UITATI SUNTEM ROMANI CU TOTII.
A comentat MICAEL 02 august 2008, 18:00 | mergi sus ▲
Referitor la faptul ca noi v-am tradat pe voi,basarabenilor in 1945,n-am avut ce face,cel mai puternic a castigat totul si amintitiva ca nu numai voi ati suferit sub comunism,ci si noi cei de dincoace de Prut.Ciuma comunista a cuprins aproape jumatate de continent,spuneti-ne voi acum,daca stiti,pentru ca eu unul sunt curios sa-mi cunosc istoria si vreau cu adevarat sa aud si opiniile voastre,ce am fi trebuit sa facem si mai ales cum sa procedem tinind cont ca,ideologia comunismul rusesc inghitise toata tara.
A comentat micael 02 august 2008, 18:08 | mergi sus ▲
Nu stiu ce ati invatat voi la istorie in legatura cu cedarea Basarabiei de catre Romania, insa stiu ceea ce scrie in cartile noastre de istorie. Romania nu a avut de ales! In manualul de istorie pentru cls. a XII-a (editat in 1998), capitolul care se refera a prabusirea Romaniei Mari, se numeste "Tragicul an 1940 in istoria romanilor". Cred ca titlul spune destul de clar cat de greu au suportat romanii pierderea teritoriilor romanesti. Romania a acceptat cedarea Basarabiei in urma unor ultimatumuri, pentru ca altfel risca (asa cum spunea cineva mai sus) sa dispara de pe harta lumii. Avea la est Rusia care cerea Basarabia si Bucovina, la vest Ungaria care emitea pretentii pentru Ardeal, iar la sud Bulgaria care dorea Cadrilaterul inapoi. Citez din cartea de istorie in legatura cu ultimatumul venit din partea Rusiei: "Rezistenta sau cedarea au fost cele doua variante ale alternativei tragice in care se gasea Romania si pe care le-a luat in discutie Consiliul de Coroana, convocat de doua ori in cursul zilei. In cele din urma nevoia de a pastra armata si statul s-au dovedit mai puternice. Din 26 de participanti doar 6 s-au pronuntat pentru rezistenta.........". Dealtfel, trupele rusesti care au intrat in Bucovina si Basarabia dupa evacuare sunt numite "trupe de ocupatie"; acestea s-au deplasat mult mai repede decat se prevazuse si au deschis focul asupra unor trupe romanesti, au dezarmat militari, au luat prizonieri, au capturat material militar, pe de alta parte, au ocupat si regiunea Herta care nu facea parte nici din Basarabia nici din Bucovina. Cu toate protestele partii romane, situatia a ramas neschimbata. Iata asadar, dragi prieteni, ca Romania nu a avut ce sa faca impotriva tavalugului sovietic. Sunt convins ca istoria pe care ati invatat-o este conforma partial cu realitatea, insa inainte de a apune atat de usoc ca Romania v-a tradat, plus alte chestii false, mai cititi, aveti totusi la indemana internetul - o sursa nelimitata de informatii-, mai studiati!
A comentat Catalin, Craiova 02 august 2008, 18:37 | mergi sus ▲
Nu am inteles, micael, cred ca exagerezi putin cand afirmi ca "ideologia comunismul rusesc inghitise toata tara". Asta in 1940? Cred ca nu asta a fost cauza cedarii Basarabiei, ci odiosul Pact Ribbentrop-Molotov, cu anexa secreta care prevedea cedarea Basarabiei...
A comentat Vlad 02 august 2008, 18:50 | mergi sus ▲
Asa este, Catalin, acum se invata si la noi adevarata istorie a romanilor (mai putin cea integrata impusa de comunisti), dar cateva generatii de basarabeni au invatat istoria dupa Stalin, care spunea ca in 1940 Basarabia a fost readusa in sanul Patriei-Muma, adica URSS-ului, a Rusiei, de la care ar fi fost rupta in 1918 prin tradarea membrilor Sfatului Tarii de atunci... Crezi ca multi din aceste generatii mai au timp si posibilitati sa citeasca sau sa navigheze pe Internet...
A comentat 02 august 2008, 19:02 | mergi sus ▲
rectificare
"A comentat Vlad pe 02.08.2008, ora 22:02", sa nu se primeasca anonim
A comentat Vlad 02 august 2008, 19:06 | mergi sus ▲
"Articolul 13: Limba de stat, functionarea celorlalte limbi

1. Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldoveneasca functionind pe baza grafiei latine.
2. Statul recunoaste si protejeaza dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la functionarea limbii ruse si a altor limbi vorbite pe teritoriul tarii.
Am citat din Constitutia R.Moldova... Noi, basarabenii, de 20 de ani nu ne putem clarifica ce limba vorbim, in orase se vorbeste numai ruseste, presa aproape toata e ruseasca, la guvernare se afla extremele - comunistii cu frontistii... Pentru asta tot romanii din Ro. sunt vinovati? Are dreptate micael, trebuie sa ne clarificam la alegerile din 2009, incotro mergem! Daca mai votam inca odata comunistii, inseamna ca asta meritam, si nu avem ce da vina pe romani pentru situatia in care ne aflam... Dumnezeu da, da nu-ti baga si-n traista, tre sa mai dai si singur din coate... Da noi, basarabenii, ce facem? Am avut ocazia unica in 1989-90 sa facem alegerea corecta, da noi ce am facut? Am ales CSI-ul, am ales pe Snegur, care ne-a tradat, am ales agrarienii, care tot comunisti erau, apoi pe Lucinschi, care a reactivat PC-ul si a dat autonomie gagauzilor (apropo, acum ei se revolta din nou, vor republica!)... Pentru toate astea tot romanii sunt vinovati? Hai sa fim seriosi!
A comentat Vlad 02 august 2008, 19:33 | mergi sus ▲
To Vlad:
Lasa-l pe snegur la o parte. El a fost cel mai de treaba dintre toti presedintii.El nu a tradat. Daca votau unirea cu Romania atunci, trupele Rusesti din armata 14-a (tii minte exista asa ceva) invadau chisinaul timp de 2 ore. Si acum am fi trait sub regimul lui Smirnoff. Deci, Snegur a facut ce a putut.
Catalin Craiova:
Eu sunt din generatia in care la scoala se invata Istoria Romanilor. Inainte de a fi introdusa limba moldoveneasca si alte prostii de genu asta. Dar cand invatam capitolul asta eu m-am gandit de ce romanii nu au tras macar un glonte in directia ciumei rosii. De ce n-au evacuat trupele din Basarabia si nu i-au zis rusilor "NU". Intelegi romania a acceptat ultimatumul asta automat insemna ca s-a dezis de Basarabia pentru totdeauna. Rusii dupa aceasta au avut tot dreptul s-o ia. Acuma inchipuieti ca ar fi zis "NU DAM BASARABIA". Ce ar fi fost? S-ar pute razboi, care s-ar fi terminat cu cedarea Basarabiei pana la urma. In schimb Rusii deveneau agresori si mai degraba sau mai tarziu Pactul Molotov-Ribentropp s-ar declara null. Dar asa toata lumea, americanii, englezii (rapanosii dracului, ei ne-au tradat atunci!!!) i-au permis fara nici o bataie de cap sa ocupe acete teritorii. Poate procesul de reintegrare dura pana in zilele noastre. Dar acum am fi avut temei juridic pentru teritoriul Basarabiei. Nu stiu daca mi-ai inteles ideea.

Eu personal nu urasc Romanii pentru aceasta, eu consider ca atunci s-a facut o greseala politica!!! Oricum din cei care trebuie tras la raspundere pentru aceasta nu mai sunt in viata.
Eu nu sunt antiroman si nu zic nimic antiromaneste. Eu mai sus am explicat cauza de ce Basarabenii nu se impaca cu Romanii. Voi ati fost tot timpul mai liberi. Chiar si in perioada lui Ceausescu oricum ati fost mai liberi ca noi!!! Nu in sensul drepturilor si libertatii omului ci dreptului de a te numi Roman. Voi trebuie sa intelegeti de ce pe teritoriul de peste Prut nu va iubesc pe voi. Fiindca Rusii si-au facut treaba dea binelea. Fiindca Romanii din 18-40 va-ti batut joc de noi. Stii eu aproape 100% sunt convins ca bataile astea a Romanilor pe basarabeni erau provocate de Rusi pentru a crea o atmosfera antiromana pe acest teritoriul, dar asta oricum nu schimba nimic, batranii nostri tin minte bine ce bataie luau ei de la romani, si le zic copiilor lor, ei la randul lor zic la copiii lor si tot asta. De aceea sa fi fost eu in Parlamentul Romanesc, eu as fi pomenit aceasta problema si ar cere scuze public pentru ceea ce a fost atunci. Asta ar scadea tensiunea cu mult!!! Sa nu credeti ca dragostea pentru Romania mare va veni pur si simplu asa de la sine, rusii prea mult ne-au Rusificat!!! De aceea eu si zic voi Romanilor acuma sunteti mult mai bogati decat Basarabenii de aici rezulta ca si mai intelectuali atunci de ce nu luptati destept pentru recapatarea teritoriilor. Sau voua asta nu va trebuie?

P.S: Cu totii stim ca daca suntem saraci atunci ne gandim mai mult cum sa ne facem o bucatica de paine si invatatul ramane pe planul 30-lea. De aceea si suntem mai putini intelectuali, fiindca mai mult ne e in grija cum s-o traim ziua de maine. Nu e nici o ofensa aici. Pur si simplu am zis ce cred eu ca e adevarat.
A comentat 300 02 august 2008, 20:34 | mergi sus ▲
Mai,frate,noi abia acum ne-am pus pe picioare,abia acum incepem ce ne cunoastem istoria cea adevarata.Noi in primii ani de dupa revolutie am fost preocupati"obsedati chiar"sa facem cumva si sa aderem la structurile euro-atlantice,a fost saracie mare si in tara,multi nenorociti au devalizat banci intregi si le-au dus la lichidare,am fost indobitociti si noi,ne uitam tot timpul la tv si la talk-show-uri politice de dreptul cretine,ni se promitea marea cu sarea si nu se realiza absolut nimik,fratele meu,am dus-o greu si noi,partidele democratice care vroiau intr-adevar sa faca ceva bun pt tara erau batjocorite in fel si chip de neo-comunisti ce vroiam sa ne tine in ignoranta de la actualul PSD si PRM,am fost foarte aproape de colapsul financiar si la un pas sa ajungem ca vecinii nostri Bulgari si sa facem schimburi comerciale de genul"eu iti dau faina,tu imi dai oua",ce se mai vorbesc despre voi Basarabenilor,despre voi nici macar nu stiam ca existati,nu stiam ca mai avem alti frati.Eu unul am fost dintre acei Romanii indobitociti de clasa aceea politica cretica de la Bucuresti.Daca n-as fi avut o matusa in Bucuresti care imi este ca o a doua mama,care a avut un servici bine platit pe timpul acela,eu si familia mea"muream de foame",tin minte ca ne trimitea cate 10 milioane de Lei vechi pe luna ca sa supravietuim si sa ne platim darile,si asta a tinut aproape un an si ceva.Zi tu acuma,ce puteam sa fac pentru tine,voi(basarabenilor,frati nostri)pe timpul acela.Haideti fratilor sa nu ne mai acuzam gratuit unii pe ceilanti,pentru ca nici voi nu stim cit am suferit precum nici noi nu stim CIT ATI SUFERIT VOI.
A comentat micael 02 august 2008, 21:41 | mergi sus ▲
Frate,Vlad,nu sunt istoric,dar 1940 e cam tot una cu 1945 atata timp cat am pierdut razboiul.Batalia nostra cea mare s-a dat pe Ardeal,ne a fost tare frica sa nu l pierdem,pt ca ungurii sunt mai rai decit rusii.Acum gandeste si tu,daca ai fi in situatia de castiga o lupta din doua.Tu care ai alege-o.Oare pe cea mai grea,ce parea aproape imposibil de castigat sau pe aceea unde crezi ca macar ai o singura sansa de castig?!Voi ne credeti nebuni,credeti ca ne-a fost usor sa renuntam la voi,romanilor adevarati ma refer,iar nu la curve?
A comentat micael 02 august 2008, 22:02 | mergi sus ▲
Dragi romani de pe ambele maluri al Prutului ar fi de dorit sa ne respectam reciproc si cu adevarat nu numai pe hartie, dar si in realitate - in viata de toate zilele. Numai asa v-om reusi sa construim /cu voia bunului Dumnezeu/un viitor frumos impreuna pentru binele tuturor! ( pentru 300; ai idei bune, multa indrazneala si cam putina rabdare, imi pare rau). va salut pe toti, numai bine. a comentat Sofia.
A comentat sofia 03 august 2008, 00:36 | mergi sus ▲
SALUT LA TOATA LUMEA!!!Demult n-am fost pe aici. Stiu prea bine ca nu va bucurati, mai ales cei ce discutam mai inainte cu ei .Am fost in tara, deoarece ma aflu cam departe de Moldova.Aproape doua luni. Nu prin baruri si discoteci, nam avut timp .Apropo, am o saptamina de cind rasfoiesc arhiva forumului, ma starui sa inteleg ce se petrece, incotro merge lumea.Putine schimbari vad, numai ca multi cred- ca sau plictisit, ori sunt ocupeti cu alte treburi , dar nui observ pe aici, in schimb multi noi.
Pentru basarabeni.Cind va duceti in tara nu va scufundati in discoteci si baruri si prin tot felul vreti sa demonstrati la fostii colegi ,prieteni si cunoscuti chit de shmecheri si pufosi sunteti ca munciti ori faceti studii in Romania . Dar coboritiva pe pamint, intre oameni simpli ,staruitiva sai ascultati si sai intelegeti. Voi pur si simplu nu cunoasteti situatia . Eu nu zic ca sunt cel mai , cel mai.Dar ce am observat. O situatie, sa zicem catastrofa,mizerie, dezastru,s.a.Intrun cuvint -PIZDETUL!E indiscutabil faptul ca Voronin trebue schimbat. Problema e ca pe cine sa alegi ca sa duca o politica desteapta cu adevarat pentru inbunatatirea vetii basarabeanului. Fara radicalizme.Radical cu Romania ori rad. cu Rusia. Cindva unul pe aici imi spunea ca taranimea de la sate e arma secreta care va infaptui unirea cum cindva taranii din Ardeal.Voi nu aveti inchipuire de mentalitetul taranului basarabean de azi. Eu nam in vedere ca sunt prosti, handicapati, debili. Cu foarte multi am discutat, mult mam interesat pe teme aceasta. Va spun, taranimea e foarte desteapta, sunt mintiosi, au judecata , logica interesanta, filosofic se uita la multe lucruri. Eu nu propagandam pentru romani ori rusi , eu vroiam sa inteleg cine a mai ramas azi in Basarabia, carei atmosfera si c ese va intimpla in 2009. Cu toate ca de multi ani sunt plecat, dar ma interesaza. Situatia nui chiar imbucuratoare. Eu foarte mult doresc sa invinga la alegeri la anul viitor niste oameni destepti. Pe astea de acum nui iau in consideratie, dar restul nu prea am incredere. Cu unirea nu trebue de grabit , sunt convins. Daca pleaca Voronin si vin altii si prima intrebare la ei e unirea ,va fi cea mai mare gresala. Eu vreau sau nu vreau- de mine nu depinde aici nimic. Populatia in mare masura nui gata . Ei nu vad schimbarea spre bine in unire. Este foarte mult de lucru in aceasta directie- adica de a schimba ceva in capul oamenilor. Dela destramarea URSS,de chind suntem independenti nu s-a facut practic numic pentru aceasta. Am avut marele"noroc" de asa presedinti. Si azi avem ce avem! Cu parere de rau , jale mare!!!
A comentat j. PHILIPS 03 august 2008, 01:05 | mergi sus ▲
Era un nene care ma numea "rusul philips" ,daca mai esti , da un BUZZ.
Bai , vreau sa-ti spun ceva !
A comentat j.PHILIPS 03 august 2008, 01:14 | mergi sus ▲
Am o propunere pt administratorul acestui site:Incercati sa faceti un site pentru romanii de pretutindeni,astfel sa devina cunoscute si problemele celor din diaspora din America,Europe si pana in iinderpatata Japonie.In opinia mea doar asa,cunoscandune problmele cu care ne confruntam zi de zi,vom deveni mai apropiati si vom iubi din ce in ce mai mult tara ce am mostenit-o de la strabunii nostri ce au suferit atat de mult,murind cu speranta ca macar noi,stranepotii lor o vom duce mai bine.Sunt sigur ca un astfel de demers nu ar costa in niciun caz foarte mult,mai ales daca ati obtine ceva sponsorizari de la ONG-uri sau chiar de la guvernul Romaniei.Multumesc.
A comentat Micael 03 august 2008, 11:50 | mergi sus ▲
pentru 300:
Cu tot respectul, dar nu pot fi de acord cu tine in privinta lui Snegur! Nu stiu cati ani aveai tu atunci, dar eu am trait din plin acele evenimente, inclusiv am participat la razboiul din Transnistria, si am ramas cu impresia (pe care nu mi-o poate schimba nimeni!), ca toate problemele noastre de acum s-au inceput de la Snegur...
Mi-aduc aminte cum venea in primul Parlament prin 1990-91 si ameninta cu demisia daca nu e schimbat Mircea Druc, ca el nu poate lucra cu dansul (exact ca la gradinita!), Druc pe atunci era Prum-Ministru, si incepuse sa faca multe lucruri bune, era un roman-basarabean adevarat,nascut prin Cernauti, nu ca Snegur al tau, care venea de la Secretar 2 al CC al PCM... Tot Snegur al tau a promovat varianta "zero" la acordarea cetateniei si toti rusofonii, care nu stiau o boaba romaneste, ba chiar urau poporul bastinas ca indraznea sa-si ceara si el drepturile dupa atatia ani de colonialism rusesc-sovietic, toti acestia si pina acum stau bine-mersi in RM fara sa cunoasca limba si sa respecte bastinasii... Dar antiromanismul lui Snegur? Ca el deabia prin 1995 s-a intors ca curva si a inceput sa spuna ca suntem si noi romani si vorbim limba romana, pina atunci zicea exact invers! Cat face numai "faimoasa" adunare de prin 1994 "Casa noastra-Republica Moldova", o adunatura de antiromani in frunte cu Usatai, Druta si Snegur al tau, care ore in sir la TVRM in direct au batjocorit tot ce tine de Romania, parca vorbea Stalin da nu un roman basarabean... Crezi ca asa lucruri se uita usor? De razboiul din Transnistria nici nu mai zic! Mai tii minte cum a inceput totul? Dintai a permis separatistilor sa alunge politia si alte organe ale puterii de stat, ca apoi sa iasa la televizor (pe 19 mai 1992, tin minte si data) si sa cheme populatia sa-si apere Patria, care era in primejdie... A omorat o multime de oameni, ca apoi sa faca pace si sa bea sampanie cu Smirnov la Eltin...De ce a mai inceput lupta, daca nu avea de gand sa mearga pina la capat? Asa ca mai lasa-ma cu Snegur... Poate, vorba ta, a facut si el ce a putut, sunt de acor, la mai mult nu l-a dus mintea, dar nu trebuie sa-l faci tu acuma eroul Basarabiei!
Apropo, tu te contrazici singur, pe de o parte acuzi Ro. ca nu a tras nici un glonte in 1940, ca sa-i sperie pe rusi, iar pe de alta parte tii cu Snegur, ca nu putea sa faca unirea de frica armatei a 14! E vorbeam de perioada din 1991 imediat dupa puciul de la Moscova, atunci se putea de rezolvat problema, daca era vointa politica, chiar daca erau jertve, oricum erau mai pitine si nu inzadar, ca in 1992! Dar balticii cum s-au rupt de URSS si Rusia? In contextul politic de atunci toata Europa era sa fie de partea noastra... Cu parere de rau. noi nu suntem baltici... cer scuze. am scris cam mult, dar m-ai atins unde ma doare!
A comentat Vlad 03 august 2008, 12:05 | mergi sus ▲
deci vorba nu era de englezizme tiganii s.a.m.d , ci macar de cratimi la locul lor! cum, fratilor, sa scrieti "numa-i" "i-a sa vedem" si multe altele ? In afara de cuvintele de genu am mai ras la unu "celelante" =))
A comentat dati-mi voie sa rad 03 august 2008, 14:14 | mergi sus ▲
Frate,poti sa razi daca vrei,dar chiar este asa de important acest aspect pt tine.Stiai ca in America sunt peste 10 milioane de analfabeti,si totusi cat de departe sunt civilizamente de noi"sper ca exista cuvintul asta si in romana ,nu doar in italiana :-)".Hai sa nu fim malitiosi si sa ne luam de romana basarabenilor.Eu unul,nu stiu cum as fi vorbit romana daca as fi fost aproape doua sute de ani sub cizma ruseasca.Insa chiar si asa mai fac greseli gramaticale,dalmiteri ei.Nu pot sa cred de ce nimicuri va luati.Daca incep acum sa scriu in Typonese ,cati m-ar mai intelege.Sper c-o cunosti sau o sa ma acuzi si pe mine de alte ciudatenii.:-)
A comentat micael 03 august 2008, 21:46 | mergi sus ▲
Ai dreptate, micael, uite unde a ajuns discutia, cand de fapt era vorba de Tratatul politic de baza si Acordul privind frontiera moldo-romana... Am recitit toata discutia si nu am gasit prea multe pareri si propuneri la tema... Ce ziceti de urmatoarea afirmatie a lui Voronin: "Conventia privind micul trafic la frontiera va fi semnata numai dupa semnarea si ratificarea Acordul privind frontiera"? Sau despre deschiderea de noi consulate romanesti la Cahul si Balti, e ceve real sau povesti cum au mai fost pana acum? Nu va folosi Voronin aceasta problema a consulatelor pentru a santaja Ro sa semneze Tratatul? Haideti sa discutam despre aceste probleme, si nu despre cine scrie corect sau cine pe cine a tradat...
A comentat Vlad 04 august 2008, 16:32 | mergi sus ▲
Eu deja am comentat articolul asta odata,ar fi ciudat sa o fac din nou.Sunt de parere ca daca mai vorbim si despre altceva fara legatura cu subiectul este un lucru bun,pentru ca acesta este singurul site(din pacate)unde romanii de pe ambele maluli ale Prutului se pot intalni si cunoaste intre ei.
A comentat Micael 04 august 2008, 16:57 | mergi sus ▲
Inca un punct pe i.
Cuvantul "misto" e atat de german, incat festivalul tiganilor din Timisoara care chiar acum incepe fix asa se si numeste.
Asa ca bafta, puradeilor, manca-ti-as :-)
A comentat Gummy Bear 06 august 2008, 14:57 | mergi sus ▲
p/u Gummy Bear:
fii de acord ca "misto" sau "mancati-as" suna mult mai frumos decat "blead", "nahui" sau "iobtvoiumati"..., indiferent din ce limba vine. Apropo de tigani - mai treci pe la Soroca si o sa vezi tigani adevarati...
A comentat Vlad 06 august 2008, 16:52 | mergi sus ▲
Vlad, pentru tine unele cuvinte suna frumos ,altele urit. Depinde in ce masura urasti rusii . Eu as spune ca si unele si altele au ceva frumos si ceva urit.
Apropo, de tigani - dupa tine daca la Soroca is tigani adevarati. apoi cei 4 mln. din Romania is niste corcituri ,lepadaturi s.a.m.d. si tu vrei sa ma unesti cu ei?
A comentat j.PHILIPS 07 august 2008, 12:46 | mergi sus ▲
p/u j. PHILIPS: indiferent ca sunt 4 milioane sau mai multi, tiganii sunt tot romani,nu? Eu cred ca o natiune trebuie sa fie impreuna, nu pot fi doua state romanesti numai pentru ca asa a vrut Stalin in1940 si 1944! Toate natiunile tind sa se uneasca, numai noi nu... Ce avem de pierdut, la urma urmei? Cred ca avem doar de castigat. Vor fi mai putini functionari care traiesc pe spatele taranului, de care tu faci griji ca o duce greu... Te-ai gandit cati stau pe spatele bugetului din Basarabia, incepand cu un presedinte care isi uraste propriul popor, cu toata institutia lui cati bani mananca? Da Parlament, da Guvern, da Armata, da alte structuri de stat, care inghit banii bugetului, iar pentru alte cheltuieli nu sunt bani... Odata cu unirea (daca s-ar face candva, dar e pitin probabil), toti acesti trantori isi vor pierde fotoliile si privilegiile, deaceia sunt impotriva... Dar tu, PHILIPS, tu ce ai de pierdut? Cu atat mai mult ca nici nu locuiesti in RM! Populatia de rand va avea numai de castigat, vor fi cetateni ai UE, va fi democratie, nivelul de trai in Ro e mult peste cel din MD.. Si atunci, care-s argumentele tale impotriva unirii? Numaui tiganii? Pai asta am vrut sa spun inainte ca si la noi sunt tigani-tigani, si nu numai la Soroca, si care-i problema? Ce tiganii nu-s oameni? Hai sa fim seriosi, te credeam baiat destept, dar tu gandesti exact ca cei buimaciti de politica antiromaneasca a lui Voronin si Ko. Nu avem alta sansa decat impreuna cu Romania in Europa unita!
A comentat Vlad 07 august 2008, 19:09 | mergi sus ▲
Frate,de unde ai scos tu ca sunt 4 milioane de tigani in Romania.Fratilor cu tot respectul revenitiva pe calea cea buna,ca poate nu as fi eu expert in problemele politice de peste Prut,dar realitatile din patria mama le cunosc destul de bine.Daca mai sunt un milion de tigani si inca un milion de maghiari in Romania anului 2008.Dupa cum bine stiti ,tiganii sunt popor migrator si au plecat o gramada in Europa dupa intregarea din 2007 sau n-ati auzit de vanatoarea de tigani din Romania in Italia.Cat despre diferite informatii ce circura pe net despre minoritatile din Romania,multe dintre ele sunt pur si simplu niste aberatii stupide,pt ca de-ar fi adevarate,as trebuii sa vad numai tigani pe strada.
A comentat Micael 07 august 2008, 21:16 | mergi sus ▲
Frate,TIGANII NU SUNT ROMANI,de unde D-zeu tot scoteti asemenea afirmatii,ei sunt un popor migrator ce se trage tocmai din India,si tot fiind izgoniti din europa de vest,au gasit aici pe pamanturile noastre mai multa toleranta si ingaduire,pentru ca asa sunt noi romanii un popor deschis si (poate prea torelant),dar de aici si pana a afirma ca suntem toti un popor de tigani...asta nu-i a buna cu tine,respectuos afirm acest lucru.
A comentat Micael 07 august 2008, 21:25 | mergi sus ▲
Uitati aici,gasisi o statistica a minoratatilor din Patria mama.Frate,inca nu imi revin dupa cele 4 milioane de tigani in Romania.frate,astia sunt prostii,teorii anti-romanesti,iar de nu ma credeti cititi cifrele ca vorbesc de sine:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Comunit%C4%83%C5%A3i_etnice_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia
A comentat Micael 07 august 2008, 21:51 | mergi sus ▲
Si astea sunt cifrele ultimului recensamant al populatiei din 2002.Oare cati din ei mai sunt in tara.
A comentat Micael 07 august 2008, 21:54 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.3499 secunde